Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
filf.docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
116.65 Кб
Скачать

52.Глобальні проблеми людства

  1. Терміном «глобальніпроблеми» (від лат. «глобус» - земля, земна куля) позначаютьсянайважливіші і настійнізагальнопланетарніпроблемисучасноїепохи, щоторкаютьсялюдства в цілому. Серед них:

  2. - запобіганнясвітовоїтермоядерноївійни;

  3. - подоланнязростаючогорозриву в рівніекономічного і культурного розвиткуміжрозвинутимиіндустріальнимикраїнами Заходу і країнами, щорозвиваються, усуненняекономічноївідсталості, голоду, злиднів і неписьменності;

  4. - забезпеченняподальшогоекономічногорозвиткулюдстванеобхідними для цьогоприродними ресурсами;

  5. - подоланняекологічноїкризи;

  6. - припинення «демографічноговибуху» у країнах, щорозвиваються, і демографічноїкризи в розвинутихкраїнах через більшраціональнерегулюваннянароджуваності;

  7. своєчаснепередбачення і запобіганнянегативнихнаслідків НТР;

  8. стримуванняміжнародноготероризму й екстремізму, поширеннянаркоманії, алкоголізму і СНІДу;

  9. - вирішенняпоставленихсучасноюепохою проблем освіти і соціальногозабезпечення, культурноїспадщини й моральнихцінностей та ін.

При цьому головне - не упорядкування списку проблем, а виявленняїхпоходження, характеру й особливостей і, насамперед - пошукнауковообґрунтованих і реалістичних у практичному відношеннішляхівїхвирішення.

Глобальніпроблемихарактеризуютьсяпевною «ієрархією», тобтопріоритетністю одних з них стосовноінших, їхньоюспівпідпорядкованістю. Без'ядерний, ненасильницькийсвіт є не тільки г вищоюсоціальноюцінністю, але й необхідноюпопередньоюумовоювирішеннявсіхіншихглобальних проблем.

Датиреальнеуявлення про майбутнє - найважливішезавдання науки. Реалізуватийогоможливо, лишевиходячи з принципів, на якихвзагалітримається весь фундамент науковогознання. Мовайде, насамперед, про принцип об'єктивності, щопередбачає:

  1. суворувідповідністьвисновківвихіднимпередумовам;

  2. доказовийаналізреальності без яких-небудьсуб'єктивнихдоповнень до неї;

  3. знанняпевнихзакономірностей, тенденційісторичногорозвитку.

«Проекція в майбутнє» закономірностейсуспільногорозвитку з урахуваннямїхнеминучогорозвитку й збагачення в ходіісторичногопроцесу й означаєнауковепередбаченнямайбутнього. Середосновнихізвідзначенихзакономірностей, як вважаютьдослідники, якіспираються на матеріалістичнудіалектику, - необоротністьсоціальногопрогресу в масштабах всесвітньоїісторії, зростаннятемпівпоступальногорозвиткусуспільства.

53.Специфіка науки,її співвідношення з філософіею і поза науковим знанням

При розглядіпитання про співвідношенняфілософії і науки є, принаймні, три аспектийогоінтерпретації :

  1. чиявляєтьсяфілософія наукою; не можназаперечуватинаукового характеру філософіївзагалі як одного з потужнихпотоківрозвиткулюдськогознання і культури. І якщо до неїпідходити не лише з боку конкретнихконцепцій, а розглянути з позиціїісторії, то можнавиявитиспадкоємність в розвиткуфілософськогознання, його проблематики, спільністькатегоріальногоапарату і логікидослідження. Не випадково Гегель розглядавфілософіюпередусім з точки зору "науки логіки".

  2. взаємодіяфілософії і приватних (конкретних) наук; Сучаснафілософіявже не можепретендувати на роль науки наук, включатиусізнання. Конкретні науки маютьвласний предмет дослідження, своїзакони і методи, свійрівеньузагальненнязнання. Філософія ж робить предметом свогоаналізуузагальненняприватних наук. Основним методом філософії при цьомувиступаєтеоретичнемислення, щоспирається на досягненняприватних наук, звичайно, у тому випадку, якщо сама філософіяпретендує на науковість. Найбільшівідкриття в конкретних науках сприяли і інтенсивномурозвиткуфілософії.

  3. співвідношенняфілософії і позанауковогознання.

Відношенняфілософії і паранауки, оскількипаранаукавиконуєдеякупсихо- і інтелектуально-терапевтичнуфункцію, служить певним прожитком адаптації в періодсоціальної і індивідуальноїнестабільності. Що ж до раціоналістичної і науковоїфілософії, то її статус, загальнокультурнезначення і просвітницькафункція.

ГЕНЕЗИС НАУКИ - дискусійна проблема в історії науки, пов'язана з виявленнямісторичних умов формування науки, у вирішеннікоторойсложілось два протилежніпідходи (екстерналізм і інтерналізм) і чотириосновнихверсійїївиникнення. До основнихверсіямипоходження науки відносять:

  1. Початок науки, пов'язане з цивілізацієюСтародавньогоЄгипту (IV тис.до н.е.), коли обмеженагрупа людей (присвячені), мала у своємурозпорядженніглибокимизнаннями в галузі математики, медицини, географії, астрономії, хімії та ін, вважаючиїхтаємними і магічними, надавшисильневплив на розвитоклюдськихзнань і, особливо, в Індії, Персії, Китаї, Греції, Римі.

  2. Наука виникла в античнійГреції в VI ст. до н.е. де першіфілософибулиодночасно і вченими, їхосновнийінтересбувпов'язаний з раціональнимпоясненнямпристроїсвітобудови, а лічностнообразная форма міфубулазаміненазнеособлено-понятійної формою філософії (уособленняпоступаєтьсямісцемабстракції), велика увагаприділяєтьсясистемідоказів, що дозволило перейти до раціональногомислення, як початок науковогопізнання.

  3. Наука виникла в пізньомусередньовіччі (в культуріЗахідноїЄвропи в XII-XIV ст.) І булапов'язана з діяльністюанглійськоїєпископа Роберта Гроссетеста і англійськогоченця Роджера Бекона, якістверджувалинеобхідністьдосвідченогопізнанняприроди і переходу до індукції як методу пізнання.

  4. Народження науки в сучасномусенсі слова датуєтьсяНовим часом (XVI-XVII ст.) І пов'язано з іменамиКоперніка (коперниковской переворот), Галілея і Ньютона, які створили наукову картину світу, засновану на законах класичноїмеханіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]