Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать

TEMPUS TACIS T_JEP-10278-1996 «A new Applied Econometrics specialty at Master’s Level for the universities of Ukraine» – «Нова спеціальність з прикладної економетрики магістерського рівню для університетів України» (1996–1999). Партнери проекту: Донецький національний університет, університет м. Сандерленд (Англія), Технічний університет (м. Відень, Австрія), Фаххохшуле (Вища школа) м. Эмдена (Німеччина).

TEMPUS TACIS CD_JEP_21135-2000 «New economic specialty for classical universities of Ukraine» – «Нова економічна спеціальність для класичних університетів України» (2001–2004). Партнери проекту: Донецький національний університет, Київський ім. Тараса Шевченка національний університет, Харківський ім. В.Н.Каразіна національний університет, університет м. Сандерленд (Англія), університет ім. Аристотеля (м. Салоніки, Греція), університет Македонії (м. Салоніки, Греція), Міністерство освіти і науки України.

TEMPUS TACIS Project SCM T008B03 «A Training Programme for Quality Assurance. Structural and Complementary Measures»

– «Тренінгова програма з оцінки якості навчання. Структурні та додаткові заходи» (2004–2005). Партнери проекту: Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет, університет м. Сандерленд (Англія), університет ім. Аристотеля (м. Салоніки, Греція), університет Македонії (м. Салоніки, Греція).

TEMPUS TACIS Project JEP 24009–2004 «Computer Managed Flexible Independent Learning» – «Комп’ютерне управління гнучким незалежним навчанням» (2004–2007). Партнери проекту: Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет, Іркутський державний університет (Росія), університет м. Сандерленд (Англія), університет м. Барі (Італія), Укртелеком, Business Network (Ділова мережа) м. Іркутськ (Росія).

TEMPUS TACIS Project JEP 25086–2004, University

Management «Establishing Mechаnisms of cooperation and interaction between universities and employers» – «Встановлення механізму співробітництва та взаємодії між університетами та підприємцями» (2005–2008). Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет, Донецька торгово-промислова палата, університет м. Сандерленд (Англія), RTC North – Регіональний технологічний центр, (м. Сандерленд, Англія), університет м. Кордоба

(Іспанія), University Fund for International Projects «Proyectors E-U» –

Університетський фонд для міжнародних проектів (Іспанія).

Як результат співпраці засновано декілька спільних наукових шкіл. Серед них: «Проблеми залучення іноземних інвестицій і розвитку зовнішніх економічних зв’язків» (разом із Німеччиною), «Проблеми удосконалення вищої освіти» (разом із Великобританією), «Майбутнє

221

старих промислових регіонів в Європі» (разом із Польщею, Німеччиною) та деякі інші. У розробці проблематики шкіл беруть участь викладачі кафедр міжнародної економіки, економіки підприємства, математики і математичних методів в економіці, управління персоналом та економіки праці, менеджменту, прикладної економіки.

Крім наукових напрямків, що розроблюються у рамках наукових шкіл, співробітники факультету працюють також у таких напрямках: «Теорія і практика екологічного страхування» (кафедра менеджменту разом із Росією, Інститут проблем ринку РАН), «Розвиток і розміщення продуктивних сил» (кафедра розвитку та розміщення продуктивних сил разом із російськими колегами з Московського державного університету ім. М.В.Ломоносова), «Економетрія» (кафедра математики і математичних методів в економіці разом із вузами Англії, Німеччини й Австрії), «Допомога у пом’якшенні соціальних наслідків реструктуризації вугільної промисловості в Донецькому регіоні» (кафедра управління персоналом та економіки праці разом із кафедрою міжнародної економіки і університетом м. Сандерленда).

Проведення міжнародних конференцій, семінарів, літніх шкіл. Завдяки міжнародному співробітництву економічний факультет разом з закордонними та українськими партнерами щорічно проводить декілька всесвітньо відомих форумів. Серед них:

міжнародна літня економічна школа;

міжнародний науково-практичний семінар «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект»;

міжнародна конференція «Проблеми і перспективи співробітництва між країнами південно-східної Європи в рамках Чорноморського економічного співробітництва і ГУУАМ».

222

13. АСОЦІАЦІЯ ВИПУСКНИКІВ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ДОННУ

Асоціація випускників економічного факультету Донецького національного університету представляє собою обласну суспільну організацію, яка тісно зв’язана з адміністрацією економічного факультету, його професорсько-викладацьким складом, випускниками, студентами.

Асоціація задовольняє професійні інтереси, захищає права, підтримує творчі починання своїх членів в рамках Статуту Асоціації.

Завданнями Асоціації випускників економічного факультету є:

1)укріплення і розвиток творчих дружніх зв’язків між випускниками факультету;

2)формування та пропаганда традицій Асоціації та економічного факультету;

3)прищеплення випускникам гордості за їх навчальний заклад, сприяння створенню зв’язків студентів з випускниками;

4)надання допомоги в працевлаштуванні випускників, налагодження зв’язку і підписання договору про співробітництво з підприємствами;

5)заохочення до взаємодопомоги та створення ділових контактів серед випускників;

6)проведення консультацій в сфері трудового законодавства та будь-якій економічній галузі;

7)сприяння подальшому розвитку факультету і Асоціації;

8)популяризація мети та завдань Асоціації, розширення мережі регіональних відділень і кількості членів Асоціації випускників.

Цінність Асоціації полягає в наступному:

можливість працевлаштування з рекомендацією в рамках постійно діючої програми «Працевлаштування випускників»;

підбор кадрів за замовленням підприємства, де працює випускник, на основі вимог роботодавця;

широкі ділові контакти з випускниками-членами Асоціації в сфері бізнесу, управління і політики;

допомога в реалізації службової та наукової кар’єри; надання широкого спектру консультаційної допомоги у всіх

сферах економіки підприємствам і організаціям, де працюють випускники економічного факультету, або безпосередньо випускникам (маркетингові дослідження, соціологічні опитування, дослідження з зовнішньоекономічної діяльності, розробка та реалізація тренінгів і ділових ігор для менеджерів, допомога в складанні бізнес-планів тощо);

223

фінансування розробок і сприяння впровадженню результатів принципово нових наукових ідей;

формування та підготовка проектних студентських груп за бажанням замовника;

підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації за економічними спеціальностями;

представництво та захист інтересів Асоціації перед державними органами, суспільними організаціями, підприємствами та особами.

Асоціація випускників економічного факультету ДонНУ працює за наступними програмами діяльності:

1.«Династія» в рамках цієї програми діти членів Асоціації здійснюють екскурсії по університету, відвідують музей ДонНУ, слухають оглядові лекції, зустрічаються з ведучими викладачами і представниками приймальної комісії.

2.«Ностальгія» мета програми полягає в організації регулярних зустрічей випускників-членів Асоціації, проведенні зборів бізнес-клубів та інших заходів.

3.«Alma mater» в рамках цієї програми встановлюються культурні та ділові контакти з випускниками факультету, які проживають

вінших країнах.

4.«Соціальний захист» це надання підтримки та першочергове працевлаштування малозабезпечених студентів.

5.«Спортивна слава» за цією програмою здійснюється підтримка заходів по організації змагань, підготовки до участі спортивних команд факультету в різних турнірах.

6.«Архітектурна спадщина» надання фінансової підтримки для реконструкції 7-го учбового корпусу ДонНУ і будівництва нового, виділення матеріальної допомоги для утримання будівель факультету як цінних пам’ятників архітектури.

7.«Меценат року» це нагородження найбільш активних учасників різних програм Асоціації випускників економічного факультету, які надали фінансову та матеріальну підтримку.

8.«Економічна освіта ХХI століття» передбачає впровадження на факультеті нових освітніх технологій, проведення науково-практичних конференцій, семінарів, створення умов для проходження стажування викладачів ті виробничої практики студентів.

9.«Турпомічник» це здійснення консультацій в сфері туристичних поїздок та відряджень, організація турпоїздок на вихідні, канікули та свята.

10.«Працевлаштування випускників». В рамках цієї програми створена спеціальна служба працевлаштування, яка вивчає попит на

224

окремі спеціальності на ринку праці та сприяє працевлаштуванню, в першу чергу, випускників економічного факультету. Служба працевлаштування заключає договори про співробітництво з підприємствами і організаціями, на які направляються студенти на робот або практику. Служба працевлаштування кожний семестр проводить «Дні кар’єри» (ярмарки вакансій).

11.«Підприємство+Наука» це проведення різноманітних досліджень, розробка бази для впровадження проведених досліджень, проведення промакцій та рекламних кампаній тощо.

12.«Студентська книга» створення бібліотеки Асоціації на основі іменних колекцій окремих меценатів.

13.«Бізнес-контакт» сприяння здійсненню бізнес-контактів серед випускників економічного факультету, організація адресної кур’єрської доставки рекламної інформації підприємств, на яких працюють члени Асоціації.

14.«Твій старий вчитель» це надання матеріальної допомоги викладачам і співробітникам факультету, які вийшли на пенсію.

15.«Іменна стипендія» здійснюється фінансова допомога найбільш здібним студентам.

Адреса Асоціації випускників економічного факультету ДонНУ: м. Донецьк, 83015 вул. Челюскінців, 186, кім.224, 226 (7 корпус ДонНУ)

тел. (062) 383-87-93 тел. моб. (050) 368-87-93

225

14. БІБЛІОТЕКА ДонНУ

Бібліотека університету є навчальним, науковим, інформаційним та культурно-просвітницьким структурним підрозділом і забезпечує творами друку та іншими інформаційними матеріалами навчальний, науковий та виховний процеси вищого навчального закладу.

Право користування бібліотекою мають студенти, аспіранти, професорсько-викладацький склад та працівники структурних підрозділів університету, учні ліцею, а також співробітники Донецького наукового центру. Усі сторонні вузу особи мають право користуватися бібліотекою за формою читального залу.

Читачі мають право отримувати в тимчасове користування наукову, навчальну, художню, довідкову, методичну літературу на абонементах, в читальних залах, інших пунктах видачі літератури; користуватись всіма видами довідково-бібліографічного обслуговування, іншими послугами, що надаються бібліотекою; брати участь в читацьких конференціях, літературно-музичних вечорах, диспутах та інших заходах, що проводить бібліотека.

Для запису в бібліотеку університету та одержання читацького квитка користувачу необхідно продати залежно від категорії: студентський квиток, службове посвідчення, довідку від відділу кадрів, гарантійний лист від керівництва установи, договір на обслуговування, фотокартку 3х4.

На підставі поданих документів читачу видається читацький квиток та заповнюється читацький формуляр.

Передавати читацький квиток іншим особам заборонено.

Втрата читацького квитка не знімає відповідальності за всю літературу, що під нього взято.

При втраті читацького квитка читач отримує дублікат (сплативши його вартість згідно прейскуранту платних послуг) протягом місяця після заяви про втрату.

Перед записом в бібліотеку читач повинен ознайомитись з правилами користування бібліотекою і підтвердити своє зобов’язання їх неодмінного виконання підписом в читацькому формулярі.

Навчальна література видається на абонементі на семестр в кількості, що відповідає навчальним планам і програмам.

Наукова література видається професорсько-викладацькому складу та науковим працівникам, студентам старших курсів у кількості до 10 примірників строком на місяць, студентам 1 - 2 курсів та ліцею, іншим категоріям читачів - до 5 примірників на той же термін.

Художня література видається у кількості не більше 3 примірників строком на 10 днів, літературно-художні журнали - до 5 днів. Кількість документів, що видаються у читальних залах, не

226

обмежується. Читачі, які не повернули літературу у терміни, визначені бібліотекою, зобов’язані оплатити поштові повідомлення бібліотекарів щодо повернення літератури.

Рідкісні та цінні видання, альбоми, атласи, енциклопедії, інші довідкові видання, а також єдині примірники, книжки підвищеного попиту, видання на електронних носіях та матеріали, що надійшли по МБА, видаються лише в читальних залах. Обмеження доступу до бібліотечних фондів допускається у випадках, передбачених законодавством України.

Неопубліковані матеріали (дисертації, звіти НДР та ін.), література обмеженого користування видаються в установленому порядку.

Бібліотекар має право подовжити термін користування літературою на прохання читача, якщо на неї нема попиту з боку інших читачів.

При відсутності в бібліотеці необхідних видань їх можна отримати з фондів інших бібліотек по міжбібліотечному абонементу

(МБА).

Для одержання літератури читач подає читацький квиток, заповнює читацьку вимогу чи подає усний запит, розписується на книжковому формулярі за кожний одержаний примірник. Примітка: читацький, книжковий формуляри засвідчують факт та дату видачі читачу літератури. Повернення літератури засвідчуються підписом бібліотекаря у читацькому формулярі.

Читачі зобов’язані дбайливо ставитись до книжок та інших творів друку, одержаних із фондів бібліотеки, повертати їх у встановлені терміни, не виносити із приміщення бібліотеки літературу з бібліотечного фонду, якщо вона незаписана в жодному з облікових документів; не робити в ній ніяких поміток, не виривати і не загинати сторінки; не виймати картки з каталогів та картотек; не порушувати розстановку фондів з відкритим доступом.

При отриманні літератури читач має ретельно передивитись її і, якщо виявить якісь дефекти повідомити бібліотекаря, який зобов'язаний зробити на виданні відповідні службові позначки.

Відповідальність за зіпсовану літературу несе читач, який користувався нею останнім.

Читачі, що втратили книжки з бібліотечного фонду, або завдали їм непоправної шкоди, повинні замінити їх відповідно такими ж або визнаними бібліотекою рівноцінними.

На час літніх канікул студенти, аспіранти та учні ліцею повинні повернути до бібліотеки книжки та інші отримані матеріали. Інші категорії читачів під час літньої відпустки.

227

На початку кожного навчального року читач повинен перереєструватись, пред’явити всю літературу, що значиться за ним та подовжити (при потребі) термін користування нею.

Читачі, що закінчили вищий навчальний заклад чи звільнились з університету, повинні до отримання диплому чи трудової книжки, повністю розрахуватись з бібліотекою і підписати обхідний лист на всіх пунктах видачі літератури.

Читачі повинні додержуватись тиші в читальних залах та інших приміщеннях бібліотеки.

За порушення правил користування бібліотекою читач може бути позбавлений права користуватись всіма пунктами видачі літератури на термін від 1 місяця до 1 року. В окремих випадках позбавляється права користування назавжди.

Абонементи

Абонемент наукової літератури гол. корпус університету, кімн. 104, тел.:302-92-25

Абонемент навчальної літератури гол. корпус університету, кімн. 107, тел.: 302-92-73

Абонемент художньої літератури фізичний факультет, кімн. 106,

тел.: 302-07-17

Читальні зали

Читальний зал нових надходжень гол. корпус університету, кімн. 103, тел.: 5-69

Читальний зал гуманітарних наук та україністики історичний факультет, кімн. 46, тел.: 4-17

Читальний зал природничих, юридичних та економічних наук фізичний факультет, кімн. 106, тел.: 302-07-17

Відділ періодичної літератури з читальним залом філологічний факультет, кімн. 19, тел.: 302-92-58

Читальний зал біологічних наук біологічний факультет, кімн. 201 Зал каталогів і картотек гол. корпус університету, кімн. 107а,

тел.: 302-92-76

Відділ інформаційного й довідково-бібліографічного обслуговування з читальним залом гол. корпус університету, кімн. 102,

тел.: 302-92-79

Відділ інноваційних бібліотечних технологій з читальним залом гол. корпус університету, кімн. 104а, тел.: 302-92-25, 5-89

228

15. НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Одним зі структурних підрозділів факультету є навчальнометодичний кабінет (НМК), покликаний усіляко сприяти підвищенню теоретичного і методичного рівня навчально-виховного процесу. НМК створений у січні 1992р. і функціонує по теперішній час.

Найважливіші завдання НМК полягають в наступному:

забезпечення навчального процесу учбово-методичною літературою, нормативною документацією, статистичними даними, даними періодичних видань;

сприяння студентам в організації їхньої самостійної роботи;

оформлення стендів, виставок навчальних і методичних матеріалів, підготовлених викладачами кафедр у допомогу студентам. До них належать навчально-методичні програми по дисциплінам, які вивчаються; методичні рекомендації з їх вивчення; курси лекцій по окремих дисциплінах; підручники і навчальні посібники, які видаються викладачами кафедр факультету; рекомендації з написання й оформлення магістерських, дипломних і курсових робіт, рефератів; тези доповідей і доповіді викладачів і студентів на конференціях усіх рівнів.

НМК, крім того, паралельно виконує і функцію міні-бібліотеки – займається комплектуванням, нагромадженням, систематизацією книжкового і журнального фонду за профілем фундаментальних, гуманітарних, професійно-орієнтованих дисциплін; веде картотеку наявної в кабінеті навчальної, учбово-методичної і наукової літератури; складає списки літератури по напрямках кафедр, якими можуть користатися відвідувачі. НМК має у своєму розпорядженні фонд який складається з книг, придбаних за рахунок засобів факультету, і книг з фонду навчального абонементу університетської бібліотеки. Книжковий фонд кабінету постійно розширюється за профілями навчальних дисциплін.

НМК щорічно оформляє підписку на періодичні видання російських і українських журналів і газет (відповідно 13 і 33 найменувань), робить добірки по роках законодавчих актів України. У допомогу студентам і кабінету, кафедри додатково розробляють систематизовані за своїм профілем добірки нормативних документів з питань господарської діяльності, системи оподатковування, зовнішньоекономічної діяльності тощо.

229

Кабінет має у своєму розпорядженні збірники наукових праць, що видаються кафедрами разом з іншими навчальними закладами, підприємствами, фірмами, спонсорами і публікуються за рішенням Вченої Ради ДонНУ (Вісник ДонНУ та ін.); матеріали міжнародних конференцій по лінії TACIS-Форос; серію випусків «Вісник Тернопільської академії народного господарства»; довідники економічних і соціальних термінів та ін.

Персонал кабінету регулярно вивчає літературу, що надходить, тому студенти одержують кваліфіковані консультації в підборі необхідної літератури для написання курсових, дипломних та магістерських робіт, рефератів, при підготовці до семінарських занять, заліків і іспитів.

З метою підвищення ефективності роботи навчальнометодичного кабінету підтримуються зв’язки з навчально-методичними кабінетами інших факультетів ДонНУ, вивчається і використовується кращий досвід їхньої роботи.

Завдяки турботі керівництва факультету, НМК обладнаний відповідно сучасним естетичним вимогам, має стенди, комп’ютерне обладнання.

230