Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovyi_oblik_-_2.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.69 Mб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 7. ОБЛIК ПРОЦЕСУ ЗБУТУ

ТА ВИЗНАННЯ ДОХОДIВ

1. Облік витрат операцiйної та iншої дiяльностi

Виробництво будь-якої продукції, робіт чи послуг вимагає певних витрат, пов’язаних із споживанням капіталу, праці та матеріальних ресурсів. Різниця між споживанням ресурсів на одиницю продукції за нормою і фактичним витрачанням за певний період характеризує економічність виробництва. У випадку, коли фактично витрачається ресурсів менше від норми, підприємство отримує економію, що позитивно впливає на формування прибутку. Оскільки на виготовлення продукції за технологією використовуються різноманітні ресурси, виникає необхідність розробляти детальні норми витрат матеріальних цінностей, розцінки оплати праці та її нормування, норми часу та витрати на одну годину роботи устаткування, норми загальновиробничих, адміністративних, збутових та інших витрат.

Отже, нормування витрат факторів виробництва на окремі види продукції є першим принципом раціональної організації обліку витрат. Про необхідність нормування витрат матеріалів, праці та капіталу ще у 1911 р. писав Г. Емерсон у своїй книзі «Дванадцять принципів продуктивності». Він зазначав, що в облiку необхiдно вiдображати нормальну i дiйсну собiвартiсть. Вiдношення нормальної собiвартості операцiй до дiйсної виражає ефективнiсть або продуктивнiсть витрат.

Знаючи наперед теоретичнi норми собiвартостi й середню ефективнiсть витрат, бухгалтер може визначити i передбачити дiйсну (фактичну) собiвартiсть, напруженiсть норм, вiдхилення вiд норм та цiлеспрямовано вести пошук резервiв зниження собiвартості продукцiї.

Порiвняння фактичних витрат з нормами дозволяє органiзувати контроль за рівнем собівартості. Така система контролю попереджує апарат управлiння про небезпеку для пiдприємства.

Рiзниця мiж фактичними i нормативними витратами називається вiдхиленням (позитивним чи негативним, що означає економію або перевитрати) або дисперсією. Аналiз дисперсiї дозволяє: використати данi для уточнення цiни на готову продукцію, визначення впливу вiдхилень на прибуток тощо.

140

Якщо дiючi нормативи не дозволяють успішно вести бiзнес, то необхiдно переглядати нормативи, особливо в тих підрозділах, де є значна дисперсiя. Норми переглядаються при змiнi органiзацiї виробництва, впровадженнi нової технiки й технологiї. Вони повиннi бути нацiленi на майбутнє, а не вiдображати минулий досвiд роботи.

Другим принципом раціональної організації обліку витрат є виділення підрозділів пiдприємства — цехiв основного i допомiжного виробництва, вiддiлiв та служб заводоуправлiння тощо. Таке видiлення необхiдне для локалiзацiї витрат у розрiзi структурних пiдроздiлiв з метою визначення дисперсiї та оперативного прийняття управлiнських рiшень iз питань управлiння собiвартiстю й прибутком.

Витрати узагальнюються в розрiзi видiлених структурних пiдроздiлiв (окремо за кожним iз них) у спецiальних вiдомостях iз подальшим їх зведенням у журналi № 5 в цiлому по пiдприємству.

Процес видiлення структурних пiдроздiлiв залежить вiд технологiчних особливостей галузей промисловостi, масштабiв виробництва, органiзацiї працi, рiвня економiчної грамотностi менеджерiв, iнформацiйної системи та iнших факторiв.

Третiм принципом є групування витрат за окремими статтями калькуляції в розрiзi деталей, вузлiв, виробiв, операцiй, робiт, послуг та iнших носіїв витрат.

Вiднесення тих чи iнших витрат на деталi, вузли, вироби є складною справою, оскiльки однi витрати можна вiднести безпосередньо на окремi види продукцiї, а iншi — розподiляються опосередковано — пропорцiйно до певної бази. У зв’язку з цим виникає необхiднiсть класифiкацiї витрат за рiзними ознаками, використання рiзних критерiїв розмежування витрат iз метою вивчення закономiрностей формування собiвартостi продукції залежно вiд поведiнки окремих груп витрат.

Групування витрат виробництва здiйснюється за певними критерiями (табл. 7.1).

Як видно з табл. 7.1, однi й тi ж витрати групуються за рiзними ознаками залежно вiд мети користувачiв цiєї iнформацiї. В одних випадках витрати групують, наприклад, за статтями витрат — для визначення собiвартостi продукцiї, в других — за постiйними i змiнними витратами — для знаходження точки беззбитковостi, у третiх — за нормами i наднормативними витратами — для визначення рiвня ефективностi використання факторiв виробництва.

141

 

 

 

Таблиця 7.1

 

ГРУПУВАННЯ ВИТРАТ НА ВИРОБНИЦТВО

 

 

 

 

 

 

Критерій

Види витрат

 

групування витрат

 

 

 

 

 

 

1.

За місцем вини-

Цехи, дільниці, бригади, відділи, робочі місця, вироб-

кнення

ничі лінії, зміни, служби, інші підрозділи

 

2.

За видами про-

Вироби, група однорідних виробів, валова продукція,

дукції

товарна продукція, реалізована продукція

 

3.

За видами ви-

За елементами (матеріальні витрати, трудові витрати,

трат

соціальне страхування, амортизація та інше), за стат-

 

 

тями калькуляції (матеріали, паливо, енергія, основна

 

 

заробітна плата, додаткова заробітна плата, загально-

 

 

виробничі витрати)

 

4.

За зв’язком ви-

Постійні (не залежать від обсягу виробництва), змінні

трат із видами ви-

(залежать від обсягу виробництва)

 

робництва

 

 

5.

За способом

Прямі (безпосередньо можна віднести на конкретний

включення у собі-

вид продукції), накладні (відносяться на конкретні ви-

вартість

роби методом розподілу)

 

6.

За календарним

Поточні (здійснюються систематично),

одноразові

періодом

(здійснюються епізодично)

 

7.

За структурою

Одноелементні (економічно однорідні),

комплексні

 

 

(різнорідні витрати у статтях калькуляції)

 

8.

За зв’язком із

Виробничі (пов’язані з випуском продукції), не виро-

виробництвом

бничі (не пов’язані з випуском продукції)

 

9.

За зв’язком із

Планові (плануються), непланові (не плануються)

планом

 

 

10. За залежністю

Релевантні (залежать безпосередньо від керівника),

від менеджерів

нерелевантні (не залежать від керівника)

 

11. За часом вини-

Фактичні (визначені на основі даних обліку), планові

кнення

(передбачувані на плановий період за розрахунком),

 

 

прогнозовані (розраховані на тривалий період)

12. За функціями

Виробничі (пов’язані з випуском продукції), адмініст-

управління

ративні (управління підприємством), збутові (управ-

 

 

ління збутом)

 

13. За ступенем

Загальні (на випуск продукції), середні (на одиницю

узагальнення

продукції)

 

14. За ступенем

Нормовані (визначаються на основі затверджених

нормування

норм), ненормовані (не охоплені нормуванням)

142

Наведена класифiкацiя витрат не вичерпує всiх можливих варiантiв їх групування i може бути доповнена відповідно до конкретних ситуацiй i потреб користувачiв.

Найважливiше значення серед наведених критерiїв класифікації витрат на виробництво є подiл витрат за економiчним змiстом i статтями калькуляції.

Витрати операцiйної дiяльностi за економічним змiстом поділяються на елементи. До таких елементiв, які в своїй основi далi не дiляться, вiдносяться:

матерiальнi витрати;

витрати на оплату працi;

вiдрахування на соцiальне страхування;

амортизацiя;

інші операцiйнi витрати.

Така класифiкацiя вiдiграє надзвичайно важливу роль, оскiльки за її допомогою складаються кошториси витрат на виробництво, здiйснюється планування необхiдних факторiв виробництва, визначаються запаси, необхiднi для виробництва, розробляються калькуляцiї витрат, проводиться аналіз динамiки i структури витрат, визначається нацiональний дохід тощо.

До складу матеріальних включаються витрати на виробництво за таким перелiком:

сировина (продукція добувної промисловостi, сiльського, лiсового, рибного господарства, яка не пройшла обробку на промислових пiдприємствах);

матерiальнi витрати (матеріали, що пройшли певну обробку на промислових пiдприємствах);

куповані напівфабрикати і комплектуючi вироби;

паливо (всi види — вугілля, нафта, газ, дрова, торф, мазут, сланці);

енергія (електрична, теплова, холод, пара, стиснуте повiтря);

вода на технологічнi та господарські потреби;

будiвельнi матерiали;

запаснi частини;

тара і тарнi матерiали;

допомiжнi матеріали;

вiдходи виробництва;

інші види матерiальних ресурсів.

До складу витрат на оплату працi відносять заробiтну плату за тарифами i розцiнками, премiї та заохочення, компенсацiйні витрати, оплату відпусток та iншого невiдпрацьованого часу, iншi витрати на оплату.

143