Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи IKT 2012.pdf
Скачиваний:
79
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.15 Mб
Скачать

Може виникнути ситуація, коли вставка даних з буфера у файл буде не зовсім те, що потрібно. Можливо, виникне необхідність використати дані з буфера інакше, тому програма Sound Forge надає чотири спеціальні можливості, пов'язані із вставкою даних з буфера: перезапис, дублювання, вставка у нове вікно, зведення.

Редагування даних (інструмент Pencil)

Одним з основних інструментів редагування даних у програмі Sound Forge є інструмент Pencіl. Він дозволяє "малювати" звукові дані у файлі. Головне його призначення — виконувати точне коректування ваших звукових даних. Наприклад, якщо у записі виявився який-небудь шум, його можна видалити за допомогою інструмента Pencіl.

Після завершення запису та редагування даних їх можна зберегти. Для цього використовується команда: File → Save (або Save As). Потім необхідно вказати тип файла та вказати потрібні параметри.

Хід роботи

1.Ввімкніть навушники та мікрофон у звукову карту (відповідні гнізда знаходяться переважно ззаду системного блоку).

2.Запустіть програму Sony Sound Forge.

3.Створіть порожній звуковий файл, який відображатиметься у вікні даних. File → New. У вікні, що відкриється виберіть частоту 44100 Hz та глибину звуку 24bit. Вкажіть стерео режим.

4.Перейдіть в режим запису за допомогою мікрофону. Для цього треба:

a)Ввімкнути регулятор гучності. Пуск → Програми → Стандартні → Раз-

влечения → Регулятор гучності.

b)Виберіть Параметри → Властивості.

c)У вікні властивостей виберіть Запис в налаштуванні гучності або AudioInput з випадаючого списку для мікшера. Для різних звукових карт це може бути або одне, або інше.

d)Потім ви можете вказати, саме які регулятори гучності запису мають відображатися. Виберіть Мікрофон, StereoMix та лінійний вхід. Натисніть Ок.

e)Включіть рівень гучності для мікрофона та збільшіть його (встановіть його приблизно на 3/4 від максимуму). Як видно з вікна регулятора звуку, таке ж можна зробити для двох інших регуляторів гучності запису. Після цього закрийте вікно рівень запису та поверніться назад до вікна програми Sony Sound Forge.

138

5.Відкрийте діалогове вікно Record. (див. теорію).

6.Виберіть режим запису/Mode Multiple takes (no Regions).

7.Задайте метод Normal, а у властивості «пристрій» вкажіть Програма для переназначення звуків. Також для врегулювання рівня запису поставте прапорець

DC adjust і натисніть кнопку Calibrate.

8.Натисніть кнопку Record, візьміть мікрофон та прочитайте вголос означення цифрового звуку.

9.Натисніть кнопку стоп та закрийте вікно Record.

10.Нормалізуйте амплітуду звуку.

Після запису звуку можна його нормалізувати. Для цього виділіть всю записану доріжку (Edit →Select All) і виконайте команду Process → Normalize → Ok.

11.Прослухайте записаний звук. Якщо вас не задовольняє рівень гучності чи якість вашого голосу на записі (причиною цього може бути недостатній рівень гучності, надто близько чи далеко розташований мікрофон), то перезапишіть його. Для цього треба закрити вікно даних, не зберігаючи його, та аналогічно повторити запис звуку.

12.Запишіть у файл записаний звук. Виконайте File → Save Ass… Збережіть файл у форматі MP3 Audio у своїй папці та дайте назву файлу звук1. При збереженні також можна вказати якість звуку у властивості Template.

13.Створіть новий порожній файл та аналогічно запишіть звук, де прочитайте означення MIDI. Аналогічно другий файл запишіть під назвою звук2.

14.На сайті (http://www.kinopoisk.ru) скачайте трейлер найбільш рейтингового фільму. Трейлер — це нарізка ключових моментів фільму, що відображає його суть. При завантаженні файл збережіть у свою папку і дайте йому назву video. У випадку тимчасової відсутності з’єднання з Internet, готовий трейлер знаходиться папці D:\Video\video.avi. Його скопіюйте у власну папку.

15.Налаштуйте запис звуку за допомогою стереомикшера/StereoMix. (Див.

пункт 4. Лише замість мікрофон вибираєте StereoMix). При такому підході до запису, програма Sony Sound Forge при записі може захоплювати та записувати звуки з різних програм, файлів, звукових програвачів, з яких на даний момент часу лунає звук.

16.Створіть знову порожній звуковий файл у Sony Sound Forge.

17.Відкрийте діалогове вікно Record (див. теорію).

18.Виберіть режим запису/Mode Multiple takes (no Regions).

19.Задайте метод Normal, а у властивості «пристрій» вкажіть Програма для переназначення звуків. Також для врегулювання рівня запису поставте прапорець

DC adjust і натисніть кнопку Calibrate.

139

20.Натисніть кнопку Record та відкрийте відео файл з власної папки за допо-

могою медіа-плеєра. Після закінчення відтворення відео у програмі Sony Sound Forge натисніть кнопку стоп та закрийте вікно Record. Закрийте медіа-плеєр

також.

21.Прослухайте записаний звук. Якщо вас не задовольняє рівень гучності (причиною цього може бути недостатній рівень гучності, надто сильний звук відео), то перезапишіть його. Для цього треба закрити вікно даних, не зберігаючи його, та аналогічно повторити запис звуку.

22.Запишіть записаний звук. Виконайте File →Save Ass… Збережіть файл у форматі MP3 Audio у своїй папці та дайте назву файлу звук3.

23.Скачайте гімн України з Internet у власну папку та дайте йому назву гімн_Укр. У випадку тимчасової відсутності з’єднання з Internet, готовий гімн України знаходиться папці D:\Audio\гімн_Укр.mp3. Його скопіюйте у власну папку.

24.Відкрийте файл гімн_Укр у програмі Sony Sound Forge.

25.Прослухайте його та виділіть приспів.

26.Приспів скопіюйте у новий звуковий файл, потім збережіть його у файлі та дайте назву гімн_Укр_приспів.mp3.

27.Закрийте усі вікна даних крім вікна гімн_Укр_приспів.mp3. Видаліть повністю один канал звуку.

28.Після цього прослухайте приспів. Оцініть, що змінилося? Цей одноканальний приспів запишіть у файл гімн_Укр_приспів_моно.mp3.

29.Продемонструйте усі записані файли, що одержані під час виконання лабораторної роботи викладачу.

30.Закрийте програму.

 

Контрольні запитання

 

 

1.

Що таке MIDI?

10.

З якими типами звуку може пра-

2.

Яку інформацію несе повідомлення

 

цювати

програма

Sony Sound

 

MIDI, що посилається комп’ютеру?

 

Forge?

 

 

3.

Що таке цифровий звук?

11.

Чи має програма Sony Sound Forge

4.

Дайте означення мікрофону?

 

власний формат запису у файл зву-

5.

Дайте означення звукової карти?

 

ків? Якщо має, то який? Якщо ні,

6.

Що відбувається зі електричним

 

то з якими форматами працює?

 

сигналом, який йде з мікрофону,

12.

Що таке робочий простір Sony

 

після проходження звукової карти?

 

Sound Forge?

 

7.

Що таке семпл?

13.

Де відображаються аудіо дані?

8.

Яка різниця між MIDI та цифровим

14.

У якому

вигляді

відображаються

 

звуком?

 

звукові дані?

 

9.

Що таке еквалайзер?

15.

Яку групу функцій містить меню

 

 

 

Special?

 

 

140