Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

3.Додаток до диплому і його функції

Диплом – будь-яке свідоцтво про освіту та підготовку або будь-яка частина такого свідоцтва:

яке видається компетентним органом держави, у відповідності з національними законами, правилами або адміністративними положеннями даної держави,

яке свідчить, що власник успішно закінчив:

  • або курс освіти, пройдений після закінчення середньої школи, що відрізняється від курсів, наведених у другому пункті статті 1(а) Директиви 89/48/ЕЕС, тривалістю не менше одного року або еквівалентній тривалості не денної форми навчання, однією з умов зарахування на який, як правило, є середня освіта, як і вимагається при вступі до ВНЗ, а також професійна підготовка у додаток до даного курсу після середньої освіти;

  • або один з курсів освіти і підготовки,

яке показує, що власник володіє професійними кваліфікаціями, необхідними для здійснення регульованої професійної діяльності в даній державі-учасниці за умови, що освіта і підготовка, підтверджені свідоцтвом, були здобуті головним чином в Співтоваристві або поза Співтовариством в освітніх установах, які надають освіту і підготовку, відповідно до законів, правил або адміністративних положень держави-учасниці, або що власник даного свідоцтва має трирічний професійний досвід, підтверджений державою-учасницею, яка визнала свідоцтво про освіту і підготовку третьої країни.

Єдиний додаток до диплома /Diploma Supplement/ розроблений Європейською Комісією, Радою Європи і ЮНЕСКО/CEPES, з метою поліпшення міжнародної «прозорості» і полегшення професійного й академічного визнання спеціаль­ності (диплома, ступеня, сертифіката і т.п.).

Документ, закріплений за дипломом про вищу освіту, складають на національній і англійській мовах з вказівкою суті, рівня, змісту і статусу навчання, яке було успішно здобуто.

Додаток до Диплома, розроблений спільно Європейською Комісією і Центром Вищої Освіти ЮНЕСКО (СЕРЕS), є документом, що додається до диплома про вищу освіту або ступінь і містить інформацію про рівень даної кваліфікації, навчальне навантаження, зміст навальної програми, результати, отримані власником кваліфікації, функції кваліфікації в національній структурі і коротку характеристику національної системи освіти, в рамках якої було надано дану кваліфікацію.

Таким чином, це, свого роду, форма характеристики індивідуальних кваліфікацій, що полегшує процес оцінки і ухвалення іноземних кваліфікацій експертами за оцінкою і прийомом.

Головними функціями Додатку до диплома є:

1) гарантування його володарю визнання роботодавцями набутих ним знань і вмінь;

2) зазначення можливості, яку надає отримана кваліфікація щодо доступу до подальшого академічного чи професійного навчання;

3) інформування щодо подробиць, які стосуються прав випускника вищого навчального закладу, відносно його професійного статусу.

Практика показує, що далеко не всі форми дипломів добре виконують це завдання. Причиною цього фахівці вважають надто малу кількість інформації, яку містить диплом.

Структура додатку до диплому

Модель запропонованої структури додатка до диплома роз­роблена Європейською Комісією, Радою Європи, а також ЮНЕCKO/CEPES. Мета даної моделі побудови додатка до диплома — надати вичерпні об'єктивні дані, покликані забезпечити міжна­родну «прозорість», а також справедливе академічне і про­фесійне визнання кваліфікацій (дипломів, ступенів, сер­тифікатів і т.п.). Модель додатка до диплома розроблена таким чином, щоб адекватно розкрити сутність, рівень, умови, зміст і статус навчання, що проходив і успішно закінчив його власник, чиє ім'я зазначене в дипломі, доповненому цим додатком. Додаток до диплома не повинен містити оцінні судження, твер­дження про еквівалентність або пропозиції щодо визнання. Усі вісім розділів повинні містити відповідну інформацію. У випадку відсутності інформації необхідно дати обґрунтування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]