Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

3. Змістовна частина лекційний матеріал

Тема 1: болонський процес як засіб інтеграції і демократизації вищої освіти країн європи: завдання, принципи та етапи формування.

План

  1. Болонський процес в системі вищої освіти країн Європи: інтеграція і демократизація європейської вищої освіти.

  2. Болонський процес в історичному аспекті

  3. Документи Болонського процесу.

  4. Ключові позиції Болонського процесу.

Література:

Основна

  1. Закон України “Про ратифікацію Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в Європейському регіоні” від 3 груд. 1999 р. № 1273-ХIV // Організація роботи з іноземними студентами і розвиток міжнародного співробітництва в освіті України: Зб. інформ.-довід. матеріалів. – К.: Вид-во Європ. у-ту, 2003. – C. 438.

  2. Болонський процес: тенденції, проблеми, перспективи/ Уклад. Бех В.П., Маліновський Ю.Л.- К., 2004.- 221 с.

  3. Болонський процес у фактах і документах (Сорбонна-Болонья-Саламанка-Прага-Берлін)/ Упоряд. Степко М.Ф., Болюбаш Я.Я., Шинкарук В.Д. та ін.- Тернопіль: Економічна думка, 2003.- 60 с.

  4. Болонський процес: Документи/ Уклад. З.І. Тимошенко, А.М.Грехов, Ю.А.Гапон, Ю.І.Палеха.- К.: Європ. ун-т, 2004.- 169 с.

  5. Байденко В.И. Болонский процесс: Курс лекций.- М.: Логос, 2004.- 208 с.

Додаткова

  1. Болонський процес: Нормат.-правові докум./ Уклад. З.І. Тимошенко, І.Г.Оніщенко, А.М.Грехов, Ю.І.Палеха. - К.: Європ. ун-т, 2004.- 102 с.

  2. Волошин В.С. Опыт и проблемы внедрения положений Болонского процесса / В.С.Волошин, А.П.Чейлях// Болонський процес: перспективи і розвиток у контексті інтеграції України в європейський простір вищої освіти. - 2004.- С.70-80.

  3. Організація роботи з іноземними студентами і розвиток міжнародного співробітництва в освіті України: Зб. інформ.-довід. Матеріалів. – К.: Вид-во Європ. ун-ту, 2003. – 353 с.

  4. Петренко В.Л. Стандарти вищої освіти у контексті Болонського процесу: історія, сучасний стан, перспективи = Болонський процес в Україні// Проблеми освіти.- 2005.- Ч. 1, Вип. 45.- С.66-106.

  5. Сєбкова Х. Акредитація і забезпечення якості вищої освіти в Європі// Вища школа.- 2005.- №2.- С.77-84.

1. Болонський процес в системі вищої освіти країн Європи: інтеграція і демократизація європейської вищої освіти.

"Болонським процесом" в останні роки прийнято називати діяльність європейських країн, яка спрямована на те, щоб зробити узгодженими системи вищої освіти цих країн. Основний зміст Болонської декларації, прийнятої 19 червня 1999 року, полягає в тому, що країни-учасниці зобов'язалися до 2010 року привести свої освітні системи у відповідність певному єдиному стандарту.

Болонський процес - це процес структурного рефор­мування національних систем вищої освіти країн Європи, зміни освітніх програм і потрібних інституційних перетво­рень у вищих навчальних закладах Європи. Його метою є створення до 2010 року європейського наукового та освіт­нього простору задля підвищення спроможності випус­кників вищих навчальних закладів до працевлаштування, поліпшення мобільності громадян на європейському ринку праці, підняття конкурентоспроможності європейської ви­щої школи.

Для досягнення цієї мети було запропоновано:

- прийняти зручні та зрозумілі градації дипломів, ступе­нів і кваліфікацій;

- увести в своїй основі двоступеневу структуру вищої освіти;

- використати єдину систему кредитних одиниць (систе­му ЕСТS - Еuropean Community Course Credit Transfer System) і додатків до дипломів (Сьогодні це поняття визначається різними термінами: система кре­дитних одиниць, система кредитних заліків, система кредитних рівнів, система залікових одиниць, кредитна система взаємовизнання тощо) ;

- напрацьовувати, підтримувати і розвивати європейські стандарти якості із застосуванням порівнянних критері­їв, механізмів і методів їх оцінки;

- усунути існуючі перепони для розширення мобільності студентів, викладачів, дослідників і управлінців вищої школи.

На всіх етапах Болонського процесу було проголошено, що цей процес:

- добровільний;

- полісуб'єктний;

- такий, що ґрунтується на цінностях європейської освіти і культури;

- такий, що не нівелює національні особливості освітніх систем різних країн Європи;

- багатоваріантний;

- гнучкий;

- відкритий;

- поступовий.

Цілі Болонського процесу є такими:

• побудова Європейського простору вищої освіти як передумови розвитку мобільності громадян з можливістю їх працевлаштування;

• посилення міжнародної конкурентоспроможності як національних, так і в цілому Європейської систем вищої освіти;

• досягнення більшої сумісності та порівнянності систем вищої освіти;

• формування та зміцнення інтелектуального, культурного, соціального та науково-технічного потенціалу окремих країн та Європи у цілому;

• підвищення визначальної ролі університетів у розвитку національних та Європейських культурних цінностей;

• змагання з іншими системами вищої освіти за студентів, вплив, гроші та престиж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]