Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Biodiversity2013

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
4.74 Mб
Скачать

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

Antioxidant status of the tissues in the kidneys of young hens in ontogeny Lisna B.B., Kystsiv V.O., Sirko Ya.M., Galushchak L.I., Kyryliv L.I.

It was established that the level of lipid hydroperoxides in the target tissues of chickens depends on the content of total lipids and triacylglycerols, and TBA-active products - from the amount of total lipids and non esterified fatty acid. The highest concentration of TBA-active products was in the kidney of 30-day-old chicks.

ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ШВИДКОГО ФАРМАКОЛОГІЧНОГО КІНДЛІНГУ У ЩУРІВ

Маєвська М.В., Денисенко О.В

Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, Одеса, Україна

E-mail: tarna91@mail.ru

На сьогоднішній день одним із актуальних питань експериментальної епілептології є створення нових моделей, які дозволять вивчати механізми розвитку як патологічних, так і компенсаторних систем при поступовій генералізації епілептиформної активності (ЕпА). Метою даного дослідження буловивченняЕЕГ-активностілобноїкори(ЛК),вентральногогіпокампу(ВГп)

імедіодарсального таламусу (МТ) при формуванні швидкого коразолового кіндлінгу у щурів.

Експериментальна частина роботи була виконана на 25 самцях білих нелінійних щурів масою 180 - 250 г. Стереотаксичну імплантацію електродів в ЛК великих півкуль, у ВГп та МТ проводили згідно з атласом Paxinos G. та WatsonC.(2007).ЕЕГ-активністьреєструвалипротягом40хвдоі5-6годпісля початку формування кіндлінгу. Моделювання швидкого фармакологічного кіндлінгу проводили за допомогою коразолу (пентилентетразол, «Sigma», США). Сумарна доза конвульсанту, яку одержували щури в експерименті не перевищувала 85 мг/кг. Перша доза коразола (К) складала 25 мг/кг, послідуючі - 10 мг/кг. Коразол припиняли вводити, коли у тварин реєстрували розвиток генералізованих клоніко-тонічних судом. У першій групі (n = 10) К вводили кожні 10 хв, у другій (n = 10) – кожні 20 хв.

Послідовність подій на ЕЕГ при моделюванні швидкого фармакологічного кіндлінгу відрізнялись від активності, яка реєструється при розвитку типового кіндлінгу. У більшості тварин після перших ін’єкцій К під час розитку несудомного початкового періоду відразу відбувалось формування синхронізованихкорковихтаталамічнихкомплексівспайк-хвильовоїактивності, які є характерним корелятом генералізованої ЕпА. Після 4 – 5 ін'єкції К і в 1,

ів 2 групах спостерігали перетворення класичних спайк-хвильових розрядів в тривалі високочастотні комплекси високоамплітудних спайкових та хвильових розрядів.Частотагенераціїспайк-хвильовихрозрядівдосягала7-9захвилину,а тривалість – 6,83±3,71 та 5,73±1,37 с/хв, відповідно. Одночасно зростала частота внутрішньокомплексної спайк-хвильової генерації (до 6 – 8 Гц) та амплітуда

180

Mechanisms of animal vital functions

розрядів. Після 6 - 8 ін'єкції К відбувалось значне зростання інтенсивності судом з формуванням високоамплітудних розрядів тривалістю до 40 – 50 с. Частота спайк-хвильових комплексів за хвилину досягала 18,33 ± 7,37 та 16,22 ± 4,33, а тривалість23,15±3,7с/хвта20,21±2,43с/хввідповідно.Розвитокгенералізованих клоніко-тонічних судом відбувався у 80% та 70% щурів, відповідно.

Таким чином, збільшення інтервалу введення К не призводило до значних змінурозвиткуЕпА.ХарактергенераціїЕпАвідповідавгенералізованомутипу активності. В жодному випадку не було виявлено розвитку корелятів фокальної ЕпА.

Peculiarities of rapid pharmacological kindling of rats Maevskaya M., Denisenko O.

The aim of this research was studying of the EEG activity of the frontal cortex ventral hippocampus and mediodorsal thalamus in the formation of rapid korazol kindling (K) of rats. The sequence of events in the EEG at modeling of the rapid pharmacological K was different from that recorded in the development of typical K. Increasing the interval input Korazol did not lead to significant changes in the development of epileptiform activity (EPA). Character of EPA generation corresponded to generalized type of activity. In no case, development of correlates of fokal EPAwas detected.

ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ СТАНУ ШТУЧНОГО ВУГЛЕКИСЛОТНОГО ГІПОБІОЗУ В ТВАРИННИЦТВІ ТА ВЕТЕРИНАРІЇ

Морозова В.С.1, Бабич Л.В.2, Сисолятін С.В.1, Бойко В.В.1

1Національний університет біоресурсів і природокористування України, Київ, Україна 2Клінічна лікарня «Феофанія» ДУС, Київ, Україна

E-mail: biohimik@ukr.net

При створенні стану штучного гіпобіозу для тварин визначальним фактором є поєднання використання гіпокси-гіперкапнічних газових середовищ при зниженні температури тіла. Розроблені методи штучного створення гіпобіозу відкрило перспективи його використання в тваринництві та ветеринарії, а саме як способу загального знеболювання, консервації клітин крові, вирішення питань, пов’язаних з продовженням термінів зберігання продукції тваринництва. Показано, що в стані штучного гіпобіозу тварини, зокрема щури, переносять оперативні хірургічні втручання. В порівнянні з використанням традиційного загального наркозу (хімічного) новий спосіб відзначається суттєвими перевагами: рани майже не кровоточать, діяльність серця, легенів і нирок значно пригнічується, що дозволяє проводити операції практично без крововитрат.

Застосування явища гіперкапнії в комбінації з гіпероксією, тобто насичення води сумішшю вуглекислотного газу і кисню (у співвідношенні 1:1), обумовлює

181

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

у риб стійкий гіпобіотичний ефект протягом кількох діб. За таких умов риба практично не дихає і не рухається, інтенсивність біоенергетичних процесів в тканинахгальмується.Перебуванняживоїрибивстанігіпобіозудозволяєзначно знизитивитратипоїїтpанспоpтуваннюізберегтивисокийрівеньжиттєздатності.

Контроль за станом штучного гіпобіозу можна проводити на підставі вимірюваннябіохімічнихпоказниківкрові,якийдозволяєотриматикомплексну інформацію стосовно організму в цілому, змін в органах-мішенях, а з іншого бокунеєтравматичним.Серологічнірівніречовинтаметаболітів,вмістліпідів, ліпопротеїнів та активності ферментів характеризують прояв різноманітних змін внутрішніх органів, а також реакцію організму на зовнішній вплив.

В результаті проведеної роботи досліджено біохімічні показники сироватки крові тварин за умов штучно створеного гіпобіозу. Моделювання стану гіпобіозу проводили для коропа озерного, а також лабораторних щурів-самців, яких утримували в стандартних умовах віварію. Вимірювання біохімічних показників (загальний білок, сечовина, креатинін, глюкоза тощо), активності ферментів (АлАТ, АсАТ, ЛФ, ГГТП тощо) та ліпідів здійснювали на спектрофотометричному аналізаторі ,, Stat Fax 2000”. Виявлено особливості реакції-відповідітвариннаумовиштучноствореногогіпобіозузабіохімічними показниками крові. Таким чином, контроль за цими показниками сприяє дослідженню механізмів переходу та перебування тварин у стані штучного гіпобіозу, що відкриває нові можливості вивчення цієї проблеми з подальшим використанням у практичних цілях.

Theperspectivesoftheuseoftheartificialcarbondioxidehypobiosisstateinthe animal husbandry and veterinary medicine

Morozova V.S., Babych L.V., Sysoliatin S.V., Boiko V.V.

The perspectives of the use of the artificial carbon dioxide hypobiosis state in the animal husbandry and veterinary medicine are observed. The biochemical serum parameters of the animals (lake carps and rats) were measured. By the results of this investigation the peculiarities of the animal reaction to the artificial hypobiosis conditions were evaluated.

СЛУХОВІ КОГНІТИВНІ ВИКЛИКАНІ ПОТЕНЦІАЛИ У МУЗИКАНТІВ І НЕМУЗИКАНТІВ ПІД ЧАС МОНОТА БІНАУРАЛЬНОГО ПРОСЛУХОВУВАННЯ ТОНУ

Охрей А.Г., Куценко Т.В., Макарчук М.Ю.

ННЦ «Інститут біології» Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київ, Україна

E-mail: ochrei.artem@gmail.com

Відомо,щорегулярнізаняттямузикоюведутьдоструктурно-функціональних перебудов головного мозку. Проте механізми сприйняття й обробки музичної інформації остаточно не вивчені. Метою роботи стало з’ясування специфіки

182

Mechanisms of animal vital functions

сприймання тону музикантами та немузикантами за показниками когнітивних викликаних потенціалів (КВП). Обстежуваними були студенти, які закінчили музичну школу і постійно вдосконалювали навички гри (музиканти; n=10), та ті, які ніколи не мали вокально-інструментальної практики (немузиканти; n=10). Стимулами були високі (2000 Гц; значимий сигнал) та низькі (1000 Гц; незначимий сигнал) тони, які подавалися як бінаурально, так і моноурально. Виявлено, що при лівосторонньому подаванні тону латентний період (ЛП) компоненту N2 у правій і лівій півкулях музикантів був коротшим порівняно з немузикантами. Можливо, це повязано з повільнішим впізнанням тону у немузикантів. При правосторонньму подаванні тону міжгрупові відмінності ЛП N2 й інших компонентів КВП не спостерігалися. У музикантів під час подаваннятонууправеілівевуховідміченоподовженняінтервалукогнітивних компонентів N2-N3 та ЛП компоненту N3 в обох півкулях порівняно з бінауральною стимуляцією. Ймовірно, це можна пояснити необхідністю більш тривалого аналізу стимулу під час одностороннього подавання тону. У немузикантів значуще подовження інтервалу N2-N3 та ЛП N3 в обох півкулях виявлялися лише при подаванні тону в праве вухо. У музикантів подавання тону в праве вухо виявляло зростання міжпікових амплітуд N1-P2, P2-N2, P3N3 як у правій, так і лівій півкулі у порівнянні з бінауральним подаванням, а також одностороннью стимуляцією лівого вуха. Можливо, це свідчить про переважання інформаційного потоку від правого вуха в музикантів. У немузикантів амплітуди компонентів КВП не відрізнялися при біта моноуральному подаванні тону.

Audio-modal cognitive event-releted potentials in musicians and non-musicians during biand monaural tone listening

Okhrey A.G., Kutsenko T.V., Makarchuk M.Yu.

N3 component and N2-N3 interval is longer in musicians during monaural vs. binaural stimulation. Non-musicians showed similar latency increase only in a case of right-sided stimulation. N1-P2, P2-N2, P3-N3 amplitudes are increased in both hemispheres only in musicians group during right-sided vs. binaural and left-sided stimulation.

МОЛІБДАТ НАТРІЮ МОДИФІКУЄ ПЕРЕБІГ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ У ПЛОДОВОЇ МУШКИ DROSOPHILA MELANOGASTER

Перхулин Н.В., Ровенко Б.М.

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, ІваноФранківськ, Україна

Е-mail: nataliaperkhulyn@gmail.com

Зміна редокс-статусу є основою регуляції багатьох функцій клітин. Неорганічні йони, зокрема, йони перехідних металів, в тому числі і молібдену, здатні впливати на окисно-відновні процеси в клітинах, і таким чином

183

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

регулюватиклітинніфункції.Узв’язкузцимметоюданоїроботибулоз’ясувати вплив молібдату натрію на перебіг вільнорадикальних процесів у плодової мушки D. melanogaster.

Особини D. melanogaster лінії w1118 вирощували на агаризованому експериментальному живильному середовищі, яке містило 5% сухих дріжджів, 5% сахарози, 1% агар-агару та 0,2% ніпагіну. Молібдат натрію додавали в живильне середовище в концентраціях 0,025 мМ, 0,5 мМ і 10 мМ. Контрольне середовище не містило молібдату натрію.

Молібдат натрію у концентрації 0,5 і 10 мМ призводив до достовірного зниження на 19 та 23% відповідно вмісту карбонільних груп білків у самців, алеусамок,навпаки,вмісткарбонільнихгрупбілківбувна18і25%відповідно вищим відносно контролю. Вміст пероксидів ліпідів у самок, які споживали середовище з молібдатом натрію у найвищій з обраних концентрацій, був достовірно нижчий на 32%. У самців 0,025 мМ молібдат натрію достовірно знижував вміст пероксидів ліпідів відносно відповідних значень у контрольної групи на 24%. Молібдат натрію у найвищій з обраних концентрацій призводив до достовірного зниження вмісту білкових тіольних груп у самців та самок приблизно на 15%. Активність супероксиддисмутази за всіх обраних концентрацій молібдату натрію була достовірно вищою в середньому на 47% у самців, але у самок достовірно не відрізнялася від контролю.

Таким чином, отримані результати дають підстави припускати, що молібдат натрію, який є компонентом дієти личинок, модифікує перебіг вільнорадикальних процесів залежно від статі плодової мушки.

Sodiummolybdatemodifiestheperturbationoffreeradicalprocessesinfruitfly

Drosophila melanogaster

Perkhulyn N.V., Rovenko B.M.

The perturbation of free radical processes in Drosophila melanogaster has been studied under subjection of fruit fly larvae to oral intake of sodium molybdate in different concentrations. Sex-dependent modifications of free radical processes in fruit flies subjected to peroral intake of sodium molybdate were found.

ВМІСТ ФЛАВІНІВ У ТКАНИНАХ ЩУРІВ ЗА ГІПОКСІЄЮ ЗАМКНЕНОГО ПРОСТОРУ

Петров А.С., Пахоменко В. В., Козловска Н. Ю.

Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, Одеса, Україна

E-mail: Nata_1504@ukr.net, vikusya-92@inbox.ru

У самому загальному виді гіпоксію можна визначити як стан клітини (органа, організму в цілому), що розвивається при невідповідності продукції енергії в ході окисного фосфорилювання енергетичним потребам клітини. Дефіцит АТФ призводить до якісно однотипних метаболичних і структурних зрушень у різних органах і тканинах.

184

Mechanisms of animal vital functions

Удослід брали статевозрілих нелінійних білих щурів із середньою масою 200 г. Тварин розподіляли на дві групи: дослідну і контрольну. Всього було в експерименті 20 щурів. У якості моделі гіпоксичних умов нами була обрана модель гіпоксії замкненого простору, яка широко використовується при скринінгі нових потенційних фармагентів у плані вивчення їх антигіпоксичної захисної дії (Чупахина, 2000) .

Після агонального вдиху щурів декапітували і тканини органів (печінці, мозку, нирок) обробляли до визначення загальної кількості флавінів.

Увсіхдосліджуванихтканинахорганівконтрольнихтваринспіввідношення флавінових фракцій було практично однаково, але процентний вміст ФАД - в 2 рази більше, чим (РФ + ФМН).

Вумовахгіпоксіїзамкненогопросторувідзначенезниженнязагальноїфракції флавінів у всіх досліджуваних тканинах – на 20%. Причому, більшою мірою знижувалася фракція ФАД, а фракція (РФ + ФМН) – практично не змінювалася.

Утканинах вітамін B2 утримується переважно у вигляді ФАД, тому зміна цього показника особливо важливо, тому що воно відбиває роботу великої кількості окисно-відновних ферментів.

ОЦІНКА ГРУНТІВ ПРИБЕРЕЖНОЇ ЗОНИ ОЗЕРА КРИВЕ МЕТОДОМ БІОТЕСТУВАННЯ

Побережський О. І., Семенова О. О., Санду О. Ю.

Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, Одеса, Україна

E-mail: masterkristi@ramvler.ru

Озеро Криве, що відноситься до придунайських озер, є одним з прикладів негативного антропогенного впливу на природні екосистеми. Дослідження якості ґрунтів цього озера досі ніхто ще не проводив.

Результатами наших дослідів по вивченню впливу екстрактів ґрунтів, відібранихвприбережноїзоніоз.Кривевліткутавосени2009р.наразмноження тест - об`єкту встановлена наявність забруднювачів, що вимиваючись з ґрунтів потоками води можуть здійснювати негативний вплив на розвиток первинних продуцентів. Як відомо первинні продуценти, до яких відноситься тест-об`єкт, що був використаний для дослідів, складають важливішу ланку в трофічних ланцюгах прісних водойм. Порушення трофічних ланцюгів можуть викликати необоротні зміни у екосистемах.

Нашими дослідами встановлено, що токсичні для процесів репродукції речовини знаходилися у різних частинах озера на протязі двох сезонів - влітку та взимку. Влітку 2009 р. в ґрунтах прибережної зони оз. Криве,відібраних у верхів`ях,та особливо у середній – частині та пониззі була встановлена наявність забруднювачів, токсичних для процесів репродукції Ch. vulgaris. В ґрунтах прибережної зони оз. Криве, відібраних у середній частині містилися забруднювачів,що мали гостротоксичну дію на репродукцію Ch. vulgaris. В дослідних варіантах з концентрацією 50,0 г·л-1 по результатам досліду чисельність клітин тест - об`єкту складала 43,56 % від контрольних значень.

185

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

Восени 2009 р. в ґрунтах прибережної зони оз. Криве, відібраних у пониззі містилися забруднювачі,що мали токсичну дію на процеси розмноження тест - об`єкту. У ґрунтах відібраних в середній частині озера встановлена наявність речовин, що були стимуляторами процесів репродукції Ch. vulgaris.

Результатинашихдослідженьсвідчать,щоекосистемаоз.Кривезнаходиться у незадовільному стані та потребує постійних мониторінгових досліджень.

Estimation of soils of off-shore area of lake Kryve by method of biotesting

Poberezhskiy O. I., Semenova O. O., Sandy O. J.

By the methods of biotesting accepted in general lines, it is set that in summer in 2009 in soils of off-shore area oz. Kryve, selected in riverheads, and especially, in middle – part and lower reaches there was the set presence of zabrudnyuvachiv, toxic for the processes of reproduction of Ch. vulgaris. In soils, selected in middle part, contained zabrudnyuvachiv which had gostrotoksichnu operate on reproduction of Ch. vulgaris. It is rotined that in autumn in 2009 in soils of off-shore area oz. Kryve, selected in lower reaches, there were zabrudnyuvachi which had the toxic operating on the processes of reproduction test - to the object. In soils selected in middle part of lake there is the set presence of matters which were stimulyatorami of processes of reproduction of Ch. vulgaris.

ХАРАКТЕРИСТИКА ЯКОСТІ ДОННИХ ВІДКЛАДЕНЬ ПРИБЕРЕЖНОЇ ЗОНИ ОЗЕРА ЛУНГ В 2011 Р. МЕТОДОМ БІОТЕСТУВАННЯ

Побережський О. І., Семенова О. О.

Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, Одеса, Україна

E-mail: masterkristi@ramvler.ru

У теперішній час донні відкладення практично всіх водойм забруднені різними сполуками: органічними, неорганічними та біогенними. Відомо, що доннівідкладенняволодіютькумулятивнимиздібностямиможутьнакопичувати забруднювачі, та тим самим забезпечувати якість води всього водоймища.

Кафедроюгідробіологіїтазагальноїекологіїу2008р.впершебулорозпочато дослідження якості донних відкладень придунайських озер, тому числі оз. Лунг, методом біотестування з використанням у якості тест - об`єкту одноклітинних водоростей. Ці дослідження продовжуються до теперішнього часу.

Встановлено, що взимку 2011 р. в донних відкладень, відібраних в пониззі оз. Лунг результатами експериментів встановлена наявність забруднювачів, екстракти яких мали токсичний вплив на розмноження тест - об’єкту (рис.3). В інших містах пробовідбору – районі насосної станції та у верхів`ях озера в ґрунтах не містилися забруднюючі речовини, що пригнічували процеси розмноження Ch. vulgaris, а навпаки стимулювали її репродукцію, Особливо у центральній частині озера (в районі насосної станції). Вочевидь, наявність забруднювачів, що стимулювали зростання чисельності клітин Ch. vulgaris зумовлена роботою насосної станції. Робота насосної станції сприяє

186

Mechanisms of animal vital functions

змішуванню шарів ґрунту з різних глибин, та підняттю біогенних речовин до поверхні.

Навесні 2011 р. в донних відкладеннях озера, відібраних в верхів`ях,центральній частині озера (районі насосної станції) та у пониззі встановлена наявність забруднюючих речовин, що значно стимулювали репродукціютест-об`єкту.Вочевидь,цебіогени,щопопадаютьвозеронавесні з суспільного пасовища, а також з дачних ділянок та дренажних каналів, з мінеральною водою що прорізають землі прилеглі до озера.

Отриманіданнісвідчать,щозабруднюючіречовини,щомістятьсяудонних відкладеннях, безумовно, мають вплив на екосистему озера, що являється найбільшим водним простором заповідника «Лунг».

Description of quality of the ground deposits of off-shore area of lake of Lung in

2011 by the method of biotesting Poberezhskiy O. I., Semenova O. O.

By the methods of biotesting accepted in general lines, it is set that in winter in 2011 in the ground soils of lower reaches of lake there were contaminents extracts of which, had a toxic influence on reproduction test - to the object, unlike soils, selected in a middle and riverheads of lake. It is rotined that in spring in 2011 in the ground soils, selected in lower reaches, to the middle of lake (district of the pumping station) and, especially in the riverheads of lake there were zabrudnyuvachi the extracts of which had a considerable stimulant influence on reproduction of Ch. vulgaris.

ФІЗІОЛОГО-БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ БИЧКА КРУГЛЯКА

(NEOGOBIUS MELANOSTOMUS (PALLAS, 1814)) ЗА РІЗНОГО ЙОННОГО СКЛАДУ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

Пустовгар В.П., Худіяш Ю.М., Красюк Ю.М.

Інститут гідробіології НАН України, Київ, Україна

E-mail:j-krasyuk@ukr.net

Активність проходження фізіолого-біохімічних процесів в організмі риб залежить від впливу чисельної низки екологічних чинників навколишнього середовища, одним із яких є йонний склад води. Посилення антропогенного навантаженнянаводніекосистеми(зарегулюваннярічок,створенняводосховищ і водних каналів) призвело до підвищення мінералізації водного середовища. Ці зміни викликали значні порушення біологічної рівноваги в біотопах, дояких можна віднести вселення нових видів риб. Одним із представників є бичок кругляк (Neogobius melanostomus (Pallas, 1814)), який належить до понтокаспійської іхтіофауни (Ткаченко, Заброда, 2012; Фролова, 2009).Відомо, що пристосуванняриб-вселенецівдоновихмісцьіснуваннявідбуваєтьсязарахунок перебудови фізіологічних процесів (де достатньо значна роль відводиться осморегуляції), в результаті чого в організмі змінюється інтенсивність обміну речовин(Гинецинский,1964; Магей,Комов,1983).Томуметоюдослідженьбуло

187

«Biodiversity. Ecology. Adaptation. Evolution.» Odessa, 2013

порівняння морфологічних і біохімічних показників бичка кругляка з Чорного моря і Київського водосховища, що суггєво відрізняються за йонним складом водного середовища. В результаті досліджень було встановлено, що риби з Чорного моря мали більшу масу (на 43%), довжину і висоту тіла (в середньому на 15%) порівняно з особинами Київського водосховища. Зокрема, отримані дані підтверджуються коефіцієнтом вгодованості по Кларку. Так, відмічено, що у бичків кругляка з Чорного моря даний показник значно вищий (на 12 %), ніж з Київського водосховища. Це може свідчити про достатньо сприятливі умови живленнятавідсутністьзначнихенергетичнихвитраторганізмомнареагування щодо негативного впливу екологічних чинників водного середовища.

Слідзазначити,щогідрохімічнийскладводиісторичнихареалівпроживання відрізняється від показників води нових експансованих бичками кругляка місць. Для підтримання загального гомеостазу організм потребує значних енерговитрат, що може забезпечуватись за рахунок таких енергозберігаючих речовин як загальних ліпідів і глікогену. Так, вміст ліпідів в тканинах печінки бичків з Чорного моря був вищим на 19%, ніж з Київського водосховища. Очевидно, внаслідок активного проходження осморегуляційних процесів в організмі бичків кругляка з Київського водосховища, відбувається інтенсивне використання загальних ліпідів з тканин печінки на енерговитрати даних процесів. При цьому кількість глікогену в печінці бичків кругляка з Київського водосховища була вища на 20%, ніж з Чорного моря. Це, очевидно, може свідчити про те, що за підвищеного проходження метаболізму, організм риб потребує використання найбільш доступних енергозапасаючих речовин, яким є глікоген.

Таким чином, результати наших досліджень свідчать про те, що умови існування для бичків кругляка в Київському водосховищі для них є не специфічними. За низького вмісту солоності води, очевидно, відбувається перебудова обмінних процесів в організмі риб, що призводить до збільшення вуглеводневої фракції в тканинах печінки і зменшення ліпідної в печінці.

Physiology and biochemical indexes of Neogobius melanostomus (Pallas, 1814) are at different of ionic composition of water environment.

Pystovgar V.P., Hydiyash Yu.M., Krasyuk Yu.M.

The results research showed increase mass, length and height of body of Neogobius of melanostomus from the Black sea comparatively with the fishes of the Kyiv’s reservoir.

Thistypeoffishescanadapttothenewplacesofexistenceconditionofexchange processes in an organism. At the action of low content of salinity of water of the Kyiv’s reservoir in the liver of Neogobius melanostomus increased hydrocarbon faction and decreased lipid faction.

188

Mechanisms of animal vital functions

МЕХАНІЗМ НЕЙРОТОКСИЧНОСТІ ФОСФОРОРГАНІЧНИХ СПОЛУК: РОЛЬ ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ

Росаловський В.П., Грабовська С.В., Федяков Р.О., Салига Ю.Т.

Інститут біології тварин НААН, Львів, Україна

E-mail: 911vova@gmail.com

Фосфорорганічні сполуки (ФОС) широко використовуються у сільському господарстві та промисловості. Вони входять до складу багатьох пестицидів, пластифікаторів, компонентів лікарських препаратів, полімерних матеріалів. Основний механізм дії ФОС ґрунтується на пригніченні активності холінестерази – ензиму, що гідролізує ацетилхолін і відіграє важливу роль у процесі синаптичної передачі нервового імпульсу в холінергічних синапсах. Проте,невсіефектиФОСможнапояснитиантихолінестеразноюдією.Щеоднією мішенню токсичної дії ФОС може бути система антиоксидантного захисту організму. За оксидативного стресу має місце пошкодження нейрональних мембрантоксичнимивільнимирадикаламиОксигенуіпродуктамиперекисного окиснення ліпідів (ПОЛ), а це є одним з ключових механізмів загибелі нервових клітин, разом з ексайтотоксичністю, мітохондріальною дисфункцією, гіперекспресією ранніх генів, дефіцитом нейротрофічних факторів, що ініціюють нейроапоптоз.

Дослідження проводили на самцях білих лабораторних щурів лінії Вістар. У якості модельної ФОС використовували хлорпірифос фірми Sigma (серійний номер 45395). Вплив хлорпірифосу на функціональний стан нервової системи дослідних щурів оцінювали за допомогою тесту відкритого поля, Т-подібного лабіринту і водного тесту Морріса. У гострих експериментах на щурах, інтоксикованих хлорпірифосом у різних дозах у тварин відбирали кров і тканини різних відділів головного мозку (великі півкулі, гіпокамп, мозочок), у яких визначали холінестеразну активність, а також основні параметри ензиматичної та неензиматичної складових системи антиоксидантного захисту.

Отримані результати на основі оцінювання процесів ПОЛ, зокрема, через зміни вмісту ТБК-активних продуктів у плазмі крові та гомогенатах тканин, а також змін активностей супероксиддисмутази, каталази, глутатіонредуктази і глутатіонпероксидази дозволяють стверджувати, що хлорпірифос токсично діє нанервовусистемунелишешляхомінгібуванняацетилхолінестерази,айчерез оксидативний стрес, який він достовірно викликає.

The mechanism of neurotoxicity of organophosphorus compounds: role of oxidative stress

Rosalovsky V., Hrabovska S., Fedyakov R., Salyha Y.

Oxidative stress as a mechanism of organophosphorus compounds neurotoxicity was studied. It was confirmed that chlorpyrifos neurotoxicity caused not only by inhibiting acetylcholinesterase but also by inducing the oxidative stress.

189

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]