Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать
МОДУЛЬ
СЕМЕСТР
КРЕДИТИ НАВЧАЛЬНИЙ РІК БАЗОВІ МОДУЛІ

функціонування організації в часі та просторі з метою досягнення її ефективного функціонування.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Теоретичні аспекти та концепція ризикменеджменту. Управління фірмою та управління ризиками. Класифікація ризиків. Системи інтегрованого управління ризиками фірми. Формування програми управління ризиками. Інвестиційні ризики та особливості їх прояву. Основні методи дослідження інвестиційних ризиків. Фінансовий аспект управління інвестиційними ризиками. Ризик-менеджмент в інноваційній сфері. Основні методи дослідження ризиків інноваційної діяльності. Методи захисту від ризиків у сфері інновацій.

ЕКОНОМІЧНИЙ ТА УПРАВЛІНСЬКИЙ АНАЛІЗ

7

3,5 (126 год.) 2013/2014

Економічна теорія, мікроекономіка, економіка підприємства, основи менеджменту, економічна статистика, теорія організації й операційний менеджмент, економетрія

РІВЕНЬ Бакалаврат МЕТА МОДУЛЮ: опанування сукупністю теоретичних і методичних

питань, а також практичним досвідом проведення економічного й управлінського аналізу діяльності підприємства.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Поняття, принципи й значення економічного та управлінського аналізу. Основні методи економічного й управлінського аналізу. Множинний регресивний аналіз. Аналіз використання основних виробничих фондів. Аналіз матеріальних ресурсів підприємства. Аналіз трудових ресурсів підприємства. Аналіз собівартості продукції. Аналіз виробництва й реалізації продукції. Аналіз прибутку й рентабельності.

МОДУЛЬ

ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

4 (144 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Теорія управління, макроекономіка,

 

економічна теорія

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Менеджменту

МЕТА МОДУЛЮ: вивчення теоретичних основ державного регулювання національної економіки, пріоритетних цілей, задач і

191

основних напрямів соціально-економічної розвитку України і методів її реалізації.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Державне регулювання як функція держави. Стратегія соціально-економічного розвитку країни. Фінансова політика. Науково-технічна й інноваційна політика. Державне регулювання підприємництва. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Державне регулювання цін та інфляції. Регіональна економічна політика. Суспільний сектор економіки як об'єкт державного регулювання. Державне регулювання природоохоронної діяльності. Соціальна політика.

МОДУЛЬ

ІНФОРМАЦІЙНІ

СИСТЕМИ

В

 

МЕНЕДЖМЕНТІ ТА АРМ МЕНЕДЖЕРА

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

3,5 (126 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Основи менеджменту , економіка

 

 

підприємства, стратегічний менеджмент,

 

 

економічна інформатика та комп’ютерна

 

 

техніка

 

 

РІВЕНЬ

Бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

Менеджменту

 

 

МЕТА МОДУЛЮ: опанування теоретичного підходу до організації ефективної інформаційної системи на підприємстві (організації, фірмі), а також практичним досвідом використання методів оперативного забезпечення об’єктивно необхідною інформацією керівників усіх ланок управління виробничої та невиробничої сфер діяльності.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Автоматизація, інформатизація і управління. Інформаційні системи і технології: Автоматизовані інформаційні технології в управлінні проектами і моделюванні бізнес-процесів, управлінні виробництвом і бізнесом. Концепція менеджменту потоку робіт в управлінні виробничо-господарським комплексом. Економічний аналіз впровадження та функціонування інформаційних систем.

МОДУЛЬ

АНТИКРИЗОВЕ УПРАВЛІННЯ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

4 (144 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Основи менеджменту, економіка

 

підприємства, економічна теорія, фінанси

 

підприємства, фінансова діяльність суб’єктів

 

господарювання, страховий менеджмент,

 

гроші та кредит

192

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Менеджменту

МЕТА МОДУЛЮ: ознайомлення студентів з теоретичними і практичними аспектами управління відносинами неспроможності промислових підприємств з урахуванням реалій національної економіки.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Кризи в системі державного управління. Причини виникнення кризи підприємств України та форми її проявлення. Прояви кризи на мікрорівні. Правове забезпечення антикризового регулювання та антикризового управління підприємством в Україні та за кордоном. Методологічні та організаційні основи антикризового управління підприємством. Діагностика банкрутства. Фінансова санація неспроможних підприємств. Стратегія реструктуризації в процесі

антикризового

управління.

Організаційно-економічні

заходи

антикризового управління підприємством.

 

МОДУЛЬ

 

УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ РЕГІОНУ

СЕМЕСТР

 

8

 

 

КРЕДИТИ

 

3,5 (126 год.)

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

 

Теорія управління, макроекономіка,

 

 

 

економічна теорія

 

РІВЕНЬ

 

Бакалаврат

 

КАФЕДРА

 

Менеджменту

 

МЕТА МОДУЛЮ: отримання студентами знань про територіальну систему управління, важливу роль в якій грають принципи та методи територіальної організації, регіональній відтворювальний процес, соціально-економічне середовище регіону.

ЗМІСТ МОДУЛЮ Предмет та галузь знань регіонального управління. Теоретичні та практичні задачі регіонального управління. Сучасна регіональна політика. Класифікація регіонів. Регіональна структура територіальної системи України. Соціально-економічний потенціал та його компоненти. Програмно-цільове управління соціально-економічним розвитком. Характеристика бюджетної системи Формування доходної та витратних частин. Види податків та зборів та порядок її зарахування до бюджету.

МОДУЛЬ

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

3,5 (126 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економічна теорія, мікроекономіка,

 

економіка підприємства, менеджмент

 

організацій, теорія імовірності, економічна

 

статистика

РІВЕНЬ

Бакалаврат

193

МЕТА МОДУЛЮ: опанування студентами сукупності теоретичних, методичних питань і практичних знань для вибору оптимального способу управління якістю у конкретної ситуації. Це припускає проведення аналізу на підставі методів кваліметрії, вибір відповідної стратегії поведінки, здійснення контролю за процесом управління якістю та ін.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Сутність якості та значення управління нею в умовах ринкової економіки. Аналіз теорії та практики управління якістю на вітчизняних підприємствах в умовах централізованої планової економіки. Аналіз теорії та практики управління якістю на закордонних підприємствах в умовах ринкової економіки. Міжнародні стандарти та сучасні напрями розвитку управління якістю. методологічні положення управління якістю. Стандартизація та сертифікація в системі управління якістю. Економічна ефективність управління якістю. Оцінка та вимірювання якості. Методи управління якістю. Системи управління якістю.

МОДУЛЬ

СТРАТЕГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

5 (180 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економічна теорія, мікроекономіка, економіка

 

підприємства, основи менеджменту, економічна

 

статистика, теорія організації й операційний

 

менеджмент, економічна інформатика,

 

інвестиційний менеджмент, ситуаційний

 

менеджмент, планування діяльності

 

підприємства

РІВЕНЬ

Бакалаврат

МЕТА МОДУЛЮ: оволодіння студентами теорією, методологією і практикою стратегічного управління підприємством.

ЗМІСТ МОДУЛЮ: Поняття і сутність стратегічного управління. Основні складові стратегічного менеджменту. Стратегічний аналіз зовнішнього оточення. Управлінський аналіз. Проведення портфельного аналізу. Формування і вибір стратегії. Розробка функціональних стратегій.

WEB – РЕСУРСЫ: www.ukrstat.gov.ua www.worldbank.org/data management.com.ua inform.od.ua www.cfin.ru www.bscol.com www.swot-analysis.ru

194

8.СТИПЕНДІЯ ТА МАТЕРІАЛЬНА ДОПОМОГА

8.1.Положення про призначення і виплати стипендій студентам Донецького національного університету

8.1.1. Загальні положення

1. Положення розроблено на підставі чинного законодавства (зокрема, Постанови Кабінету Міністрів України № 882 від 12 липня 2004 року) та регулює порядок надання стипендії студентам Донецького національного університету (далі університет), які навчаються за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

2.Стипендія призначається студентам денної форми навчання.

3.Для вирішення питань щодо призначення та позбавлення академічної або соціальної стипендії (у тому числі спірних), надання матеріальної допомоги студентам, заохочення кращих з них за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності створюються: комісія університету і комісії факультетів.

Усвоїй роботі стипендіальні комісії (університету і факультетів) керуються законами та відповідними нормативно-правовими актами, які визначають права й обов’язки студентів, цим Положенням, Статутом університету.

До складу стипендіальної комісії університету входять: голова

комісії перший проректор, члени комісії проректор з виховної та соціальної роботи, проректор з наукової роботи, начальник відділу економіки і планування заступник головного бухгалтера, начальник відділу розрахунків з працівниками і стипендіатами заступник головного бухгалтера, голова профкому студентів, заступник завідувача навчального відділу, вчений секретар Вченої ради університету, працівник служби наукової творчості студентів, працівник управління інформатизації.

До складу стипендіальних комісій факультетів входять: голова комісії декан факультету, члени комісії заступник декана факультету, голова профбюро студентів, голова навчально-виховної комісії профбюро студентів (або голова студентської ради факультету).

Персональний склад стипендіальних комісій (університету і факультетів) щорічно визначається і затверджується наказом ректора по університету.

Засідання стипендіальних комісій (університету і факультетів) відбувається не рідше двох разів на рік. Засідання вважається дійсним, якщо на ньому присутні більше половини від загальної кількості її

195

членів. Кожне засідання оформлюється протоколом, що підписується головою та секретарем комісії.

Рішення стипендіальної комісії (університетської, факультетських) ухвалюється простою більшістю голосів присутніх на засіданні членів. Рішення стипендіальної комісії університету вводиться

вдію наказом по університету.

4.З метою підвищення життєвого рівня та стимулювання за успіхи у навчанні, участь у громадській, спортивній і науковій діяльності університет 10 відсотків коштів, передбачених для виплати стипендій, використовує для надання студентам, які навчаються за державним замовленням, матеріальної допомоги та заохочення.

5.Порядок використання коштів, передбачених на виплату стипендій, для надання матеріальної допомоги та заохочення, розробляється стипендіальною комісією університету та затверджується наказом ректора університету.

8.1.2. Види стипендій, порядок їх призначення та виплати

Стипендії в цьому Положенні розподіляються на: академічні, соціальні, додаткові та стипендії, які виплачуються за рахунок фізичних або юридичних осіб.

1. Академічними стипендіями є:

стипендії Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, іменні стипендії, розміри та порядок призначення яких визначаються окремими нормативними актами;

іменні та персональні стипендії університету та Вченої ради університету;

ординарні (звичайні) академічні стипендії.

2. Академічна стипендія призначається студентам денної форми навчання за результатами навчання та проявлену при цьому успішність , з урахуванням напрямків підготовки (спеціальностей), за якими вони навчаються, та державних пільг і гарантій, встановлених для окремих категорій громадян. У разі, коли стипендіат має право на призначення кількох академічних стипендій, виплачується одна найбільшого розміру, якщо інше не передбачено нормативними актами.

3. Призначення академічної стипендії студентам здійснюється з першого числа місяця , що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом, на період до визначення результатів наступного семестрового контролю. Семестровий контроль проводиться у формах семестрового екзамену, диференційованого заліку або заліку, підсумкового модульного контролю (якщо у навчальному плані він є формою семестрового контролю) з конкретної навчальної дисципліни в обсязі навчального матеріалу , визначеного навчальною

196

програмою , і в терміни, встановлені навчальним планом. У разі неявки студента на екзамен або залік деканат зобов’язаний з’ясувати причину його відсутності. Студенти, які не з’явилися на екзамен (и) без поважних причин, вважаються такими, що одержали незадовільну оцінку. Студенту дозволяється ліквідувати академічну заборгованість до початку наступного семестру. Академічна стипендія при цьому не призначається. Студенти, які навчаються за кредитно-модульною системою и мають за підсумками семестрової атестації не більше двох заборгованостей за весь період навчання, можуть бути переведені і допущені до навчання в наступному семестрі за умови укладання відповідного договору. Вони мають право на контрактній основі повторно вивчити неосвоєну дисципліну і ліквідувати академічну заборгованість у термін, зазначений у наказі по університету відповідно до умов укладеного договору. До ліквідації академічної заборгованості академічна стипендія не призначається.

Академічна стипендія призначається в наступному після ліквідації усіх заборгованостей семестрі згідно з цим Положенням. Студентам, які не з’явилися на екзамен (и), залік (и) і підсумковий модульний контроль з поважних причин, що підтверджується наданням відповідних документів, встановлюється індивідуальний термін складання екзаменів, заліків і підсумкового модульного контролю, по закінченні якого визначаються результати семестрового контролю студента. Академічна стипендія у цьому випадку студенту призначається з першого числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом.

4. Соціальні (додаткові соціальні) стипендії призначаються:

студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків. До вказаної категорії належать студенти: батьки яких померли чи загинули; залишені без піклування батьків у зв’язку з позбавленням тих батьківських прав; відібрані у батьків без позбавлення батьківських прав; батьків яких визнано безвісті відсутніми або недієздатними чи оголошено померлими; батьки яких відбувають покарання в місцях позбавлення волі чи перебувають під вартою на час слідства, або розшукуються органами внутрішніх справ за ухилення від сплати аліментів та у разі відсутності відомостей про їх місцезнаходження; у випадках тривалої хвороби батьків, яка перешкоджає їм виконувати батьківські обов’язки; а також діти, батьки яких не відомі; від яких відмовилися батьки та без притулі діти. Ці факти підтверджуються оригіналами або завіреними копіями наступних документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування: свідоцтво про смерть; рішення суду; вирок суду; постанова судді чи ухвала суду; довідка відділу РАГС про те, що в

197

книзі записів народжень запис батька зроблено за вказівкою матері; довідка органів внутрішніх справ;

студентам з числа осіб, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантуються пільги під час призначення стипендії. До вказаної категорії належать студенти:

а) яким встановлено інвалідність , пов’язану з Чорнобильською катастрофою, на підставі посвідчення жовтого кольору, серія «Д» та вкладишу;

б) після досягнення повноліття будуть мати підстави для отримання двох категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи на підставі посвідчення жовтого кольору, серії «Д» та копії посвідчення сірого кольору, серія «Б» або довідки, виданої Волинською, Житомирською, Київською, Ровенською або Чернігівською облдержадміністраціями;

в) після досягнення повноліття будуть мати підстави для отримання 3 категорії потерпілих від Чорнобильської катастрофи, на підставі посвідчення жовтого кольору, серії «Д» та копії довідки, яка видається державними адміністраціями за місцем проживання;

г) після досягнення повноліття будуть мати підстави для отримання 4 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на підставі посвідчення жовтого кольору, серії «Д» та копії довідки, яка видається державними адміністраціями за місцем проживання;

д) є повнолітніми дітьми громадян, віднесених до категорії 1 відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

студентам з малозабезпечених сімей (у разі отримання відповідної державної допомоги згідно із законодавством). Підставою є довідка про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім’ї з органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання;

студентам, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I III груп. Підставою є довідка МСЕК про визнання дитино-інвалідом або про встановлення групи інвалідності;

студентам, які мають сім’ї з дітьми і в яких обоє з подружжя або одна мати (батько) навчається у вищому навчальному закладі за денною формою навчання. Підставою є особиста заява студента, до якої додається копія свідоцтва про шлюб або свідоцтва про народження дитини.

5. Студенти повинні своєчасно подавати до стипендіальної комісії факультету документи, що відповідно до законодавства підтверджують їх право на отримання соціальної стипендії. У разі, коли

198

студент втратив право на отримання соціальної стипендії, він зобов’язаний у двотижневий термін з часу, коли відбулися зміни, повідомити про це стипендіальну комісію факультету та надати відповідні документи.

Стипендіальні комісії факультетів можуть робити запити у відповідні органи з метою підтвердження прав студента на отримання соціальної стипендії.

Соціальна стипендія призначається не більше як на семестр та у межах терміну дії наданих документів, що підтверджують право студента на отримання її, але не раніше місяця надання таких документів.

Якщо стипендіат має право на кілька додаткових соціальних стипендій, кожна з котрих призначається і виплачується окремо. Голова стипендіальної комісії факультету несе персональну відповідальність за своєчасне призначення соціальної стипендії вказаним особам.

6. Студентам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентам, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишились без батьків, призначається:

соціальна стипендія (в обов’язковому порядку) у розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів України;

академічна стипендія (додатково до соціальної) у разі відмінного навчання. У разі призначення переліченим в цьому пункті стипендіатам, крім соціальної, академічної стипендії;

Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, іменної стипендії, іменної або персональної стипендії університету та вченої ради університету, встановлюється одна стипендія, розмір якої більший.

7.Соціальна стипендія призначається с першого числа місяця, що настає після закінчення семестрового контролю згідно з навчальним планом курсу в обов’язковому порядку та незалежно від наявності у студентів, які мають право на її отримання, академічної заборгованості. Якщо студент мав академічну заборгованість з поважної причини, ліквідував її у встановлений університетом термін та отримав право на академічну стипендію, стипендія йому призначається у розмірах, передбачених цим Положенням, з першого числа місяця, що настає після семестрового контролю згідно з навчальним планом. Раніше встановлена соціальна стипендія відміняється.

8.Студентам, яким згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантуються пільги під час призначення стипендії, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, виплачується додаткова соціальна стипендія.

199

9.Студентам, які навчаються згідно з угодами, укладеними між університетом та фізичними або юридичними особами, можуть виплачуватися стипендії за рахунок коштів цих осіб, якщо це передбачено умовами укладеної угоди. Студентам, які навчаються згідно із зазначеними угодами і в установленому порядку переведені на навчання за державним замовленням, стипендія призначається і виплачується відповідно до цього Положення за результатами попереднього семестрового контролю з першого числа місяця, що настає за датою їх зарахування відповідно до наказу по університету.

10.Призначення і виплата стипендій студентам, які є іноземними громадянами та особами без громадянства, здійснюється відповідно до міжнародних договорів України і актів Кабінету Міністрів України.

11.Попередні списки (реєстр) осіб на призначення стипендії за результатами навчання готується управлінням інформатизації університету, перевіряються стипендіальними комісіями факультетів та

затверджуються головами комісій деканами факультетів. Голови стипендіальних комісій факультетів несуть персональну відповідальність за своєчасне складання, правильність і достовірність списків (реєстрів) студентів, яким призначається стипендія. На підставі списків (реєстрів) наданих стипендіальними комісіями факультетів, голова стипендіальної комісії університету затверджує зведений реєстр осіб, яким призначається стипендія. Усі спірні питання, які виникають у роботі стипендіальних комісій факультетів, вирішуються стипендіальною комісією університету. Питання оформлюються стипендіальними комісіями факультетів у письмовій формі і подаються секретарю стипендіальної комісії університету.

12.За значні успіхи у навчання, участь у громадській, спортивній та науковій діяльності формується реєстр студентів на отримання академічних стипендій, передбачених у пунктах цього Положення, і затверджується Вченою радою університету на підставі рішення стипендіальної комісії університету, за поданнями стипендіальних комісій факультетів. Наказ про призначення стипендій видається після отримання відповідного наказу Міністерства освіти і науки України.

13.На час проходження практики або іншої трудової діяльності, яка провадиться з дозволу університету, стипендіат зберігає право на отримання стипендії.

14.У разі, коли студент має право на безоплатне харчування, але університет не в змозі його забезпечити, йому виплачується академічна та/або соціальна стипендія, призначена згідно з цим Положенням (за умови письмової відмови від безоплатного харчування).

200