Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Biodiversity2013

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.74 Mб
Скачать

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

L-ГЛУТАМІНОВА КИСЛОТА ЯК РЕГУЛЯТОР АНТИОКСИДАНТНОГО ТА ІМУННОГО СТАТУСУ ЩУРІВ

СалигаН.О.,СварчевськаО.З.,МаксимовичІ.Я.,БучкоО.М.,СеньківО.М.

Інститут біології тварин НААН, Львів, Україна

E-mail: ynosyt@yahoo.com

Метаболічні процеси, що відбуваються в організмі тварин та людини при стресах призводять до використання великої кількості L-Glu. Наявність рецепторів глутамінової кислоти на клітинах імунної системи дозволяє вважати глутамінову кислоту (L-Glu) не лише нейро-, але і імуномодулятором. Відомо, що L-Glu має виражену антиоксидантну дію завдяки пригніченню пероксидного окислення ліпідів.

Наші дослідження були сконцентровані на вивченні впливу додаткового введення L-Glu на показники пероксидного окислення ліпідів, активність окремих ензимів антиоксидантного захисту та функціональну активність Т- і В-клітинного імунітету за дії стресу. Як показали результати досліджень, L-Glu стимулювала процеси клітинної активації, проліферації і диференціації. У тварин, які зазнавали дії стресу і не отримували L-Glu знижувалась загальна кількість Т-розеткоутворюючих лімфоцитів та Т-лімфоцитів з високою щільністю рецепторів. Нами відмічено, що L-Glu впливала на функціональну активність Т-хелперів, про що може свідчити збільшення Т-хелперів із середньою та високою щільністю рецепторів у тварин, які після дії стресу отримували додатково L-Glu. Зокрема, активація імунної системи приводила до підвищення показників системи антиоксидантного захисту, а саме, зростання активності глутатіонпероксидази та вмісту відновленого глутатіону. Антиоксидантні властивості L-Glu сприяють пригніченню процесів пероксидного окислення ліпідів. Це проявилось у зниженні вмісту ТБКактивних продуктів та гідропероксидів ліпідів.

Встановлено, що застосування L-Glu приводило до змін активності глутатіонової ланки антиоксидантного захисту та інтенсивності пероксидного окислення ліпідів. Аналіз результатів досліджень показав, що введення L-Glu впливало на активацію Т- і В- клітинної ланки імунітету, активувалися рецепторні структури на лімфоцитах.

L-glutamic acid as a regulator of antioxidant and immune status of rats.

Salyha N.O., Svarchevska O.Z., Maksymovych I.Ya., Buchko O.M., Senkiv O.M.

Our research has focused on studying of the additional introduction of L-Glu on on lipid peroxidation and activity of some antioxidant enzymes and the functional activity of T-and B-cell immunity for the actions of the stress and under normal conditions and elucidation of the mechanisms involved in this process.

190

Mechanisms of animal vital functions

ВПЛИВ РІЗНИХ ДОЗ ЦИНК НА АКТИВНІСТЬ ФЕРМЕНТІВ АНТИОКСИДАНТНОЇ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ В ТКАНИНАХ ПОРОСЯТ

СеньківО.М.,БучкоО.М.,СалигаН.О.,СварчевськаО.З.,МаксимовичІ.Я.

Інститут біології тварин НААН, Львів, Україна

E-mail: oksana1829291@ukr.net

Підвищення життєдіяльності і збереження поросят у ранньому віці відноситься до однієї з найбільш актуальних науково-практичних проблем сучасного свинарства. Життєздатність молодняка сільськогосподарських тварин, зокрема поросят, значною мірою залежить від забезпечення потреб їх організму в цинку. Цей мікроелемент характеризується широким спектром впливу на фізіологічні функції обміну речовин в організмі поросят. Зокрема, цинк входить до складу супероксиддисмутази, ключового ферменту системи антиоксидантного захисту і гормону інсуліну, який відіграє важливу роль в регуляціїрізнихланокметаболізму.Дефіцитцинкувраціоніпоросятнегативно впливає на їх ріст, резистентність, стійкість до стресів та деякі ланки обміну речовинвїхньомуорганізмі.Крімтого,науковуцікавістьвикликаєзначнірізниці

внормах даного мікроелементу для вищевказаних тварин у різних країнах. У зв’язку з цим, науково-практичну цінність становить дослідження зв’язку між рівнем цинку в раціоні поросят у ранньому віці та станом антиоксидантної системи захисту в їх організмі.

Для дослідження було підібрано 4 групи поросят по 20 голів у кожній 50 добового віку, великої білої породи, живою вагою 12-12,5 кг. Тваринам згодовували комбікорм до якого додавали добавку цинку (сульфат цинку у перерахунку на елемент). Контрольна група тварин, отримувала комбікорм з вмістом цинку відповідно до встановлених норм (60мг/кг); І – дослідна група отримувала дефіцитний по цинку комбікорм на 50% нижче норми (30 мг/кг); ІІ дослідна група тварин отримувала з кормом доз цинку, яка складала на 50% вищенорми(90мг/кг);ІІІдослідна–дозуцинку,якаскладає100%вищенорми (120 мг/кг). Відлучення поросят проводили на 28 добу життя.

Матеріаломдлядослідженьслужилитканинипечінки,селезінки,скелетних м’язів та нирки, які були відібрані на 50-, 60-, 90-, 120день, життя.

На 50-ту добу життя нами не було встановлено вірогідних різниць у активностіферментівантиоксидантногозахистуутканинахтваринконтрольної та дослідних груп. Подібна ситуація була і через 10-ть днів після початку дослідного періоду. Однак в ІІ-й та ІІІ-й дослідних групах спостерігається невірогідне зростання активності ферментів каталази та глутатіонпероксидази

втканинах поросят. Проте, вже на 90-ту добу життя нами спостерігалася пряма залежність між рівнем цинку в раціоні і активністю каталази та глутатіонпероксидази в тканинах поросят у всіх групах.

На 120-ту добу життя найвища активність досліджуваних ферментів була у тваринІІ-йдослідноїгрупи,дерівеньцинкустановив90мг/кг,анайнижчавІ-й дослідній групі з рівнем цинку 30 мг/кг.

Проведені дослідження дозволяють рекомендувати з метою підвищення активності ферментів антиоксидантного захисту у тканинах поросят,

191

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

починаючи з 50-денного віку згодовувати їм комбікорм з рівнем цинку 120 мг/ кг, а з 90-денного віку в кількості 90 мг/кг.

Influence of different doses of zinc on the activity of enzymes antioxidant system in the tissues of piglets

Senkiv O., Buchko O., Saluha N., Svarchevska O., Maksymovych I.

Researches can recommend to increase the activity of antioxidant enzymes in tissues of pigs from 50 days of age fed feed them to the level of zinc 120 mg / kg, and from 90 days of age in the amount of 90 mg / kg.

СОМАТО-СТАТЕВИЙ РОЗВИТОК НАЩАДКІВ САМЦІВ, БАТЬКО ЯКИХ ДО СПАРОВУВАННЯ ОТРИМУВАВ ФІТОЕСТРОГЕНИ

Селюкова Н. Ю., Почєрняева С. С.

ДУ «Інститут проблем ендокринної патології ім. В.Я.Данилевського НАМН України», Харків

E-mail: selyk3@ukr.net

Серед багатьох причин, які можуть негативно вплинути на репродуктивне здоров’я, важливе місце посідає надходження надлишку ФЕ (фітоестрогени) з продуктами харчування. Доведено, що уживання значної кількості ФЕ під час вагітності матір’ю несприятливо позначається на стані та репродуктивній функції нащадків, призводячи до відхилень у сомато-статевому розвитку. В той же час відносно значення надлишку ФЕ у раціоні батька для розвитку нащадків та стану їх репродуктивної функції даних у доступній літературі не знайдено. Тому доцільним було дослідити чи не мають ФЕ подібних же наслідків.

Метою нашої роботи було визначення наслідків вживання ФЕ самцямиплідниками перед паруванням з самкою для сомато-статевого розвитку їх нащадків чоловічої статі.

Робота виконана на дорослих самцях та самках щурів популяції Вістар та їх нащадках чоловічої статі. Для моделювання аліментарного надходження надлишку ФЕ використовували біологічно активну домішку Genistein Soy Complex isoflavone-rich фірми Soylife, USA, яка містить 60 % дайдзеїну, 22 %

гліцитеїну,та18%геністеїну.Дозурозраховувализатакзваним«геністеїновим еквівалентом». Самцям щурам впродовж 30 днів згодовували з їжею ФЕ у дозі 20 мг/кг м. т. після чого їх спаровували з інтактними самками для одержання нащадків (гр. ФЕ). Відстежували розмір ано-генітальної відстані (АГВ), час відлипання вушок, появи генералізованого волосяного покриву, відкриття очей, прорізування зубів та опущення яєчок у мошонку. Рівень естрадіолу та тестостерону у сироватці крові щурів визначали у статевозрілому віці імуноферментним методом. Результати порівнювали з даними щурів, що народилися від інтактних батьків (гр. Контроль). Статистичну вірогідність відмінностейміжгрупамирозраховуваливикористовуючикритерійtСт’юдента.

Загальна кількість народжених щурят у приплоді гр. ФЕ була статистично вірогіднобільша,прицьомукількістьновонародженихсамокбулавищана60%.

192

Mechanisms of animal vital functions

Ознакою внутрішньоутробного статевого розвитку є величина АГВ. У самців-нащадків гр. ФЕ вона була менша, ніж у інтактних тварин, що свідчить про фемінізацію. Соматичний розвиток нащадків не відрізнявся від контрольних показників. У самців гр. ФЕ спостерігалась затримка в часі опущення сім’яників, що свідчило про порушення статевого розвитку.

Рівень тестостерона в усіх групах нащадків не відрізнявся від контрольних значень. Концентрація естрадіола у крові статевозрілих самців щурів гр. ФЕ була у два-три рази більшою порівняно з щурами гр. Контроль, більш того, співвідношення тестостерона до естрадіола було вірогідно нижчим.

Таким чином, надлишок ФЕ в преконсумаційний період батька порушує статевий розвиток його нащадків чоловічої статі та призводить до зменшення відносної андрогенізації дорослих нащадків за рахунок зростання вмісту естрогену.

Somatic and sex development of male offspring to mate whose father received phytoestrogens

Selyukova N., Pochernyaeva S.

Excess of phytoestrogens in their diet his father a dose of 20 mg/kg body weight through preconsummation period violates the sexual development of male offspring and alters their hormonal status in adulthood.

ОНТОГЕНЕТИЧНІ ЗМІНИ ВМІСТУ ЦИНКУ В ТКАНИНАХ МОЛОДНЯКУ КУРЕЙ

Сірко Я.М., Гунчак А.В., Кисців В.О., Лісна Б.Б., Галущак Л.І.

Інститут біології тварин НААН, Львів, Україна

E-mail: lab_poultry@ukr.net

Однією з основних передумов підвищення продуктивності птиці є повноціннемінеральнеживлення.Відсутністьабонестачаокремихмінеральних елементів, а також не оптимальне їх співвідношення у раціонах призводить до зниження ефективності використання поживних речовин кормів і як наслідок – до зниження продуктивності поголів’я.

Метою нашої роботи було вивчити зміни вмісту Цинку в тканинах різних органівмолоднякукурей-несучокукритичніперіодиїхростуірозвитку,асаме:

удобового молодняку до прийняття ними корму; у 6-добового, тобто у період завершення жовткового живлення; у 30-добового – на початку ювенальної линьки; у 60- і 90-добового – під час формування вторинного оперення.

Урезультаті проведених досліджень встановлено, що у 6-добових курчат, порівняно з однодобовими, у тканині печінки кількість Цинку зростала на 28,45 % (P<0,01). У 30-добових курчат з настанням ювенальної линьки вміст Цинку зменшився на 17,84 % (P<0,05). У 60та 90-добових кількість Цинку

утканині печінки була приблизно однаковою і вищою, ніж у попередньому досліджуваному віковому періоді на 21,61 %.

193

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

На наш погляд цікаві дані були отримані стосовно вмісту цього елементу в тканинах шкіри, м’язів стегна та пір’ї. При цьому, кількість Цинку в тканинах шкіри, м’язів стегна та пір’ї 30-добових курчат порівняно з 6-добовими, суттєво зросла:ушкірі–на33,14%,м’язахстегна–на51,3%таупір’ї–на28%(P<0,01). Очевидно, що з настанням ювенальної линьки, яка починається у 30-добовому віці, відбувається нагромадження Цинку в згаданих тканинах. У наступні вікові періоди,тобтоу60-та90-добовомувіцімиспостерігализворотнукартинущодо вмісту Цинку в тканинах печінки, кількість якого зростала, тоді як у тканинах м’язів стегна, шкіри та пір’ї вміст цього елементу зменшувався.

У дослідженнях вмісту Цинку в кістковій тканині встановлено, що його кількістьу6-добовихкурчат,порівняноздобовими,зрослана52,01%(P<0,01). Подальше зростання його кількості спостерігалось і в 30-добових курчат, а у птиці 60- і 90-добового віку вміст мікроелементу поступово знижувався.

Слід зауважити, що Цинк є одним з найважливіших мікроелементів, який входить до складу більше, ніж двохсот металоферментів, впливає на ріст і поділ клітин, стан шкіри, оперення, остеогенез та ряд інших життєвоважливих функцій організму, зокрема, функціональний стан гіпофізу та підшлункової залози.Цинк,заданими(TonzalerS.,2007)береучастьупроцесахкератинізації.

Ontogenetical changes of Zinc content in the tissues of young chickens Sirko Ya.M., Gunchak A.V., Kystsiv V.O., Lisna B.B., Galushchak L.I.

The Zinc content in various organs and tissues of young chickens in critical periods were determined. The ageand organ-tissue characteristics of the changes of Zinc content were established. These results suggest about a greater requirement of poultry in this element, which is associated with intense metabolism in the organism of chickens from 1- to 90-days old.

МОЖЛИВІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ БІОМАСИ КАРОТИНОСИНТЕЗУЮЧИХ ДРІЖДЖІВ

PHAFFIA RHODOZYMA У ПТАХІВНИЦТВІ В ЯКОСТІ ПРОБІОТИКА

Стефанишин О.М., Нечай Г.І., Цепко Н.І., Борецька Н.І., Гураль С.В.

Інститут біології тварин НААН, Львів, Україна

E-mail: nechai_g@ukr.net

Під впливом несприятливих факторів довкілля та хіміотерапевтичних препаратів відбуваються зміни в мікробоценозі кишечника, виникає дисбактеріоз, що спричиняє захворювання сільськогосподарських тварин та зниження їх продуктивності. Тому однією із важливих проблем отримання здорового поголів’я сільськогосподарської птиці є забезпечення швидкого і повноцінного формування складу мікрофлори травного тракту молодняку.

Результати експериментів продемонстрували ефективне лікування дисбактеріозузадопомогоюбіомасидріжджівродівSaccharomyces таСandida.

Можливості застосування біомаси каротиносинтезуючих дріжджів P. rhodozyma в якості ефективного пробіотика до цього часу не вивчалися.

194

Mechanisms of animal vital functions

Тому нами було проведено дослід на 3-х групах молодняку курей-несучок кросу «Хайсекс коричневий». Тварини отримували стандартний комбікорм, збалансований за поживними і біологічно активними речовинами. Дослідні групи тварин № 1 та № 2 з 18-и та 46-и денного віку, відповідно, протягом двох тижнів одержували 1 % біомаси дріжджів P. rhodozyma до комбікорму. У 32-х та 60-и добовому віці, було проведено забій птиці. Дослідження кількісного та якісного складу мікрофлори проводили у вмістимому сліпих кишок курей методом розведень та висіванням мікроорганізмів на селективні середовища.

Виявлено, що у вмісті сліпих кишок дослідної групи курей № 1 відбулися позитивні зміни у співвідношенні штамів кишкової палички з нормальною ферментативною активністю до лактозонегативних. Крім того у курей групи № 1, спостерігали зниження кількості клітин протею у мікробоценозі сліпих кишок у 48 рази, порівняно з контролем. У 60-и добових курей контрольної і дослідноїгрупи№2виявленозбільшеннязагальноїкількостікишковоїпаличкив порівняннізтваринами32добовоговіку.Кількістьлактобактерійумікробоценозі сліпих кишок тварин групи № 2 зросла на 12,5 %, порівняно з тваринами, які отримували добавку дріжджів P. rhodozyma з 18-и денного віку (група №1).

Отже, біомаса дріжджів P. rhodozyma (у кількості 1 % від корму) придатна для застосування протягом 2-ох тижнів в якості пробіотика з метою корекції порушень становлення мікробоценозу кишечника курей в ранньому віці (з 18 доби) та з метою профілактики порушень у мікробоценозі кишечника птиці з 46-и денного віку.

Applicability of carotene synthesizing yeast Phaffia rhodozyma biomass in poultry farming as a probiotic

Stefanyshyn O. M., Nechay H. I., Tsepko N. І., Boretska N. I., Hural S. V.

Discovered that in order to prevent and correct disorders at formation of microbiocenosis of chickens’ intestine it is offered to use biomass of carotene synthesizing yeast P. rhodozyma at an early age (since 18th day), during the second critical stage of formation of microbiocenosis tract (from 46th to 60 day of life), we propose to use biomass of carotene synthesizing yeast P. rhodozyma (in the amount of 1% by weight of the diet) as a probiotic for two weeks.

АНТИОКСИДАНТНОЕ ДЕЙСТВИЕ СПИРУЛИНЫ НА ФОНЕ РЕНТГЕНОВСКОГО ОБЛУЧЕНИЯ

Терлецкая Я.О, Притыка Ю.В., Донич С.В., Ершова О.Н., Каракис С.Г.

Одесский национальный университет имени И.И.Мечникова, Одесса, Украина

E-mail: ershova_ok@mail.ru

В условиях повышенного радиационного фона и возможного действия ионизирующего облучения особенно актуальны антиоксиданты природного происхождения. Сине-зеленая микроводоросль Spirulina platensis занимает особое место среди источников соединений, обладающих биологической

195

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

активностью. В нашей лаборатории селекционно-генетическим методом были получены штаммы Spirulina platensis 198В и 27G, которые отличаются от исходного штамма дикого типа (ДТ) повышенным содержанием β-каротина, с-фикоцианина, обладающих антиоксидантными свойствами. Полученные штаммы апробированы нами в условиях стресса и действия фенилгидразина.

Цель: изучить антиоксидантные возможности штаммов 198В и 27G и спирулины ДТ в условиях действия рентгеновского облучения.

Опыты проводили на белых нелинейных крысах-самцах массой 100-150 г. Животные были поделены на 5 групп по 6 крыс в каждой. Первая группа

-интактные животные. Животные 2-5 групп подвергали однократному рентгеновскомуоблучению6грей.Группыживотных(3,4,5)получалибиомассу спирулины штаммов 27G, 198В и ДТ соответственно в форме сухого порошка с основной пищей (250мг на 1кг массы тела) в течение двух недель за 2 недели до рентгеновского облучения. Через 14 суток после облучения животных брали в эксперимент. Исследовано содержание малонового диальдегида (МДА) и глутатионавосстановленного(GSH)впечени,почках,сердце,мозге,селезенкеи крови крыс. Под действием ионизирующего облучения повышалось количество МДА во всех исследуемых органах в среднем в 1,2 раза, что свидетельствует об активацииПОЛ.Добавлениеврационживотныхразличныхштаммовспирулины привело к уменьшению содержания МДА. Так штамм 27G максимально снижал количество МДА в печени, почках, сердце и селезенке, штамм 198В

-в сердце и селезенке, а ДТ – в мозге и эритроцитах. Содержание GSH во 2 группе достоверно уменьшалось в печени и почках в 2,1 раза, в сердце и крови

– в 1,4 раза, в селезенке – в 1,3 раза. В мозге крыс 2 группы содержания GSH практическинеизменялось.Добавлениеврационкрысштамма27Gвозвращало данный показатель до исходных значений в печени, почках и эритроцитах, а в сердце, мозге и селезенке данный штамм увеличивал содержание GSH, превышая контрольные значения. В 4 группе наблюдается та же тенденция. Максимальное увеличение содержания GSH отмечается в 5 группе животных, в рацион которых добавляли ДТ спирулины (в 2,5 - 3,6 раз), что объясняется повышенным содержанием этого антиоксиданта в составе спирулины ДТ.

Выводы: 1. На фоне рентгеновского облучения у крыс наблюдалось повышение интенсивности ПОЛ и снижение содержания GSH. 2. Биомасса ДТ спирулины и ее мутантные штаммы 198В и 27G на фоне рентгеновского облученияподавлялисвободнорадикальныйпроцессиувеличивалисодержание

GSH.

Antioxidant effect of Spirulina platensis on the X-ray background Terletskaya Y.O., Prityka Y.V., Donich S.V., Ershova O.N., Karakis S.G.

It was studied the effect of wild-type Spirulina strain and its mutant strains 198B and 27G on the antioxidant system on the background of X-ray radiation. It was investigatedlipidperoxidationandGSHlevelintheliver,kidney,heart,brain,spleen and red blood cells of rats. It was discovered LPO increasing and GSH decreasing under the action of X-irradiation. Spirulina based dietary supplement inhibited lipid

196

Mechanisms of animal vital functions

peroxidation and increased GSH level in all investigated organs, which indicates the antioxidant activity of Spirulina.

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ТОКСИЧНОCТИ СЕКРЕТА СЛЮННЫХ ЖЕЛЕЗ КЛЕЩЕЙ РОДА HYALOMMA НА МИТОХОНДРИЯХ ПЕЧЕНИ И ГАЗООБМЕНЕ ТЕПЛОКРОВНЫХ ЖИВОТНЫХ

Умркулова С., Мирзаева А., Рахматуллаев Э.А.

Институт генофонда растительного и животного мира АН РУз., Ташкент, Узбекистан

E-mail: ajnabiy87@yahoo.com

Вопрос о токсическом влиянии на организм хозяина секрета кровососущих клещей рассматривался в литературе неоднократно и в нашей работе изучался экстракт слюнных желез (ЭСЖ) клещей – Hyalomma asiaticum, Hyalomma anatolicum. Токсичность ЭСЖ выясняли на лабораторных мышей путем его внутрибрюшинного введения. После введения препарата мышам, наблюдали заповедениемживотных,атакжеустанавливалилетальныедозыЭСЖклещей. Также был изучен характер влияния токсинов ЭСЖ на газообмен мышей путем оценки интенсивности потребления ими О2 и выделения СО2.. Дополнительно тестировали токсичность ЭСЖ клещей на митохондриях печени крыс.

Эксперименты показали, что введение мышам сублетальных доз ЭСЖ клещей H. asiaticum, H. anatolicum, вызывало у животных замедления движения ичастотыихдыхания.ПридействиилетальныхдозЭСЖнаблюдалосьучащения дыхания и судорожное движение конечностей с последующей их гибелью.

Вышеприведенные эксперименты с использованием ЭСЖ на лабораторных мышахпоказалиихзначительнуютоксичность,чтопозволяютотнестисекреты слюнных желез к ядам.

Нами также показано, что ЭСЖ исследованных клещей, вызывают подавлениеинтенсивностигазообменанезависимоотвидовойпринадлежности клещей, однако каждому из использованных ядов клещей характерна своя эффективная доза. В частности, более токсичен яд H. anatolicum (200.2 мг/ кг) и менее токсичен яд ЭСЖ у H. аsiaticum. Также выявлено, что летальные дозы ЭСЖ клещей вызывали снижение интенсивности обменных процессов животных до трех раз.

Toxicological definition of tick salvia secretion of the genus Hyalomma on the mitochondria of liver and gas exchange in warm-blooded animals

Umrqulova S.H., Mirzaeva A.U., Rahmatullayev E.A.

The intra-abdominal administration of saliva extracts of mites Н. asiaticum and H. anatolicum to warm-blooded experimental mice and rats caused their death. The extract of Hyalomma mites caused the permeability of isolated mitochondria in the rat liver, which indicates the presence of phospholipase and neurotoxin activities in the extract.

197

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІН ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ СИСТЕМ АНТИОКСИДАНТНОГО ЗАХИСТУ ОРГАНІЗМУ ЩУРІВПУХЛИНОНОСІЇВ ПІД ВПЛИВОМ ПЛОДОВО-ЯГІДНОГО ЕКСТРАКТУ ФУДЖУ

Фуджу Халид Исса Мухамед

Харьковский национальный университет имени В.Н. Каразина

E-mail: fudju@hotmail.com

Відомо, що внаслідок розвитку новоутворень, в організмі відбуваються негативні зміни в системі антиоксидантного захисту, що прискорює ріст пухлин та потребує відповідної корекції про-антиоксидантної рівноваги. Тому, дослідження особливостей активності антиоксидантних ферментів у динаміці роступухлинивикликаютьзначнийінтерес.Метоюданоїроботибуловивчення ефективності плодово-ягідного екстракту Фуджу у корекції стану систем антиоксидантного захисту в організмі щурів-пухлиноносіїв у динаміці росту в них перещепленої карциноми Герена.

Експериментальну модель пухлинного росту робили загальноприйнятим методом підшкірної перевивки у стегно задньої кінцівки щурів 0,5 мл 20 % суспензії пухлинних клітин штаму карциноми Герена. Експериментальних тварин розділяли на дві групи: 1-а група – тварини з перевитою карциномою Герена, що не одержували досліджуваного екстракту (контрольна патологія); 2-агрупа–тваринизперевитоюкарциномоюГерена,якимпероральновводили досліджуванийекстрактукількості0,5млна100гмаситілащодня1разудобу, починаючі з 7-ї доби після імплантації пухлини протягом 21-ї доби. На 7-у, 14-у та 21-у добу після початку введення досліджуваного екстракта у печінці щурів-пухлиноносіїв визначали вміст малонового діальдегіду (МДА), рівень відновленого глутатіону, супероксиддисмутази (СОД) і глутатіонпероксидази.

Встановлено що, введення досліджуваного екстракту Фуджу за зазначеною схемою сприяло нормалізації про-антиоксидантної рівноваги та покращенню стану антиоксидантної системи організму. Так, після введення екстракту протягом 14 діб (21-а доба після перещеплення пухлини) рівень МДА знижувався на 28 % порівняно зі значеннями показника у групі тварин з контрольноюпатологією.Щебільшийефектспостерігавсянаприкінцідослідів, після 3 тижнів введення екстракту (28-а доба після перещеплення пухлини), коли вміст МДА у печінці піддослідних тварин нормалізувався практично до рівня в інтактних тварин. Відповідно, в тварин з карциномою Герена за умов застосування досліджуваного екстракту вміст глутатіону відновленого у печінці також нормалізувався через 14 діб його вживання (21-а доба після перещеплення пухлини) та наприкінці дослідів практично не відрізнявся від інтактного контролю. На фоні застосування екстракту протягом усього періоду спостережень не відзначалося виснаження активності глутатіонпероксидази і СОД, на відміну від тварин у групі з контрольною патологією.

198

Mechanisms of animal vital functions

Study of changes in the functional state of the antioxidant defense system in rats, with the aid of tumor by fruit and berry extracts Fougo.

Fougo Khalid Issa Mohamed

The effectiveness of fruit and berry extract Fougo in correction of the antioxidant defense system in the rat tumor in growth in the Guerin’s carcinoma was studied. It was found that under the influence of the test extract to change the levels of malonic dialdehyde, content of reduced glutathione, activity of glutathione peroxidase and superoxide dismutase.

ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ТРАНСПОРТУ ВОДИ І ЕЛЕКТРОЛІТІВ ЧЕРЕЗ ЕПІТЕЛІЙ ТОВСТОЇ КИШКИ В ЩУРІВ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ МУЛЬТИПРОБІОТИКОМ «СИМБІТЕР® АЦИДОФІЛЬНИЙ КОНЦЕНТРОВАНИЙ»

Черпак М. Ф., Скочко Н. С., Торгало Є.О., Берегова Т.В.

НДЛ «Фармакології і експериментальної патології», ННЦ «Інститут біології» КНУ імені Тараса Шевченка

E-mail: chumka@yandex

Фізіологічне старіння організму супроводжується функціональною і органічноюперебудовоюорганівтравноїсистеми,асаме:послабленняммоторної діяльності кишечника, атрофією ворсинок кишечника, розвитком закрепів, а також дисбіозу, дисбактеріозу, для корекції яких використовують пробіотики.

Метою роботи було дослідити транспорт води і електролітів через епітелій товстої кишки у щурів різного віку та вплив мультипробіотика «Симбітер® ацидофільний» концентрований (С) на net-абсорбцію води і електролітівДослідження проведені на білих нелінійних щурах, розділених на 2 групи. Щурам контрольної групи у віці 1,5, 4,5, 7,5, 10,5, 13,5, 16,5, 19,5 та 22,5 місяців упродовж 10 днів перорально вводили воду. В цей самий час щурам основної групи перорально вводили С (фірма «О.Д. Пролісок»). У віці 3 (ювенільнийвік),6(юнацькийвік),9(юнацькийвік),18(зрілийвік),21(похилий вік), 24 (старечий вік) місяці з кожної групи відбирали по 6 щурів та в умовах гострого експерименту визначали у них транспорт води і електролітів через епітелій товстої кишки методом перфузії ізольованої ділянки товстої кишки. Сумарний потік води визначали колориметричним методом, сумарний потік Na+ та К+ - за допомогою полум`яного-фотометричного аналізатора рідин, сумарний потік Сl- - за допомогою іономіра з використанням іон-селективних електродів.

В результаті проведених досліджень встановлено, що у щурів 3-х місячного віку контрольної групи рівень всмоктування води становив 31,01;(5,05…68,93)

мкл/г*20хв; Na+ - 24,81;(2,86…46,85); K+ - -0,74;(-3,01…-0,05) та Cl- - 13,92;(4,46…26,99) мкмоль /г*20хв, що співпадає з даними інших дослідників, результати експериментів яких показали, що всмоктування води в товстій кишці супроводжується абсорбцією іонів Na+ і Cl- та секрецією K+. У щурів віком 6 місяців транспорт води, Na+, Сlта K+ через епітелій товстої кишки був таким

199

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]