Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filf.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
116.65 Кб
Скачать

54.Наука в системі культури.Етика науки

– цеособливий вид пізнавальноїдіяльності, спрямованої на здобуття, об'єктивних, системно організованих і обґрунтованихзнань про світ. Отже, основною функцією науки є розробка та теоретична систематизаціяоб'єктивнихзнань про буття.

Наука як форма культурноїлюдськоїдіяльності є історичнимявищем. Цепорівнянопізній продукт культури. Вважається, що наука як сфера культурисклалася в Європілише в епохупізньогоСередньовіччя та початку Нового часу.

Наука даєлюдствуможливістьвикористовуватисилиприроди, розвиватиматеріальневиробництво, змінюватисуспільнівідносини. Вона сприяєформуваннюнауковогосвітогляду, розширюєкругозірлюдини, звільняєїївідзабобонів та помилок.

Етичнінорми - цедуховнийстрижень, якийвизначаєйого природу як науковця, моральний стан, чесність та чистоту.

Цілковита і повнавідповідальність за дотримання морально-етичнихвимоглежить на вченому. Він, у кінцевомурахунку, приймаєрішеннящододотриманнячиігноруванняетико-моральних норм, щодіють у суспільстві.

Нормиетики, науки, науковоїдіяльностіформуютьсяпідвпливомоб'єктивних і суб'єктивнихфакторів. З одного боку, самесуспільство, рівеньрозвиткупродуктивних сил і виробничихвідносин, загальної та політичноїкультури, політичний режим, а з іншого - рівеньінтелектуального, культурного розвиткуіндивіда, йогоморальнінорми, імперативи і цінностівпливають на цейпроцес. Тому в науковомусвіті, середовищінауковців, науковихспівтовариствахетичнінормиформуються й утверджуються у процесіруху, розвитку і спілкуваннявідвчителя (науковогокерівника) до учня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]