Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический маркетинг.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

44. Залежність маркетингової стратегії від стану зовнішнього середовища підприємства

На маркетингові стратегії фірми можуть впливати такі функціональні сфери зовнішнього середовища:

- Соціальне середовище. Зростання населення, розвиток культури, освіти визначають характер зростаючого потенційного ринку; вимірювання потреби в кількості та якості благ, які споживаються (продуктів, житла, комфорту), зміна стилю життя призводить до трансформації понять зайнятості та відпочинку, здорового способу життя, комфорту житла, а все разом - мотивація для зміни виробництва благ і послуг

- Правове середовище. Всі бізнес-організації працюють в юридичних рамках, норми права регулюють поведінку бізнес-організацій і вирішують спори, конфлікти між ними і суспільством у цілому. Тому розвиваються закони, контрактне право, захист споживачів тощо

- Державне середовище. Держава в економіці може відігравати три різні ролі: невтручання держави в процеси економіки (вільний ринок); радикальне втручання в економіку (соціалізм і комунізм); прагматичне втручання, тобто узгодження політичних поглядів, індивідуальної ініціативи, прибуткової мотивації, ринкових сил (ринок, що регулюється)

- Політичне середовище. Внутрішній ринок знаходиться під впливом політичних подій і рішень, аналогічно цьому політичні фактори можуть впливати на операції у сфері міжнародного бізнесу

- Технологічне середовище. Динаміка попиту і пропозиції на ринку праці, ресурсів і фінансів впливає на темпи інноваційних процесів у технології. Сили конкуренції стимулюють процес розвитку технологій.

- Економічне середовище. Процеси виробництва продукції та послуг завжди знаходяться в конкретному зв´язку з економічним середовищем: рівнем зайнятості, платіжним балансом, темпами економічного росту.

- Ресурсне середовище. Економісти вважають, що ресурси, які споживаються людством, завжди обмежені. Проблемою виробництва є інший аспект: навчитися отримувати необмежену кількість ресурсів, не порушуючи при цьому стійкості та рівноваги параметрів навколишнього середовища, які визначають тривалість перебування людства на землі.

45. Стратегії для конкуренції в роздрібнених галузях.

Стратегії конкуренції в роздрібнених галузях

 — Забезпечення низьких витрат;

— збільшення кількості вигід для споживача шляхом інтеграції;

— спеціалізація на виді товару;

— спеціалізація на типі споживача;

— фокусування на конкретних географічних районах

46. Розподіл ресурсів при розробці стратегії компанії

При розробці стратегії розподілу ресурсів необхідно брати до уваги такі фактори.

Рівноправність. Звичайно бажано, щоб усім процесам, які претендують на якийсь певний ресурс, надавався до нього однаковий доступ. Особливо це стосується завдань, що належать до одного й того ж класу, тобто завдань з аналогічними вимогами до ресурсів.

Диференціація відгуку. З іншого боку, може знадобитися, щоб операційна система по-різному ставилася до завдань різного класу, які мають різні запити. Потрібно спробувати зробити так, щоб операційна система виконувала розподіл ресурсів відповідно з цілим набором вимог. Операційна система повинна діяти залежно від обставин. Наприклад, якщо якийсь процес очікує доступу до пристрою введення-виведення, операційна система може спланувати виконання цього процесу так, щоб якомога швидше звільнити пристрій для подальшого використання іншими процесами.

Ефективність. Операційна система повинна підвищувати пропускну здатність системи, зводити до мінімуму час її відгуку і, якщо вона працює в системі поділу часу, обслуговувати максимально можливу кількість користувачів. Ці вимоги дещо суперечать один одному; нагальною проблемою дослідження операційних систем є пошук потрібного співвідношення в кожній конкретній ситуації.