Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3. Зм_стовна частина.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

2. Інтеграція освіти і науки України у європейський простір

В традиційній системі освіти відбуваються суттєві зміни, формуються нові завдання і цілі, здатні повніше задовольняти людину знаннями, вміннями та навичками. Україна не стоїть осторонь освітніх процесів, що відбуваються у Європі і світі. Вона бере активну участь у підвищенні якості освіти, розширенні академічної мобільності, запровадженні нових стандартів освіти законодавчо підкріплюючи це право.

Входження України в Болонський процес у 2005 році слід розгля­дати в контексті співробітництва й інтеграції з Європою.

Запровадження вивчення доку­ментів, які регламентують приєднання до Болонського процесу, є великою школою європейської державності і громадянськості на теренах України. Засвоєння ма­теріалів Болонського процесу, безумовно, буде сприяти наближенню України до європейських стандартів і кри­теріїв не лише в галузі освіти, а й входженню її до Європейського Союзу.

Серед основних завдань створення єдиного європейського освітнього простору є: створення умов для максимальної академічної мобільності студентів та підвищення якості вищої освіти. Але тут постають деякі питання які слиж невідкладно вирішувати.

Одніим з них є приведення вітчизняної чотирьохрівневої систе­ми вищої освіти до тієї форми, яка в Європі є найприйнятнішою. Важливим кроком таких структурних змін став початок переходу до багаторівневої вищої освіти за моделями розвинених країн, але з урахуванням вітчизняного досвіду та можливостей. Міністерство освіти й науки України вже зараз здійснило певні кроки і у вищих навчальних закладах створено систему вищої освіти за зразком (бакалавр- фахівець- магістр).

Наступне питання, що невід’ємно пов’язане з інтегарійним процесом, розкрите в Лісабонській конвенції і стосується визнання документів про освіту у Європейському регіоні. Сама Конвенція ратифікована парламентом України 4 грудня 1999 року і має всі ознаки закону. В ній записано, що всі країни, які її підписали, - а на сьогодні, це 54 країни і не тільки Європейські - до Лісабонської конвенції приєдналися Канада, Сполучені Штати Америки, Бразилія, Нова Зеландія, Австралія і ще інші країни, - дійсно всі наші дипломи визнають за кордоном через процедуру визнання, а всі дипломи, які отримані в названих країнах визнаються, таким чином, і в Україні.

Стосовно визнання закордонних кваліфікацій, Україна підписала основні конвенції Ради Європи і ЮНЕСКО про взаємне визнання дипломів, має чимало двосто­ронніх угод з багатьма країнами по співробітництву в галузі освіти і науки.

Міжнародна інтеграція України у сфері вищої освіти і науки здійснюється в рамках 83 міжурядових і 46 міжвідомчих угод з 61 країною світу, 17 із яких - міжурядові угоди про взаємне визнання документів про освіту, наукові ступені і вчені звання. На узгодження іноземним партнерам розіслано майже 90 проектів міжнародних угод у галузі освіти і науки. Вищі навчальні заклади співпрацюють з країнами ЄС у рамках різних наукових і освітніх програм. Так, лише за 10 років реалізації Трансєвропейської програми співпраці в галузі вищої освіти - TEMPUS здійснено 126 проектів у 40 вищих навчальних закладах України, що є вагомим внеском у модернізацію вищої освіти України. В рамках діючої програми "Спільний простір Європейської вищої освіти" університети України відкривають факультети Європейських студій та започатковують Європейські навчальні курси. Багато університетів України спільно із університетами інших країн Європи розробили узгоджені освітньо-професійні програми і тепер мають змогу видавати випускникам окрім українського диплома також диплом університету - закордонного партнера.

Загалом щорічно понад 10 тисяч українських громадян виїздять на навчання та стажування за кордон. Близько 9 тисяч українських викладачів, науковців, аспірантів і студентів беруть участь у реалізації міжнародних програм і проектів. 27 тисяч іноземних студентів із 110 країн світу, серед яких 28 країн Європи, 40 країн Азії, 30 країн Африки та 12 країн Латинської Америки, отримують освіту в Україні.

Для прийняття європейського стандарту оцінки знань і якості на­вчання має бути створена визнана іншими країнами державно-суспільна система атестації і контролю якості з центрами в регіонах (у тому числі у ВНЗ), незалежними від органів управління освітою. Така незалежність може бути забезпечена участю в їхній роботі студентів, представників підприємств-замовників, аудиторських фірм і інших співтовариств, зацікавлених в якості освіти.

В Україні освіта визнана однією з найголовніших складових загальнолюдських цінностей. Вектор сучасної політики і стратегії держави спрямований на подальший розвиток національної системи освіти, адаптацію її до умов соціально-орієнтованої економіки, трансформацію та інтеграцію в європейське і світове співтовариства

Сьогодні в України реалізується програма навчання протягом усього життя людини. Країни-учасниці Болонського процесу підкреслюють важливий внесок вищої освіти у впровадження довічного навчання в реальність. Вони приймають міри щоб спрямувати національну політику своїх країн до цієї мети і спонукати ВНЗ збільшити можливості навчатися незалежно від віку, включаючи визнання попередньої освіти. Вони підкреслюють, що такі дії повинні бути невід'ємною складовою діяльності вищої освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]