Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать

дисципліни «Основи наукових досліджень» у навчальні плани, про включення в навчальні плани практичних занять з дисциплін «Господарської законодавство» і «Фінанси підприємств», про проведення семінару з активом академічних груп на тему: «Зміст навчання по кредитно-модульній системі» тощо.

Головною метою діяльності органів студентського самоврядування економічного факультету є участь у забезпеченні якісної освіти студентів та удосконалення навчально-виховного процесу. Ця мета реалізовується за наступними напрямками:

представлення інтересів студентів при прийнятті управлінських рішень, що стосуються життя студентів;

сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;

забезпечення та захист інтересів студентів стосовно організації культурно-масової та інформаційно-просвітницької роботи;

здійснення міжвузівської та міжнародної роботи.

Забезпечення якісної освіти в університеті в першу чергу стає можливим завдяки всебічному представленні інтересів студентів при прийнятті управлінських рішень, що стосуються життя студентів, головним чином реалізовувалось через участь студентських лідерів у роботі Вченої ради економічного факультету та Вченої ради університету. Завдяки цьому механізму можлива ефективна комунікація між студентами та викладачами з урахуванням інтересів та потреб усіх сторін навчально-виховного процесу та є передумовою переходу до суб'єкт-суб’єктного навчання.

Спілка студентів економічного факультету постійно знаходиться у стані пошуку оптимальних та інноваційних форм роботи у забезпеченні якісної вищої освіти на економічному факультеті ДонНУ та реалізації функцій студентського самоврядування.

Громадський деканат або навчально-виховна комісія веде активну роботу зі студентами й старостами академічних груп, виявляє групи, які беруть активну участь в освітньому, науковім і громадськім житті факультету, за підсумками екзаменаційних сесій здійснює розсилання подяк батькам студентів-відмінників. Також громадський деканат веде оперативний облік успішності й відвідуваності занять, активно співробітничає з деканатом факультету. Регулярно проводяться конкурси на кращого старосту й кращу академічну групу факультету. Так, в 20082009 навчальному році в конкурсі «Краща група Донецького національного університету-2009» була визнана група 0103 «А» ІІІ курсу (спеціальність «Міжнародна економіка».

Студентська рада гуртожитку (за участю деканата та випускаючих кафедр) здійснює контроль за дотриманням Правил внутрішнього розпорядку студентами, які мешкають у гуртожитку; аналізує дотримання студентами графіків чергування у гуртожитку, виконання

211

черговими студентами своїх обов'язків; бере участь в організації заходів виховного характеру; сприяє проведенню конкурсу на кращу кімнату гуртожитку, бере участь у підведенні підсумків конкурсу; висвітлює результати своєї діяльності в журналі «Мой Эконом»; вносить на розгляд у Профспілку студентів і відділ з виховної і соціальної роботи університету пропозиції щодо удосконалення виховної, культурномасової й житло-побутової роботи в гуртожитку.

Студентське наукове товариство (СНТ) сприяє науково-дослідній роботі студентів. Складовою частиною СНТ є екологічний клубу «Экос», дискусійний клуб «Риторика», дебатний клуб. У рамках екологічного клубу студенти беруть участь у міських екологічних заходах, проводять наукові дослідження, відвідують Національний Парк «Святі Гори», заповідники «Хомутовський степ» і «Кам'яні Могили».

Спільно з Радою молодих учених економічного факультету СНТ приймає участь в організації студентських науково-практичних конференцій. Силами студентів факультету проводиться ряд щорічних наукових конференцій, у тому числі конференція «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання».

СНТ разом з Радою молодих учених економічного факультету проводять аналіз якості організації студентської науково-дослідної роботи в академічних групах, методичні семінари для студентів щодо організації й виконання науково-дослідної роботи, займаються організацією зустрічей з відомими вченими.

Спортивний клуб займається організацією підготовки студентів до участі в Спартакіаді ДонНУ. В рамках факультету між спеціальностями й курсами проводяться спартакіади за сьома видам спорту, що дозволяє вести добір спортсменів для участі в Спартакіаді університету.

Наступним напрямком роботи Координаційної ради є робота комісії з соціального захисту, яка в тому числі співпрацює зі студентами пільгових категорій. Систематично студентам пільгових категорій за рахунок коштів Профспілки студентів ДонНУ виплачується матеріальна допомога, надаються путівки в профілакторій «Бадьорість» і пансіонат університету «Наука». За 2009 рік у санаторії-профілакторії «Бадьорість» пройшли оздоровлення 33 студента економічного факультету. Завдяки Профспілки студентів ДонНУ було видано 55 новорічних подарунків пільговим категоріям студентів і студентам, які мають дітей. Під час літнього відпочинку було видано 57 путівок в пансіонат «Наука», а під час зимового відпочинку - 27 путівок в санаторії Прикарпаття й Закарпаття.

Прес-центр факультету з періодичністю два рази на місяць видає журнал «Мой Эконом». Видавнича робота сприяє встановленню масових

212

комунікацій зі студентами, формуванню й розвитку корпоративної культуру, системному веденню виховної роботи. За останні чотири роки було видано двадцять поточних номерів і три номери для профорієнтації абітурієнтів.

Клуб здоров’я разом з відділом з виховної та соціальної роботи ДонНУ та громадською організацією «СНІД-Центр» для студентів факультету проводяться лекції для профілактики ВІЛ серед молоді. Щорічно першого грудня в рамках Дня боротьби зі СНІДом на факультеті проводяться акції (з розповсюдженням інформаційних брошур й символічних червоних стрічок), мета яких – підвищення інформованості студентів про існуючу загрозу захворювання. Також за ініціативою Координаційної ради студентів і за підтримкою студентської лікарні й Донецького обласного представництва громадської організації Червоного Хреста проводяться лекції для профілактики асоціальних явищ у студентському середовищі.

Студентський клуб займається підготовкою студентів до дебюту першокурсника, добором талантів на факультеті, сприяє розвитку ініціатив творчих студентів. На факультеті стало традицією проводити інтелектуальні ігри, які присвячені святкуванню Нового року, 23 лютого,8 березня. Також студентський клуб є организатором найголовнішого свята року «Дня економічного факультету».

Трудовий сектор займається проведенням суботників на прилягаючій до навчального корпуса території, організацією чергування студентів по навчальному корпусу. Кожний семестр зусиллями студентів першого й другого курсів проводиться генеральне прибирання аудиторного фонду факультету.

Сектором з зовнішніх зв'язків були налагоджені зв'язки із профспілками студентів інших факультетів ДонНУ, встановлені ділові відносини з різними молодіжними й громадськими організаціями України й Росії (наприклад, Студентський союз економістів і фінансистів Росії), які є платформою розвитку й підтримки студентських ініціатив. Під час участі студентів економічного факультету в роботі Міжнародного табору студентського активу «Слов'янська співдружність» укладені договори про співробітництво в сфері спільної реалізації студентських проектів і програм.

Спілка студентів економічного факультету чекає на зустріч з ініціативними і творчими студентами, які будуть приймати активну участь в громадському житті факультеті та продовжувати його традиції.

213

11. СТУДЕНТСЬКЕ НАУКОВЕ ЖИТТЯ

Студентське життя це не тільки набуття необхідних спеціалізованих знань у різних галузях економіки, які надають кафедри економічного факультету, це ще й невпинний науковий пошук, який здійснюють молоді вчені-науковці, до яких відносять не тільки аспірантів та молодих викладачів, але й студентів.

Науково-дослідна робота студентів є важливою складовою у підготовці фахівців-економістів рівня бакалавр і магістр. Цей напрямок роботи на факультеті виконується відповідно до планів науководослідної роботи кафедр економічного факультету, які надають широкий спектр знань щодо системного наукового пошуку студентам.

Студенти-економісти вже с першого курсу займаються молодіжною наукою через підготовку наукових доповідей, виступів на Всеукраїнських та Міжнародних наукових конференціях, участь у роботі Круглих столів, публікацію своїх наукових надбань у спеціалізованих виданнях тощо.

Організація НДРС на економічному факультеті побудована на засадах вертикальної інтеграції, що передбачає використання системного і комплексного підходів у роботі зі студентами. Це дозволяє вже на 2-3 курсах виявляти тих з них, які у перспективі зможуть продовжити заняття науковою діяльністю у аспірантурі, а після її закінчення і захисту дисертацій на кафедрах факультету сприяти омолодженню кадрового складу.

На факультеті (кафедра розвитку і розміщення виробничих сил) успішно функціонує Студентське наукове товариство, до складу якого входять студенти різних економічних спеціальностей університету. У своїй роботі Студентське наукове товариство покликано виявляти найбільш перспективних молодих науковців 1-2 курсів навчання, які здатні самостійно займатись науково-дослідною роботою. Його функціонування має на меті формування первинної уяви студентів щодо необхідності їх участі у науково-дослідних заходах різних рівнів. Черноіванова О.М., яка є керівником цього товариства, не тільки завжди приділяє значну увагу щодо інтенсифікації науково-дослідної роботи студентів-членів товариства, вона ще й організує цікаві диспути щодо різних аспектів розвитку світової та національної економіки. Це дозволяє сформувати первинну наукову базу подальшої наукової діяльності студентів-науковців. За період 2001-2008 рр. до складу Студентського

214

наукового товариства входило 374 студента, більшість з яких, базуючись на отриманих знаннях в подальшому під керівництвом провідних викладачів своїх кафедр неодноразово брали участь у науково-дослідних заходах різних рівнів.

У рамках системи студентської молодіжної науки на економічному факультеті кафедрою міжнародної економіки під керівництвом д.е.н., проф. Макогона Ю.В. щорічно проводиться Міжнародна літня економічна школа, за результатами діяльності якої видається збірка наукових студентських праць. Участь у роботі цієї школи (150-200 студентів щорічно) дає можливість студентам економічного факультету, інших вищих навчальних закладів України, країн СНД та далекого зарубіжжя не тільки підвищити свій науковий рівень через здобуття додаткових наукових знань, але й поспілкуватись з українськими та зарубіжними фахівцями-економістами з Болгарії, Росії, Великої Британії, Німеччини, які залучаються до викладання лекцій та проведення семінарських занять.

Кафедри економічного факультету значну увагу приділяють підготовці студентів щодо участі у таких важливих спеціалізованих заходах як Всеукраїнські олімпіади з спеціальностей, Всеукраїнські та міжнародні конференції студентів та молодих вчених, Всеукраїнські та міжнародні конкурси студентських наукових робіт, конкурси Національної академії наук України тощо.

На кафедрах економічного факультету у 2010р. керівництво молодіжною наукою під контролем заступника декану з наукової роботи д.е.н., проф. Румянцева М.В. та відповідального за НДРС к.е.н., доц. Безгіна К.С. здійснювали такі викладачі-науковці та молоді вчені як: к.е.н., доц., Медведкін Т.С., ст. викл. Пилипенко В.В. (кафедра міжнародної економіки), к.е.н., доц. Сисой Ю.В., ст. викл. Тофан А.Л., (кафедра економіки підприємства), д.е.н., проф. Ситник Л.С., к.е.н., доц. Логачова О.В. (кафедра менеджменту), к.е.н., доц., Дороніна О.А., ас. Марценюк О.В. (кафедра управління персоналом і економіка праці), к.е.н., доц. Подольський Р.Ю., ас. Какодей А.О. (кафедра маркетингу), к.е.н., доц. Іванов С.М. (кафедра прикладної економіки) та інші.

На факультеті при керівництві науково-дослідною роботою студентів застосовується практика закріплення за кожним штатним викладачем кафедр найбільш обдарованих студентів чи студентських груп з метою заохочення їх щодо участі у науково-дослідних заходах різних рівнів. Це проявляється у підвищенні уваги студентів економічного факультету до участі у науково-дослідних молодіжних

215

заходах, які проводяться під егідою економічного факультету. Також використовується досвід планування штатними викладачами кафедр деталізованих показників з НДРС.

У рамках розвитку молодіжної науки на економічному факультеті ДонНУ з 2001р. функціонує Рада молодих вчених (к.е.н., доц. Безгін К.С.) яка організує проведення щорічної Міжнародної конференції студентів і молодих вчених «Управління розвитком соціальноекономічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» та наукової конференції студентів економічного факультету за результатами науково-дослідної роботи за рік «Проблеми розвитку національної та глобальної економіки». У роботі кожної з цих конференцій щорічно бере участь 400 500 студентів тільки економічного факультету, а за результатами їх роботи видаються збірки наукових праць. Передумови для функціонування Ради молодих вчених створюються на кафедрах економічного факультету, а її діяльність спрямована на якісне поліпшення наукового пошуку, координацію зусиль з організації і проведення Всеукраїнських та Міжнародних конференцій, тренінг-семінарів та міжкафедральних наукових семінарів, налагодження і підтримку наукових зв’язків серед студентів, аспірантів і молодих вчених. Функціонування Ради молодих вчених дозволило укласти угоди про наукову співпрацю у галузі молодіжної науки з Тернопільським національним економічним університетом, Європейським університетом. Це дає можливість молодим науковцям та студентам брати участь у наукових заходах цих ВНЗ на пільгових умовах.

Керівництво факультету за допомогою Асоціації випускників економічного факультету ДонНУ (виконавчий директор Крамаренко А.О.) активно сприяють участі найбільш перспективних студентівнауковців (за рахунок спонсорських коштів та коштів економічного факультету) у наукових заходах різних рівнів не тільки в Україні, але й у зарубіжних країнах. Так, на протязі 2001-2009 рр.:

1)самостійно студентами і у співавторстві було опубліковано: 75 статті у фахових виданнях МОН України, 3087 статей у не фахових виданнях науково-дослідницького характеру;

2)других турах Всеукраїнських олімпіад взяли участь 109 студенти, у конкурсах студентських наукових робіт – 162, в роботі Всеукраїнських та Міжнародних наукових конференцій - 3128 студентів;

3)студентами економічного факультету було отримано 328 грамоту та дипломи різних рівнів.

216

Слід зауважити, що в останні роки студенти економічного факультету беруть участь не тільки у конкурсах та конференціях, які здійснюються під егідою МОН України. Наприклад у 2006-2009рр., студенти були задіяні у пілотному проекті на здобуття премії фонду В.Пінчука та В.Кличка.

Крім участі у науково-дослідницьких заходах, які реалізуються на території України студенти економічного факультету беруть участь і у науково-дослідницькій роботі за кордоном. Фінансування реалізації таких заходів здійснюється за рахунок позабюджетних коштів університету, власних коштів учасників, спонсорської допомоги, іноземних урядових і громадських установ і організацій, тощо.

У програмах стажування за кордоном, згідно підписаних угод у 2001-2009рр. взяли участь 202 студента економічного факультету:

Ця участь здійснюється в основному у межах розвитку угод про співпрацю з такими закордонними учбовими закладами як Російський університет дружби народів, Єреванський державний університет, Московський державний університет ім. М.Ломоносова. Усього за 2009р. у зарубіжних наукових конференціях взяло участь 49 студентів економічного факультету.

Викладачі кафедр економічного факультету займаються не тільки загальним керівництвом НДРС, але й беруть активну участь у функціонуванні студентських наукових гуртків, які є на кожній кафедрі економічного факультету. Викладачі кафедр економічного факультету постійно працюють із талановитою студентською молоддю, вони передають свої знання та досвід.

217

12. МІЖНАРОДНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

Міжнародна діяльність на економічному факультеті проводиться за наступними напрямками:

навчання іноземних студентів; міжнародне співробітництво;

проведення міжнародних конференцій, семінарів, літніх шкіл. Питаннями навчання іноземних студентів на факультеті займається заступник декана з підготовки іноземних студентів доц. Іванов Сергій Миколайович (кімната 402-б, телефон/факс (062) 304-40-

58, e-mail: ivanov.@dongu.donetsk.ua).

Навчання іноземних громадян здійснюється на контрактній основі, а також за держзамовленням. Іноземні студенти навчаються в групах разом з українськими студентами. Іноземна мова, яку вони вивчають на протязі усіх років навчання – російська.

Відвідування іноземними студентами лекцій, практичних, лабораторних занять та семінарів є обов’язковим. У разі хвороби іноземні студенти повинні подати заступнику декана медичну довідку зі студентської лікарні. Щорічно іноземні студенти повинні проходити медичне обстеження.

Іноземні студенти мають право користатися бібліотекою ДонНУ. Для цього необхідно оформити читацький квиток. Книги у бібліотеці видаються строком на семестр. По закінченні сесії усі книги мають бути повернені до бібліотеки, в противному випадку вони не зможуть взяти книги на наступний семестр.

Іноземні студенти протягом навчального року мають скласти дві сесії – зимову (грудень-січень) та літню (травень-червень). Відомості на здачу предметів видає заступник декана. Якщо студент не зміг скласти деякі заліки та екзамени, він має звернутися до заступника декана за дозволом на перездачу та для встановлення строків покриття заборгованостей. Якщо студент має більш ніж три заборгованості, то порушується питання про його відрахування або про повторне навчання на засадах додаткового контракту.

Усі іноземні студенти повинні пам’ятати про необхідність дотримування паспортного режиму та сучасної сплати за навчання. Кожен студент повинен в обумовлені терміни оформляти реєстрацію паспорту через відділ іноземних зв’язків університету. Реєстрація діє тільки протягом року за умови складання річних сесій та сучасної сплати за навчання. Продовження реєстрації має здійснюватись не пізніше, ніж за два тижні до закінчення строку реєстрації.

218

Іноземні студенти, які виїжджають на канікули за межі України, повинні оформлювати в’їздні-виїзні візи не пізніше, ніж за місяць до свого від’їзду.

Іноземні студенти, які постійно порушують паспортний режим, можуть бути відраховані з університету.

Економічний факультет здійснював і здійснює підготовку фахівців для країн Латинської Америки, Африки, Азії, Європи.

Крім підготовки спеціалістів-економістів для зарубіжних країн факультет готує і має можливості розширити підготовку кадрів вищої кваліфікації через аспірантуру, докторантуру та стажування.

Міжнародне співробітництво на економічному факультеті стало невід’ємною складовою частиною життя факультету. З метою вдосконалення процесу підготовки фахівців з ринкової економіки, полегшення доступу співробітникам та студентам факультету до досягнень економічної науки і практики в суспільстві, сприяння активної участі в житті світової професіональної спільноти економістів економічний факультет Донецького національного університету значну увагу у своїй діяльності приділяє розвитку різноманітних зв’язків із закордонними вищими навчальними закладами та міжнародними організаціями. Між факультетом і навчальними закладами та організаціями Росії, Німеччини, Австрії, Англії, США, Польщі, Нідерландів, Болгарії, Сербії, Італії, Іспанії тощо укладені двосторонні довготермінові угоди про співпрацю. Серед університетів, організацій та установ, з якими економічний факультет підтримує постійні творчі зв’язки, наступні:

Московський державний університет ім. М.В.Ломоносова;

Фінансова академія при Уряді Російської Федерації (м.

Москва)

Академія народного господарства (м. Москва); Московський державний університет управління; Інститут проблем ринку РАН (м. Москва);

Санкт-Петербурзький державний університет економіки і

фінансів;

Науково-дослідний інститут праці (Росія); Іркутський державний університет (Росія); Університет м. Сандерленда (Англія); Університет м. Ноттінгема (Англія); Університет ім. Аристотеля (м. Салоніки, Греція); Університет Македонії (м. Салоніки, Греція); Університет м. Кордоба (Іспанія); Університет м. Барі (Італія); Університет м. Утрехта (Нідерланди);

219

Технічний університет (м. Відень, Австрія); Фаххохшуле (Вища школа) м. Эмдена (Німеччина); Академія народного господарства (м. Ниш, Сербія);

Академія народного господарства ім. Ценова (м. Свіштов,

Болгарія);

Молдавська економічна академія;

Комітет ПАЧЕС з економічних, торгових, технологічних і екологічних питань в країнах Чорноморського регіону;

Університет ім. В.Гьоте, Франкфурт-на-Майні (Німеччина); Корпус миру (США); Фонд економічної освіти, Варшава (Польща);

Національна Рада з економічної освіти, Нью-Йорк, (США); Інститут праці та технології, Гельзенкірхен (Німеччина) USA ID (США);

DFID (США);

Консорціум з удосконалення бізнес-освіти в Україні та

інші.

Позитивний ефект для економічного факультету від співробітництва з закордонними партнерами виявляється у наступному:

1.Підвищення професійного рівня викладання.

2.Ознайомлення з сучасними методиками викладання.

3.Підвищення рівня підготовки фахівців на економічному

факультеті.

4.Набуття досвіду впровадження кредитно-модульної системи навчання згідно з Болонським процесом.

5.Поповнення банку літератури за рахунок закордонних

джерел.

6.Поповнення ліцензійного програмного забезпечення.

7.Публікація підручників, навчальних та методичних

посібників.

8.Поступове наближення до закордонних стандартів якості підготовки фахівців.

9.Рекламна діяльність з розповсюдження інформації про Донецький національній університет.

10.Забезпечення можливості викладачам, співробітникам та студентам факультету проходити стажування за кордоном й обмінюватися досвідом роботи з закордонними колегами.

Економічний факультет бере активну участь у реалізації міжнародних проектів, які фінансуються Європейським Економічним співтовариством, Міжнародним Фондом «Відродження» тощо.

Серед проектів, які були виконані та виконуються зараз, наступні:

220