Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Справочник студента

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
6.78 Mб
Скачать

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Стратегія підприємства: поняття, еволюція концепцій. Визначення місії і мети підприємства. Стратегічний контекст підприємства. Оцінка зовнішнього середовища підприємства. Аналіз стратегічного потенціалу підприємства. Стратегії бізнесу. Стратегія диверсифікації діяльності підприємства. Стратегія зовнішнього розвитку підприємства. Корпоративна стратегія підприємства. Матричні методи формування корпоративної стратегії підприємства. Альтернативність в стратегічному виборі. Декомпозиція корпоративної стратегії підприємства. Сучасний стан і перспективи розвитку стратегічного управління в Україні.

МОДУЛЬ

ЦІНОУТВОРЕННЯ ТА ОПОДАТКУВАННЯ

 

НА ПІДПРИЄМСТВІ

СЕМЕСТР

7

КРЕДИТИ

4 (120 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економіка підприємства; мікроекономіка

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Економіка підприємства

МЕТА МОДУЛЯ: Ознайомити студентів з теоретичними і методологічним основами ціноутворення та оподаткування підприємств. ЗМІСТ МОДУЛЯ: Теоретичні основи ціноутворення. Види і функції цін. Зміст ціни і формування її елементів. Цінова політика підприємства. Економічна сутність податків, їх класифікація і функції. Система оподаткування в Україні. Оподаткування прибутку та доданої вартості. Збори і платежі до цільових фондів. Місцеві податки і збори.

МОДУЛЬ

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

5 (150 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економіка підприємства; менеджмент; маркетинг

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Економіка підприємства

МЕТА МОДУЛЯ: ознайомлення студентів із системою методів, прийомів і методик проведення досліджень для визначення цілей функціонування господарюючого суб’єкта, способу їхнього досягнення, виявлення проблем і вибору варіантів їхнього рішення

131

ЗМІСТ МОДУЛЯ: сутність і характеристики потенціалу підприємства. Формування потенціалу підприємства. Конкурентоздатність потенціалу підприємства. Методичні підходи до оцінювання потенціалу підприємства. Оцінювання вартості земельної ділянки, будівель і споруд. Визначення вартості машин і обладнання. Нематеріальні активи та методи їх оцінювання. Трудовий потенціал підприємства та його оцінювання. Оцінювання вартості бізнесу. Приладні аспекти оцінювання потенціалу підприємства.

МОДУЛЬ

ПРОЕКТНИЙ АНАЛІЗ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

5 (150 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економіка підприємства; інвестування;

 

економічне обґрунтовування господарських

 

рішень; економіка і організація інноваційної

 

діяльності

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Економіка підприємства

МЕТА МОДУЛЯ: оволодіння студентами методологією аналізу проектних рішень і отримання практичних навиків розробки і аналізу проектів в умовах обмеженості наявних ресурсів.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: Еволюція проектного аналізу. Його єство і методологія. Поняття проекту. Характерні ознаки проекту. Класифікація проектів. Зовнішнє і внутрішнє середовище проекту. Учасники проекту. Життєвий цикл проекту і продукту. Визначення витрат і доходів в проектному аналізі. Концепція вартості грошей в часі. Майбутня і теперішня часова вартість грошей. Дисконтування грошових потоків. Використовування принципів ануїтетних платежів в проектному аналізі. Прості (традиційні) методи визначення економічної ефективності інвестиційних проектів. Визначення економічної ефективності реальних інвестиційних проектів на основі дисконтованих критеріїв. Основні аспекти (напрями) проектного аналізу: комерційний, технічний, екологічний, інституційний, соціальний, фінансовий і економічний аналіз проектів.

МОДУЛЬ

ПЛАНУВАННЯ І

КОНТРОЛЬ НА

 

ПІДПРИЄМСТВІ

 

СЕМЕСТР

8

 

 

КРЕДИТИ

4 (120 год.)

 

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Політична

економія;

мікроекономіка;

 

макроекономіка; економіка підприємства;

 

економічне

обґрунтовування господарських

 

рішень

 

 

РІВЕНЬ

Бакалаврат

 

 

КАФЕДРА

Економіка підприємства

 

132

МЕТА МОДУЛЯ: ознайомити студентів з теоретичними основами планування, методами розробки планових документів, розрахунками основних результуючих показників, що характеризують кінцеві результати діяльності підприємства, складанням алгоритмів планування: продажів, виробничої програми, матеріально-технічного забезпечення виробництва, збуту продукції, технічного переозброєння виробничого прогресу, трудових, фінансових показників; навчити складати перспективні і поточні плани для сучасного підприємства; працювати із спеціальною літературою, статистичною і оперативною звітністю.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: методологічні основи планування. Поточний план і організація його розробки на підприємстві. Виробництво продукції. Обґрунтовування виробничої програми виробничими потужностями. Матеріально-технічне забезпечення виробництва. Кадри і оплата праці. Виробнича інфраструктура. План збуту продукції. Планування собівартості продукції. Фінансовий план. Оновлення і підвищення якості продукції. організаційно-технічний розвиток виробництва. Бізнеспланування. Система оперативно-календарного планування.

МОДУЛЬ

ФОРМУВАННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛІ

 

ПІДПРИЄМСТВА

 

СЕМЕСТР

8

 

КРЕДИТИ

4 (120 год.)

 

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

 

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економіка підприємства; менеджмент;

 

маркетинг; економіка праці й соціально-

 

трудових

відносин,;обґрунтування

 

господарських рішень і оцінка ризиків

РІВЕНЬ

Бакалаврат

 

КАФЕДРА

Економіка підприємства

МЕТА МОДУЛЯ: ознайомити студентів з основними підходами складання планових документів на підприємстві; навчити складати різні варіанти бізнес-планів, які спрямовані на досягнення головної мети діяльності підприємства: розгорнений варіант бізнес-плану для внутрішнього використовування, і скорочений (сублімований) варіант для надання плану банкірам, інвесторам, партнерам; дати можливість студентам використовувати всю накопичену інформацію, одержану протягом попередніх років навчання у вузі.

ЗМIСТ МОДУЛЯ: Профіль можливостей венчурного підприємства. Критерії привабливості венчурних можливостей. Профіль конкурентів: історичний і прогнозований. Методологія розробки розгорненого бізнесплану. Необхідність і призначення сублімованих бізнес-планів. Розробка приватних бізнес-планів: формального, маркетингового, фінансового, юридичного.

МОДУЛЬ

УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ

СЕМЕСТР

8

КРЕДИТИ

4 (120 год.)

НАВЧАЛЬНИЙ РІК

2013/2014

133

БАЗОВІ МОДУЛІ

Економіка підприємства; бухгалтерський

 

облік; обґрунтування господарських рішень і

 

оцінка ризиків

РІВЕНЬ

Бакалаврат

КАФЕДРА

Економіка підприємства

МЕТА МОДУЛЯ: дати студентам інформацію про закономірності формування витрат по видах, центрах відповідальності і носіях витрат для їх мінімізації і обґрунтовування господарських рішень.

ЗМІСТ МОДУЛЯ: загальна характеристика витрат, система управління витратами, формування витрат по місцях виникнення і центрах відповідальності, методичні основи калькуляції собівартості окремих виробів, контроль витрат і стимулювання економії ресурсів, управлінський аналіз «витрати-випуск-прибуток», організація системи управління витратами.

7.3. СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 6.030507, 8.050108 «МАРКЕТИНГ»

Підготовку за спеціальністю «Маркетинг» здійснює кафедра «Маркетинг».

Кафедра готує висококваліфікованих спеціалістів у сфері обігу, надає знання щодо теоретично-методологічних основ управління маркетингом у сучасних умовах.

В результаті навчання можна одержати диплом міжнародного

зразка:

бакалавра (4 роки навчання);

магістра (1 рік навчання на базі бакалаврату).

Маркетолог це фахівець, основним результатом діяльності якого є стійке функціонування і розвиток підприємства (організації) в конкурентному середовищі на основі гармонізації інтересів споживачів і підприємства (організації). Він здійснює аналіз, координацію і регулювання діяльності всіх структур підприємства з урахуванням змін в навколишньому середовищі, досліджує ринок, його кон'юнктуру, потреби і попит, їх динаміку і відповідно до цього визначає стратегії підприємства в умовах конкуренції, готує пропозиції щодо розвитку товарного асортименту, визначає цінову політику, вибирає канали розподілу з урахуванням чинників, що впливають на збут (продажі) товару, формує комунікаційну політику, бере участь в розробці програм стратегічного і оперативного планування, визначає ефективність маркетингової діяльності.

Компетенція спеціаліста з маркетингу визначається високим потенціалом його базової освіти та спеціальної економічної підготовки для планово-економічної, організаційно-управлінської, аналітичної, дослідницької та викладацької діяльності в галузі маркетингу в установах

134

і міністерствах України, на виробництвах та у науково-дослідних установах. Посади, які він може займати, передбачені «Довідником тимчасових тарифно-кваліфікаційних характеристик посад спеціалістів, службовців та професійних фахівців для всіх бюджетних установ та організацій», затвердженим наказом Мінпраці № 73 від 30.09.1993р.

Навчання ведеться на денній, заочній і прискореній формах навчання, також можна отримати вищу освіту екстерном.

Після отримання диплома магістра є можливість продовжити навчання в аспірантурі на денному або заочному відділенні.

Підготовка за спеціальністю ведеться як на бюджетній, так і на договірній основі (можливо за замовленням підприємств, організацій, установ).

По закінченні освітньої програми бакалавра з спеціальності «Маркетинг» студент є адаптованим до соціально-економічної, організаційно-виконавської діяльності у сфері управління маркетингом на підприємствах і організаціях різних галузей народного господарства.

Підготовка бакалаврів здійснюється за навчальним планом на основі поєднання навчальних занять, самостійної роботи, проходження ознайомлювальної практики і практики за спеціальністю, проведення самостійних досліджень, написання і захисту рефератів, контрольних робіт, звітів, курсових робіт з проблем управління маркетингом, збутом та матеріально-технічним забезпеченням.

Магістр з маркетингу призначений для практичної, управлінської та консультаційно-дослідницької діяльності на підприємствах, в організаціях та установах.

Коло питань, якими здатний займатися магістр з маркетингу, включає:

одержання інформації про стан попиту та тенденції розвитку кон’юнктури окремих ринків;

аналіз маркетингового середовища;

оцінку сильних та слабих сторін ринкового потенціалу підприємства, привабливості продукції, що випускається, конкурентоспроможності;

розробку продукції з покращеними споживчими характеристиками;

сервісне обслуговування клієнтів; створення іміджу та товарної марки підприємства; розробку планів маркетингу;

проведення роботи з ресурсозбереження, участь у розробці та реалізації цільових програм раціонального використання матеріальних ресурсів;

135

постанова задач по автоматизованій обробці маркетингового використання сучасних технічних засобів управління

інформації, маркетингом;

використання раціональних прийомів пошуку та використання науково-технічної інформації;

участь у проведенні наукових досліджень за фахом. Підготовка магістра за спеціальністю «Маркетинг» завершується

виконанням магістерської роботи і захистом її в державній екзаменаційній комісії.

Більш тридцяти років кафедру очолює професор, академік АЕН України Бєлявцев Михайло Іванович. В даний час на кафедрі навчальновиховну і науково-дослідну роботу проводять доктора економічних наук, професора Брітченко Г.І., Петенко І.В.; кандидати економічних наук, доценти Баєв К.А., Боєнко О.Ю., Воробйов В.М., Гриценко С.І., Іваненко Л.М., Кузнєцов В.Г., Леонова Г.Д., Марченко А.О., Ніколайчук В.Є., Прозорова І.В., Калиниченко М.П., Подольський Р.Ю.; доцент Шестопалова Л.В.; к.е.н., ст. викладачі Таранич А.В., Гаджиєв О.Г., асистенти Беспята М.М., Святелик Н.П., Мощенська О.В. 16 викладачів кафедри є випускниками спеціальності «Маркетинг».

Освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр з маркетингу

Обов’язкові розділи програми навчання: філософія (філософія, релігієзнавство, логіка), культурологія (культурологія, етика і естетика), психологія і педагогіка, фізичне виховання, українська мова, іноземна мова (за професійним спрямуванням), правознавство, політологія, історія України, соціологія, безпека життєдіяльності (цивільна оборона, безпека життєдіяльності), охорона праці, університетська освіта, політична економія, мікроекономіка, макроекономіка, історія економіки та економічної думки, математика для економістів, економіко-математичне моделювання, економічна інформатика, статистика, економіка підприємств, менеджмент, маркетинг, гроші і кредит, фінанси, бухгалтерський облік, економіка праці й соціально-трудові відносини, міжнародна економіка, національна економіка, регіональна економіка (розміщення продуктивних сил, регіональна економіка, екологія), інфраструктура товарного ринку, маркетингова цінова політика, маркетингова товарна політика, промисловий маркетинг, логістика, маркетингова політика комунікацій, маркетингові дослідження, паблік рилейшнз, розміщення продуктивних сил Донбасу, управління матеріальними ресурсами, економіка комерційної діяльності, основи маркетингового управління, системи технологій промисловості, товарознавство, маркетинг непромислової сфери і малого бізнесу, контрактна діяльність, митний маркетинг, управління системами переробки та зберігання продукції, бюджет та контроль маркетингу, міжнародний маркетинг, біржова справа, управління комерційним

136

ризиками, планування маркетингової діяльності, маркетинг ділових послуг, брендінг.

Освітньо-кваліфікаційний рівень - магістр із маркетингу

Обов’язкові розділи програми навчання: стратегічне управління, фінансовий менеджмент, менеджмент персоналу, міжнародний менеджмент, маркетинговий менеджмент, товарна інноваційна політика, рекламний менеджмент, інтелектуальна власність, вища освіта і Болонський процес, мікрологістика, маркетингова політика розподілу, конкурентний маркетинг, поведінка споживачів.

Навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» здійснюється 4 роки і складає 240 кредитів. Навчання за освітньокваліфікаційним рівнем «магістр» здійснюється 1 рік і складає 60 кредитів.

Форми і методи навчання. Бакалаврат: лекції, практичні (семінарські, лабораторні) заняття, індивідуальна робота студентів, самостійна робота студентів. Магістратура: лекції, самостійна робота студентів.

Оцінювання. Підготовка бакалавра за спеціальністю «Маркетинг» завершується складанням державних екзаменів з політичної економії (мікро-, макроекономіка) і спеціальності.

Підготовка магістра за спеціальністю «Маркетинг» завершується підготовкою та захистом у державній комісії випускної роботи магістра.

Навчання за спеціальністю «Маркетинг» здійснюється українською і російською мовами.

137

Перелік дисциплін навчального плану бакалаврів (2010 рік набору)5

Семестр

 

Дисципліна

Всього годин

Кількість годин у тиждень

Форма контролю

Кількість кредитів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Історія української

72

2

іспит

2

 

культури

 

 

 

 

 

 

2.

Історія України

108

2

іспит

3

 

3. Регіональна економіка

144

4

іспит

4

 

3.1. Курсова робота з

72

 

 

2

 

регіональної економіки

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Історія економіки та

180

4

іспит

5

1 семестр

економічної думки

 

 

 

 

5.

БЖД

72

2

іспит

2

6. Системи технологій

108

3

залік

3

промисловості

 

 

 

 

 

7. Вища математика

144

4

залік

4

 

8. Економічна

108

3

залік

3

 

інформатика

 

 

 

 

 

 

9. Університетська освіта

72

1

залік

2

 

10. Іноземна мова

72

2

залік

2

 

11. Українська мова

24,5

1

залік

0,68

 

12. Фізичне виховання

72

4

-

2

 

 

 

 

 

 

 

1. Іноземна мова

108

3

іспит

3

 

2. Політична економія

108

3

іспит

3

семестр

2.1. Курсова робота з

72

 

 

2

політичної економії

 

 

 

 

 

 

4.

Вища математика

180

5

іспит

5

5.

Економічна

 

 

 

 

2

108

3

іспит

3

інформатика

 

 

 

 

 

 

6.

Соціологія

144

3

іспит

4

 

7.

Українська мова

47,5

2

залік

1,32

5 Можливо внесення змін до робочих навчальних планів відповідно до змін нормативно-правових положень вищої освіти

138

 

8.

РПС Донбасу

72

2

залік

2

 

 

 

 

 

 

9. Товарознавство

72

2

залік

2

 

 

 

 

 

 

10. Охорона праці

144

4

залік

4

 

11. Фізичне виховання

68

4

залік

1,89

 

 

 

 

 

 

 

1. Математика для

126

4

іспит

3,5

 

економістів

 

 

 

 

 

 

2. Статистика

180

4

іспит

5

семестр

3. Товарознавство

90

4

іспит

2,5

4.

Філософія

108

3

іспит

3

5.

Іноземна мова

90

3

залік

2,5

6.

Маркетинг

108

4

залік

3

3

7. Фізичне виховання

72

2

 

2

 

 

 

8.Вибіркові дисципліни

 

 

 

 

 

циклу гуманітарної

90

2

залік

3

 

підготовки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Іноземна мова

72

3

іспит

2

 

2. Мікроекономіка

180

4

іспит

5

 

3. Маркетинг

180

6

іспит

5

 

3.1. Курсова робота

72

 

 

2

 

4. Гроші і кредит

180

4

іспит

5

4 семестр

5. Економіко-математичне

90

4

залік

2,5

моделювання

 

 

 

 

6. Управління системами

 

 

 

 

переробки, зберігання та

108

4

залік

3

доставки продукції *

 

 

 

 

 

7. Брендінг *

108

4

залік

3

 

8. Фізичне виховання

54

2

залік

1,5

 

9.

Навчальна практика

90

 

 

2,5

 

10.Вибіркові дисципліни

 

 

 

 

 

циклу гуманітарної

90

2

залік

3

 

підготовки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Макроекономіка

180

4

іспит

5

семестр

2.

Фінанси

180

4

іспит

5

3.

Економіка підприємств

180

4

іспит

5

4.

Економіка праці й со-

180

4

іспит

5

 

 

5

ціально-трудові відносини

 

 

 

 

 

5.

Економіко-математичне

90

3

іспит

2,5

139

 

моделювання

 

 

 

 

 

 

6.

Інфраструктура

81

3

залік

2,3

 

товарного ринку

 

 

 

 

 

 

7.

Контрактна діяльність *

108

4

залік

3

 

8.

Біржова справа *

108

4

залік

3

 

9.

Фізичне виховання

72

2

 

2

 

10.Вибіркові дисципліни

 

 

 

 

 

циклу гуманітарної

90

2

залік

3

 

підготовки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Менеджмент

 

180

4

іспит

5

 

2.

Бухгалтерський облік

180

4

іспит

5

 

3.

Міжнародна економіка

180

4

іспит

5

 

4.

Національна економіка

180

4

іспит

5

 

5.

Інфраструктура

81

4

іспит

2,3

 

товарного ринку

 

 

 

 

 

семестр

5.1. Курсова робота

72

 

 

2

6.

Маркетинг ділових

108

4

залік

3

 

 

послуг *

 

 

 

 

 

 

 

6

7.

Маркетинг

 

 

 

 

 

непромислової сфери та

108

4

залік

3

 

 

малого бізнесу *

 

 

 

 

 

8.

Фізичне виховання

54

2

залік

1,5

 

9.Вибіркові дисципліни

 

 

 

 

 

циклу гуманітарної

90

2

залік

3

 

підготовки

 

 

 

 

 

 

10. Виробнича практика

162

 

 

4,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Управління

матеріаль-

108

5

іспит

3

 

ними ресурсами

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Економіка комерційної

108

4

іспит

3

 

діяльності

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Промисловий маркетинг

180

5

іспит

5

 

4.

Маркетингові дослід-

126

5

іспит

3,5

 

ження

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1. Курсова робота

72

 

 

2

семсестр

5. Митний маркетинг

72

3

залік

2

6.

Управління

комерцій-

90

3

залік

2,5

ними ризиками

 

 

 

 

 

 

7.

Планування

маркетин-

72

3

залік

2

7

гової діяльності

 

 

 

 

 

 

 

140