Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать

ресурсами. Ринок засобів виробництва, проблеми його становлення та розвитку в Україні. Ринкові концепції управління матеріальними ресурсами. Регулювання господарчих взаємовідносин в процесі управління матеріальними ресурсами. Матеріальні запаси. Засади організації комерційної діяльності підприємств. Територіальні аспекти управління матеріальними ресурсами.

Другий блок модуля - «Економіка ресурсозбереження»: Економічна сутність ресурсозбереження. Основні джерела, напрямки та показники економії матеріальних ресурсів. Методичні основи розробки норм витрати матеріальних ресурсів. Нормування витрати основних видів матеріальних ресурсі. Вторинні матеріальні та паливно-енергетичні ресурси. Ресурсозберігаючі технології та комплексне використання матеріальних ресурсів. Показники ефективності використання матеріальних ресурсів. Аналіз використання матеріальних ресурсів.

Третій блок модуля - «Матеріально – технічне забезпечення підприємств»: Економічна суть матеріально-технічного забезпечення підприємств. Комерційна діяльність підприємств з забезпечення матеріальними ресурсами. Організація матеріально-технічного постачання на підприємствах (фірмах, виробничих об’єднаннях). Нормативна база матеріально-технічного постачання. Управління виробничими запасами. Планування матеріально-технічного забезпечення підприємства. Організація оперативно-заготівельної роботи з виконання планів забезпечення, закупівлі та завезення матеріалів. Організація забезпечення цехів матеріалами.

МОДУЛЬ

ОСНОВИ МАРКЕТИНГОВОГО

 

УПРАВЛІННЯ

 

 

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг; менеджмент; маркетингові

 

дослідження;

економіка

підприємств;

 

планування маркетингової діяльності

РІВЕНЬ

бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

маркетингу

 

 

МЕТА МОДУЛЯ: формування у студентів теоретико-методологічних основ управління підприємством на засадах маркетингу.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Теоретико-методологічні основи маркетингового управління. Технології та механізм маркетингового управління. Діагностика організаційних структур управління підприємствами. Типова модель маркетингового управління. Корпоративна та маркетингова культура в управлінні.

151

МОДУЛЬ

МАРКЕТИНГОВА ТОВАРНА

 

ПОЛІТИКА

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

4,5 (162 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг; макроекономіка; мікроекономіка;

 

менеджмент

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

маркетингу

МЕТА МОДУЛЯ: формування системи знань щодо методів і процесів планування продукту в маркетинговій діяльності, головних методологічних та організаційно-економічних принципів оптимізації товарної політики, розроблення товарів та послуг ринкової новизни.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Товари та послуги в маркетинговій діяльності. Ціна та якість товару. Конкурентоспроможність товару та її показники. Ринок товарів і послуг. Формування попиту на ринку окремого товару. Цільовий ринок товару та методика його вибору. Товарна політика підприємств. Життєвий цикл товару на ринку. Планування нової продукції та розробка товару. Товарні марки та упакування.

МОДУЛЬ

ПАБЛІК РИЛЕЙШНЗ

 

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

2 (72 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг;

маркетингова

політика

 

комунікацій

 

 

РІВЕНЬ

бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

маркетингу

 

 

МЕТА МОДУЛЯ: сприяти формуванню у студентів наукового світогляду й глибоких знань по формуванню громадської думки та управління нею за допомогою використання сучасних систем масової комунікації та заходів масової інформації – преси, радіо, телебачення, а також налагодженню безпосередніх контактів з громадськістю, цільовою аудиторією, партнерами, споживачами, клієнтами.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Паблік рилейшнз – наука про зв’язки з громадськістю. Основи комунікації в паблік рилейшнз. Загальна характеристика системи зв’язків з громадськістю. Механізм взаємодії із засобами масової інформації. Зв’язки з громадськістю і відносини з державою. Зв’язки з громадськістю, відносини зі споживачами та персоналом організації. Політичні зв’язки з громадськістю. Міжнародні зв’язки з громадськістю. Комплексні напрямки діяльності зв’язків з громадськістю. Планування, організація та здійснення зв’язків з громадськістю.

152

МОДУЛЬ

УПРАВЛІННЯ

КОМЕРЦІЙНИМ

 

РИЗИКОМ

 

 

СЕМЕСТР

7

 

 

КРЕДИТИ

2,5 (90 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Інфраструктура товарного ринку; маркетинг;

 

економіко-математичне

моделювання;

 

менеджмент; теорія ймовірності і

 

математична

статистика;

економіка

 

комерційної

діяльності;

економіка

 

підприємств

 

 

РІВЕНЬ

бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

маркетингу

 

 

МЕТА МОДУЛЯ: вивчення науково-теоретичних і практичних питань процесу управління комерційним ризиком, дослідження форм і методів управління комерційним ризиком у діяльності комерційних організацій.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Теоретико-методологічна сутність управління комерційним ризиком: ризики у сфері комерційної діяльності, класифікація ризиків у сфері товарного обігу, система ризикменеджменту на комерційних підприємствах. Практичні аспекти управління комерційним ризиком: аналіз комерційних ризиків, оцінка комерційних ризиків, методи управління ризиками у сфері комерційної діяльності.

МОДУЛЬ

МАРКЕТИНГОВА ПОЛІТИКА

 

КОМУНІКАЦІЙ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

4 (144 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг; паблік рилейшнз

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

маркетингу

МЕТА МОДУЛЯ: ознайомити студентів з головними теоретичними і практичними питаннями маркетингових комунікацій, розкрити склад їх основних елементів: реклами, стимулювання збуту, персональної продажі і зв’язків з громадськістю, розглянути досвід проведення комунікаційної політики фірм, необхідний для розробки практичних рекомендацій по використанню комунікативних елементів в діяльності компаній.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Роль і місце системи маркетингових комунікацій (СМК) у комплексі маркетингу; реклама як елемент СМК. Комунікаційні характеристики і засоби реклами. Засоби передачі рекламного звернення. Інші форми передачі комерційної інформації та спеціальні види реклами.

153

Рекламні дослідження. Рішення, що пов’язані з рекламою. Ефективність рекламної діяльності. Паблік рилейшнз. Комерційна пропаганда. Стимулювання збуту. Особистий продаж. Організація маркетингових комунікацій.

МОДУЛЬ

МІЖНАРОДНИЙ МАРКЕТИНГ

 

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг;

міжнародна

економіка;

 

менеджмент; політична економія

 

РІВЕНЬ

бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

маркетингу

 

 

МЕТА МОДУЛЯ: вивчення основ міжнародного маркетингу, науковотеоретичних і практичних питань процесу здійснення маркетингових заходів на міжнародному рівні, дослідження форм і методів управління комерційною діяльністю в межах світового ринку.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Інтернаціоналізація діяльності підприємств і проблеми міжнародного маркетингу, організаційні аспекти міжнародного бізнесу і маркетингу, дослідження і сегментування міжнародних ринків, товарна політика фірм на закордонних ринках, цінова політика в експортному маркетингу. Організація розподілу та просування товарів на закордонних ринках, організація зовнішньоторговельних операцій.

МОДУЛЬ

БЮДЖЕТ ТА КОНТРОЛЬ МАРКЕТИНГУ

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

3 (108 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг; менеджмент; маркетингові

 

дослідження;

економіка

підприємств;

 

планування маркетингової діяльності

РІВЕНЬ

бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

маркетингу

 

 

МЕТА МОДУЛЯ: вивчення теоретичних принципів розробки бюджету маркетингу та практичного застосування цих принципів у формуванні програми маркетингу, а також вивчення маркетингового контролю з метою максимальної адаптації маркетингових планів до нестабільних умов зовнішньої середи.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Теоретичні основи бюджету маркетингу. Методи формування бюджету маркетингу. Види маркетингового контролю. Значення бюджету маркетингу та маркетингового контролю в ефективності реалізації маркетингових планів.

154

МОДУЛЬ

МАРКЕТІНГОВА ЦІНОВА ПОЛІТИКА

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

4,5 (162 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Маркетинг; статистика; політична економія;

 

мікроекономіка; економіка підприємств

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

маркетингу

МЕТА МОДУЛЯ: ознайомити студентів з теорією і практикою ринкового ціноутворення, методичними питаннями формування цін на основних товарних ринках, державною політикою в галузі ціноутворення, а також ціновою політикою і стратегією компаній на засадах маркетингу, принципами координації ціноутворення з іншими елементами маркетингу, що необхідно для оволодіння заходами сучасного комерційного ціноутворення, секретами ефективної цінової політики.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Теоретичні основи ринкового ціноутворення. Система цін та їх класифікація. Формування цінової політики; ціна як інструмент маркетингової політики. Ціноутворення на різних типах ринків. Концепції ціноутворення в системі маркетингу. Нормативи рентабельності і торгівельні знижки, їх роль у формуванні цін. Оцінка помилки і ризику у встановленні цін. Вибір цінової стратегії підприємства.

МОДУЛЬ

ЛОГІСТИКА

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

5 (180 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Управління матеріальними ресурсами;

 

інфраструктура товарного ринку; діловий

 

сервіс; менеджмент

РІВЕНЬ

бакалаврат

КАФЕДРА

маркетингу

МЕТА МОДУЛЯ: Дати студентам знання про природу, зміст, основні функції, специфічні форми і методи управління логістичними процесами і, в першу чергу, у сфері розподілу та збуту.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Соціальна та економічна сутність логістики. Поняття і види логістики. Методологічні аспекти управління логістикою. Найважливіші категорії і поняття логістики. Формування логістичних систем. Розподільна (маркетингова) логістика. Характеристика матеріальних потоків і управління замовленнями в розподільній логістиці. Канали і ланцюги в розподільній логістиці. Управління

155

запасами товарного характеру. Управління постачаннями в розподільній логістиці. Взаємозв’язок і розходження логістики і маркетингу. Управління логістичним сервісом. Параметри і характеристика логістичного обслуговування. Формування підсистеми логістичного сервісу. Модулювання і моделювання в логістиці. Логістичний менеджмент.

7.4. СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 6.030505, 8.050107

«УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ І ЕКОНОМІКА ПРАЦІ»

Підготовку фахівців за спеціальністю «Управління персоналом і економіка праці» здійснює кафедра «Управління персоналом і економіка праці».

Кафедра готує висококваліфікованих спеціалістів у сфері:

управління персоналом і соціально-економічного консультування;

управління працею і заробітною платою; ринку праці і зайнятості; соціології і психології в економіці; соціального захисту.

У результаті навчання можна одержати диплом міжнародного зразка бакалавра або магістра (на базі бакалаврату).

Комплексність і універсальність підготовки за спеціальністю «Управління персоналом і економіка праці» дає випускникам систему сучасних знань за наступними блоками:

1)техніко-технологічні знання: знання вживаної на підприємстві техніки, перспектив розвитку галузей і виробництв, основ технології виробництва;

2)економічні знання: знання основних принципів кадрової політики, основ планування і економіки праці, наукової організації праці, нормування праці і управління виробництвом;

3)юридичні знання: знання законодавчих актів з питань соціально-трудових відносин, порядку розгляду трудових суперечок, особливостей використання праці різних категорій працівників, законодавства про призначення пенсій, основ трудового права;

4)соціологічні і психологічні знання: знання закономірностей формування особи в процесі праці, закономірностей спілкування і взаємодії людей, основ роботи профорієнтації, соціально-психологічних методів управління, створення оптимального морально-психологічного клімату колективу;

156

5)педагогічні знання: знання основ навчання працівників, організації наставництва в трудовому колективі, методів вивчення і розповсюдження передового досвіду;

6)знання з організації кадрового діловодства: знання порядку оформлення кадрових документів, встановленої звітності по роботі з кадрами, організації діловодства і використовування АСУ «Кадри».

Кваліфікація «Бакалавр з управління персоналом і економіки праці»

Модулі: філософія (філософія, релігієзнавство; логіка); культурологія (етика и естетика); психологія и педагогіка; фізичне виховання; українська словесність (українська мова, українська література); іноземна мова (за професійним спрямуванням); правознавство; політологія; історія України; соціологія; безпека життєдіяльності (цивільна оборона, безпека життєдіяльності), охорона праці; університетська освіта; політична економія; мікроекономіка; макроекономіка; історія економіки та економічної думки; вища математика для економістів; економіко-математичне моделювання; економічна інформатика; статистика; економіка підприємства; менеджмент; маркетинг; гроші і кредит; фінанси; бухгалтерський облік; економіка праці і соціально-трудові відносини; міжнародна економіка; національна економіка; регіональна економіка (розміщення продуктивних сил, регіональна економіка, екологія); управління трудовим потенціалом; фізіологія та психологія праці; організація праці; ринок праці; нормування праці; управління персоналом; мотивація персоналу; сучасні технології; розміщення продуктивних сил Донбасу; основи наукових досліджень; соціологія праці; кадрове діловодство; управління конфліктами; управління оплатою праці; організаційна поведінка; методи і моделі прийняття рішень в менеджменті персоналу; ергономіка; аналіз трудових показників; праця за кордоном; аудит персоналу; економіка природокористування.

Кваліфікація «Магістр з управління персоналом і економіки праці»

Модулі: фінансовий менеджмент; організація праці менеджера; міжнародний менеджмент; розвиток персоналу; менеджмент продуктивності; інтелектуальна власність; вища освіта і Болонський процес.

Магістратура: стратегічне управління людськими ресурсами; управління соціальним розвитком; методи та людське прийняття рішень; менеджмент персонала; профорієнтаційна робота.

Викладацький склад. Навчання за спеціальністю «Управління персоналом і економіка труда» здійснюють викладачі: д.е.н., проф.

157

Лук’янченко Н.Д., д.е.н., проф. Шаульська Л.В., д.е.н., проф. Калініна С.П., д.е.н. проф.. Мартякова Е.В., д.е.н. проф. Борецка Н.П., д.е.н., проф. Антонюк В.П., к.е.н., доц. Шульга В.Г., к.е.н., доц. Копитіна Т.І., к.е.н., доц. Бунтовська Л.Л., к.е.н., доц. Балтачеєва Н.А., к.е.н., доц. Сердюк О.Ю., к.е.н., доц. Шаповалова Е.В., к.е.н., доц. Савченко Г.О., к.е.н., доц. Дороніна О.А., к.е.н., доц. Муромець Н. Е., к.е.н., доц. Панченко І.В., к.е.н., доц. Полянська Я.Л., ст. викл. Моложавий В.М., ст. викл. Олександров Г.І., ст. викл. Кисіль Н.П., к.е.н., ст. викл. Хлистік А.С., ас. Єлисєєва Н.А., ас. Тахтарова К.А., ст. викл. Марценюк О.В., ас. Ганіч Л.В., ас. Воробйова О.Г., ас. Важинська В.В., ас. Ланська С.П., ас. Бунтовський С.Ю.

Навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» здійснюється 4 роки і складає 240 кредитів. Навчання за освітньокваліфікаційним рівнем «магістр» здійснюється 1 рік і складає 60 кредитів.

Форми і методи навчання. Бакалаврат: лекції, практичні (семінарські, лабораторні) заняття, індивідуальна робота студентів, самостійна робота студентів. Магістратура: лекції, самостійна робота студентів, індивідуальна робота студентів.

Навчання за спеціальністю «Управління персоналом і економіка труда» здійснюється українською і російською мовами.

158

Перелік дисциплін навчального плану бакалаврів (2010 рік набору)6

 

Семестр

 

Дисципліна

Всього часів

Кількість часів у тиждень

Форма контролю

Кількість кредитів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Історія української культури

72

2

іспит

2

 

 

 

2.

Історія України

108

2

іспит

3

 

 

 

3.

БЖД (безпека

72

2

іспит

2

 

 

 

життєдіяльності)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Регіональна економіка (РПС,

144

4

іспит

4

 

 

 

регіональна економіка, екологія)

 

 

 

 

 

 

 

 

1 семестр

5.

Історія економіки та

180

4

іспит

5

 

економічної думки

 

 

 

 

 

 

6.

Економічна інформатика

108

3

залік

3

 

7.

Українська мова (за

36

1

залік

1

 

професійним спрямуванням)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Вища математика для

144

4

залік

4

 

 

 

економістів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Сучасні технології

72

2

 

2

 

 

 

10. Іноземна мова

72

2

залік

2

 

 

 

11. Університетська освіта

72

1

залік

2

 

 

 

12. Фізичне виховання

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Українська мова (за

36

2

залік

1

 

 

 

професійним спрямуванням)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Соціологія

144

3

іспит

4

 

 

 

3.

Політична економія

180

3

іспит

5

 

семестр

 

4.

Вища математика для

144

4

іспит

5

 

економістів

 

 

 

 

 

 

5.

Економічна інформатика

108

3

іспит

3

2

 

 

6.

Іноземна мова

108

3

іспит

3

 

 

 

 

 

 

7.

Сучасні технології

72

2

залік

2

 

 

 

8.

РПС Донбасу

72

2

залік

2

 

 

 

9.

Фізичне виховання

 

4

залік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Можливо внесення змін до робочих навчальних планів відповідно до змін нормативно-правових положень вищої освіти

159

 

 

 

 

10. Охорона праці

144

4

залік

4

Разом

 

 

 

 

29

 

 

 

 

1. Соціологія

108

3

іспит

3

 

 

 

 

2. Вища математика для

119

4

іспит

3,3

 

 

 

 

економістів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Статистика

180

4

іспит

5

 

семестр

 

 

 

6. Економіка праці й соціально-

108

3

іспит

3

 

 

 

 

4. Філософія

 

 

 

 

5. Іноземна мова

90

3

залік

2,5

3

 

 

трудові відносини

126

4

залік

3,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Фізичне виховання

69

2

 

1,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.Вибіркові дисципліни циклу

90

2

залік

3

 

 

 

 

гуманітарної підготовки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Іноземна мова

90

3

іспит

2,5

 

 

 

 

2. Мікроекономіка

180

4

іспит

5

 

 

 

 

3. Гроші і кредит

180

4

іспит

5

 

 

 

 

4. Економіка праці й соціально-

126

4

іспит

3,5

 

 

 

 

 

 

семестр4

 

трудові відносини

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1. Курсова робота

108

 

 

3,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Управління конфліктами

108

3

залік

3

 

 

 

 

6. Економіко-математичне

90

2

залік

2,5

 

 

 

 

моделювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Фізичне виховання

68

2

залік

1,9

 

 

 

 

8.Вибіркові дисципліни циклу

90

2

залік

3

 

 

 

 

гуманітарної підготовки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Макроекономіка

180

4

іспит

5

 

 

 

 

2. Фінанси

180

4

іспит

5

 

 

 

 

3. Економіка підприємства

180

4

іспит

5

 

 

 

 

4. Маркетинг

180

4

іспит

5

 

сесместр

 

 

 

6. Соціологія праці

108

4

залік

3

 

 

 

 

5. Економіко-математичне

90

2

іспит

2,5

 

 

 

 

моделювання

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Кадрове діловодство

90

3

залік

2,5

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Фізичне виховання

69

2

 

1,9

 

 

 

 

9.Вибіркові дисципліни циклу

90

2

залік

3

 

 

 

 

гуманітарної підготовки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

160