Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_psikhologiya_1_kurs_2_semestr-2.doc
Скачиваний:
99
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
413.7 Кб
Скачать

Уява План

  1. Природа та своєрідність уяви як пізнавального процесу.

  2. Види уяви, їх специфіка та взаємозв'язок.

  3. Прийоми створення образів уяви.

  4. Уява та особистість. Розвиток уяви.

  5. Місце уяви в творчій діяльності людини.

  6. Уява та індивідуальна творчість.

  7. Методики дослідження уяви.

Питання для самоконтролю

  1. У чому полягає специфічність відображення дійсності в процесах уяви?

  2. Чим зумовлена діяльність людської уяви?

  3. Чи є уява у тварини?

  4. Від чого залежить багатство створюваних людиною образів уяви?

  5. У чому полягає принципова різниця образів репродуктивної та продуктивної уяви?

  6. Які розумові дії забезпечують створення образів уяви?

  7. У чому полягають особливості мрії як різновиду творчої уяви?

  8. У чому виявляється зв'язок процесів чуттєвого пізнання і мислення з уявою?

  9. Яким є механізм впливу образів уяви на фізіологічні процеси людини?

  10. Як пов'язана уява з емоційно-вольовою сферою особистості?

  11. Поясніть, у чому полягають головні відмінності уяви від уявлень пам'яті. За якими ознаками це можна встановити?

  12. Чи є принципова відмінність між уявою та образним мисленням?

  13. Порівняйте процес уяви з іншими психічними пізнавальними процесами., встановіть їх зв'язки. Що між ними спільного і чим вони відрізняються?

Питання для дискусії

  1. Чи згодні ви з твердженням, що без уяви неможлива будь-яка практична діяльність людини?

  2. Чи може яскравість уяви негативно позначитися на психічному житті людини?

  3. Чи завжди уява є частиною діяльності мислення?

  4. Чи є принципова різниця між уявленнями творчої уяви та галюцинаціями?

  5. Чи погодитеся ви з думкою, що мрія – це створення образів уяви, в справдженні яких людина впевнена?

  6. Чи можна навчити творчості?

  7. Чи може бути уява дитини багатшою, ніж уява дорослої людини?

  8. Чи завжди уява міститься у процесі розумової діяльності? Чи можна стверджувати, що образи уяви аналогічні образам мислення?

  9. Чим пояснюється той факт, що образи уяви є індивідуальними для кожної людини?

  10. У чому полягає відмінність між довільною і мимовільною уявою, творчою і відтворюючою?

Психологічні задачі

Задача 1. Що дають наведені дані для розуміння сутності уяви? Як їх можна пояснити?

Тестування показало, що люди з розвиненою уявою характеризуються невдоволеністю власним і суспільним життям, високою самооцінкою та самовпевненістю, нехтують думкою авторитетних осіб. Найчастіше їх приваблюють незвичні професії, що потребують ризику, прийняття нестандартних рішень. Зв’язку між успішністю діяльності таких людей і рівнем їхнього інтелекту не виявлено.

Задача 2. Розвиткові якого виду уяви сприяє такий методичний прийом?

Улюбленим заняттям учнів на уроці географії були мандрівки по карті. Учитель показував яку-небудь точку на карті, а учні повинні були змалювати флору, фауну, рельєф, вигляд міст, житла, людей певної місцевості.

Задача 3. Визначте, які прийоми створення образів уяви використані: винахідником – при конструюванні дирижабля, гідролітака; письменником – при створенні літературного персонажа; художником-карикатуристом – при створенні дружнього шаржу.

Задача 4. Охарактеризуйте та проаналізуйте ті методичні прийоми, які найдужче сприяють розвиткові уяви.

На уроках літератури в шостих класах широко застосовуються такі види роботи: переказ прочитаного, творчий переказ, постановка запитань до прочитаного тексту; писемні завдання: добір з тексту підпису до картинки, опис дійової особи літературного твору, написання невеликого твору про героїв, які особливо сподобалися, і т.д.

Задача 5. Поясніть, чому деякі люди, не обізнані з медициною, прочитавши опис того чи іншого захворювання, схильні уявляти, що й вони захворіли саме на цю хворобу, що й у них виявляються симптоми цієї хвороби.

Задача 6. Визначте, які прийоми (аглютинація, гіперболізація, загострення, типізація) використані для створення образів творчої уяви. За якими ознаками це можна встановити?

А. У міфах і легендах давнини описуються різні фантастичні істоти – кентаври (істоти з головою людини і тілом коня), сфінкси (істоти з головою людини і тілом лева), дракони тощо.

Б. Говорячи про створення літературних образів О.М.Горький казав: «Вони створюються, звичайно, не портретно, не беруть якоїсь людини, а беруть тридцять-п’ятдесят однієї лінії, одного ряду, одного настрою і з них створюють Обломова, Онєгіна, Фауста, Гамлета, Отелло і т.д…». Він радив молодим письменникам: «Якщо ви описуєте крамаря, так треба зробити так, щоб в одному крамареві було описано тридцять крамарів, в одному попі – тридцять попів, щоб, якщо цю річ читають у Херсоні, бачили херсонського попа, а читають в Арзамасі – арзамаського попа…».

В. Який прийом створення образу уяви використано винахідниками під час конструювання аеросаней, танка-амфібії, дирижабля, екскаватора, тролейбуса та інших механізмів?

Г. – Що зроблю я для людей?! – дужче за грім вигукнув Данко.

І раптом він розірвав руками собі груди і вирвав з них своє серце і високо підніс його над головою. Воно палало так яскраво, мов сонце, і яскравіше за сонце, і ввесь ліс замовк, освітлений цим смолоскипом великої любові до людей, а темрява розлетілася від світла його і там, глибоко в лісі, тремтячи, впала в гнилизну болота. Люди ж, зачудовані, стали камені.

Задача 7. Менделєєв Д.І. уві сні побачив таблицю, яка ґрунтувалася на збільшенні атомної ваги хімічних елементів — варіанті, протилежному тому, на підставі якого він безрезультатно розкладав свій "хімічний пасьянс", коли не спав. Прокинувшись, учений намалював її на клаптику паперу і зробив виправлення лише в одному місці. Подібне сталось і з Кекуле Ф. А., який працював над формулою бензольного кільця. Уві сні він побачив довгі ланцюжки атомних зв'язків ацетилену, які раптом зарухались і почали звиватись як змії. Одна схопила свій власний хвіст і так закрутилась. "Начебто спалах блискавки розбудив мене, – згадував хімік, – я провів залишок ночі, розробляючи гіпотезу".

Як пояснити подібні випадки ? Як вони узгоджуються з природою і сновидінь?

Задача 8. За законом (ефектом) Рібо, перша стадія розвитку уяви Починається у віці трьох років і охоплює дошкільний, підлітковий вік і юність. У цей час уява не залежить від мислення, але у зв'язку з розвитком останнього між ними складаються антагоністичні відносини. Наступна стадія відзначається послабленням ролі уяви і посиленням здатності міркувати. На третій стадії уява підкоряється мисленню, тому в більшості людей вона занепадає і лише у деяких підіймається над мисленням, стаючи справді творчою .

Чи витримав цей закон перевірку в часі? Чи відповідає він даним сучасної психології уяви ?

Задача 9. Як можна пояснити описану поведінку дитини? Що можна порадити батькам?

Батьки дошкільника помітили, що читання сину народних казок призводить до небажаних наслідків – проявів агресивності, задеркуватості, жорстокості. Порадившись, вони припинили читати йому казки. Проте незабаром син став уявляти, як до нього приходить червоний кінь, як він грається з прирученою ведмедицею. Батьки не знали, як їм діяти в цій ситуації.

Задача 10. Людині знадобилися сотні тисяч років, щоб навчитися добувати вогонь, сіяти хліб, писати. Тисячоліття вона йшла від вітряка до парової машини. Століття – від відкриття електричного струму до його широкого застосування. Від появи ідеї про можливість ланцюгової уранової реакції до її втілення минули десятиліття. Нові моделі сучасних комп'ютерів розробляються швидше, ніж користувачі встигають опановувати попередні зразки.

Про що свідчить ця закономірність?Як вона характеризує процес створення нових образів?

Задача 11. Як пояснити описаний випадок? Які психологічні механізми лежать в його основі?

Режисер Л.Шепітько розповідав випадок, який стався під час зйомок фільму «Сходження» з актором В.Гостюхіним. Він грав роль зрадника Рибака і за сценарієм мав синця під правим оком, який щоразу імітували за допомогою гриму. Після сцени, де його персонаж щиро кається у скоєному, під гримом насправді з’явився синець. «Актор, – писала Шепітько, – був у ці секунди Рибаком до останньої краплини крові, до повного психофізичного виснаження».

Задача 12. Визначте, який методичний прийом найдужче сприяє розвиткові конструктивної уяви дітей. Дайте обґрунтування свого вибору.

В одному дослідженні, проведеному з одно яйцевими близнюками, дітей різними методами навчали конструктивної діяльності. Одних дітей навчали методом, що ґрунтувався на наслідуванні. Діти повинні були конструювати будови за запропонованим зразком, що складався з кубиків певної форми. Інших дітей навчали методом, який полягає в тому, що як зразок пропонували тільки загальний контур будови, а дібрати будівельний матеріал і сконструювати будову заданої форми діти повинні були самостійно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]