Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологичне право.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

Розділ VІ. Право природокористування (загальні положення)

Верховною Радою або Кабінетом Міністрів України. Право тимчасового користування природним об’єктом, у тому числі на умовах оренди, оформляється договором, форма якого і порядок реєстрації визначаються Кабінетом Міністрів України.

Правокористуванняприроднимиоб’єктамиможевиникнутитакож

узв’язку з користуванням основним об’єктом природи, переданим

укористування або у власність. Так, суб’єкт права користування мисливською фауною або рибними запасами має певні права і по користуванню земельною або водною територією (лісом, водоймищем). Таке природокористування (його умови, межі допустимості та ін.) регламентується безпосередньо законом і не потребує, як правило, спеціального дозволу.

Склад перелічених юридичних дій або фактів, які є підставою виникненняправакористуваннявідповіднимивидамиприроднихоб’єктів, залежить від ступеня правової врегульованості порядку користування природними об’єктами, їх видів і суб’єктів права природокористування. Це стосується, наприклад, ліцензування діяльності в природокористуванні.

Екологічним законодавством у ряді випадків передбачається продовження права тимчасового користування природними об’єктами. Підстави і порядок виникнення і продовження права користування кожним видом природних об’єктів мають особливості, які розглядаються в Особливій частині підручника.

§6. Підстави та порядок припинення, зупинення, зміни права природокористування

Право природокористування може бути припинено (повністю або частково), зупинено на деякий час або змінено тільки на підставах та в порядку, передбачених законом. Для конкретних видів права природокористування, атакожзалежновідоб’єктівцьогоправавизначені різні підстави їх припинення, зупинення на деякий час, зміни. Деякі зпідставєзагальнимидлявсіхабобагатьохвидівприродокористування. Інші ж мають спеціальний характер і поширюються лише на окремі види права природокористування.

Повне припинення права природокристування настає, коли природокористувач позбавляється права користування на весь наданий

109

Загальна частина

йомуприроднийоб’єкт. Частковимприпиненнямвважаєтьсявилучення у природокористувача тільки частини природного об’єкта із збереженням за ним права користування залишеною частиною.

Підставиприпинення(повністюабочастково) правакористування природнимиоб’єктамипередбаченіуспеціальнихстаттяхвідповідних кодексів і законів про природні ресурси. Однак наведені в них підстави (перелік) припинення права користування природними об’єктами не є вичерпними. Так, наприклад, у вказаних кодексах і законах відсутнятакапідстава припинення будь-якогоправаприродокористуван- ня, як смерть громадянина-природокористувача.

Існують також підстави, при наявності яких припинення права природокористування завжди обов’язкове, і підстави, які залежно від розсудукомпетентнихорганівможутьспричинити, аможутьінеспричинитиприпиненняданогоправа. Узв’язкузцимтакіпідставиможна розмежувати на обов’язкові (безумовні) і умовні.

Для всіх видів права природокористування спільною підставою його припинення є добровільна відмова від права користування природним об’єктом або його частиною, коли відпала потреба в ньому. Термін «відпала потреба» законодавець вживає стосовно організацій, підприємств і установ, а термін «відмова від нього» — стосовно громадян. Однак принципової різниці між цими підставами припинення праваприродокористуваннянемає, тимбільше, щовониназванівстаттях, які визначають підстави припинення права природокористування одночасно і для організацій, і для громадян.

В обох випадках передбачається вільне волевиявлення суб’єкта природокористування. Якщо такого волевиявлення немає, підстава припиненняправакористуванняповиннабутиіншою. Фактвідсутностіпотребивкористуванніоб’єктомприродиможевизначатилишесам користувач.

Повнавідмовавідприродногооб’єктаєобов’язковоюбезумовною підставою припинення права природокористування. Часткова ж відмова залежно від конкретних обставин може бути не задоволена компетентниморганом, якийрозпоряджаєтьсяприроднимиресурсами. Це можливо, наприклад, з мотивів недоцільності його подрібнення або з інших важливих міркувань.

Право користування природним об’єктом завжди припиняється із закінченням строку, на який він надавався. І тут не вимагається будьяких додаткових підстав або рішень компетентних органів для його припинення. Однак не виключається необхідність визначення такого

110

Розділ VІ. Право природокористування (загальні положення)

порядку припинення права користування, при якому забезпечувався б контроль за своєчасним поверненням природного об’єкта за його цільовим призначенням і в належному стані.

Підставою припинення права природокористування згідно із законодавствомєнеобхідністьвилученняприродногооб’єктауприродокористувача для державних, громадських та інших потреб. У всіх названихвипадкахцеобов’язковабезумовнапідставаприпиненняправа користування.

Загальнообов’язковою безумовною підставою припинення права природокористування є припинення діяльності підприємства, організації, установи, фермерського господарства, а також смерть громадянина.

Обов’язково припиняється повністю або частково природокористування громадян, яке здійснюється всупереч цілям і вимогам, передбаченим відповідними документами на той або інший вид природокористування. Нецільове ж природокористування, яке здійснюється підприємствами, організаціями і установами, є умовною підставою припиненняправаприродокористування. Підставиприпиненняправа, наприклад, користування диким тваринним світом не передбачають йогонецільовоговикористання(ст. 19 ЗаконуУкраїни«Протваринний світ»). Але його не слід ставити в один ряд з порушенням порядку спеціальноговикористанняоб’єктівтваринногосвіту, атакожрізними правилами, нормамиівимогамипойогоохороніівикористанню, більше того — їх поглинати.

Підставою припинення права природокористування є розірвання договору про тимчасове користування природним об’єктом, у тому числіінаумовахоренди. Воноєумовноюпідставоюприпиненнятого чиіншогоправаприродокористування, бодляйогодостроковогорозірвання необхідна наявність порушень умов договору з боку орендаря або орендодавця.

Закінчення ж строків дії таких договорів є безумовною підставою для припинення тимчасового, у тому числі і орендного користування природним об’єктом.

Деякіпідставиприпиненняправаприродокористуванняпритаманні лише користуванню окремими природними об’єктами. Тому, на відміну від вищенаведених загальних, вони є специфічними для окремих природних об’єктів.

Екологічнезаконодавствопередбачаєтакожвипадкизупинення(тимчасовоїзаборони), обмеження ізміниправаприродокористування.

111

Загальна частина

Зупинення означає тимчасову заборону природокористування до виконання необхідних природоохоронних заходів, тобто зупиняється експлуатаціяпідприємствачиокремихйогоцехів(дільниць) іодиниць обладнання.

Обмеженням права природокористування є випадки, коли на певний період (до виконання необхідних природоохоронних заходів) встановлюються зменшені обсяги викидів і скидів забруднюючих речовинтарозміщеннявідходівуціломупопідприємствучипоокремих його цехах (дільницях) і одиницях обладнання.

При тимчасовій забороні (зупиненні) чи припиненні діяльності підприємствзабороняютьсявсівикидиіскидизабруднюючихречовин тарозміщеннявідходівпопідприємствахвціломучиокремихїхцехах (дільницях) і одиницях обладнання.

Діяльність підприємств обмежується або тимчасово забороняється (зупиняється) вразіперевищеннянимилімітіввикористанняприродних ресурсів, порушення екологічних нормативів, екологічних стандартів, атакожвимогекологічноїбезпекиуспеціальнопередбаченихвипадках уповноваженими державними органами в межах своєї компетенції1.

Зміна праваприродокористування неозначаєприпинення(повністю або частково) даного права, воно стосується лише самого змісту правакористування, тобтозмінюєйогомету, характер, азначить, іправомочності природокористувача.

Кожний вид права природокористування має свій, визначений законом порядок припинення, зупинення або змін, який залежить від самої підстави припинення, зупинення або зміни і значною мірою від різновиду природних об’єктів. Специфічний порядок і умови припинення, зупинення або зміни права користування конкретними природними об’єктами розглядається в Особливій частині підручника.

§ 7. Праваіобов’язкиприродокористувачів

Правомочності природокористувачів повикористанню природних об’єктів втілюються в конкретних правах і обов’язках, визначених Конституцією України, Законом «Про охорону навколишнього при-

1 Про затвердження Порядку обмеження, тимчасової заборони (зупинення) чи припинення діяльності підприємств, установ, організацій у разі порушення ними законодавства про охорону природного середовища : Постанова Верховної Ради України від 29 жовтня 1992 року // Відом. Верхов. Ради України. – 1992. – № 46. – Ст. 637.

112

Розділ VІ. Право природокористування (загальні положення)

родного середовища», кодексами і законами України про природні ресурси, іншими нормативними актами, а також документами на право користування (власності) відповідними природними об’єктами.

Права і обов’язки природокористувачів можна поділити на загальні і спеціальні. Загальними є такі, що притаманні всім без винятку суб’єктам природокористування. Спеціальні ж визначаються залежно від природного об’єкта, який використовується, його природних якостей, специфіки, виду природокористування і властиві лише певним суб’єктам природокористування.

До загальних прав, зокрема, належать такі права: на самостійне господарювання при використанні природного об’єкта, на видобуваннязньогокориснихвластивостейіякостей, наодержанняплодівіприбутків від нього, на здійснення різних дій у межах закону з метою одержання корисного ефекту від природного об’єкта; право вимагати усуненняперешкодукористуванніприроднимоб’єктом, наодержання повної і достовірної інформації про стан навколишнього природного середовища, на участь у проведенні громадської екологічної експертизи, на подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю та майну громадян внаслідок негативного впливу на природний об’єкт, що використовується, право вимагати відшкодування збитків, нанесених правомірними або неправомірними діями інших осіб, на захист порушеного права користування природним об’єктом шляхом подання позову до судових органів.

Права природокористувачів можуть бути обмежені в інтересах держави або інших природокористувачів. Екологічні права природокористувачів забезпечуються шляхом установлення в законодавстві певних гарантій1.

Головним обов’язком усіх природокористувачів є раціональне і ефективне використання природних об’єктів, бережливе до них ставлення відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища. Для цього на природокористувачів покладено обов’язок виконувати передбачені законом певні екологічні вимоги: застосовувати новітні технології; здійснювати заходи щодо запобігання псуванню, забрудненню, виснаженню природних об’єктів, негативному впливу їх діяльності на стан навколишнього природного середовища; здійснювати заходи щодо відтворення при-

1 Див., напр., ст. 10 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

113