Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтва.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
947.71 Кб
Скачать

Змістовий модуль I. (19 год.)

«Мистецтво стародавнього світу».

Тема 1. Вступ до мистецтвознавства (лекція 1 г., с.Р. – 1г.).

Мета і завдання дисципліни. Специфіка мистецтвознавчої науки та огляд її еволюції. Місце пластичних мистецтв у системі мистецтв.

Завдання для самостійної роботи: Класифікація видів і жанрів образотворчого мистецтва. Види: архітектура, скульптура, живопис, графіка, прикладне мистецтво. Жанри: історичний, алегоричний, релігійний, батальний, портрет, пейзаж, побутовий, натюрморт. Основні визначення та характерні ознаки. (1 г.)

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Мова образотворчих мистецтв.

  2. Типологія та засади систематизації мистецтва.

Література: 19, 4, 10, 22 т.1, 36, 53.

Тема 2. Найдавніше мистецтво. Доба палеоліту, мезоліту, неоліту. (лек. 1г., с.р. 1 г.) г.) Походження мистецтва. Його функції у первісному суспільстві (у порівнянні з сучасними). Періодизація мистецтва первісного ладу. Об’єкт пізнання і відтворення в палеоліті (тварини) та мезоліті (людина). Характеристика мистецтва палеоліту та мезоліту. Петрогліфи, печерний та наскельний живопис.

Завдання для самостійної роботи: Мистецтво неоліту. Петрогліфи Північної Європи. Наскельний живопис Тассілін-Аджеру та Східного Сибіру. Схематичне мистецтво як завершення циклу пізнання світу (масдазільські гальки, кікладські ідоли). Первісні споруди культового призначення (менгіри, дольмени, кромлехи).

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Семантика та символіка «палеолітичних Венер».

  2. Печерний живопис палеоліту і наскельний живопис мезоліту як вияви функцій пізнання та самопізнання.

  3. Пластична ідеограма та піктограма як явища первісної культури.

  4. Стоунхендж – легенди і дійсність

Література: 22 т.1, 27, 36 т.1, 60.

Тема 3. Мистецтво Месопотамії та Давнього Єгипту. (2г., с.Р. 3 г.))

Мистецтво Стародавнього сходу. Месопотамія: шумеро-акадська архітектура, образотворче та прикладне мистецтво. Старовавілонське царство. Мистецтво хеттів, Асирії та Ніневії. Періодизація мистецтва Стародавнього Єгипту. Характер давньоєгипетської культури.

Архітектура, скульптура живопис та прикладне мистецтво Давнього царства. Зміни у культурі та мистецтві Середнього царства. Мистецтво першої половини Нового царства. Мистецтво Тель-Амарни.

Завдання для самостійної роботи: Архітектура, скульптура та живопис (стінописи) другої половини Нового царства та Пізнього часу. Храми Рамзеса ІІ: Рамессеум та храм в Абу-Сімбелі: грандіозність та декоративність. Мистецтво Ірану: палац Дарія в Персеполі (архітектура, скульптура та ужиткове мистецтво). Храми вогню (чортаги).

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Світоуявлення давніх іранців.

  2. Скульптурний портрет часів Ехнатона.

  3. Жіночі портрети родини Ехнатона.

Література: 8, 10, 22 т.1, 36 т.1, 53, 80, 58.

Тема 4. Мистецтво Стародавньої Греції. (лек. 2 г., с.Р. 3 г.)

Егейське мистецтво як проміжна ланка між давньосхідною культурою та античною. Провідні риси архітектури, скульптури, живопису та прикладного мистецтва та етапи розвитку крито-мікенської культури.

Загальна характеристика давньогрецької культури. Міфологія як першооснова розвитку образотворчого мистецтва. Естетичні та художні ідеали. Періодизація давньогрецького мистецтва. Гомерівський період.

Мистецтво архаїки. Формування ордерної системи в архітектурі. Становлення ідеалу краси людського тіла в архаїчній скульптурі. Чорнофігурний та червонофігурний вазопис. Мистецтво ранньої та високої класики як відтворення ідеалу стриманих почуттів і гармонійної краси. Синтез архітектури і скульптури на рівних засадах. Творчість Мирона, Поліклета та Фідія. Ансамбль афінського акрополя.

Завдання для самостійної роботи. Мистецтво пізньої класики як доби зростання індивідуалізму в давньогрецькому суспільстві. Творчість Скопаса, Праксителя, Лісіппа та Леохара. Еллінізм як завершальний етап розвитку давньогрецького мистецтва. Синтез античної та давньосхідної культур.Видатні пам’ятки доби.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Антична архітектура південного узбережжя Криму.

  2. Кносський палац як видатний ансамбль і взірець синтезу мистецтв.

  3. Побутові сюжети давньогрецького вазопису.

  4. Статуетки з танагри як вияв пізньокласичного та елліністичного художнього мислення.

Література: 4, 10, 21, 22 т.1, 27, 36, 54, 70, 80.