Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать

У міжсесійний період проводяться групові чи індивідуальні консультації за графіком, складеним кафедрою і доведеним до відома студентів під час установчої сесії.

За місяць до початку сесії студенти здають або пересилають поштою на кафедру виконані домашні роботи. Дата подання робіт фіксується на кафедрі в спеціальному журналі.

Під час сесії студенти обов’язково захищають свої домашні роботи в ході співбесіди з викладачем.

Написання і перевірка модульних (контрольних) завдань проводиться в сесійний період згідно з розкладом.

ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПОТОЧНОГО І ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ (ДЛЯ ДИСЦИПЛІН, З ЯКИХ НАВЧАЛЬНИМ

ПЛАНОМ ПЕРЕДБАЧЕНО ІСПИТ)

Оцінювання знань студентів із навчальних дисциплін, з яких за навчальним планом передбачено іспит, здійснюється на основі результатів поточного і підсумкового контролю знань.

У разі невиконання певних завдань поточного контролю з об’єктивних причин, студенти мають право, за дозволом декана, скласти їх до останнього семінарського (практичного, лабораторного) заняття. Час та порядок складання визначає викладач.

За рішенням кафедри студентам, які брали участь в поза навчальній науковій діяльності виконанні індивідуальних творчих завдань, в роботі конференцій, наукових семінарів, підготовці наукових публікацій тощо, можуть присуджуватись додаткові бали за результатами підсумкового контролю.

До підсумкового контролю (оцінюється від 0 до 50 балів) входять: наукова робота студента з дисципліни, виконання індивідуального творчого завдання або іспит за дисципліною, який може оцінюватися від 0 до 50 балів.

Іспит проводиться у формі виконання письмових або усних екзаменаційних завдань (за вибором кафедри).

На іспит виносяться вузлові питання, типові та комплексні задачі, ситуації, завдання, що потребують творчої відповідальності та уміння синтезувати отримані знання і застосовувати їх при вирішенні практичних задач тощо.

Перелік питань, що охоплюють зміст програми дисципліни, критерії оцінювання екзаменаційних завдань визначаються кафедрою, включаються до робочої програми дисципліни і доводяться до студентів на початку семестру.

Загальна підсумкова оцінка з дисципліни складається за методикою накопичування балів за результати поточного контролю знань

91

та за виконання завдань, що виносяться на підсумковий контроль, у тому числі іспит.

До відомості обліку поточної і підсумкової успішності заносяться сумарні результати в балах поточного та підсумкового контролю.

Підсумкове оцінювання засвоєння навчального матеріалу дисципліни за рішенням кафедри може визначатися без проведення семестрового екзамену як інтегрована оцінка засвоєння всіх змістових модулів із врахуванням додаткових форм навчальної діяльності студентів, а саме виконанні індивідуального творчого завдання, участі у роботі конференцій, наукових семінарів, підготовці наукових публікацій тощо.

Студент, що набрав протягом семестру необхідну кількість балів, має можливість:

не складати іспит (залік) і отримати набрану кількість балів як підсумкову оцінку;

складати іспит (залік) з метою підвищення свого рейтингу за даною навчальною дисципліною;

ліквідувати академічну різницю, пов’язану з переходом на інший напрям підготовки чи до іншого вищого навчального закладу;

поглиблено вивчати окремі розділи (теми) навчальних дисциплін, окремі навчальні дисципліни, які формують кваліфікацію, що відповідає сучасним вимогам ринку праці;

використати час, який відведено графіком навчального процесу на екзаменаційну сесію, для задоволення своїх особистих потреб.

Студент, що набрав протягом семестру менше 50 балів, зобов’язаний складати іспит.

ПІДСУМКОВЕ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПОТОЧНОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ

(ДЛЯ ДИСЦИПЛІН, З ЯКИХ НАВЧАЛЬНИМ ПЛАНОМ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАЛІК)

Підсумкове оцінювання знань за результатами поточного модульного контролю для дисциплін, з яких навчальним планом передбачений залік, здійснюється діапазоні від 0 до 100 балів

У разі невиконання певних завдань поточного контролю з об’єктивних причин, студенти мають право, за дозволом декана, скласти їх до останнього семінарського (практичного, лабораторного) заняття. Час та порядок складання визначає викладач.

Підсумковий бал за результатами поточного модульного контролю оформлюється під час останнього семінарського (практичного,

92

лабораторного) заняття відповідного семестру, а на заочній формі навчання - за розкладом екзаменаційно-лабораторних сесій.

Кількість балів (від 0 до 100 балів) вноситься до відомості обліку успішності за поточним модульним контролем і є основою для визначення загальної успішності студента з даного предмету.

При переводі балів зі 100 бальної шкали оцінювання в «залік», передбачений в робочих навчальних планах, треба враховувати те, що викладач може виставляти «залік», якщо студент отримав не менш ніж 50 балів за поточний контроль.

Переведення даних 100 бальної шкали оцінювання в 4 бальну та шкалу за системою ЕСТS здійснюється в порядку, представленому у табл. 5.2.

Таблиця 5.2

Оцінювання навчальних досягнень студентів Донецького національного університету

Оцінка за шкалою

Оцінка за бальною

Оцінка за

ЕСТS

шкалою, що

національною шкалою

 

використовується у

 

 

ДонНУ

 

А

90-100

5 (відмінно)

В

81-89

4 (добре)

С

70-80

4 (добре)

D

60-69

3 (задовільно)

E

50-59

3 (задовільно)

FX

30-49

2 (незадовільно) з

 

 

можливістю

 

 

повторного складання

F

0-29

2 (незадовільно) з

 

 

обов’язковим

 

 

повторним вивченням

 

 

дисципліни

93

6. ТИМЧАСОВЕ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОРЯДОК ЛІКВІДАЦІЇ АКАДЕМІЧНИХ

ЗАБОРГОВАНОСТЕЙ СТУДЕНТАМИ ДонНУ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА КРЕДИТНО-МОДУЛЬНОЮ

СИСТЕМОЮ (від 30.11.2007р.)

6.1. Загальні засади

На виконання наказу МОН України № 774 від 30.12.2005р. «Про впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу», удосконалення нормативної бази, що регламентує порядок ліквідації академічної заборгованості, відрахування та поновлення студентів на навчання, призначення і виплати їм стипендії, у Донецькому національному університеті впроваджується Положення «Про порядок ліквідації академічних заборгованостей студентів ДонНУ, які навчаються за кредитно-модульною системою».

Положення складається згідно затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997р. № 38 Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними навчальними закладами (п. 1.18).

Порядок ліквідації академічних заборгованостей розроблений з метою удосконалення та доповнення чинної в університеті системи контролю якості знань, адаптації цієї системи до загальноєвропейських вимог, визначених Болонською декларацією.

Порядок розкриває основні процедури ліквідації академічних заборгованостей студентів, які навчаються на бакалаврському рівні всіх форм навчання згідно з сучасним підходом до організації навчання за кредитно-модульною системою, і спрямований на ефективну реалізацію таких завдань:

підвищення мотивації студентів до систематичної активної роботи впродовж навчального року, переорієнтація їхніх цілей з отримання позитивної оцінки на формування стійких знань, умінь та навичок;

забезпечення належних умов вивчення програмного матеріалу і підготовки до контрольних заходів, які досягаються шляхом повторного вивчення дисципліни;

забезпечення гнучкості програм навчання та можливості навчання студента за індивідуальними навчальними планами;

розширення можливостей переведення студентів на наступний рік навчання при наявності однієї чи двох заборгованостей із збереженням бюджетного місця.

94

6.2. Виникнення академічної заборгованості студента

Згідно з прийнятою системою оцінювання навчальних досягнень студентів ДонНУ (наказ ректора № 44/ 05 від 5.07.2006р.) (див. табл.2) студент може отримати за шкалою ECTS оцінки FX чи F. У цьому разі вважається, що в нього виникає академічна заборгованість.

Академічна заборгованість студентів з дисциплін, за якими навчальним планом передбачено іспит

Оцінювання знань студентів з дисциплін, за якими навчальним планом передбачено іспит, здійснюється на основі результатів поточного та підсумкового контролю знань.

Студенти, які набрали за результатами, поточного та підсумкового контролю у сукупності за усі види діяльності від 0 до 49 балів вважаються такими, що одержали незадовільну оцінку. При цьому:

1) студенти, які одержали за усі види контролю від 30 до 49 балів, після належної самостійної підготовки, мають право складати іспит.

Складання іспиту з кожної дисципліни дозволяється двічі: перший раз викладачу, другий комісії.

При ліквідації академічної заборгованості при повторному складанні іспиту, попередні отримані бали не враховуються.

Оцінка складається як сумарна кількість балів, одержана за поточний, підсумковий контроль та повторне складання іспиту.

Академічна заборгованість вважається ліквідованою, якщо студент набрав у сукупності не менше 50 балів.

Якщо студент не пересклав іспит двічі, він має право повторно вивчити дисципліну на контрактній основі;

2) студенти, які набрали за семестр за результатами усіх видів контролю (поточного і підсумкового) від 0 до 29 балів, мають право написати заяву на повторне вивчення дисципліни на контрактній основі.

Академічна заборгованість студентів з дисциплін, за якими навчальним планом передбачено залік

Оцінювання знань студентів з дисциплін, за якими навчальним планом передбачено залік, здійснюється на основі результатів поточного і підсумкового модульного контролю.

Студенти, які набрали за поточний і підсумковий модульний контроль менше 50 балів, вважаються такими, що одержали незадовільну оцінку. При цьому:

95

1)студенти, які одержали від 30 до 49 балів, мають право складати залік у формі контролю знань за модулями.

Повторне складання заліку з кожної дисципліни дозволяється двічі: перший раз викладачу, другий - комісії.

Оцінка складається як сумарна кількість балів, одержана за складання заліку у формі контролю знань за модулями та різні види діяльності студента з дисципліни.

Студент отримує залік, якщо він набрав не менше 50 балів. Якщо студент не пересклав залік двічі, він має право повторно

вивчити дисципліну на контрактній основі;

2)студенти, які набрали за результатами поточного і підсумкового контролю від 0 до 29 балів мають право написати заяву на повторне вивчення дисципліни на контрактній основі.

6.3. Процедура ліквідації академічної заборгованості студентів

Термін ліквідації академічної заборгованості студентів

Рада факультету при затвердженні робочих навчальних планів спеціальностей визначає перелік дисциплін підготовки, без вивчення яких неможлива подальша підготовка за професійним напрямком. Перелік таких дисциплін затверджується радою факультету на початку кожного навчального року. Академічну заборгованість за такими дисциплінами студенти повинні ліквідувати протягом наступного семестру. Академічну заборгованість з інших дисциплін студенти мають право ліквідувати до початку VIII семестру.

Процедура ліквідації академічної заборгованості студентів

Студенти, які мають за підсумками семестрової атестації не більше двох накопичених заборгованостей за увесь попередній період навчання, переводяться і допускаються до навчання у наступному семестрі. Вони мають право на контрактній основі повторно вивчати незасвоєну дисципліну і ліквідувати академічну заборгованість у термін, зазначений у п.2.1. До ліквідації академічної заборгованості стипендія не призначається. Вона може бути призначена у наступному після ліквідації усіх заборгованостей семестрі згідно з Положенням про стипендії.

Повторне вивчення дисципліни передбачає: З боку факультету:

1. Кожна кафедра призначає викладача, який на умовах погодинної оплати праці за рахунок спеціального кошторису факультету організовує індивідуально-консультаційну роботу зі студентами, які мають академічну заборгованість з дисципліни кафедри.

96

2. Викладач розробляє процедуру повторного вивчення дисципліни із розрахунку 80% загального обсягу трудомісткості навчального навантаження студентів запланованого у робочому навчальному плані. До основних видів роботи зі студентом можуть увійти:

консультації; індивідуальні роботи; практичні роботи; лабораторні роботи; контрольні роботи тощо.

3.Викладач на основі навчально-методичного комплексу з дисципліни для організації індивідуально-консультаційної роботи складає графік індивідуальної роботи студента у тижневий термін з початку семестру, в якому студент повторно вивчає дисципліну.

4.На засіданні кафедри обговорюється і затверджується обсяг навчального навантаження викладача та графік індивідуальної роботи зі студентом з кожної дисципліни для повторного проходження курсу.

5.Після складання договору студента з ДонНУ, де прописана назва дисципліни, прізвище викладача, назва кафедри і факультету, кількість академічних годин з кожного виду діяльності з дисципліни, деканат складає розрахунок годин навантаження, кошторис витрат на проходження повторного курсу і прийому підсумкової атестації членам комісії, проект наказу про повторне вивчення студентом зазначеної у договорі дисципліни і затверджує графік індивідуальної роботи студента.

6.Наказ про погодинну оплату праці викладача за рахунок спеціального кошторису факультету на підставі особистої заяви викладача видає відділ кадрів ДонНУ у місячний термін.

7.По завершенню вивчення дисципліни викладач повідомляє кафедру про виконання договору. Кафедра призначає комісію у складі завідувача і викладача, який супроводжував повторне вивчення дисципліни, для прийому підсумкової атестації. В разі отримання студентом незадовільної оцінки, заборгованість вважається неліквідованою.

8.В індивідуально-навчальному плані студента викладач, який веде повторне вивчення кожної дисципліни, заповнює підсумки поточного та підсумкового контролю у розділі «позакредитні дисципліни».

97

З боку планово-економічного відділу:

1.Планово-економічний відділ на основі складеного навчального навантаження з кожної дисципліни окремо визначає вартість проходження повторного курсу вивчення дисципліни.

2.Вартість повторного курсу вивчення дисципліни визначено у договорі кожного студента.

3.Планово-економічний відділ складає кошторис надходжень від студентів для кожного факультету, з якого виплачується погодинна оплата праці викладачів, що забезпечують повторне вивчення дисципліни.

Збоку студента:

1.Студент має право звернутися до декана із заявою на ім’я ректора про повторне вивчення дисципліни:

а) для дисциплін, без вивчення яких неможлива подальша підготовка за професійним напрямком – строком до закінчення семестру,

уякому з’явилася заборгованість;

б) для інших дисциплін до початку семестру, в якому студент планує її вивчати.

Якщо студент без поважних підстав не подав заяву на повторне вивчення дисципліни у зазначений термін – він відраховується.

2.Заяви студентів розглядаються на засіданнях деканату і передаються до відповідних кафедр ДонНУ до початку семестру, в якому студенти повторно будуть вивчати дисципліни.

3.Студент звертається до викладача, призначеного кафедрою, і ознайомлюється з вимогами проходження повторного курсу.

4.У вимогах проходження повторного курсу вивчення дисципліни визначено кількість консультацій та інших видів робіт (див. Додаток 2), яку студент обов’язково повинен виконати. Студент укладає договір із ДонНУ на отримання платних послуг по повторному вивченню дисципліни.

5.Студент вносить кошти в касу ДонНУ у вказаний термін і приступає до вивчення дисципліни.

6.Студент складає комісії підсумкову атестацію з дисципліни по завершенню її вивчення у термін визначений графіком індивідуальної роботи.

Оцінка складається із сумарної кількості балів, одержаних за складання екзамену(заліку) та різних видів діяльності студента з дисципліни на протязі семестру.

Студент, що отримав не менше 50 балів, вважається таким, що опанував дисципліну.

98

Академічна заборгованість залишається не ліквідованою за умови, якщо студент протягом повторного вивчення дисципліни отримав від 0 до 49 балів. Такий студент підлягає відрахуванню.

6.4. Відрахування студентів

Студенти, які одержали під час сесії більше двох академічних заборгованостей та у випадках накопичення більше двох академічних заборгованостей, відраховуються з університету за поданням декана та рішенням ректора.

Студенти, які не ліквідували академічну заборгованість у наступному семестрі з визначених дисциплін, без вивчення яких неможлива подальша підготовка за професійним напрямком, відраховуються з університету.

Студенти, які не ліквідували академічну заборгованість з інших дисциплін до 8 семестру бакалаврського циклу відраховуються з університету, отримуючи довідку встановленого зразка.

99

7. ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО СПЕЦІАЛЬНОСТІ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

7.1. СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 6.030503, 8.050103 «МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА»

Підготовку за спеціальністю «Міжнародна економіка» здійснює кафедра «Міжнародна економіка».

Робота економіста це робота в якості менеджерів і економістів відповідних підрозділів підприємств усіх форм власності, організацій та установ.

Спеціальність «Міжнародна економіка (International economic department)» є однією з найбільш популярних і престижних економічних спеціальностей провідних університетів світу.

Кафедра міжнародної економіки (МЕ) готує висококваліфікованих спеціалістів у сфері:

організації і планування зовнішньоекономічної діяльності; розвитку зовнішньоекономічних зв’язків; міжнародного маркетингу і бізнесу; організації декларування і митних процедур; валютно-кредитних операцій; залучення іноземних інвестицій;

утворення і функціонування спільних підприємств з іноземним капіталом;

регулювання податкової системи валютних операцій.

У результаті навчання можна одержати диплом міжнародного зразка: бакалавра або магістра (на базі бакалаврату).

Навчання ведеться на денній, заочній і прискореній формах навчання. Вищу освіту можна отримати й екстерном.

Після отримання диплома магістра є можливість продовжити навчання в аспірантурі на денному або заочному відділенні. При кафедрі також працює спеціалізована вчена рада по захисту кандидатських і докторських дисертацій.

Підготовка за спеціальністю ведеться як на бюджетній, так і на договірній основі (можливо за замовленням підприємств, організацій, установ).

Економіст зі спеціальності «Міжнародна економіка» готується для виконання соціально-економічних, організаційно-управлінських, аналітичних функцій, пов’язаних з циклом існування об’єкту його діяльності у сфері зовнішньоекономічної діяльності та управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємствах і в установах різних галузей народного господарства.

100