Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Biodiversity2013

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.74 Mб
Скачать

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

only the synthesis of chlorophyll a, significantly reducing its concentration in the leaves and ful mutation affects the synthesis of both chlorophyll a and chlorophyll b, significantly reducing their content.

МОРФОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ ФОТОСИНТЕТИЧНОЇ ПОВЕРХНІ РОСЛИН ОЗИМОЇ МۥЯКОЇ ПШЕНИЦІ (TRITICUM АESTIVUM L.) ТА ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ (T. SPELTA L.)

Підгірна А. І., Корновал Н. А., Ружицька О. М.

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова Е -mail: flores@ukr.net

Дослідження з вивчення морфо-метричних ознак та різних аспектів функціонування рослин видів-співродичів сучасних сортів м’якої пшениці є малочисленими, особливо в незвичних для них ґрунтово-кліматичних умовах.

Метою даного дослідження було проведення порівняльної оцінки морфо метричнихпоказниківасиміляційноїповерхнірослинмۥякоїпшениціT.аestivum L. та пшениці T. spelta L., вирощених в польовому досліді за кліматичних умов півдня Одеської області.

В дослідженнях використовували рослини озимої форми розвитку м’якої пшениці(T.аestivum L.,сортиСелянкатаКуяльник)тапшениціспельти(T.spelta L. var.duhamelianum,­трьохзразківрізногоеколого-географічногопоходження),

вперіод цвітіння – молочної стиглості рослин. Рослини вирощували рядовим способом за метеорологічних умов сезону 2011/2012 років.

Згідно з отриманими даними, рослини T. spelta L. всіх дослідних зразків відрізнялись від рослин вказаних сортів мۥякої пшениці більшою довжиною та масоюнадземноївегетативноїчастини.Закількістюлистківнаголовномупагоні пшениця спельта не відрізнялась від мۥякої пшениці, а за площею прапорцевого листка головного пагону рослини спельти поступалися (в середньому на 20 %) рослинам мۥякої пшениці. Однак, загальна площа листової поверхні однієї рослиниузразківспельтивиявиласьна47–85%,амасасироїречовинилистків у однієї рослини в 2,2 – 2,5 разів більшими, ніж у мۥякої пшениці, що пов’язано із більшою кількістю пагонів у рослин пшениці спельти. За вмістом хлорофілів

влистках ми спостерігали відмінності, як між обома сортами мякої пшениці, так і між окремими зразками пшениці спельти. Водночас рослини всіх зразків пшениціспельтивипереджализавмістомхлорофілів(мг/гсухоїречовини)сорт Селянка на 20-100 % в залежності від зразку.

Отже, за метеорологічних умов вирощування 2011/2012 років на півдні Одеської області, рослини озимої пшениці T. spelta L. відрізнялись більшою довжиною рослин, кількістю пагонів та площею листової поверхні і масою листків з однієї рослини.

140

Mechanisms of plant vital functions

Morphometrical parameters of photosynthetic area of winter wheat plants (Triticum аestivum L. and T. spelta L.)

Pidgirna A.I., Kornoval N.A, Ruzhytska O.M.

It was found, that spelt wheat was characterized by greater weight of vegetative overground part of a plant, bigger leaf area and higher content of chlorophyll (mg/g of dry substance) in leaves in comparison with T. aestivum L. v. Selyanka according to the results of the field experiment that took place in the south of Odessa area.

ПРОГРАМОВАНА ЗАГИБЕЛЬ РОСЛИН ЗА ДІЇ ГЕРБІЦИДІВ - ІНГІБІТОРІВ АЦЕТИЛ-КОА-КАРБОКСИЛАЗИ (ГРАМІНІЦИДИ)

Радченко М.П., Сичук А.М., Мордерер Є.Ю.

Інститут фізіології рослин та генетики НАН України, Київ, Україна

E-mail: mpalanytsya.ifrg @ i.ua

Активні форми кисню (АФК) відіграють сигнальну роль у запуску програмованої загибелі клітин (ПЗК) за дії біотичних і абіотичних стресорів у рослин (Gadjev, 2008). Баланс між генерацією та знешкодженням АФК може бути вирішальним для розвитку ПЗК (de Pinto, 2012). Найбільш надійним маркером ПЗК є міжнуклеосомна фрагментація ДНК, на відміну від деяких оборотних початкових стадій процесу ПЗК (O’Brien, 1998), така фрагментація ДНК є вже необоротною. Нашими попередніми дослідженнями було встановлено короткочасне підвищення вмісту пероксиду водню (ПВ) та більш тривала генерація супероксидного аніон-радикала (САР) за дії грамініциду галоксифоп-R-метилу (ГФ) (Паланиця, 2010). Окрім цього, було показано зменшення фітотоксичної дії ГФ за дії антиоксиданту іонолу, а додавання інгібітору супероксиддисмутази до антагоністичної суміші грамініциду з гербіцидомінгібіторомацетолактатсинтази(АЛС)змінювалохарактервзаємодії на адитивний. Всі ці дані є однозначним свідченням важливої ролі АФК в індукованому грамініцидами патогенезі. Нами були проведені дослідження з метою з’ясування джерел виникнення АФК за дії грамініцидів. Було встановлено, що через годину після обробки ГФ спостерігається короткочасне підвищення активності іоннозв’язаної пероксидази клітинної стінки, що може свідчити про роль даного ферменту у підвищенні вмісту ПВ за дії грамініцидів (Паланиця,2010).Длягербіцидів,фітотоксичністьякихзумовленапорушенням процесуфотосинтезу,булопоказаноапоптозподібнуфрагментаціюДНК.Більш того, трансгенні рослини тютюну, до яких було введено гени, що кодують антиапоптозні білки родини Bcl-2, набували стійкості до дії даних гербіцидів (Chen S., 2004). Ці дані є свідченням участі ПЗК у патогенезі, індукованому гербіцидами даного класу. Метою наших досліджень було встановити роль НАДФН-оксидази в генерації АФК та дослідити деградацію ДНК на наявність апоптозподібної фрагментації за дії грамініцидів.

Для досліджень використовували етіольовані проростки кукурудзи (Zea mays L.), які слугували моделлю однодольних бур’янів. Обробку грамініцидом

141

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

ГФ (10-5М) проводили шляхом намочування насіння або інкубацією коренів в розчині гербіциду. Активність НАДФН-оксидази визначали за двома методиками (Pinton,1994; Van Gestelen,1997). Виділення ДНК з меристем коренів проводили СТАБ-методом (Dolye, 1987).

Було встановлено підвищення в 2 рази НАДФН-оксидазної активності в мікросомальній фракції меристем проростків кукурудзи через 3-5 годин після обробки грамініцидом. НАДФH-оксидазна активність цитозольної фракції протягом усього періоду досліджень була нижче контролю. З цього випливає, що прискорення генерації САР за дії грамініциду, хоча б на початковому етапі патогенезу, може бути зумовлено підвищенням активності НАДФН-оксидази мікросомальної фракції. Дослідження стану ДНК показало, що на 2 добу після обробки рослин грамініцидом відмічається деградація високомолекулярної ДНК, а на 3 добу виявляється апопотозподібна фрагментація по нуклеосомах.

Отримані дані дають всі підстави стверджувати про участь АФКопосередкованої ПЗК у індукованому грамініцидами патогенезі.

Plant programmed cell death at the action of herbicides - inhibitors of acetyl- CoA-carboxylase (graminicides)

Radchenko M.P., Sychuk A.M., Morderer Ye.Yu.

It was shown the transient increase in the activity of the enzyme NADPH oxidaseofmicrosomalfractionsattheherbicidehaloksyfop-R-methylactions,which obviously with peroxidase of cell wall is involved in the generation of reactive oxygen species by herbicides of this class. It was established the degradationof DNA on 2th day after herbicide treatment, and on 3th day – the apoptotic fragmentation of DNAto nucleosomes was shown. Was discussed the participation of ROS-mediated programmed cell death in graminicide induced pathogenesis.

РІВЕНЬ ЗАБРУДНЕННЯ ПРИЗЕМНИХ ШАРІВ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ НБС ВІД АВТОМОБІЛЬНОГО ТРАНСПОРТУ

Рудь Н.В.

Національний ботанічний сад ім.М.М.Гришка НАН України, Київ, Україна

E-mail: schkandrik@ukr.net

Проведені дослідження по визначенню інтенсивності автотранспортних потоків прилеглих автодоріг до території ботанічного саду. Розраховані концентрації шкідливих речовин. Проведений аналіз рівня забруднення атмосфери для рослинності.

Проблема забруднення міського середовища автотранспортом є дуже гострою для більшості міст світу і стала складовою частиною екологічної кризи мегаполісів. Автотранспорт дає близько 70% усіх токсичних викидів у атмосферу та 90% шумового забруднення міст. (Осєтрін, 2010).

Найбільша частка у викидах від автотранспорту належить оксиду вуглецю, леткиморганічнимсполукамтаоксидамазоту.Кількістьшкідливихречовин,які

142

Mechanisms of plant vital functions

надходять в атмосферу, в складі відпрацьованих газів, залежить від загального технічного стану автомобіля, технічних характеристик двигуна, режиму його роботи, швидкості руху, стану і ухилу дороги, якості палива (Стольберг, 2000).

Забруднення атмосфери від пересувних джерел визначали методом пiдрахунку автомобiлiв рiзних типiв. Вимірювання проводили протягом 10 діб щоквартально о 8-й, 13-й і 18-й год (Методика розрахунку …, 2000). Визначення викидів забруднюючих речовин від автотранспорту по кожній речовині здійснювали за “Методика определения выбросов автотранспорта для проведения сводных расчетов загрязнения атмосферы городов” (1999). Розрахунок розсіювання забруднюючих речовин від автотранспорту проводили за “Правила расчета загрязняющих веществ в атмосферном воздухе от мобильных источников выбросов” (2010). Для аналізу показників забруднення по шкідливості для рослинності використовували вторинні нормативи гранично-допустимих концентрацій шкідливих речовин Зеркалова (2007).

Дослідження проводились протягом 2007-2010 років. Безпосередньо до східної межі НБС прилягає вулиця Наддніпрянське шосе (магістральна вулиця з двостороннім рухом у вісім смуг) протяжністю 2,1 км; до західної

вулиця Тімірязєвська (з однобічною забудовою, двостороннім рухом у дві смуги) протяжністю 1,3 км; до північно-західної на незначній відстані

вулиця Бастіонна (дорога з багатоповерховою забудовою з обох сторін, двостороннім рухом у дві смуги) протяжністю 530 м. Згідно наших розрахунків від автотранспорту у 2007-2010 р.р. на вулицях поблизу НБС концентрації вуглеводнів, свинцю, бенз(а)пірену, кіптяви поблизу автомагістралей: Наддніпрянське шосе, вулиць Бастіонна та Тімірязєвська, не перевищують 0,1

ГДКс.д. На вулицях Тімірязєвська та Бастіонна немає перевищень 0,1 ГДК і за оксидом вуглецю.

Біля Наддніпрянського шосе протягом 2007-2010 р.р. спостерігається перевищення ГДК для рослинності за діоксидом азоту у 3,6 рази та формальдегідом у 1,7 рази; перевищень за оксидом вуглецю та діоксидом сірки немає.

Рівень забруднення від автотранспорту на вулицях Тімірязєвська та Бастіонна за діоксидом азоту та формальдегідом не перевищує 0,5 ГДК для рослинності.

Level of pollution by motor transport of the bottom layers of atmosphere of territory of a botanical garden

Rud N.V.

Researches by definition of intensity of transport streams of roads adjoining to territory of a botanical garden are carried out. Concentrations of harmful substances are calculated. The analysis of level of pollution of atmosphere for vegetation is carried out.

143

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

ВПЛИВ СПОЛУК МІДІ НА ОНТОГЕНЕЗ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ

Ткач О.П., Яночко В.М.

Ужгородський національний університет, Ужгород, Україна

E-mail: tkachelena84@gmail.com

Забруднення довкілля призводить до погіршення якості зрошувальних вод, які можуть бути додатковим джерелом надходження важких металів у ґрунти. Аналіз сільськогосподарських культур показав, що вміст важких металів у них значно коливається і залежить як від забруднення ґрунтів, зрошувальних вод, так і від біологічних властивостей культур і важких металів. В певних концентраціях важкі метали не тільки не токсичні, а навпаки, є необхідними елементами для нормального росту і розвитку рослинного організму. До таких важких металів, що виступають, у помірних концентраціях як мікроелементи, належить мідь. Мікроелементи прискорюють розвиток рослин і дозрівання насіння, підвищують стійкість рослин до негативних факторів навколишнього середовища, а також роблять їх стійкими до ряду бактеріальних та грибкових хвороб, тобто, в оптимальних дозах – вони підвищують імунітет рослин.

Об’єктом наших досліджень була озима пшениця сорту Одеська 66. Ми вивчали вплив передпосівної обробки насіння різними концентраціями сульфату міді та гідроксиду міді (II) (в межах 0,001–1%). Насіння замочували в розчинах відповідних концентрацій і залишали на добу. Потім оброблене насіння переносили на чашки Петрі для проростання. Контролем служили рослини, вирощені на дистильованій воді. Через 3 доби визначали енергію проростання, через 7 – схожість. На 12 добу від початку експерименту, у дослідних та контрольних рослин визначали довжину і масу коренів та пагонів.

Ми спостерігали пригнічення розвитку насіння під впливом передпосівної обробки1%-нимрозчиномCuSO4таCu(OH)2,причомукореневасистемамайже не утворювалась. Обробка 0,001%-вим розчином створювала стимулюючу дію та прискорювала розвиток рослинного організму в порівнянні з контролем, що можна було спостерігати візуально та свідченням чого є збільшення показника енергії проростання на 6-10%. А також істотно впливало на середній показник довжини проростка та збільшення біомаси рослин. З досліджень можемо зробити висновок, що 1%-ва концентрація CuSO4, при передпосівній обробці є критичною для розвитку насіння.

Influence of copper compounds on ontogenesis of winter wheat

Tkach E., Yanochko V.

Concentrations of copper compounds, which influenced on some processes of growth and development of winter wheat of sort Odeska 66 subject to the condition of before sowing treatment of seed, were set.

144

Mechanisms of plant vital functions

ОСОБЛИВОСТІ ПРОРОСТАННЯ НАСІННЯ

CHAMAECYPARIS LAWSONIANA ЗА ДІЇ СТИМУЛЯТОРІВ

Токан О.В., Назарчук Ю.С.

Одеський національний університет ім. І.І. Мечникова, Одеса, Україна

E-mail: bio_july@hotmail.com

Використання асортименту шпилькових рослин, що відзначаються високими декоративними якостями та є стійкими до конкретних умов вирощування є основою озеленення громадських та приватних територій. Незважаючи на те, що останнім часом переважну більшість шпилькових рослин розмножують вегетативно, насіннєвий спосіб має ряд переваг: рослини стійкіші та довговічніші, мають краще розвинену кореневу систему та ін.

Chamaecyparislawsoniana–одинзнайкрасивішихпредставниківшпилькових. В південних регіонах це дерево до 10 м заввишки, з вузькою конусоподібною кроною, яке використовується для алейних, групових та поодиноких насаджень. Ch. lawsoniana має низьку регенераційну здатність, внаслідок чого вкоріненість живців не перевищує 20 % (Глухов, Усольцева, 2008), тому насіннєве розмноження деяких культиварів Ch. lawsoniana є перспективним.

Використання комерційних препаратів «Корнєвін», «Чаркор» та «Radifarm» в різних концентраціях збільшило як енергію прорастання насіння, так і всхожість в 2,5 – 3 рази в усіх варіантах, причому максимально ефективним був 0,1% розчин «Чаркору» та 0,4% розчин «Radifarm». Означені препарати прискорювали як появу сім’ядолей, так і появу справжніх листків. Однак, щодо довжини кореневої системи та надземної частини, то максимально ефективним був «Корнєвін», який збільшував довжину коренів у 2,9 рази, а довжину надземної частини в 2 рази.

Peculiarities of Chamaecyparis lawsoniana seed germination for the actions of stimulators

Tokan O.V., Nazarchuk Yu.S.

Using of growth stimulators «Kornyevin», «Charkor» and «Radifarm» in different concentrations increased as germination readiness and ability of seeds in 2.5 - 3 times. Height roots and aerial parts significantly stimulated «Kornyevin» that increased root length in 2.9 times, and the length of the aerial parts in 2 times.

МЕТАБОЛІЗМ АНІОННИХ ФОРМ ЖИРНИХ КИСЛОТ У РОСЛИНАХ КУКУРУДЗИ ЗА ВПЛИВУ РЕГУЛЯТОРА РОСТУ РОСЛИН

Федак В.1, Мамчур О.2, Рівіс Й.3

1 ІнститутсільськогогосподарстваКарпатськогорегіону,Оброшино,Україна 2 Львівський національний університет імені Івана Франка, Львів, Україна 3 Інститут біології тварин, Львів, Україна

Метаболізм ліпідів та жирних кислот в рослинному організмі забезпечує низку функцій, особливу увагу з яких приділяють процесам формування

145

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

стійкості рослин до несприятливих умов середовища. Проте досліджень, котрі пояснюють зміну ліпідного балансу рослини в процесі онтогенезу за впливу фітогормонів та їх аналогів, практично немає, тому за мету було поставлено дослідити рівень нагромадження аніонних форм жирних кислот у рослинах кукурудзи впродовж онтогенезу та встановити вплив регулятора росту Зеастимуліну на їх вміст у листках та стеблах.

Польові дослідження проводили у сівозміні лабораторії селекції та насінництва Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААНУ на сірих лісових поверхнево оглеєних ґрунтах, застосовуючи технологію вирощування кукурудзи, загальноприйняту для грунтово-кліматичної зони. Обробку посівів регулятором росту Зеастимулін в дозі 20 мл/га здійснювали згідно рекомендацій виробника. У листках рослин кукурудзи впродовж 3 етапів онтогенезу (фаза 8-10 листків, викидання волоті та цвітіння) визначали вміст аніонних форм жирних кислот за допомогою методу газової хроматографії. Отриманий цифровий матеріал оброблено методом варіаційної статистики з використанням критерію Стьюдента.

Аніонні форми жирних кислот у рослинних клітинах і тканинах містяться в невеликих кількостях, вони утворюються у рослинних тканинах у результаті взаємодіїнеетерифікованихжирнихкислотзкатіонами.Аніонніжирнікислоти виконують здебільшого запасні функції, у метаболічному відношенні вони є малоактивними. Виявлено, що в період інтенсивного росту кукурудзи на зерно в стеблі та листках поступово зростає вміст аніонних форм насичених жирних кислот з парною і непарною кількістю вуглецевих атомів у ланцюгу, мононенасичених жирних кислот родин n-7 і n-9 та поліненасичених жирних кислот родини n-3, що, ймовірно, зумовлено зростанням обмінних процесів неетерифікованих жирних кислот і зв’язуванням їх з катіонами та утворенням солей жирних кислот. Концентрація аніонних форм насичених жирних кислот з парною і непарною кількістю вуглецевих атомів у ланцюгу, мононенасичених жирних кислот родин n-7 і n-9 та поліненасичених жирних кислот родин n-3 і n-6 у стеблі та листках кукурудзи на зерно у період інтенсивного росту (8-10 листків,викиданняволотітацвітіння)завпливустимулятораростуЗеастимуліну зменшується. У завершальну фазу інтенсивного росту кукурудзи (цвітіння) за дії Зеастимуліну зростає співвідношення аніонних поліненасичених жирних кислот родини n-3 до аніонних поліненасичених жирних кислот родини n-6 у стебліталистках.Відомо,щостимуляториростусприяютьбільшінтенсивному включенню неетерифікованих жирні кислоти у фосфоліпіди, етерифікованих

– у фітостерол і триацилгліцероли, тим самим зменшують утворення солей жирних кислот.

Metabolism anionic forms of fatty acids in maize plants under the influence of plant growth regulator

Fedak V., Mamchur O., Rivis J.

During the period of intensive growth of maize plants in leaves the content of anionic forms saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids families n-7 and

146

Mechanisms of plant vital functions

n-9 and polyunsaturated n-3 family was gradually increasing. In the final phase of intensivegrowthofcornbytheratioofZeastymulinanionicfamilyofpolyunsaturated fatty acids n-3 acids to n-6 family was increasing.

КОНЦЕПЦИЯ ФЕРМЕНТАТИВНОГО РОСТА КЛЕТОК РАСТЯЖЕНИЕМ

Хаблак С. Г.

Луганский национальный аграрный университет, Луганск, Украина

E-mail: serhab_211981@rambler.ru

Основой любого роста растений является рост клеток. Важную роль в стимуляции роста клеток играют ауксины. Однако механизм, посредством которого эти гормоны стимулируют растяжение клеток, изучен недостаточно.

В1973 году американские ученые А. Хагер, Г. Менцель и А. Краусс, исследуя эффект «кислого роста» у проростков подсолнечника и отрезков колеоптилей овса, разработали теорию так называемого «кислого роста» (Rayle,1992).Темнеменее,в80-90годахпрошлогостолетиябылоустановлено, что существование ауксин-зависимой активации Н+-помпы и роста клеток растяжением наблюдается не всегда и поэтому сейчас теория «кислого роста» ставится под сомнение (Kutschera, 1985). В настоящее время необходима новая теория роста клеток растяжением, объясняющая механизм, в результате которого гормоны стимулируют элонгацию клеток. Целью данной работы является разработка новой теории роста клеток растяжением.

Корневые волоски у растений являются удобным объектом для изучения механизма гормон-регулируемой элонгации клеток. В последние годы большие успехи были достигнуты в получении мутантных растений у A. thaliana, нарушающих образование корневых волосков. К ним относятся мутантные линии rhd1-1, rhd2-1, rhd3-1, rhd4-1, rhd6-1, axr-1, axr2-1/iaa7, axr3-1/iaa17, keu-1, etr1-1, eto1-1, trh1-1, tip1-1, kjk3-1, shv1-1, shv2-1, shv3-1, bst1-1, cow1- 1, scn1-1, aux1-7, lrx-1, phyА, phyВ, sar-1, сpc-1, erh1-1, gl-2, rhl1-1, ttg-1, wer- 1, ctr1-2, ein2-1, pfn1-1, lrx-1, trn1-1 и trn2-1. Анализ подробного изучения строение выростов клеток эпиблемы кожицы корня у растений этих мутантных линий показал, что у них корневые волоски очень разнообразны в очертании

иотличаются между собой по длине, количеству, форме и степени ветвления.

Вэтой связи в зависимости от особенностей влияния данных мутантных линий на строение волосков эпиблемы гены, принимающие участие в их развитии,всоответствиисхарактеромвыполняемыхфункцийнамолекулярном уровне можно условно поделить на четыре группы. К первой группе относятся гены, участвующие в метаболизме и транспорте гормона (AUX1 и ETO1). Во вторую группу входят гены, контролирующие восприятие и передачу гормонального сигнала (AXR1, ETR1, EIN2, CTR1, PHYA, PHYВ, RHD3, BST1,

SHV3, RHD4 и COW1). К третьей группе относятся гены первичного ответа на гормон (WER1, TTG1, GL2, CPC1, RHD6, AXR2 и AXR3). Эти гены кодируют

147

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

транскрипционные факторы, которые контролируют активность большого числа других генов, участвующих в образовании волосков эпиблемы. В четвертую группу объедены гены вторичного ответа на гормон (RHL1, RHL2,

RHL3, TRN1, TRN2, KEU1, SAR1, KJK1, RHD1, RHD2, SHV1, SHV2, LRX1,

TRH1, ERH1, ERH2, ERH3, PFN1 и TIP1). Данные гены вызывают биосинтез гидролитических ферментов, обусловливающих разрыхление клеточной стенки, приводят к цитоплазматическому синтезу микрофибрилл целлюлозы

икомпонентов матрикса, переносу этого материала через плазмалемму и включение его в клеточную оболочку.

Таким образом, приведенные здесь результаты исследований позволили нам разработать новую теорию роста клеток растяжением, которая объясняет механизм, посредством которого гормоны стимулируют элонгацию клеток. Эту концепциюмыназвалитеорией«ферментативногороста»клетокрастяжением.

Согласно данной теории, первичное действие ауксинов обусловлено не закислением матрикса клеточной стенки, а их взаимодействием с рецепторами

иобразованием гормон-рецепторного комплекса, который проникает в ядро клетки и оказывает влияние на активность генов, что вызывает биосинтез ферментов, определяющих разрыхление клеточной стенки, приводит к синтезу микрофибрилл целлюлозы и веществ матрикса, переносу данного материала через плазматическую мембрану и включение его в клеточную стенку.

Concept of enzymatic cell growth sprains Hablak S.G.

Presented a new concept of cell growth by stretching, which explains the mechanism by which hormones stimulate cell elongation. It is shown that the primary effect of auxin is not due to acidification of the cell wall, and the activation of receptors in the plasma membrane of cells, leading to changes in gene activity and the synthesis of enzymes that cause cell wall loosening.

ВЛИЯНИЕ МИВАЛА НА РОСТОВЫЕ ПРОЦЕССЫ ЯЧМЕНЯ СОРТА СТАЛКЕР НА РАННИХ ЭТАПАХ ОНТОГЕНЕЗА

Чмелева С.И., Кравченко Н.С.

Таврический национальный университет им. В.И. Вернадского, Симферополь

E-mail: chmelevasiv@ukr.net

Одним из путей повышения продуктивности сельскохозяйственных культур является предпосевная обработка различными регуляторами роста в комплексе с микроэлементами. Большинство современных синтетических регуляторов роста являются физиологически активными аналогами эндогенных фитогормонов. Такие стимуляторы роста способны, меняя гормональный баланс в растении, увеличивать интенсивность транспорта ассимилянтов в хозяйственно-ценные органы. Подобно гормонам, они включаются в процессы репликации, транскрипции и трансляции, а также стабилизации мембран и модуляции активности ферментов, что приводит к

148

Mechanisms of plant vital functions

существенным изменениям в онтогенезе растения (Суслова,1993). При этом в отличие от пестицидов, они не фитотоксичны и характеризуются сравнительно меньшей токсичностью для человека и теплокровных животных. К таким комплексным препаратам относится кремнийорганическое соединение мивал, состоящий из двух биологически активных соединений: 1-хлормтилсилатран и триэтаноламмониевая соль ортокрезоксиуксусной кислоты. Воздействуя на гормональную систему растений, мивал позволяет снизить стрессовую нагрузку внешних негативных факторов, уменьшить количество пестицидных обработок и повысить урожайность выращиваемой культуры. В связи с этим, перспективным является изучение влияния мивала на посевные качества семян и показатели начального роста растений ячменя сорта Сталкер, что и явилось целью наших исследований. В результате наших исследований было установлено, что мивал стимулирует ростовые процессы ячменя сорта Сталкер уже на ранних этапах онтогенеза. Наблюдается увеличение надземной и подземнойчастирастений,какпомассе,такиподлине.Наилучшиерезультаты былиполученынамиприиспользованиипрепаратав0,025%-нойконцентрации, при замачивании семян в течение 6 часов. Показано, что под действием 0,025 % препарата мивал увеличивается высота проростков ячменя сорта Сталкер на 13%, длина главного корня – на 17 %, площадь листовой пластинки – на 17,6%, масса сырого вещества – на 12 - 25%, масса сухого вещества на – 25 - 29% у опытных растений, по сравнению с контрольными.

Mival influence on the growth processes of barley varieties Stalker in the early stages of ontogeny

Chmeleva S.I., Kravchenko N.S.

Found that pre-sowing preparation mival stimulates germination and growth processes of barley varieties Stalker in the early stages of ontogeny, increasing the growth characteristics of seedlings.

ОСОБЛИВОСТІ ПІГМЕНТНОЇ СИСТЕМИ ВІЧНОЗЕЛЕНИХ ВИДІВ РОДУ EUONYMUS L. В УМОВАХ ПІВДЕННОГО СХОДУ УКРАЇНИ

Шапарєва М.О.

Донецький ботанічний сад НАН України

E-mail: gasyan@mail.ru

Листок є найбільш пластичним органом рослини, на якому відображаються процеси її адаптації до нових умов існування. Пігментна система листків вічнозелених рослин підлягає впливу не лише сезонних кліматичних змін, а і річних. Тому вивчення сезонної динаміки фотосинтетичної активності різновікових листків вічнозелених інтродукованих рослин є важливим етапом досліджень їхньої фізіологічної адаптації до умов регіону інтродукції.

Метою роботи було дослідити пігментний комплекс вічнозелених видів роду Euonymus L. на Південному Сході України. До завдань входило

149

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]