Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать

міжнародної економічної взаємодії, прищепити навички самостійного вивчення.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Основні поняття міжнародних економічних відносин, особливості становлення і розвитку світового господарства, моделі теорій розвитку міжнародних економічних відносин. Середовище й умови функціонування міжнародної економічної діяльності. Форми і методи регулювання міжнародних економічних відносин: міжнародна торгівля, міжнародні інвестиції і кредит, міжнародна міграція робочої сили. Особливості функціонування міжнародної валютної системи, міжнародні розрахунки і платіжний баланс. Форми і специфіка міжнародного бізнесу, розвиток міжнародної економічної інтеграції. Особливості розвитку національних економік промислово розвитих, що розвиваються і країн з перехідною економікою.

МОДУЛЬ

МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІЧНА

 

ДІЯЛЬНІСТЬ УКРАЇНИ

СЕМЕСТР

5 6

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

 

 

2012/2013

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; політична економія;

 

історія економіки та економічної думки

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: вивчити комплекс питань, зв’язаних з організацією і регулюванням зовнішньоекономічної діяльності підприємств на макрорівні і мікрорівні в міжнародній економічній діяльності України.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Конституційні основи управління зовнішньоекономічною діяльністю. Роль Міністерства економіки в управлінні ЗЕД. Державна митна служба України. Організації, що сприяють розвитку ЗЕД України. Лібералізація зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічна політика держав з ринковою економікою. Зовнішньоторговельна політика України. Місце України у світових інтеграційних процесах. Зовнішня торгівля як основна форма зовнішньоекономічної діяльності. Активізація зовнішньоекономічної діяльності. Участь України в регіональних інтеграційних процесах. Розвиток зовнішньоекономічних зв’язків держави. Особливості зовнішньоекономічних зв’язків Донецької області. Основи національної безпеки держави в перехідний період. Комерційна таємниця в зовнішньоекономічній діяльності. Роль НБУ в регулюванні зовнішньоекономічної діяльності. Торгівельні представництва (місії) України за кордоном. Організація ЗЕД на підприємстві. Складання й

111

оформлення експортно-імпортних контрактів. Ефективність експортних та імпортних операцій.

МОДУЛЬ

МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕНЬ

 

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ

 

ДІЯЛЬНОСТІ

СЕМЕСТР

7

КРЕДИТИ

1 (36 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ

2013/2014

РІК

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

-

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: навчання студентів методологічним основам наукового пізнання, загальнонауковим методам, застосовуваним у всіх видах і на всіх етапах наукових досліджень, ознайомлення з питаннями організації і проведення наукового дослідження зовнішньоекономічної діяльності.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Роль, цілі, види та основні функції аналізу і синтезу, індукції і дедукції в процесі наукового пізнання. Основи функціонування системного аналізу і комплексного підходу, їхня роль у зміні зовнішніх процесів у сфері фінансового і міжнародного ринків. Базові загальнонаукові і аналітико-прогностичні методи в економіці. Поняття економічного експерименту, його основні задачі, результати проведення, а так само економічний аналіз і оцінка результатів експерименту. Роль і поняття гіпотези, її розробка та основні етапи доказу і формулювання. Випадки і умови доцільного математичного планування експерименту, сутність окремих етапів, типи помилок і методи їхнього виключення. Основні етапи теоретичного дослідження проблем, зв’язаних із поняттям наукової інформації. Типи наукових документів, сфера їхнього створення і використання. Закономірність росту, розсіювання і старіння наукових документів і аналіз документальних інформаційних потоків. Методи класифікації інформації, що використовуються в наукових дослідженнях. Етапи конкретизації теми наукового дослідження і попереднього визначення теоретичних передумов.

МОДУЛЬ

МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ

СЕМЕСТР

7

КРЕДИТИ

4 (144 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; міжнародна

 

економічна діяльність України

112

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: засвоєння знань про роль та механізми функціонування міжнародних організацій.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Інституційне середовище міжнародного бізнесу. Механізм функціонування міжнародних організацій. ООН та міжнародне економічне співробітництво. Міждержавні економічні організації. Міжнародні неурядові економічні організації. Міжнародні організації та регулювання світової торгівлі. Міжнародні валютно-кредитні організації. Участь України в міжнародних організаціях.

МОДУЛЬ

МІЖНАРОДНІ РИНКИ РЕСУРСІВ

СЕМЕСТР:

8

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; міжнародна

 

економічна діяльність України

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: дати студентам необхідні теоретичні знання і практичні навички, необхідні для оцінки ситуацій на міжнародних ринках, складання прогнозу їхнього розвитку, аналізу і прийняття рішень щодо виходу економічних систем, у тому числі України, на світові ринки ресурсів.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Світовий ринок нафти і нафтопродуктів. Розподіл запасів і видобутку нафти по регіонах світу. Основні експортери й імпортери нафти на світовому ринку. Організація країн-експортерів нафти. Україна на світовому ринку нафти. Світовий ринок газу. Основні експортери й імпортери. Україна на світовому ринку газу. Світовий ринок вугілля. Забезпеченість світової економіки вугіллям. Основні експортери й імпортери. Україна на світовому ринку вугілля. Характеристика забезпеченості світової економіки найважливішими видами не паливних мінеральних ресурсів. Географічна структура експорту. Сировинна політика західних і країн, що розвиваються. Особливості структури міжнародних ринків сировини. Особливості світового ринку землі. Структура світових земельних ресурсів. Попит та пропозиція на світовому ринку землі. Вплив земельного ринку на стійкість економіки. Україна на світовому ринку землі. Структура світового сільськогосподарського виробництва. Світова торгівля сіль господарською продукцією. Перспективи розвитку ринку сільськогосподарської сировини в Україні і світі в цілому. Трудові ресурси світової економіки. Світовий ринок праці. Україна на світовому ринку трудових ресурсів. Світовий ринок капіталу. Форми вивозу

113

капіталу. Основні експортери й імпортери капіталу. Географічна і галузева структура міжнародного руху капіталу. Участь України в міжнародному русі капіталу. Міжнародні ринки технологій. Інструменти правового захисту на світовому ринку технологій. Основні експортери нових технологій у світі. Концепція інноваційно-технологічної політики в Україні. Підприємницькі ресурси світу. Складові підприємницького ресурсу. Підприємницький потенціал України і його характерні риси.

МОДУЛЬ

МИТНА СПРАВА

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; міжнародна

 

економічна діяльність України

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: ознайомити студентів з основними принципами митного регулювання, формування митної політики, особливостями використання тарифних і нетарифних методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні, світовою практикою митного регулювання.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Види зовнішньоекономічної політики держави. Протекціонізм. Вільна торгівля. Тарифні і нетарифні методи регулювання зовнішньої торгівлі. Митний кодекс. Структура митної системи України. Державна митна служба України. Її функції. Митний тариф. Його функції. Мито. Види мита. Поняття митної вартості товару. Порядок визначення країни походження товару. Звільнення товарів від обкладання митом в Україні. Кількісні обмеження. Сховані методи торговельної політики. Фінансові методи торговельної політики. Митні режими. Митна вартість. Методи її визначення. Митний контроль. Основні принципи ГАТТ/СОТ. Світова практика митного регулювання.

МОДУЛЬ

РЕГІОНАЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ЗВ'ЯЗКИ

 

ТА ВІЛЬНІ ЕКОНОМІЧНІ ЗОНИ

СЕМЕСТР

7

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; міжнародна

 

економічна діяльність України; розвиток та

 

розміщення продуктивних сил

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

114

МЕТА МОДУЛЯ: вивчити комплекс питань, пов'язаних з вивченням світового досвіду створення і функціонування вільних економічних зон. Методологічні і методичні питання здійснення добору підприємствасуб'єктів зони, проведення оцінки ефективності інвестиційних заходів, розробка принципів державного регулювання і діяльності вільних економічних зон.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Вільні економічні зони: мета, та завдання формування, структура і види. Принципи територіального самоврядування і механізм реалізації. Особливості багаторівневої ієрархії регіональних інтересів. Принципи організації механізму регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємства в регіоні. Соціальноекономічний розвиток регіонів і формування ефективної регіональної політики. Закордонний досвід створення і функціонування вільних економічних зон. Політика різних країн у відношенні вільних економічних зон. Система управління вільними економічними зонами. Функціонування спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку в Україні. Участь України в міжнародних інтеграційних процесах. Вільні економічні зони в країнах СНД.

МОДУЛЬ

ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІ КОРПОРАЦІЇ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

2 (108 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ

2013/2014

РІК

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; міжнародна економічна

 

діяльність України

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: вивчення основних закономірностей і проблем, зв'язаних із діяльністю транснаціональних корпорацій у сучасних умовах глобалізації світової економіки.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Сутність ТНК і їх роль у міжнародному бізнесі. Формування ТНК як результат процесу інтернаціоналізації фірми. Теорії прямих закордонних інвестицій і ТНК. Економічні основи діяльності ТНК. Організаційно-юридична структура ТНК. Транснаціональна кооперація корпоративних структур сучасної ринкової економіки. ФПГ як форма ТНК. Внутрішні трансферні ціни як відмітна риса сучасних ТНК. Фінанси ТНК. Бухгалтерський облік. Стратегічний менеджмент ТНК. Керування персоналом у ТНК. Взаємодія ТНК із національними економіками. Проблеми транснаціоналізації української економіки.

115

Міжнародна економіка; економіка підприємств; фінанси Бакалаврат
Міжнародна економіка
МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ
7
5 (180 год.)
2013/2014

МОДУЛЬ

СЕМЕСТР

КРЕДИТИ

НАВЧАЛЬНИЙ

РІК БАЗОВІ МОДУЛІ

РІВЕНЬ

КАФЕДРА МЕТА МОДУЛЯ: ознайомити студентів з основами міжнародних

фінансів як системи, з об'єктивними законами і принципами їхнього розвитку, з інструментарієм умов, форм, методів міжнародного фінансування, прищепити навички самостійного вивчення.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Основні поняття міжнародних фінансів, особливості становлення і розвитку світового фінансового ринку, моделі теорій валютного курсу. Умови функціонування міжнародного валютного і фондового ринку. Форми і методи регулювання міжнародних фінансових потоків. Особливості функціонування міжнародної банківської системи, міжнародні розрахунки і платіжний баланс.

МОДУЛЬ

МІЖНАРОДНА ТОРГІВЛЯ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ

2013/2014

РІК

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економічна діяльність України; митна

 

справа; управління ЗЕД

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ: вивчення базових принципів механізму здійснення міжнародних торговельних відносин на міждержавному рівні та на рівні підприємств та пов’язаних з цим механізмом формування державної торгівельної політики в умовах інтеграції до глобального торговельного середовища, технології переговорних процесів та основи комерційної дипломатії, а також технічні прийоми документування всіх процесів, пов’язаних із здійсненням міжнародних торговельних операцій.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Міжнародна торгівля: форми, методи. Регулювання міжнародної торгівлі в системі СОТ. Організація і техніка зовнішньоторговельних операцій: підготовка, укладання та виконання зовнішньоторговельної угоди та здійснення допоміжних операцій з

116

перевезення, страхування, кредитування, митного оформлення тощо. Документування технічної роботи із здійснення зовнішньоторговельних операцій. Торгова політика і комерційна дипломатія: протокол, стратегія переговорів, шляхи утворення коаліцій.

МОДУЛЬ

ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ

 

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна

економіка;

міжнародна

 

економічна діяльність України; митна справа;

 

управління ЗЕД

 

 

РІВЕНЬ

Бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

Міжнародна економіка

 

МЕТА МОДУЛЯ:

розкриття основних тенденцій

розвитку

інтеграційних процесів між країнами Європейського Союзу, розуміння студентами основних механізмів створення найефективнішого на даний час інтеграційного об’єднання.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Теорії інтеграції. Європейський союз: структура, функції, механізми. Цілі, принципи, повноваження та правоустрій Європейського союзу та Європейського Співтовариства. Органи та інститути Європейського Союзу. Договірна база функціонування ЄС. Європейський внутрішній ринок. Регіональна структурна політика ЄС. Торгівельна політика ЄС. Сільськогосподарська політика ЄС. Промислова політика ЄС. Політика конкуренції в ЄС.

МОДУЛЬ

МІЖНАРОДНА

ІНВЕСТИЦІЙНА

 

ДІЯЛЬНІСТЬ

 

СЕМЕСТР

8

 

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Міжнародна економіка; політична економія

РІВЕНЬ

Бакалаврат

 

КАФЕДРА

Міжнародна економіка

МЕТА МОДУЛЯ:

вивчення: основ

міжнародної інвестиційної

діяльності, основних видів і класифікацій інвестицій, які використовуються в міжнародному бізнесі; основ аналізу впливу різних факторів на розвиток інвестиційного процесу; особливості дослідження впливу фінансового планування підприємства на активізацію інвестиційної діяльності підприємства; методів та критеріїв оцінки прибутковості, ділової активності інвестиційної привабливості підприємства, моделей оцінки інвестиційних проектів.

117

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Сутність, форми та теорії руху прямих інвестицій. Характеристика сучасного стану інвестиційного процесу. Фінансове планування фірми, як основа інвестиційної привабливості. Аналіз балансу як основа виробничої інвестиційної діяльності фірми. Порядок розробки та реалізації інвестиційних проектів з участю іноземних інвестицій.

7.2. СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 6.030504, 8.050107 «ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА»

Підготовку за спеціальністю «Економіка підприємства» здійснює кафедра «Економіка підприємства». В результаті навчання можна одержати диплом бакалавра (4 роки навчання) і магістра (1 рік навчання на базі бакалаврату).

Професійна діяльність бакалавра з економіки підприємства здійснюється в усіх сферах народного господарства і включає плановоаналітичну и організаційну (адміністративну) діяльність на підприємствах різних форм власності, а також в органах державного управління. Він може здійснювати і освітню діяльність в учбових закладах, але не вище другого рівня акредитації.

Після успішного засвоєння програми студенти відповідають критеріям сучасної ринкової економіки, які пред’являються до фахівців даної області діяльності:

мають системне бачення про структуру і тенденції розвитку української і світової економіки;

розуміють, що економічні процеси в сучасному світі дуже різноманітні і вони тісно зв’язані з іншими процесами, які відбуваються у суспільстві;

знають теоретичні основи і закономірності функціонування національної економіки і підприємств та її елементів;

уміють виконувати аналіз конкретних ситуацій з використанням даних статистичної і фінансової звітності та діагностувати фінансово-економічний стан і пропонувати засоби його укріплення з використанням комп’ютерної техніки в режимі користувача; уміють систематизувати і узагальнювати інформацію, яка

стосується питань професійної діяльності;

володіють економічною термінологією і лексикою спеціальності;

володіють навичками самостійного здобуття нових знань з використанням сучасних освітніх технологій;

118

По закінченні освітньої програми бакалавра з спеціальності «Економіка підприємства» студент адаптований к таким видам професіональної діяльності:

в економічних підрозділах центральної, обласної і районних адміністрацій;

в економічних службах підприємств і організацій різних галузей і форм власності, банків, страхових компаній тощо;

робота на викладацьких і адміністративних посадах в загальноосвітніх і середніх спеціальних учбових закладах.

Навчальний процес здійснює викладацький колектив кафедри «Економіка підприємства» в складі: Краснова В. В., д.е.н., проф., зав. кафедрою економіки підприємства, Аптекар С. С. д.е.н., Ахновська І.О., к.е.н., доц.., Бандура М.В., к.е.н., доц., Бичкова О. В., к.е.н., доц., Дорофеєва Г.О., к.е.н., доц., Жнякін Б. О., к.е.н., доц., Кошелєва О. Г., к.е.н., доц., Лях О. В., к.е.н., доц., Міхеєнко К.С., к.е.н., доц., Омельченко Г.П., к.е.н., доц., Саратикянц Е. С., к.е.н., доц., Сталінська О. В., к.е.н., доц., Стреліна О. Н., к.е.н., доц., Сисой Ю. В., к. е.н., доц.., Леонова О. І., ст. викл., Селіванова Ю. В., ст. викл., Тофан А. Л., ст. викл., Трегубов О. С., к.е.н., ст. викл., Щетинська Я. В., ст. викл., Комiсова М. М., ст. викл., Андронік О.Л., ас., Воронін А.В., ас.

Навчання ведеться на денній, заочній (4 роки навчання), прискореній формах навчання (2,5 роки), можна отримати вищу освіту екстерном.

Навчання здійснюється за допомогою таких форм і методів, як лекції, практичні, семінарські та лабораторні заняття, індивідуальна робота студентів, самостійна робота студентів.

Після успішного виконання бакалаврської програми студенти на підставі конкурсного відбору за результатами вступних іспитів мають можливість продовження навчання за магістерською програмою з економіки підприємства. Магістр – це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра придбав поглиблені спеціальні уміння і знання інноваційного характеру, має первинний досвід їх вживання для вирішення проблемних професійних задач в певній галузі народного господарства.

Магістр зі спеціальності «Економіка підприємства» готується для соціально-економічної, організаційно-управлінської, аналітичної діяльності на підприємствах різних форм власності, в органах державного управління. Він може працювати в науково-дослідних установах, вищих навчальних закладах ІІІ і ІV рівній акредитації як викладач. Якщо магістр за терміном навчання проявив здібності до наукової діяльності він після захисту магістерської роботи може продовжити навчання в аспірантурі.

119

Навчальний план підготовки бакалаврів на економічному факультеті за спеціальністю «Економіка підприємства» розраховано на нормативний термін навчання студентів 4 навчальних років навчання (240 кредитів, кожний з яких дорівнює 36 годин). Після його успішного завершення студент одержує диплом бакалавра з економіки підприємства.

Структура навчального плану є предметно інтегрованою і зорієнтована на дотримання логічної послідовності викладання дисциплін, які складають відповідні цикли підготовки: гуманітарної, фундаментальної, професійної та цикл вибіркових дисциплін, який включає дисципліни гуманітарної, природничо-наукової, загальноекономічної та професійної підготовки.

За період навчання студенти складають 38 іспитів та 26 заліків. Програма навчання також передбачає удосконалення практичної

підготовки студентів, які виконують п’ять курсових робіт, які є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького, творчого чи проектно-конструкторського характеру. Виконуються роботи з регіональної економіки, політекономії, економіки підприємства, обґрунтування господарських рішень і планування діяльності підприємства.

По закінченні другого курсу навчальним планом передбачається проходження ознайомлювальної практики терміном три тижні. Після третього курсу навчання студенти проходять виробничу практику зі спеціальності на протязі чотирьох тижнів. Студенти практикуються на сучасних підприємствах і організаціях різних галузей господарства, освіти, охорони здоров’я, культури, торгівлі і державного управління.

Державна атестація складається з двох іспитів: з економічної теорії (політекономія, мікроекономіка, макроекономіка) і спеціальності (комплекс найбільш важливих для професійного визначення бакалавра дисциплін, який встановлюється кафедрою). Іспит зі спеціальності включає тестові завдання і рішення практичних завдань, ситуацій тощо.

Після успішного складання державних іспитів студент отримує диплом бакалавра з відзнакою, або звичайний в залежності від якості проходження програми навчання.

120