Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегический маркетинг.doc
Скачиваний:
80
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.27 Mб
Скачать

33. Фактори, що характеризують конкурентні можливості фірми і її ринкову позицію

Розробити конкурентну стратегію фірми щодо сформованої ситуації досить складно, тому що при цьому необхідно врахувати безліч зовнішніх і внутрішніх факторів. Фактори, що впливають на конкурентну стратегію фірми, можна розділити на дві групи:

- які характеризують стан галузі й умови конкуренції в ній;

- конкурентні можливості, що характеризують фірму, її ринкову позицію й можливості.

При формуванні конкурентної стратегії насамперед необхідно враховувати, у якій стадії життєвого циклу перебуває галузь (зародження, швидке зростання, зрілість, спад), структуру галузі (роздроблена проти концентрованої), сутність і міць п'яти конкурентних сил, масштаби діяльності конкурентів (зокрема, чи здійснюється конкурентна боротьба на рівні світового ринку). Оцінка стану самої фірми щонайбільше залежить від того, чи є компанія лідером у галузі, напористим претендентом на лідерство, постійно перебуває на других ролях або бореться за виживання;від сильних, слабких сторін фірми, її можливостей і небезпек, що загрожують їй.

Але навіть зазначені фактори можуть представити безліч різних комбінацій. Однак можна продемонструвати, що містить у собі приведення стратегії у відповідність із навколишнім середовищем,

- розглянувши, чотири класичні варіанти ситуації в галузі:

- конкуренція в нових галузях, які швидко розвиваються;

- конкуренція в галузях, що перебувають у стадії зрілості;

- конкуренція в галузях, що перебувають у стані стагнації або спаду;

- конкуренція в роздроблених галузях.

34. Методи оцінки конкурентних позицій стратегічних господарських підрозділів у галузі.

Залежно від планів підприємства з реалізації тієї чи іншої стратегії, цілей його подальшого розвитку, а також справжнього стратегічного становища в тій чи іншій галузі економіки, вибираються підходи до оцінки конкурентних позицій стратегічних одиниць бізнесу і привабливості ринку.

У літературі найбільш відомі наступні підходи:

  • Портфельна матриця Бостонської консультаційної групи (матриця БКГ);

  • «Дженерал Електрик - МакКінзі» або "екран бізнесу";

  • Матриця консалтингової компанії Артур Д. Літтл;

  • «Матриця спрямованої політики» компанії Шелл;

  • Матриця Ансоффа;

  • Матриця Абеля.

Удoбним інcтpyмeнтoм для coпocтaвлeнія paзлічниx СЗГ (стратегічні зони господарювання), в кoтopиx paбoтaют СХП (стратегічні господарські підрозділи) opгaнізaціі, являeтcя paзpaбoтaннaя Бocтoнcкoй кoнcyльтaтівнoй гpyппoй (БКГ) мaтpіцa. Рaзмep пo вepтікaлі в етoй мaтpіцe зaдaeтcя пoкaзaтeлeм pocтa oб'eмa cпpoca, a paзмep пo гopізoнтaлі - cooтнoшeніeм дoлі pинкa, пpінaдлeжaщeй ee вeдyщeмy кoнкypeнтy. Етo cooтнoшeніe дoлжнo oпpeдeлять cpaвнітeльниe кoнкypeнтниe пoзіціі в бyдyщeм

35. Вибір стратегії позиціювання товару

Позиціювання – дії, спрямовані на формування сприйняття споживачами даного товару відносно товарів-конкурентів за тими перевагами й зисками, які вони можуть отримати. Тобто позиціювання – це визначення місця товару фірми на ринку серед товарів-аналогів.

Позиція товару – місце, яке цей товар посідає у свідомості покупців порівняно з аналогічними конкурентними товарами. Формування певної чітко визначеної позиції товару повинно мати керований фірмою характер.

Позиціювання само по собі не має сенсу, якщо воно не пов’язано із сегментацією ринку; і навпаки, сегментація недоцільна, якщо вона не закінчується позиціюванням. Тому позиціювання й сегментація виступають як два боки одного процесу.

Позиціювання товару – комплекс маркетингових заходів, завдяки яким споживачі ідентифікують цей товар порівняно з товарами-конкурентами. Особливе місце в цьому процесі посідає комунікаційна політика, метою якої є створення певного іміджу марки.