Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansovyi_oblik_-_2.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
26.03.2015
Размер:
1.69 Mб
Скачать

бет рахункiв (12, 14, 15,20, 22, 23, 24 28, 30, 31 та ін.); сальдо на кiнець місяця (дебет, кредит). Методика ведення облiку передбачає спочатку складання вiдомостi, а потiм перенесення кредитових оборотiв у журнал 3, далi — у Головну книгу.

З метою забезпечення правильного ведення розрахункiв iз кредиторами доцiльно спецiалiзувати на облiку таких операцiй окремого бухгалтера, який виконував би контрольнi функції щодо правильного вiдображення операцiй, здiйснюваних у матерiальному, загальному, розрахунковому та інших вiддiлах бухгалтерiї. Контроль за відображенням господарських операцiй на рахунках та взаємоперевiрка даних облiку підприємства з даними облiку кредиторiв усуне багато помилок і забезпечить реальнiсть балансу.

10. Облiк доходів майбутнiх періодiв

Рахунок 69 «Доходи майбутнiх періодiв» є двiйником рахунка 39 «Витрати майбутнiх періодів». Спільним у них вважається методологiчний прийом, коли доходи або витрати разового характеру приймаються на облiк, а потiм рiвномiрно списуються протягом певного перiоду і відносяться на той чи iнший період за розрахунком.

До доходiв майбутнiх перiодiв належать доходи, отриманi у виглядi платежiв за зданi в оренду основнi засоби та iншi необоротнi активи: авансовi оренднi платежi; органiзована видавцями пiдписка на газети, журнали, перiодичнi та довiдковi видання; виручка вiд замовникiв за вантажнi перевезення; виручка вiд продажу проїзних квиткiв у примiському транспортi; абонентна плата за користування послугами зв’язку та iн.

У кредит рахунка 69 вiдноситься сума отриманих майбутнiх доходiв:

Д30 «Каса» (внесено в касу за послуги, пiдписку, абонентну плату);

Д31 «Рахунки в банках» (перераховано рiзними особами за послуги);

Д70 «Доход вiд реалізацiї» (доходи вiд реалізації продукцiї, робiт чи послуг звiтного перiоду, якi вiдносяться до майбутнiх перiодiв — виручка за вантажнi перевезення, внесена авансом);

Д74 «Іншi доходи» (доходи, отриманi вiд iншої дiяльностi);

Д97 «Розрахунки з рiзнимидебіторами» (отримано за квитки); К 69 «Доходи майбутнiх перiодiв».

85

У дебет рахунка 69 записується зменшення суми доходiв та включення їх у доходи звiтного перiоду:

Д 69 «Доходи майбутнiх перiодiв»;

К16 «Довгострокова дебiторська заборгованiсть» (повернута орендна плата);

К30 «Каса» (повернуто готiвкою орендну плату);

К31 «Рахунки в банках» (повернуто орендну плату через банк);

К37 «Розрахунки з рiзними дебiторами» (повернуто квитки у зв’язку з вiдмiною спектаклю);

К48 «Цільове фiнансування i цільні надходження» (використано цiльові внески у звітному періоді»;

К71 «Інший операційний дохід» (частина орендної плати зараховується у дохід звiтного перiоду);

К70 «Доходи вiд реалiзації» (частина отриманої виручки зараховується у дохід звiтного періоду).

Синтетичний облiк за кредитом рахунка 69 «Доходи майбутнiх перiодiв» ведеться у другому роздiлi журналу 3, аналiтичний — в оборотнiй вiдомостi, яку треба розробити самостiйно

звiдображенням у нiй видiв доходiв, дати їх утворення, перiоду списання, суми доходу звiтного перiоду.

Поточні зобов’язання вiдзначаються мобiльнiстю, частою змiнюванiстю, що впливає на фiнансовий стан пiдприємства. Оскiльки активи порiвнюються з короткостроковими зобов’я- заннями i визначають коефiцiєнти ліквідності, то зрозуміла пагубнiсть безконтрольного зростання кредиторської заборгованостi. Аналiз структури такої заборгованостi, її своєчасне погашення сприяють фiнансовiй стiйкостi, а тому бухгалтер повинен не тiльки складати проводки та записувати їх у регiстри i бухгалтерський баланс, а й формувати політику щодо поточних зобов’язань. Мистецтво управлiння пiдприємством пов’язується з мистецтвом аналiзу сухих цифр — баченням зв’язків мiж подіями, їх наслідками, вмінням змiнити ситуацiю на краще.

86