Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

Конференція європейських вищих навчальних закладів і освітніх організацій, 29-30 березня 2001 року, Саламанка

Мова йшла про розвиток міжнародного співробітництва в рамках Болонського процесу, що дозволить залучити до цієї праці іноземних експертів і, що позитивно вплине на якість підготовки фахівців. У посланні з'їзду вищих навчальних закладів визначальні завдання Болонського процесу формулюються так:

  • якість - наріжний камінь підготовки фахівців;

  • зміцнення довіри між суб'єктами освіти;

  • відповідність європейському ринку праці;

  • мобільність;

  • сумісність кваліфікації на вузівському та післявузівському етапах підготовки;

  • посилення конкурентоспроможності Європейської системи освіти.

Комюніке конференції європейських міністрів,

18-19 Вересня 2003 року, Берлін

В Комюніке конференції міністрів освіти з питань розвитку Болонського процесу, яка відбулася в Берліні у вересні 2003 року, зазначалося - «Створення Простору вищої освіти Європи» у поєднанні із «Простором Європейських наукових досліджень», що забезпечить фундамент для створення «Європи знань». Ідея спільного розвитку науки та вищої освіти, органічного використання науки як бази забезпечення високої якості вищої освіти присутня на всіх напрямах діяльності, що оголошені в Болонській декларації. Метою такої взаємодії є збереження культурного та лінгвістичного багатства Європи, яке базується на успадкованій різноманітності традицій, та сприяння потенціалу інновацій, соціальному і економічному розвитку через зміцнення співробітництва між Європейськими вищими навчальними закладами.

Конференція міністрів вищої освіти Європи, 19-20 травня 2005 року, Берген

Четвертий саміт Болонського процесу було проведено у м. Бер­ген (Норвегія), де зібралися міністри вищої освіти 45 європейських країн для того, щоб оцінити досягнуті успіхи та встановити пріоритети й нові завдання на наступні роки. До Болонської співдружності долучилися нові країни-учасниці -Вірменія, Азербайджан, Грузія, Молдова, Україна.

Ця конференція відбувається на середині шляху від Болонської декла­рації до 2010 р., а тому має узагальнити досягнуті результати. Особливо наголошено на провідній ролі у цьому процесі ви­щих навчальних закладів.

Було зосереджено на питаннях:

1) розвиток нової структури дипломів (degree system);

2) моніторинг і забезпечення якості вищої освіти (quality assu­rance);

3) подальше спрощення процедури визнання дипломів і періо­дів навчання (recognition of degrees and periods of study).

Перелік таких найважливіших завдань, на яких учасники мають зосере­дити увагу до наступної зустрічі 2007 року в Лондоні:

— упровадження європейських стандартів якості вищої освіти і засобів їх забезпечення (за пропозиціями ENQA);

— упровадження національних рамок для номенклатури ква­ліфікацій;

— присудження і визнання поєднаних дипломів, включаючи і докторський рівень;

— створення умов для гнучкої вищої освіти, а також різно­манітності шляхів навчання, включаючи визнання його попе­редніх періодів.

4. Ключові позиції Болонського процесу

Основним нормативним документом цього процесу є Болонська жекларація міністрів освіти європейських держав від 19 червня 1999 р., підписана 29 європейськи­ми країнами.

Відповідно до цього документа планується створення до 2010 року єдиної європейської зони, що припускає взаємне визнання дипломів ВНЗ і практику інших загальних стандартів в галузі вищої освіти, а отже всі пропозиції, які розглянуто і які виконуються в рамках Болонського процесу, зводяться в основному до шести таких ключових позицій:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]