Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovyi_oblik_-_2.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.69 Mб
Скачать

на пiдприємствi положення, яке затверджується керівником за погодженням з профспілковим комітетом. КТУ використовують при розподiлi вiдрядного приробiтку, всiх видiв колективних премiй, премiального заохочення, розширення зон обслуговування та iнших видiв колективної оплати. КТУ може коливатись вiд 0 до 2.

Заробiток за тарифом знаходиться шляхом множення тарифної ставки на кiлькiсть вiдпрацьованих годин, а заробiток з урахуванням КТУ — множення тарифного заробiтку кожного робiтника на встановлений КТУ. Премiя встановлена в розмiрi 20 % до розрахункового заробiтку з урахуванням КТУ. Визначенi проценти необхiдно помножити на розрахунковий заробiток кожного члена бригади. Загальний заробiток включає розрахунковий заробiток, вiдрядний приробiток i премiю.

При застосуванні КТУ мiнiмальний розмiр заробiтної плати члена бригади не може бути нижчим вiд розмiру тарифної ставки за вiдпрацьований час за винятком випадкiв, коли робiтник не виконав норми виробiтку, допустив брак i простої. В окремих випадках КТУ знижується за виробничi упущення, прогули та iнші порушення трудової дисциплiни.

Виробiток фіксується також у специфiчних документах, якi застосовуються в сільському господарствi (щоденники випуску продукцiї, акти оприбуткування продукції, журнали виходу продукцiї), у будiвництвi (акорднi наряди), у торгiвлi (сума товарообороту) тощо.

Первиннi документи з облiку виробiтку в установленi строки (у мiру закриття документiв, щотижня, щоденно) повинні подаватися в бухгалтерiю для обробки і нарахування заробiтної плати. Рiвномiрне надходження документiв у бухгалтерiю сприяє ритмiчному завантаженню облiкового персоналу, якiснiй обробцi документiв, своєчасним записам в облiковi регiстри та складання балансу i звітності у визначенi строки.

5.Розрахунки заробітної плати за невідпрацьований час

Вiдповiдно до Кодексу законiв про працю України оплата за невiдпрацьований час і за особливi умови працi передбачається за певних умов і включає рiзноманiтнi види оплат.

1. Поєднання (сумiщення) професiй чи посад передбачається КЗпП України статтею 105, яка свідчить, що працівники, якi

125

сумiщають на підприємстві разом з основною роботою, передбаченою трудовим договором, додаткову роботу за iншою професiєю (посадою) або виконують обов’язки тимчасово вiдсутнього працiвника отримують доплату за суміщення професiй (посад). Розмiр доплат визначається на умовах, передбачених колективним договором.

2.Робота в понаднормовий час оплачується погодинникам за першi двi години в півтора разовому розмiрi, а в наступні — в подвiйному розмiрi погодинної ставки. Вiдрядникам доплата здiйснюється за всi понаднормовi години в розмiрi 100 % тарифної ставки працiвника вiдповiдної кваліфікації за погодинною системою. Компенсація понаднормових годин шляхом надання вiдпустки не допускається (стаття 106).

3.Робота у святковi та неробочi днi оплачується у подвiйному розмiрi:

а) погодинникам у розмiрi погодинної чи денної ставки; б) вiдрядникам за подвiйними вiдрядними розцiнками;

в) працiвникам з мiсячним окладом у розмiрi одинарної погодинної чи денної ставки понад оклад за умови, що робота у святковий чи неробочий день здійснювалась у межах мiсячної норми робочого часу, або в розмiрі подвiйної погодинної чи денної ставки зверхоплату за умови, що робота здійснювалась понад мiсячну норму (стаття 108).

4.Невиконання робiт, передбачених вiдрядним нарядом, не з вини працiвника оплачується в частинi виконаної роботи за існуючими нормами i розцінками. При невиконанні норм виробітку оплата проводиться за фактично виконану роботу, але мiсячна заробiтна плата при цьому не може бути нижчою вiд двох третин тарифної ставки встановленого розряду (окладу). При невиконаннi норм виробiтку з вини працiвника оплата здiйснюється вiдповiдно до обсягу i розцiнок за фактично здiйснену роботу

(статтi 109 i 111).

5.Оплата браку, виявленого при виготовленнi продукцiї, який визнано браком не з вини працівника, здiйснюється за зниженими розцiнками. Розмiр мiсячної заробiтної плати не може бути меншим нiж дві третини тарифної ставки встановленого розряду (окладу), що передбачено статтею 112.

6.Оплата часу простою, допущеного не з вини працівника, передбачається в розмiрі не нижчому вiд двох третини тарифної ставки (окладу) працiвника. При цьому працiвник повинен попередити власника (бригадира, майстра) про початок простою. При виникненнi простою внаслiдок ситуацiї, яка небезпечна для жит-

126

тя i здоров’я працiвника чи осiб, що його оточують, і навколишнього природного середовища, за робiтником зберігається середнiй заробiток за перiод такого простою за вiдсутностi його вини. В інших випадках простої не оплачуються (стаття 113).

7.Оплата часу освоєння нової продукції чи виробництва здійснюється за середнім заробiтком працiвника, розрахунок якого робиться за ранiше нарахованою заробiтною платою, а середнiй заробiток зберiгається не бiльше шести мiсяцiв (стаття 113).

8.Оплата при переведеннi на нижчеоплачувану роботу та при перемiщенні. За працiвниками зберiгається право на оплату за середнім заробiтком, розрахунок якого здійснюється за ранiше нарахованою заробiтною платою, а середній заробiток зберiгається не бiльше двох тижнiв вiд дня переведення на нижчеоплачувану роботу. При перемiщеннi працiвника може знижуватись заробiток із не залежних від нього причин, тому в такому випадку робиться доплата в розмiрi витрат заробітної плати до середнього заробiтку протягом двох мiсяцiв з дня переміщення на iншу роботу (стаття 114).

Оплата праці за середнiм заробiтком визначається Порядком нарахування середньої заробiтної плати, затвердженим постановою КМУ України вiд 8 лютого 1995 р. № 100 з наступними змiнами.

Середнiй заробiток визначається для оплати праці у випадках:

– чергових i додаткових вiдпусток або компенсацiй за невикористані вiдпустки;

– виконання державних і громадських обов’язків;

– пільгових годин пiдлiткiв;

– перерви у роботi матерiв, які годують немовлят;

– перемiщення працівників на нижчеоплачувану роботу через хворобу чи виробничу необхiднiсть;

– перебування у вiдрядженнях;

– вимушених простоїв;

– вихiдної доплати при звiльненнi;

– тимчасової непрацездатностi;

– вiдпустки з вагiтності та пологiв;

– в iнших передбачених законодавством випадках.

Середнiй заробiток визначається, виходячи з розмiру оплати працi за останнi два мiсяці роботи працiвника шляхом дiлення суми заробiтної плати за фактично вiдпрацьованi протягом двох мiсяцiв робочi (календарнi) днi на число робочих днiв (годин). Так знаходиться середньоденна чи середньогодинна заробiтна плата.

127

Оплата працi за середнiм заробiтком визначається методом множення днів чи годин, якi пiдлягають оплатi, на середньоденну чи середньогодинну заробiтну плату.

При нарахуваннi заробiтної плати в усiх випадках застосування середнього розмiру оплати та надання допомоги за час непрацездатності, за вагiтнiстю і пологами для визначення середньоденної чи середньогодинної оплати включаються такi види нарахувань:

основна заробiтна плата;

надурочнi години;

нiчні години;

сумiщення професiй і посад;

розширення зон обслуговування;

високi досягнення у роботi;

висока майстернiсть;

доплата за умови праці;

доплата за інтенсивнiсть працi;

керiвництво бригадою;

вислуга рокiв;

премія за економію матерiалiв та електроенергії;

винагороди за пiдсумками роботи за рiк (щомiсячно включається двадцята частина суми за рiк).

Решта нарахувань у розрахунок не включається: виконання окремих доручень, одноразові виплати, премії, грошові та речові винагороди у конкурсах, платежi роялтi, гонорар, безоплатно виданий спецодяг, дотацiї на обiди, проїзд, компенсацiя комуналь-

них послуг, регресні виплати, дивiденди тощо.

9. Робота у нiчний час (з 2200 до 600 оплачується у розмірі не меншому 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину. Конкретний розмiр доплат встановлюється у колективному договорi (стаття 106).

10. Оплата часу за додаткову роботу, яка виконується за сумiсництвом, здійснюється в розмiрi 50 % ставки (окладу) посади, за якою виконується робота за сумiсництвом.

11. Вихiдна допомога видається в розмiрi не меншому вiд середньомiсячного заробiтку при припиненнi трудового договору, при вступi на вiйськову службу, а при направленнi призовника на альтернативну (невiйськову) службу — не менше вiд двомiсячного середнього заробiтку.

12. Доплати до заробiтної плати (за класнiсть, керiвництво бригадою тощо) визначаються у процентах до неї. Розмiр доплат передбачається колективним договором.

128