Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический маркетинг.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

36. Стратегії для конкуренції в нових галузях.

Нова галузь завжди перебуває на ранній стадії існування, стадії зародження. Більшість компаній цієї галузі знаходяться в стадії організації, залучення персоналу, будівництва або придбання виробничих потужностей, розширення збутової мережі, залучення на свою сторону потенційного покупця. Дуже часто такі фірми зіштовхуються із проблемами розробки товару та з технологічними проблемами, які також повинні бути дозволені. Нові галузі ставлять перед розроблювачами стратегії фірм особливі питання. У зв'язку з тим, що новий ринок погано вивчений, не можна чітко визначити, як він буде функціонувати, як швидко він буде розширюватися і яких масштабів досягне. Недолік статистичної інформації не дозволяє чітко визначити тенденції його розвитку в майбутньому.

Стратегії конкуренції в нових галузях :

— Використання конкурентних стратегій, орієнтованих на низькі витрати або на диференціацію;

— вдосконалення технологічного процесу, поліпшення якості продукції, розроблення привабливих для споживачів характеристик товарів;

— зниження цін з метою залучення покупців, чутливих до змін цін

37. Аналіз відповідності стратегічного господарського підрозділу стратегії компанії. -

38. Вибір стратегії позиціювання фірми.

Позиціонування компанії на ринку - це найважливіший етап визначення ринкової ніші компанії, її продуктів і послуг. У більшості випадків розробка стратегії позиціонування здійснюється ще на етапі створення продукту, щоб вже в процесі виробництва продукт готувався до поширення по конкретних каналах просування і міг зайняти певну нішу на ринку відповідно до цінової політики компанії та активністю конкурентів. Позиціонування фірми на ринку багато в чому визначає її подальшу долю. Неправильне визначення свого місця в ринковій структурі не дозволяє швидко збувати товар, незважаючи на його якість. Керівництво компанії починає пошук проблем на виробництві, але найчастіше досить просто скорегувати нішу розміщення та позиціонування товару на ринку, щоб охопити максимум цільової аудиторії в даному ціновому сегменті. Позиціонування послуг на ринку вимагає більш гнучкого аналізу і підходу в порівнянні з просуванням товарів. При оцінці вартості послуг значну роль відіграє фактор суб'єктивної оцінки якості послуг та порівняльний аналіз з політикою ціноутворення у конкурентів. Також на оцінку якості і вартості впливають додаткові фактори - актуальність, відповідність модним тенденціям.

Позиціонування продукту на ринку визначається роботою з фокус-групами та іншими маркетинговими дослідженнями - польовими, кабінетними. Позиціонування продукції на ринку вимагає високої компетентності аналітичного відділу, вміння дивитися в завтрашній день і не робити висновків на підставі власних смакових уподобань. Позиціонування продукту розробляється з урахуванням переваг цільової аудиторії, виявлених за допомогою маркетингових досліджень або на фокус-групах. Позиціонування компанії - це один з напрямків брендингу. Компанії, як і товари і послуги, мають основні брендованими відмінними позначеннями - назвою, логотипом, слоганом, фірмовим стилем. У концепцію позиціонування компанії входить також легенда компанії або ключового бренду компанії, позиціонування засновника компанії або особливі цінності та місія - участь в екологічних або соціальних проектах, благодійність. Позиціонування компанії включає піар-активність з метою формування образу компанії в очах громадськості і споживачів - це написання статей та інтерв'ю, правильно впливають на імідж компанії, участь у теле-і радіопрограмах.

Позиціонування підприємства складається з внутрішнього піару і зовнішнього. Внутрішній піар - це активність кампанії по формуванню іміджу серед власних співробітників з метою підвищення лояльності та залучення їх до розуміння перспектив розвитку бізнесу. Зовнішній піар використовує напрацювання внутрішнього піару, але має більш широкі обриси і включає великий спектр різних ЗМІ. Позиціонування підприємства на ринку включає крім піар-проектів і пряму рекламу, яка більш чітко формулює рекламних посил і звернення до покупця. Позиціонування фірми визначається розташуванням офісу компанії, рівнем доходу клієнтів, цілями по розширенню свого сегменту ринку, які ставить перед собою компанія.