Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

книга для маши

.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Дидактичні ігри

71

 

 

ЗБЕРИ БУКЕТ

Мета: поглиблювати навички поєднувати квіти у букет; навчати дітей допомагати одне одному.

Ігрове завдання: скласти букет.

Правила гри: дібрати пелюстки (спочатку за кольором, згодом за кольором і формою).

Ігровий матеріал: квіти з однотонного паперу, що закріплені на дротиках чи поличках; зелена панель від мозаїки чи картонний планшет з отворами для закріплення квітів; пелюстки семи основних кольорів, що різняться за формою (розміри пелюсток мають бути такими, щоб дитина могла вільно тримати їх пальцями); вазочка для квітів; веселка з паперу.

Хід гри

Вихователь розпочинає гру з вірша.

ПРОЛІСОК

Я пролісок синенький, І перший навесні Сказати вам раденький: «Кінець! Кінець зимі!»

(К. Перелісна)

З чим можна порівняти луки (або осінній сад)?

Діти пропонують різні варіанти. Вихователь може допомогти їм загадкою: «Яскраве коромисло над річкою повисло». (Ве­ селка)

На столах перед дітьми лежать таці з різнокольоровими пелюстками різної форми. Діти обирають пелюстки, які їм сподобалися, називають їхній колір та знаходять квітку такого самого кольору. Із правильно знайдених квітів складають букет, який ставлять у вазу. Кожна дитина називає колір своєї квітки в букеті.

Варіант І

Вихователь пропонує дітям знайти квітку, відповідну до обраних пелюстків і за кольором, і за формою.

Варіант ІІ

Діти обирають однокольорові пелюстки, поєднуються в групи за кольором пелюсток і викладають на столі квітку. Коли завдання виконано, діти уважно роздивляються квіти; правильно складена квітка вважається розквітлою. Той, хто упорався із завданням, може скласти букет.

72

745 ігор для дошкільників

 

 

У неправильно складеній квітці діти разом змінюють пелюстки й лише потім ставлять її у букет.

Варіант ІІІ

Зі складених квітів діти самостійно збирають три букети: весняний, літній, осінній.

ЗООПАРК

Мета: навчати дітей розрізняти й називати диких тварин, їхні ознаки, їжу, якою вони харчуються; навчати виділяти кількість предметів незалежно від їх розміру; виховувати гуманне ставлення до тварин.

Ігрове завдання: розмістити тварин таким чином, щоб їм було зручно.

Правила гри: порівнювати кількість тварин із розмірами кліток; переводити тварин в інші клітки, якщо їм тісно.

Ігровий матеріал: відомі дітям іграшкові дикі тварини і птахи; клітки; будівельний матеріал; каса; квитки; гроші; талони дозволу на відловлювання тварин; сітка; картинки із зображеннями їжі для тварин (м’ясо, фрукти, овочі, зерно).

Хід гри

Вихователь об’єднує дітей у дві групи. Одна група бере сітку й талони і вирушає в «поле», «ліс», «джунглі», до «водойм» для «відловлювання тварин» (іграшки розміщені в різних місцях кімнати). Друга — створює «зоопарк»: «клітки», «касу», «вхід» — із будівельного матеріалу.

Вихователь пропонує дітям зайнятися підрахунком брусків і побудованих із них кліток, а також спійманих тварин.

Зоопарк готовий. Клітки різного розміру розміщені таким чином, щоб між ними можна було переміщати тварин; є майданчик для молодняку.

Діти, які повернулися з «подорожі», розміщують тварин у «клітки», рахують їх, порівнюють кількість тварин різного виду. «Клітки» обирають із таким розрахунком, щоб тваринам було зручно.

Тепер до «зоопарку» приходять «відвідувачі». «Працівники зоопарку­ годують» тварин, а «мисливці» перевіряють, чи правильно дібрано їжу. «Відвідувачі зоопарку» рахують, скільки

Дидактичні ігри

73

 

 

в кожній клітці тварин, обговорюють чи зручно їм, порівнюють тварин за зовнішнім виглядом, розмірами.

Варіант

Вихователь пропонує дітям вивести «дитинчат» тварин на майданчик для молодняку. У цей час «працівники зоопарку» прибирають клітки, розширюють їх за необхідності тощо. Після повернення з прогулянки тварин ще раз рахують, намагаються розмістити зручніше, ніж раніше.

Рекомендації до гри

Діти самі придумують інші способи переміщення й підрахунку тварин, порівняння кількості великих і малих тварин тощо.

ЗНАВЦІ

Мета: формувати кмітливість, уміння за короткий час знайти правильну відповідь.

Ігрові завдання: правильно відповідати на запитання. Правила гри: швидко й разом шукати відповіді на запи­

тання.

Ігровий матеріал: на окремих карточках — запитання, що придумані дітьми й записані вихователем (запитання поновлюються у міру того, як діти знаходять відповіді); дзиґа з наклеєною стрілкою; телевізор; Мудра Сова; призи (підготовлені разом або кількома дітьми потайки від інших).

Хід гри

За кілька днів до гри вихователь просить дітей придумати запитання й повідомити їх йому. Необхідна умова: дитина повинна знати правильну відповідь на своє запитання, адже це знадобиться їй у грі. Потрібно записати кожне запитання на окрему карточку і приготувати призи.

Карточки викладені по колу на середині столу, в центрі столу — дзиґа, навколо столу — команда знавців. Решта дітей уважно стежать за знавцями й можуть дати альтернативну відповідь. За допомогою дзиґи обирають запитання. Його автор займає місце «диктора телебачення». Знавці шукають відповідь за визначений час (сигнал таймера, пісочний годинник). Якщо знавці не знаходять правильної відповіді, то у грі беруть участь діти з допоміжної команди. Знавців, які не відповіли на кілька (3–4) запитань,

74

745 ігор для дошкільників

 

 

змінюють інші діти, які правильно відповіли на запитання. За кожну правильну відповідь дається приз. Запитання можуть пропонуватися у формі загадок.

БУДИНОК, У ЯКОМУ ТИ МЕШКАЄШ

Мета: поглиблювати знання дітей про особливості праці будівельників (з урахуванням проживання дітей у селі чи місті); повідомити про роль техніки в полегшенні праці будівельників; на прикладі дорослих формувати почуття взаємодопомоги, елементи колективізму; виховувати повагу до професії будівельників.

Ігрові завдання: побудувати будинок.

Правила гри: споруджувати будинок у певній послідовності; діяти узгоджено.

Ігровий матеріал: іграшкові інструменти і машини, що потребуються для роботи на будівництві (або відповідні малюнки); будівельний матеріал.

Хід гри

Вихователеві бажано розпочати гру віршем чи загадкою. Діти групами розташовуються за столами, де незабаром «розпочнеться будівництво». Одна дитина від кожної групи підходить до столу зіграшками,накритимисерветками,абокартинками,щолежатьзображенням донизу. Обравши картину чи іграшку, дитина називає її та розповідає, як із цим предметом можна працювати, закріплюючи тим самим за собою відповідну роль. Решта членів групи обирають інші будівельні професії. Ті, кому дістався вантажний автомобіль, стають «водіями» (по одному в кожній групі). Вони возять «матеріал», а «будівельники» домовляються про те, що і як будуватимуть.

Варіант І

Завдання повинно відповідати задуманій споруді, тобто мати характерні ознаки магазину, дитячого садка, житлового будинку тощо. Підсумки праці оцінюються всією групою.

Варіант ІІ

Групи змагаються одна з одною (хто швидше й краще побудує).

Варіант ІІІ

Діти, які швидше за інших побудували будинок, розповідають про те, як вони дружно працювали, як допомагали одне одному. Під час гри можна використовувати вірші й загадки.

Дидактичні ігри

75

 

 

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ ПОЇЗДКИ?

Мета: поглиблювати знання дітьми про дії та обов’язки водія (старанно­ доглядати машину, уміло нею керувати, дотримуватись правил дорожнього руху, уміти перевозити пасажирів і ванта­ жі­ ).

Ігрове завдання: уміло керувати автомобілем.

Правила гри: правильно використовувати всі предмети під час поїздки.

Ігровий матеріал: іграшкові автомобілі; насоси; кермо; світлофор; вантажі; пасажири (ляльки, тваринки); скринька.

Хід гри

Вихователь пропонує майбутнім водіям пригадати, що їм знадобиться для поїздки. Якщо виникнуть труднощі, узяти скриньку і почергово виймати з неї різноманітні предмети. Діти, уважно розглянувши їх, повинні відповісти, для чого вони знадобляться під час поїздки. Малята об’єднуються у групи. У кожній групі повинні бути «водії», «пасажири» і «ті, хто добирають вантажі». Нарешті машини «виходять на трасу» (периметр столу). Спочатку вихователь сам регулює рух усіх машин сигналами світлофору. Потім світлофором може керувати хто-небудь із дітей. Під час повторення гри бажано, щоб діти змінювали ролі.

Варіант

Коли процес підготовки до поїздки та основні дії водіїв засвоєні дітьми, вихователь пропонує дітям зосередитися на дорожніх пригодах (хтось запізнюється, поспішає і неправильно переходить вулицю, десь чекають на вантаж; вантаж привезли не за призначенням тощо). Можна використати загадки, вірші.

Що за віз, що без коліс? (Сани)

Іду, їду — ані коліс, ані сліду. (Човен)

Два брата тікають, а два доганяють. (Колеса у воза чи авто-

мобіля)

Що то за птиця: не їсть і не п’є, А як летить, то гуде. (Літак)

ДОБЕРИ ВАНТАЖ ДО МАШИНИ

Мета: уміти розрізняти автомобілі за їх призначенням — легкові, вантажні (для різних вантажів); формувати інтерес до професії водія, прагнення засвоїти його трудові дії.

76

745 ігор для дошкільників

 

 

Ігрове завдання: дібрати вантаж для машини.

Правила гри: пояснити, чому обрано саме цей вантаж; розповісти, які вантажі потрібні людям різних професій.

Ігровий матеріал: іграшки або машинки, що зображають автомобілі різного призначення і вантажі до них.

Хід гри

Одні діти обирають автомобілі, решта — різні вантажі. За сигналом вихователя «Добери вантаж до машини!» «водії» починають рухатися і зупиняються біля тих дітей, чий «вантаж» уважають за потрібне взяти. «Вантажі», тримаючись спочатку за «водія», а далі — одне за одного, «ланцюжком» рухаються за «автомобілем». Наприкінці гри всі обговорюють, чи правильно обрані вантажі.

Варіант

На початку гри серед дітей обирають декілька «замовників різних вантажів», вони говорять, куди перевезти «вантажі», але не пояснюють, що саме. Про це «водії» повинні здогадатися.

З а м о в н и к и. Привезіть у дитячий садок поварові, у школу — вчителеві, на будівництво, в бібліотеку.

«Замовники» перевіряють, чи правильно привезений вантаж.

Рекомендації до гри

Для того щоб зацікавити дітей, вихователь може використати вірші.

НА ВОДІ, В ПОВІТРІ, НА ЗЕМЛІ

Мета: закріплювати уявлення дітей про різні види транспорту, їхпризначенняіособливостіпересування;формуватизвичкудовзаємодопомоги, взаємовиручки; виховувати культуру спілкування.

Ігрове завдання: правильно обрати вид транспорту. Правила гри: обрати транспорт залежно від дальності поїздки;

допомагати одне одному під час подорожі.

Ігровий матеріал: іграшки — різні види сухопутного, водного, повітряного транспорту; картинки, що зображують транспорт на фоні місця пересування.

Хід гри

Вихователь цікавиться, хто з дітей і куди хотів би поїхати. Залежно від дальності маршруту вихователь допомагає їм дібрати

Дидактичні ігри

77

 

 

вид транспорту. Діти, які вирішили стати «водіями», обирають «пасажирів» — інших дітей або іграшки. Потім по черзі — то в ролі «водіїв», то в ролі «пасажирів» — «їдуть за обраним ними маршрутом», імітуючи звучання та способи пересування того чи іншого виду транспорту.

Варіант

Усі іграшки зібрані в одне місце. Діти повинні взяти одну з них і поставити біля відповідної картинки — початку маршруту. Хто-небудь із дітей стає «водієм», решта — «пасажирами». Вони «подорожують» групками, «пересідаючи» з одного виду транспорту на інший, але спочатку говорять, як пересуватимуться — поїдуть, попливуть, полетять. Тоді вихователь здогадується, який транспорт потрібен «пасажирам».

КОЛЬОРОВЕ ДОМІНО

Мета: удосконалювати вміння розрізняти і називати основні кольори та їхні відтінки; навчати дітей обирати потрібний колір та впізнавати квіти за забарвленням їхніх пелюсток.

Ігрове завдання: дібрати пару за кольором.

Правила гри: узятися за руки за сигналом тим, у кого квіти однакового кольору.

Ігровий матеріал: штучні різнокольорові квіти (по дві на кожну дитину).

Хід гри

Діти обирають по дві різнокольорові квітки. Вихователь просить їх допомогти одне одному одягти резинки з квітами на зап’ястя або вище ліктя. При цьому діти повинні називати квітку та її забарвлення. Потім під музику або наспівуючи, вони піднімають руки, милуються квітами. Вихователь пропонує дітям повторювати за ним рухи (поплескати в долоні, піднявши руки над головою, покрутити зап’ястями, поплескати в долоні попереду і позаду тулуба тощо).

Походжаючи кімнатою, пританцьовуючи, наспівуючи, діти демонструють свої квіти і водночас шукають тих, у кого квіти такого самого кольору. За сигналом, про який вихователь домовився із дітьми заздалегідь, вони повинні попарно взятися за руки таким чином, щоб разом опинилися квіти однакового кольору (іноді для цього дітям доведеться перехрестити руки).

78

745 ігор для дошкільників

 

 

Варіант І

За сигналом діти утворюють коло, з’єднуючи руки із квітами однакового кольору. Потім усі піднімають з’єднані руки вгору. Помилки виявляються і виправляються.

Варіант ІІ

Дітям необхідно не тільки правильно подати одне одному руки в парі чи колі, але й демонструючи, як виконано завдання, назвати квітку.

Рекомендації до проведення гри

Вихователеві можна використовувати вірші, загадки про квіти.

ДЕ ТИ ЖИВЕШ?

Мета: поглиблювати знання про природу рідного краю. Ігрове завдання: обрати за описом дітей найгарніше місце

в рідному краї.

Правила гри: захоплено розповідати про природу рідного краю; разом оцінити розповідь товариша.

Ігровий матеріал: малюнки із зображенням різних пейзажів рідного краю; записи народних мелодій.

Хід гри

Звучить знайома дітям народна мелодія (пісня чи танок). Діти повинні назвати її, намагатися повторити. Вихователь пропонує їм ближче ознайомлюватися з природою краю, де виникла ця чудова музика. Діти об’єднуються у групи та обирають два-три малюнки, на яких зображений пейзаж міста (села), де живуть, і тих місць, які вони відвідували з батьками або про які знають із віршів чи фільмів, обговорюють те, що зображено на малюнках, пригадують, де бували, що особливо запам’яталось.

Потім діти, також за малюнками, ознайомлюються з іншими природними зонами.

Поступово всі малюнки з’являються на стенді. Діти обирають той пейзаж, розповідь про який їм найбільше сподобалась, а оповідач оголошується переможцем.

Рекомендації до проведення гри

Вихователь може використати вірші.

Дидактичні ігри

79

 

 

ОБЛІТАВ ЖУРАВЕЛЬ

Облітав журавель Сто морів, сто земель, Облітав, обходив, Крила, ноги натрудив.

Ми спитали в журавля: «Де найкращая земля?» Журавель відповідає:

«Краще рідної немає».

(П. Воронько)

ДОБРИЙ ДЕНЬ, УКРАЇНО МОЯ!

Струмок серед гаю, як стрічечка. На квітці — метелик, мов свічечка. Хвилюють, Малюють, квітують поля

Добридень тобі, Україно моя! (П. Тичина)

НА ЧОМУ Я ПОДОРОЖУЮ?

Мета: закріплювати та уточнювати уявлення дітей про призначення різних видів транспорту, особливості конструкції та руху; виховувати вміння допомагати одне одному.

Ігрове завдання: обирати транспорт для поїздки з певною метою.

Правила гри: узяти картинку або іграшку, назвати мету поїздки, розповісти про особливості подорожі на різних видах транспорту, допомагати одне одному під час поїздки і в складанні розповіді про неї.

Ігровий матеріал: картинки, іграшки, що зображують знайомі дітям види транспорту.

Хід гри

Діти обирають картинки (іграшки), називаючи при цьому вид транспорту і мету поїздки. Якщо вони відповідають правильно, то картинка потрапляє до дитини, а якщо — ні (наприклад, дитина пропонує повернутися на літаку з дитячого садка додому), то картинку (іграшку) бере той, хто скаже, як правильно користуватися цим видом транспорту. Кожен, повернувшись із подорожі кімнатою з обраною картинкою (іграшкою), повинен розповісти, як він їхав (летів, плив), кого і що перевозив. Той, хто впорався із завданням, обирає другу картинку (іграшку) і супутником для

80

745 ігор для дошкільників

 

 

нього є ті, хто не зумів виконати завдання. Потім про подорож діти розповідають разом, допомагаючи одне одному.

Варіант

Картинки (іграшки) заховані в різних місцях кімнати (майданчика). Діти повинні знайти їх. Хто знайшов, той вирушає у подорож, імітуючи особливості руху того чи іншого виду транспорту. Супутниками стають ті, хто не знайшов картинки (іграшки). Дорогою малята вигадують пригоди, які могли б трапитися з ними, і про які вони повідомлять, повернувшись.

Рекомендації до гри

Необхідно мати менше іграшок (картинок), ніж дітей для того, щоб створити ситуацію, коли дитина повинна допомогти товаришеві, запросивши його разом здійснити подорож.

ОЖИВИМО НАШІ КАЗКИ

Мета: поглиблювати знання дітей про героїв казок, їхні моральні характеристики; учити впізнавати їх на картинках, наслідувати їх.

Ігрове завдання: відгадати: хто з якої казки.

Правила гри: виразно відтворювати героїв казок; по секрету називати казку Буратіно.

Ігровий матеріал: картинки із зображенням героїв і фрагменти сюжетів різноманітних казок; підготовлені заздалегідь тексти з уривками казок; конверт; лист; лялька Буратіно; фішки.

Хід гри

Зацікавивши дітей конвертом, вихователь відкриває його. Там знаходиться лист від Буратіно. Вихователь читає його дітям. Буратіно пише, що художник Олівець намалював казкових героїв, але не написав, з яких вони казок, а сам Буратіно здогадатися не може. Вихователь пропонує дітям допомогти Буратіно впізнати героїв відомих їм казок.

У конверті лежать картинки художника Олівця. Вихователеві разом із дітьми необхідно уважно розглянути їх по одній. Хто впізнає казку, нехай прошепоче її назву на вушко Буратіно, який сидить на плечі вихователя. За правильну відповідь Буратіно видає фішку.