Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи IKT 2012.pdf
Скачиваний:
79
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.15 Mб
Скачать

5.

Як сховати стовбець?

15.

Як розграфити таблицю?

 

6.

Яка функція використовується для

16.

Як зарисувати певні комірки?

 

перевірки правильності тестів?

17.

Для чого служать елемент керу-

7.

Як задати спосіб вибору правиль-

 

вання Перемикач?

 

 

 

ної відповіді у вигляді списку?

18.

Для чого служать елемент керу-

8.

Як зберегти файл із тестами на

 

вання Прапорець?

 

 

 

диску?

 

19.

Для чого служать елемент керу-

9.

Як відмінити автоматичні обчис-

 

вання Список?

 

 

 

лення в Microsoft Excel?

20.

На якій панелі інструментів міс-

10.

Як виділити

несуміжний діапазон

 

тяться елементи керування?

 

даних?

 

21.

Який формат має функція Якщо

11.

Яку функцію

можна використати

 

(IF)?

 

 

 

 

для підрахунку кількості правиль-

22.

Як працює функція Якщо (IF)?

 

них відповідей?

23.

Який формат має функція Якщо

12.

Як перейти на інший аркуш?

 

(IF)?

 

 

 

13.

Як отримати результати тесту, коли

24.

Який

формат

має

функція

 

відключено автоматичні обчислен-

 

COUNTIF (СЧЕТЕСЛИ)?

 

 

ня?

 

25.

Для

чого встановлюється

захист

14.

Як задати режим переносити по

 

аркуша при розробці тестів?

 

словах?

 

 

 

 

 

 

Лабораторна робота 12 Тема

MS Excel. Використання форм та логічних функцій.

Мета

Навчити використовувати форми та логічні функції.

План

1.Створення бланку з елементами форм та заповнення їх.

2.Встановлення зв’язків між елементами керування форми та комірками.

3.Підготувка та налаштування тестів з використанням форм та логічних функцій.

Теоретичні відомості

MS Excel для Windows дає можливість працювати з декількома типами форм. Можна користуватися автоматично створюваними формами для введення даних у списки, а також розробляти форми, призначені для друку або роботи в інтерактивному режимі. Інтерактивні форми можуть містити елементи керування (вони є на панелі інструментів Форми), які використовуються для відображення даних і параметрів, виконання певних дій, спрощення роботи з формою в цілому. Форму можна зробити захищеною, а користувач вводитиме лише дані у певні клітинки. Крім того можна забезпечити перевірку правильності даних.

83

Для створення на робочому аркуші елементів керування використовують панель інструментів Форма. Ці елементи керування вже добре описано в попередніх інструкціях до лабораторних робіт.

Розлянемо більш детально елемент керування прапорець, оскільки він буде використовуватися у ції лабораторній роботі. Прапорець задає або відміняє дію певного параметра. На робочому аркуші чи групі можна встановлювати кілька прапорців одночасно. Для визначення властивостей цього елемента керування використовується його контексне меню (Формат елемента керування). Прапорець має такі властивості:

Значення. Визначає стан прапорця за замовчуванням: установлено,

зайнято чи мішане.

Зв'язок з клітинкою. Вказує клітинку, що містить інформацію про стан прапорця. Якщо прапорець встановлений, то у клітинці, зазначеній у полі Зв'язок з клітинкою, міститься логічне значення Істина (True). Якщо прапорець знятий, то у клітинці міститься значення Хибність (False). Якщо ж стан прапорця не визначено (стан мішане), то у клітинці міститься значення #N/A. Якщо звязана клітинка порожня, то MS Excel інтерпритує стан прапорця як Хибність.

Обємне затінення. Задає відображення прапорця з використанням ефекту об’ємного затінення.

Для перевірки чи встановлено, чи зняно прапорець використовується логічна функція If (ЕСЛИ). Ця функція належить до групи логічних функцій.

Робочі таблиці Excel мають в своєму наборі такі логічні функції: ИСТИНА

(TRUE), ЛОЖЬ (FALSE), ЕСЛИ (IF), НЕ (NOT), И (AND), ИЛИ (OR). Розглянемо детально ці функції.

Функція ИСТИНА

Синтаксис функції — ИСТИНА(). Повертає логічне значення ИСТИНА. Можна безпосередньо ввести значення ИСТИНА в клітинки і формули без використання цієї функції.

Функція ЛОЖЬ

84

Синтаксис функції — ЛОЖЬ(). Повертає логічне значення ЛОЖЬ. Можна безпосередньо ввести значення ЛОЖЬ в клітинки та формули і програма Microsoft Excel буде інтерпретувати його як логічне значенея ЛОЖЬ.

Функція НЕ

Змінює на протилежне логічне значення свого аргумента. Функція НЕ використовується в тих випадках, коли необхідно бути впевненим у тому, що значення не рівне деякій конкретній величині. Синтаксис функції:

НЕ(логічне_значення)

Логічне_значення — це значення або вираз, який при обчисленні дає ИСТИНА або ЛОЖЬ. Якщо логічне_значення має значення ЛОЖЬ, то функція НЕ повертає значення ИСТИНА; якщо логічне_значение має значення ИСТИНА, то функція НЕ повертає значення ЛОЖЬ.

Приклади:

НЕ(ЛОЖЬ) дорівнює ИСТИНА; НЕ(1+1=2) дорівнює ЛОЖЬ.

Функція И

Повертає значення ИСТИНА, якщо всі аргументи мають значення ИСТИНА; повертає значення ЛОЖЬ, якщо хоча б один аргумент має значення ЛОЖЬ. Синтаксис функції:

И(логічне_значення1; логічне_значення2; ...)

Логічне_значення1, логічне_значение2, ... — це від 1 до 30 перевірюваних умов, які можуть мати значення або ИСТИНА, або ЛОЖЬ. Аргументи повинні подаватися логічними значеннями, такими як ИСТИНА або ЛОЖЬ або посилатися на логічні значення. Якщо аргумент, містить тексти, порожні значення або значення помилок, то ці значення ігноруються. Якщо заданий інтервал не містить логічних значень, то функція И повертає значення помилки #ЗНАЧ!.

Приклади:

И(ИСТИНА; ИСТИНА) дорівнює ИСТИНА; И(ИСТИНА; ЛОЖЬ) дорівнює ЛОЖЬ; И(2+2=4; 2+3=5) дорівнює ИСТИНА.

85

Якщо інтервал B1:B3 містить значення ИСТИНА, ЛОЖЬ, та ИСТИНА, то И(B1:B3) дорівнює ЛОЖЬ;

Якщо комірка B4 містить число між 1 и 100, то И(1<B4; B4<100) дорівнює ИСТИНА.

Функція ИЛИ

Повертає значення ИСТИНА, якщо хоча б один з аргументів має значення ИСТИНА та ЛОЖЬ, якщо всі аргументи мають значення ЛОЖЬ.

Синтаксис: ИЛИ(логічне_значення1;логічне_значення2; ...) Логічне_значення1, логічне_значення2, ... — це від 1 до 30 перевірюваних

умов, які можуть мати значення або ИСТИНА, або ЛОЖЬ. Аргументи повинні подаватися логічними значеннями, такими як ИСТИНА або ЛОЖЬ або посилатися на логічні значення. Якщо аргумент містить тексти, порожні значення або значення помилок, то ці значення ігноруються. Якщо заданий інтервал не містить логічних значень, то функція ИЛИ повертає значення помилки #ЗНАЧ! .

Функція ЕСЛИ

Повертає одне значення, якщо задана умова при обчисленні дає значення ИСТИНА, і інше значення — якщо ЛОЖЬ. Функция ЕСЛИ використовується для умовної перевірки значень та формул. Синтаксис функції:

ЕСЛИ(лог_вираз; значення_якщо_истина; значення_якщо_хибно)

Лог_вираз — це довільне значення або вираз, які при обчисленнях дають значення ИСТИНА або ЛОЖЬ.

Значення_якщо_истина — це значення, яке повертається, якщо лог_вираз має значення ИСТИНА. Якщо лог_вираз має значення ИСТИНА і значення_якщо_истина опущено, то повертається значення ИСТИНА. Значення_якщо_истина може бути іншою формулою.

Значення_якщо_хибно — це значення, яке повертається, якщо лог_вираз має значення ЛОЖЬ. Якщо лог_вираз має значення ЛОЖЬ і значення_якщо_хибно опущено, то повертається значення ЛОЖЬ. Значення_якщо_хибно може бути другою формулою.

Зауваження. До групи функцій ЕСЛИ можуть вкладатися одна в другу в ролі значень аргументів значення_якщо_істина і значення_якщо_хибно, щоб конструювати більш складні перевірки.

86