Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать
  1. Кредити естs

Отже тепер перейдемо безпосередньо до кредитів.

Для порівняння навчальних систем і результатів навчання різних вищих закладів освіти країн-учасниць Болонського процесу вводить­ся поняття кредиту. «Кредити ECTS є числовим еквівалентом оцінки (від 1 до 60), призначеної для розділів курсу, щоб охарактеризувати навчальне навантаження студента, що вимагається для їхнього завер­шення».

1 кр = 27 год (25-30)

1 рік = 60 кр. = 36(40) тижнів

27 год. х 60 кр. = 1620 год.

тобто 1 рік = 1620 год.

1620 год. : 40 тижн. = 40,5 год.

1 тиждень = 40,5 год.

1 тиждень = 5 роб. днів (р.д)

40,5 год. : 5 роб. днів = 8 год. в день

В ECTS навчальне навантаження на 1 навчальний рік стано­вить 60 кредитів, один кредит дорівнює 25-30 годинам роботи студента, включаючи аудиторну, позааудиторну роботу та консуль­тації. Кредити ECTS визначають, яку частину загального річного навантаження займає конкретна навчальна дисципліна у даному за­кладі освіти. У наших умовах найдоцільніше, щоб 1 кредит = 27 годин. Це дасть змогу, з одного боку, працювати в єди­ному полі ECTS, а з іншого – легко перейти від, нинішніх кредитних вимірів (1 кредит = 36 години) до нових.

Студенти не одержують кредитів ECTS просто за відвідування за­нять, кредити присвоюються лише тим студентам, які успішно за­своїли навчальну дисципліну, про що засвідчуватимуть складені заліки чи екзамени або інші форми оцінювання.

Кредитна система - це систематичний спосіб описання освітньої програми з доданням кредитів до її компонентів. Опис кредитів у системах вищої освіти може базуватися на різ­них параметрах, таких як обсяг роботи, результати навчання та контактні години.

Європейська кредитна система взаємозаліку (взаємовизнання) та накопичення ЕСТS - це система, в основу якої покладено визначення обсягу роботи студентів, потрібного для участі у програмі. Вона орієнтована на спеціалізовані умови вивчення результатів навчання та необхідної компетенції.

Модуль це логічно завершена, сис­темно впорядкована частина теоретичних знань і практичних вмінь з даної навчальної дисципліни, адаптованих до індивідуальних особливос­тей суб'єктів навчання і визначеним оптимальним часом на організацію їхнього засвоєння.

Поняття дидактичного кредиту визначимо через найближче родо­ве поняття – критерій порівняння якості вищої освіти. Очевидно, що сам термін «кредит» відповідає своїй суті, тобто дозволяється «взяти» навчальну дисципліну з певною кількістю часу на її засвоєння (пози­ка) з тим, щоб згодом «повернути» її, залишивши для себе засвоєні знання, про що засвідчуватиме складений екзамен.

Тобто це поняття має такі суттєві ознаки: зобов'язання студента добровільно вибирати ті чи інші навчальні дисципліни (консультації куратора стосуються послідовного вибору дисциплін, їхньої посильної кількості тощо) і за визначений термін засвоїти зміст навчальної дисципліни, склавши підсумковий екзамен.

Кількість часу у кредитах, який виділяється на вивчення навчальної дисципліни, адаптується до розумових можли­востей середньостатистичного студента. Кредит є не лише кількісною мірою, яка дає змогу вирівняти час на вивчення дисципліни у різних навчальних закладах, а й важливим показником якості її засвоєння, тобто характеризує якість вищої освіти загалом.

Дидактичний кредитце один із критеріїв порівняння якості вищої освіти у різних навчальних закладах, який забезпечує студентам право вільного вибору навчальних дисциплін відповідно до структурно-логічних схем з метою вчасного і якісного їхнього засвоєння, крім того, він є чис­ловою мірою повного навчального навантаження студента (1 кредит = =27 годин).

Заліковий кредит – це одиниця виміру навчального навантаження, необхідного для засвоєння змістових модулів або блоку змістових модулів»,в системі ECTS кредит є числовим еквівалентом оцінки (від 1 до 60).

Визначені обидва важливі дидактичні поняття можуть бути осно­вою для обґрунтування нової навчальної технології, яка називається кредитно-модульною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]