Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический маркетинг.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

5. Стратегічний аналіз витрат і ланцюг цінностей

Стратегічний аналіз витрат включає в себе порівняння витрат даної організації з її основними конкурентами по всьому ланцюжку, починаючи від придбання сировини і аж до цін, сплачених за товар кінцевими споживачами. Чим більше витрати фірми перевищують відповідні витрати безпосередніх конкурентів, тим вразливіші її позиція на ринку.

Одним з ефективних інструментів даного аналізу є ланцюжок цінностей (ланцюжок створення вартості). Ланцюжок, що створює вартість видів діяльності, починається із закупівель і поставок, продовжується в основному виробництві, розподілі оптового і роздрібного продажу продукту споживачам.

Аналіз ланцюжка цінностей ввів в управлінський процес М. Портер.

Стратегічний аналіз витрат на основі ланцюжка цінностей спрямований на виявлення сильних і слабких сторін підприємства, а також його конкурентних переваг.

Ланцюжок цінностей - це ланцюжок, що створює вартість видів діяльності, починається з забезпечення сировиною та продовжується в процесі виробництва частин і компонентів, збирання та випуску продукції, оптового і роздрібного продажу продукту або послуги кінцевим споживачам.

Аналіз ланцюжка цінностей виходить з припущення про те, що основною економічною метою підприємства є створення вартості товару, що перевищує реальні витрати його виробництва.

У ланцюжку цінностей діяльність підприємства поділяється на дві частини:

- основну діяльність;

- допоміжну діяльність.

Кожен з видів діяльності може сприяти зниженню витрат, створення бази для диференціації продукції й послуг. Досліджуючи процес крок за кроком, можна визначити, де підприємство конкурентоспроможним, а де вразливе.

6. Визначення завдань фірми у процесі стратегічного планування

Завдання і функції маркетингового стратегічного планування фірми такі:

• аналіз конкурентного становища фірми;

• оцінка маркетингових можливостей і маркетингових ризиків фірми;

• оцінка сильних і слабких позицій фірми на ринку;

• управління портфелем бізнесу фірми у напрямі визначення маркетингових стратегій щодо стратегічних господарських підрозділів фірми. Кожен СГП фірми має різний потенціал прибутку за рахунок різниці в конкурентному становищі та напрямах розвитку ринків збуту.

Тому недоцільно вкладати кошти пропорційно в усі СГП — необхідні пріоритети, які й визначає маркетингове стратегічне планування;

• розроблення маркетингової концепції фірми — вибір довгострокових напрямів її діяльності;

• трансформування місії фірми в сукупність маркетингових цілей;

• вибір і формування маркетингової стратегії;

• адаптація існуючої маркетингової стратегії згідно зі змінами в навколишньому середовищі фірми.

7. Вибір стратегії для досягнення конкурентоспроможності компанії за витратами.

Стратегія лідерства за витратами — внутрішня стратегія операційної ефективності виробництва, яка забезпечує лідерство за рахунок економії витрат.

Зниження витрат на підприємстві відбувається за рахунок цілеспрямованого проектування виробництва товару, оптимізації виробничих операцій, ефекту масштабу, кривої досвіду.

Резерви економії можна відшукати на всіх етапах життєвого циклу продукту. На основі стратегії лідерства за витратами підприємство орієнтується на широкий ринок, випускаючи великі партії товару, що забезпечує мінімізацію витрат і низькі ціни. Ця стратегія спирається на продуктивність і пов'язана з існуванням ефекту кривої досвіду, яка свідчить, що із двократним збільшенням обсягів виробництва витрати на будь-яку виробничу операцію зменшуються на 25%.

У лідера за витратами найвигідніша позиція на ринку щодо завоювання чутливих до ціни покупців за рахунок встановлення найнижчих цін на свою продукцію. Однак, застосування стратегії лідерства за витратами пов'язане із певними ризиками.

Обираючи стратегію лідерства за витратами, підприємство повинне переконатися в її стійкості, тобто наскільки вона є стійкою щодо копіювання, використання конкурентами. Крім того, стратегія лідерства за витратами може призвести до тривалої війни цін, в якій втрати у зв'язку зі зниженням цін перевищують економію, спричинюють зниження до критичної межі загальної рентабельності підприємства.

Лідер за витратами ризикує також надмірно захопитися їх зниженням, випустити з поля зору інші важливі фактори. Наприклад, пропозиція додаткових товарів і послуг, вдосконалення існуючих товарів, розроблення нових методів використання товару можуть зменшити чутливість покупця до ціни. Загалом лідерство за витратами дуже нестійке, адже будь-який технологічний прорив, створення більш економічної моделі ланцюжка цінності зводить до нуля здобуту перевагу.

Вдалий конкурентний підхід полягає в досягненні підприємством позицій виробника різноманітних найкращих у галузі товарів з найнижчими витратами.