Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

5.Забезпечення працевлаштування випускників.

Важливим положенням Болонського процесу є орієнтація вищих навчальних закладів на кінцевий результат: знання й уміння випускників повинні застосову-ватися і практично використовуватися на користь усієї Європи. Усі академічні ступені й інші кваліфікації мають відповідати потребам європейського ринку праці, а професійне визнання кваліфікацій має бути спрощене за допомогою використання Додатка до диплому, який рекомендований ЮНЕСКО.

Можливість знайти роботу у будь-який час протягом усього життя най­краще досягається у разі отримання справжньої якісної освіти, надання різноманітних підходів і спрямувань курсів навчання, гнучкості програм з можливістю багатора-зового підключення і виходу з програми, трансверсальних вмінь і навичок, таких як: уміння спілкуватися та знання мов, уміння мобілізувати знання, вирішувати проблеми, працюва­ти в колективі та розуміти соціальні явища.

6.Забезпечення привабливості європейської системи освіти.

Одним із головних завдань, що має вирішуватися в рамках Болонського процесу, є залучення в Європу більшої кількості студентів з інших регіонів світу. Вважається, що введення загальноєвропейської системи гарантії якості освіти, кредитної накопичувальної системи, легко доступних кваліфікацій тощо, сприятиме підвищенню інтересу європейських та інших громадян до вищої освіти.

Європейські вищі навчальні заклади прагнуть залучати талановитих людей з усього світу. Це потребує дій на інституційному, державному та європейському рівнях. Конкретними заходами мають бути: адаптація програм, зван­ня та ступені, зрозумілі як в Європі, так і поза її межами, пере­конливі заходи щодо гарантії якості, програми з викладанням основними мовами світу, достатня інформація та маркетинг, привабливі умови для іноземних студентів та науковців, а також стосунки на перспективу.

Стояти осторонь від цього процесу Україна не може. Освітянське суспільство України зацікавлене діяти зі всіх напрямків Болонського процесу.

Отже, Болонський процес - це процес структурної перебудови, що передбачає реформування національних систем вищої освіти, зміна освітніх програм і необхідні інституціональні перетворення у вищих навчальних закладах.

Тема 2: системи вищої освіти в країнах європи План

  1. Доступ до вищої освіти для іноземних студентів в країнах Європи

  2. Трансформацій вищої освіти країн Європи: університетська і не університетська освіта

  3. Присудження кваліфікації ВНЗ країн Європи.

Література:

Основна

  1. Болонський процес у фактах і документах (Сорбонна-Болонья-Саламанка-Прага-Берлін)/ Упоряд. Степко М.Ф., Болюбаш Я.Я., Шинкарук В.Д. та ін.- Тернопіль: Економічна думка, 2003.- 60 с.

  2. Байденко В.И. Болонский процесс: структурная реформа высшего образования Европы.- К., 2005.- 143 с.

  3. Корсак К.В.Світова вища освіта. Порівняння і визнання закордонних кваліфікацій і дипломів/ Ред. Г.В. Щокіна. - К.: МАУП-МКА, 1997. - 208 с.

  4. Одерій Л.П. Оцінка міжнародної системи освіти: методологія та інструментарій: Монографія. – К.: ІСДО, 1995. – 196 с.:іл.+3 вкл.

Додаткова

  1. Волошин В.С. Опыт и проблемы внедрения положений Болонского процесса / В.С.Волошин, А.П.Чейлях// Болонський процес: перспективи і розвиток у контексті інтеграції України в європейський простір вищої освіти. - 2004.- С.70-80.

  2. Дем'янчук О. Глобалізація вищої освіти: огляд сучасних світових проблем // Людина і політика. – 2002. - № 1. – С. 74 – 81.

  3. Джуринский А. Интернационализация высшего образования: тенденции и проблемы //Alma mater. – 2002. – № 9. – С. 44-49.

  4. Згага П. Реформы университетов Юго-восточной Европы с учетом Болонского процесса// Инновации в образовании.- 2005.- №3.- С.165-167.

  5. Зязюн І.А. Болонський процес у Європі і Україні// Трибуна.- 2005.- №1-2.- С.14-16.

  6. Корсак К. Из мирового опыта реформ систем образования // Персонал. – 1997. - №3. – С.28-38.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]