Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
gospod proces pravo.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
137.73 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки укрїни

ЧОРНОМОРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ПЕТРА МОГИЛИ

Факультет післядипломної освіти

Кафедра цивільного та кримінального права та процесу

Реферат

з дисципліни “Господарське процесуальне право”

на тему:

«Вирішення господарських спорів у суді першої інстанції»

Студента групи 458

Назарова Ю.A.

Викладач:

к.ю.н., доцент б.в.з. Шаповалова О.І.

Миколаїв 2013

Зміст

Вступ 2

  1. Поняття господарського спору 4

1.1 Порядок розгляду господарських спорів господарськими судами 5

  1. Подання позовної заяви і відкриття провадження у справі 12

  2. Порушення провадження у справі та підготовка матеріалів до розгляду у першій інстанції 16

  3. Вирішення господарських спорів у судах першої інстанції 18

Висновки 23

Список використаних джерел та літератури 25

Вступ

Актуальність теми. Однією з необхідних умов успішного функціонування всіх елементів створюваного в Україні ринкового механізму є законність і дисципліна в діяльності суб’єктів господарювання. У процесі здійснення своєї господарської діяльності між суб’єктами цієї діяльності виникають, функціонують і припиняються різноманітні господарські відносини. Здійснення господарської діяльності не може проходити без конфліктів, що призводить до суперечностей між суб’єктами господарської діяльності.

Предмет. Суперечності між підприємствами, організаціями, державними та іншими органами стосовно їхніх прав та обов'язків у господарських відносинах називаються господарськими спорами. Саме ці господарські спори і є предметом розгляду та вирішення господарського суду.

Господарські суди - одна з гілок судової влади, на яку Конституцією України і чинним законодавством покладено здійснення правосуддя в господарських відносинах. Утворення системи господарських судів відображає процес становлення в Україні незалежної судової влади. В Україні сформовано систему господарських судів, і це зумовило необхідність теоретичного усвідомлення діяльності цих судів та практики реалізації господарського процесуального законодавства. Здійснюючи судочинство в господарських відносинах, господарські суди як спеціалізована ланка судової системи України покликані не лише розглядати справи у спорах із метою захисту прав та інтересів учасників господарських правовідносин, що охороняються законом, а й сприяти зміцненню законності в господарських правовідносинах. Тому цілком природно, що господарські суди відіграють значну роль у системі інститутів судової влади.

Мета. З моменту прийняття Господарського процесуального кодексу України 6 листопада 1991 року, правова система зазнала суттєвих змін, у тому числі таких, що безпосередньо стосуються судово-правової реформи і розвитку господарського процесуального законодавства. Так, було прийнято нову Конституцію України, що заклала підвалини реформування судової системи і правосуддя, Закон України «Про судоустрій України», яким ця система була значно реформована, Кодекс адміністративного судочинства України тощо. Крім того, значних змін зазнали матеріальні норми господарського права в зв’язку з прийняттям кодифікованого акта - Господарського кодексу України. Отже, у період з 1991 року по 2008 рік господарське процесуальне законодавство зазнало значних змін та доповнень.

Таким чином вдосконалювалось не лише законодавча база даної галузі права, а й саме поняття «господарського процесу». На сьогодні визначення цього поняття дають у двох аспектах. По-перше, як визначений нормами господарського процесуального права постійний рух справи, який виник у сфері господарської діяльності між особами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України. По-друге, як встановлену нормами господарського процесуального права форму діяльності господарських судів, спрямовану на захист оспорюваних чи порушених прав організацій та громадян, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи.

Ці два аспекти дають нам можливість зрозуміти всю важливість господарського процесу як у повсякденному житті так і у професійній діяльності. Адже основними завданнями господарського процесу, що втілюється через господарське судочинство є захист прав і законних інтересів учасників господарських правовідносин; сприяння зміцненню законності у сфері господарських відносин; внесення пропозицій, спрямованих на удосконалення правового регулювання господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]