Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

книга для маши

.pdf
Скачиваний:
532
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
3.47 Mб
Скачать

Дидактичні ігри

121

 

 

дорожньої ситуації. Далі гра відбувається так само, як і у попередніх ситуаціях.

В и х о в а т е л ь

Ведмежатко добре знає, Зайчик теж хай пам’ятає, Хай це знає кожен: Переходити дорогу Можна, Переходити дорогу Слід Там,

Де знак встановлено «Перехід». (В. Степанов)

ДЕ Я ЖИВУ?

Мета: учити дітей вільно використовувати свої знання про рідне місто (село), його своєрідність, історичні пам’ятки, основні сфери виробництва; формувати бажання якомога більше дізнатися про свою Батьківщину; виховувати почуття любові та гордості за неї.

Ігрове завдання: зацікавити оповіданням про рідне місто (село).

Правила гри: не повторювати попередню відповідь; розповідати захоплено.

Ігровий матеріал: художні листівки або малюнки дітей, на яких зображено місто (село), у якому живуть діти; малюнки, на яких зображена продукція провідних підприємств; на диску — запис пісні про рідне місто (село).

Хід гри

Звучить пісня. Вихователь показує дітям картинки із зображенням тих товарів, які виробляє місцева промисловість. Просить пригадати все, що вони знають про рідне місто. Пропонує їм уявити себе дорослими і вирішити, де б вони хотіли працювати. Просить розповісти про це так, щоб інші захотіли працювати там. Проводить конкурс оповідань: перемагає той, хто найцікавіше розповість про рідне місто (село), придумає більше варіантів, як йому бути корисним.

122

745 ігор для дошкільників

 

 

НОВА ВУЛИЦЯ

А на вулиці новій В нашім селищі

Новосілля кожний день І веселощі.

Новосілля кожний день Лийся, радосте!

Ще й будинків цегляних Цілий ряд росте.

(С. Жупанин)

АЗБУКА БЛАКИТНИХ ДОРІГ

Мета: поглиблювати уявлення дітей про водний транспорт, його використання, призначення, про водні траси і правила регулювання руху; підвести дітей до узагальнення — рух усіх видів транспорту регулюють спеціальні знаки; виховувати витримку, увагу, спритність в екстремальних ситуаціях.

Ігрове завдання: пройти по водній трасі.

Правила гри: дотримуватися правил дорожнього руху; користуватися дорожніми знаками.

Ігровий матеріал: знаки, що регулюють рух суден по річці, морю; іграшки або картинки, на яких зображені різноманітні види водного транспорту; іграшки (ляльки, звірі).

Хід гри

Вихователь із дітьми заздалегідь готує медальйони-знаки, що регулюватимуть рух водного транспорту. Діти за бажанням надівають зображення знаків і розташовуються на блакитній дорозі. Решта дітей обирають іграшки або зображення різноманітних видів транспорту.

Той, хто хоче пройти по блакитній дорозі, повинен назвати знаки і вчасно обійти їх, регулюючи рух його судна. Діти-«знаки» пропускають судно лише в тому випадку, якщо правильно названо знак, отримано пояснення, як його обійти, і правильно виконано маневр.

На кожному судні «пливе» іграшковий персонаж, який радить обирати шлях, створює проблемні ситуації та спонукає дітей до осмисленого їх розв’язання. Під час плавання можуть відбутися непередбачені випадки. До кожного з них команда повинна бути добре підготовленою. Наприклад, оголошується тривога, коли в днищі з’явиться пробоїна і в судно починає «потрапляти вода»,

Дидактичні ігри

123

 

 

або коли «відбудеться вибух», або «виникне пожежа». Іноді оголошують навчальну тривогу, щоб навчатись поводитись у екстремальних ситуаціях.

Рекомендації до гри

У повторних іграх діти міняються ролями і вигадують нові ситуації.

КИМ БУТИ?

Мета: на основі знань про зміст і особливості праці дорослих, які виробляють речі та предмети повсякденного користування, навчати оцінювати її результати; виховувати у дітей почуття вдячності тим, хто створює такі необхідні речі; формувати звичку бережливо ставитися до речей.

Ігрове завдання: обрати потрібну і цікаву професію. Правила гри: цікаво розповісти про предмет; допомагати одне

одному.

Ігровий матеріал: предмети повсякденного використання (одяг, взуття, посуд, предмети туалету, меблі, іграшки та ін.); сюжетні картинки із зображенням трудової діяльності людей, які виробляють ці предмети; предметні картинки, на яких зображені необхідні інструменти для людей різних професій.

Хід гри

Діти розходяться по різних кімнатах групового приміщення для того, щоб обрати для гри по одному предмету. При цьому кожен думає про те, що він розповість про цей предмет, згадує відповідні вірші або загадки. Тим, хто виконає цю умову, учасники гри дозволяють виставити предмети на столі біля стенду або дошки. Решті дітей допомагають скласти розповідь про вибраний предмет, разом пригадуючи вірші, загадки.

Коли всі предмети виставлені, діти групують їх за місцем виробництва.

Меблі — на меблевій фабриці;

одяг — в ательє або на швейній фабриці;

посуд — на фаянсовому заводі;

іграшки — на іграшковій фабриці тощо.

Потім діти обирають сюжетні картинки і виставляють їх поряд із відповідною групою предметів. Дитина може взяти той предмет, який їй сподобався лише в тому випадку, якщо розпо-

124

745 ігор для дошкільників

 

 

вість, хто і як його зробив. Виграє той, у кого виявиться більше предметів.

Рекомендації до гри

Можливо, під час першого проведення гри діти не зможуть розповісти про всі предмети, тоді вихователеві доведеться провести екскурсію за картинками.

Варіант І

Діти обирають завод або фабрику для своєї майбутньої роботи і розмірковують: що ще вони можуть виготовити, крім тих предметів, які зібрані для гри.

Варіант ІІ

Діти добирають інструменти (предметні картинки), що необхідні для людей тих професій, що зображені на сюжетних картинках.

Варіант ІІІ

В и х о в а т е л ь. Що предмет розповість про себе? Предмету можуть «допомогти» інші предмети, що виготовлені

робітниками тих самих професій. Наприклад, оповідання починає дитина, яка тримає в руках картинку із зображенням сорочки, а його продовжує той, хто взяв зображення сукні, брюк, спідниці, кофтинки тощо. Вихователь організовує суперечку предметів про те, хто і як їх виготовив.

Рекомендації до гри

Беручи участь у дискусії, вихователь навмисне припускається помилок, заохочуючи дітей сперечатись, наполягати на своєму, упевнюватися в правильності своїх відповідей.

КУДИ ПІДЕМО?

Мета: удосконалювати вміння вільно орієнтуватися в найближчому оточенні, використовувати предмети за призначенням; співробітничати одне з одним.

Ігрове завдання: дібрати все, що необхідно ляльці.

Правила гри: розповісти ляльці, куди йти і що робити; допомагати решті збирати ляльку.

Ігровий матеріал: площинні ляльки — хлопчики та дівчатка; комплекти одягу, головних уборів, взуття для різних сезо-

Дидактичні ігри

125

 

 

нів; різні предмети побуту (парасолька, плетена корзинка, сапа, граблі, лопата, лійка, шкільний ранець, господарська сумка, коробка цукерок, торт, букет квітів, лист, посилка); листи-фони та окремі елементи (жовте листя, сніжинки, поштова скриня, шкільний дзвоник), що символізують сезон чи місце, куди вирушила лялька.

Хід гри

На кожному столі на одному підносі лежить одяг для різних сезонів, на другому — предмети для різних справ. У кожної дитини є ляльки — хлопчик і дівчинка. Вихователь радить дітям обрати сезон і заняття. Про свій вибір діти повідомляють вихователеві по секрету, а він зображує їхні задуми на сторінці-пам’ятці.

Потім діти починають одягати своїх ляльок чи одну з них відповідно до обраного сезону, обираючи потрібний для заняття предмет.

Наприклад, для збирання ягід — сарафан, панаму, сандалії, кошик; щоб восени піти до бібліотеки — плащ чи пальто, парасольку, книгу. Дитина, яка виконає завдання, перевіряє, як решта дітей можуть упоратися з цим завданням. Якщо завдання виконано правильно, ляльку виставляють на демонстраційну дошку. Той, хто знайшов помилку, тактовно допомагає її виправити, в такому разі вважається, що завдання виконали удвох. Таких ляльок виставляють на іншу дошку і розповідають про них разом. Якщо дитина не згодна з виправленням товариша, вона може обґрунтувати свій варіант.

Коли завершено вбирання ляльок, то вони просять пояснити всім, чому їх саме одягли, і розповісти, що вони робитимуть із відібраними для них предметами. Діти за бажанням можуть доповнити розповідь, вигадавши які-небудь події, пригоди.

Рекомендації до гри

Вихователеві можна використовувати вірші, загадки.

ПОРИ РОКУ

Мета: учити бачити ознаки сезонних змін у погоді, рослинах, поведінці тварин, житті та праці людей.

Ігрове завдання: обирати те, що відповідає певній порі року. Правила гри: пригадати, що у якій порі відбувається; допо-

магати одне одному добирати картинку до пори року.

126

745 ігор для дошкільників

 

 

Ігровий матеріал: «Рік» — великий диск, розміром на всю дошку, що крутиться, розподілений на чотири сектори, обклеєний кольоровою фланеллю (білою — зима, зеленою — весна, рожевою — літо, жовтою — осінь); сюжетні картинки, що наклеєні на фланель.

1-а частина

Сезонні зміни в природі.

Весна — сонце, проталини, бруньки, що розпускаються. Літо — теплий, пройнятий сонячними проміннями дощ, мо-

крі, але радісні діти під дощем.

Осінь — листопад, туман, мрячить дощ. Зима — снігопад, завірюха.

2-а частина

Квіти (з урахуванням місця проживання дітей): весняні — проліски, фіалки, тюльпани, півонії, нарциси; літні — троянди, ромашки, іриси, дзвоники; осінні — айстри, жоржини, золоті кульки.

Плоди: весняні — редис, зелена цибуля, щавель, черешня; літні — полуниця, помідори, огірки, картопля, дині, кавуни, груші, яблука; осінні — мандарини, виноград, хурма, гранат, гарбуз, лимони, апельсини, яблука.

3-я частина

Тварини: весна — птахи звивають гнізда, висиджують пташенят, дикі та свійські тварини з маленькими дитинчатами; літо — птахи годують пташенят, пташенята вчаться літати, плавати; осінь — зграї птахів перед тим, як відлітати у вирій, білка запасає горіхи на зиму в дупло, зграї водоплавних птахів у водоймах; зима — ведмідь у барлозі, птахи біля годівниць.

4-а частина

Л ю д и.

Весняні роботи в саду і в полі. Літні роботи в саду і в полі. Осінні роботи в саду і в полі.

5-а частина

Розваги дітей: весна — діти грають у класи, стрибають через мотузку, пускають кораблики в струмочку; літо — діти купаються в річці, катаються на човнах, збирають ягоди в лісі; осінь — діти

Дидактичні ігри

127

 

 

йдуть до школи, збирають листя, гриби; зима — катаються на санчатах, лижах, ковзанах, розвішують годівниці для птахів.

Хід гри

Вихователь разом із дітьми обертає «Рік», супроводжуючи це читанням віршів, загадок про сезонні зміни в природі.

Діти обговорюють кольори чотирьох секторів круга, їх відповідність до різних сезонів і вирішують, який сезон позначатиме кожний сектор.

Картинки частинами розміщені в різних місцях кімнати. З першої частини картинок діти обирають ті, які їм до вподоби, і розміщують їх за секторами. Решта дітей вирішують, чи збігається сезон, зображений на картинці, із сезонним кольором сектора.

З другої частини картинок діти також обирають ті, що їм сподобались і розміщують їх у тому секторі-сезоні, коли ці квіти розкриваються, а плоди дозрівають. Діти обговорюють і оцінюють вибір одне одного. Далі послідовно обирають і розміщують за секторами картинки інших серій.

Наприкінці гри діти переконуються, як багато різних явищ і подій пов’язано з різними порами року.

Варіант І

Діти обирають картинки з будь-якої частини і розміщують їх у секторі залежно від сезону. Обирати можна кілька разів, якщо картинок багато. Потім разом діти шукають помилки.

Варіант ІІ

Групи дітей обирають картинки з кожної частини, виграє та група, яка безпомилково виконає завдання.

Додаток до гри

ВЕСНА

Вийшов травень з лісу, Лугові вклонився, Від дощу і сонця Луг зазеленівся.

Вийшов травень з гаю, Нивам усміхнувся, Потім на стежині, Мов хлопча, роззувся. А до нього трави У полях прослались,

128

745 ігор для дошкільників

 

 

Адо нього з гаю Птиці озивались.

Аза ним у лузі Зацвітали квіти. Травень вчився босим По землі ходити.

(М. Сингаївський)

СНІГОВА БАБА

Бабі срібного кожуха Дарувала завірюха, А пухові рукавиці їй зв’язала сніговиця.

А вже ми їй капелюха Натягли на самі вуха: До лиця тепер якраз Нашій бабі мідний таз.

Стала баба — руки в боки,

Іпашать од квасу щоки,

Іпашить морквяний ніс, Що в городі влітку зріс. Ой як хороше надворі, Вже давно так не було. Біля двору снігу гори Натрусило, намело...

(Г. Демченко)

НА ПОШТІ

Мета: навчати дітей користуватися різними формами зв’яз­ ку — поштою, телеграфом, телефоном, радіо; ознайомлювати з обов’язками поштових працівників; виховувати повагу до їхньої праці.

Ігрове завдання: відправити листа.

Правила гри: позначити і прочитати адресу; видавати і приймати листа (посилку), прочитавши адресу (розповісти про її зображення).

Ігровий матеріал: підготовлені дітьми поштові відправлення або матеріал для них. Оформлення поштового відділення: емблеми-адреса — улюблені дітьми тварини, рослини, іграшки; художні листівки із зображенням різних місць рідного міста, села чи інших міст, сіл, природних зон; конверти; марки; листівки.

Дидактичні ігри

129

 

 

Хід гри

Вихователь об’єднує дітей у дві групи — «працівники пошти» і «ті, хто хоче скористатися її послугами». Готуючись йти на пошту, кожен обирає чи готує, оформляє своє поштове відправлення: лист, листівку, бандероль, посилку, адресуючи його товаришеві по групі. На ньому є його портрет, а замість зворотної адреси — свій портрет, потім приносить листа на пошту. Коли назбирається багато листів, бандеролей, посилок, «листоноша» розносить їх за адресами. Для того щоб отримати адресованого їй листа, дитина повинна правильно прочитати адресу, упізнавши свій портрет.

Повідомлення про посилку оформляє «оператор поштового відділення». На аркуші він малює такий самий малюнок-адресу, як на посилці. Повідомлення вручає, як і листа, «листоноша». Для того щоб «отримати посилку», діти повинні описати свою адресу. Розкривши посилку, листа, бандероль, вони розповідають усім дітям про те, що знаходиться всередині.

ШКОЛА ПОЖЕЖНИХ

Мета: ознайомлювати дітей із правилами протипожежної безпеки; учити їх швидко приймати правильні рішення в екстремальних ситуаціях; виховувати почуття відповідальності перед товаришами.

Ігрове завдання: не допустити пожежі.

Правила гри: не повторювати запропоновані іншими дітьми варіанти розв’язання ситуацій; правильно оцінювати відповіді.

Ігровий матеріал: картинки із зображенням різноманітних випадків виникнення пожежі, (наприклад, від неправильного користування сірниками, електроприладами, від вогнищ у полі, лісі); фішки.

Попередня робота: розроблення проблемних ситуацій, що змусять дітей зробити вибір:

1)попередити пожежу;

2)загасити її або покликати на допомогу дорослих;

3)нічого не робити.

Хід гри

Вихователь по одній виставляє картинки на дошці, створює проблемні ситуації. Діти, які розв’язали їх, підходять до ведучого і по секрету повідомляють своє рішення. Вихователь оцінює його

130

745 ігор для дошкільників

 

 

однією з фішок. Коли бажаючих більше немає, кожен уголос називає відповідь і показує фішку. Діти переконуються в різноманітності варіантів чи єдності розв’язання запропонованої ситуації, звіряють правильність запропонованих ними рішень із рішенням вихователя.

Потім виставляється інша картинка, і гра продовжується. Наприкінці гри на дошці вихователь записує, скільки фішок

та яких саме набрала кожна дитина. В и х о в а т е л ь

ОСІННЯ ПОЖЕЖА

Сонно з-за хмари Дощ визирав, Сіяв краплини В лузі між трав, Раптом побачив: Діброва горить! Взявся гасити

Пожежу в ту ж мить. Море води На дерева розлив,

Тільки пожежі Не погасив. Жовтогарячим, Червоним вогнем Дерева палають

Під буйним дощем, Пожежа в діброві Аж неба сягла, А дощик не відав —

То ж осінь прийшла.

(С. Жупанин)

НА ТВАРИННИЦЬКІЙ ФЕРМІ

Мета: активізувати вміння дітей самостійно застосовувати відомі їм способи догляду за тваринами; виховувати інтерес до праці тваринників, бажання прилучитись до неї, гуманно ставитись до тварин.

Ігрове завдання: доглядати за тваринами.

Правила гри: за кожною твариною доглядати належним чином; більше дізнатися про роботу на фермі.

Ігровий матеріал: фланелеграфи; картинки на фланелі: корови з телятами, вівці, коні з лошатами, свині з поросятами, качки,