Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтва.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
947.71 Кб
Скачать

Тема IV. Мистецтво хіv – першої половини хvі століття. Європейська готика в українському мистецтві. ( 1 лек., 3 с.Р. )

Розподіл українських земель в середині ХІVстоліття. Переважне значення Галицько-Волинського князівства. Православ’я в як синонім культури та національної самобутності.

Архітектура. Пріоритет оборонної архітектури. Перші кам’яні фортеці з поєднанням руського оборонного зодчества і романо-готичних рис ( Замок, ров, брама і надбрамна вежа; вежі за межами стін фортеці; мерлони і машикулі). Фортеці у Хотині, Крем’янці. Бучачі. Луцький замок. Білгород-Дністровська та Генуезька фортеці. Кам’янецький оборонний комплекс як результат спільної діяльності місцевих та іноземних зодчих. (Комплекс веж, валів і ровів та бастіонів. Використання сприятливого ландшафту). Острозький та Межирічський замки. Оборонні риси культової архітектури. Києво-Печерська лавра. Покровська церква в Сутківцях: 4 башти з машикулями; західна – і притвор і дзвіниця).

Скульптура. Стильові трансформації в скульптурі: впливи готичних форм. Культові сюжети і дрібна пластика на території Галицько-Волинського князівства. Архітектурно-скульптурні елементи тогочасних споруд.

Живопис. Стінописи ц. св.. Миколи в Горянах: площинно-декоративне трактування композицій і життєва безпосередність, аналогії з готикою та проторенесансом. Фрескові розписи храмів у польських містах Кракові, Люблині, Сандомирі. Розписи церкви св.. Онуфрія в Лаврові.

Оповідальність як домінуюча риса ікони к. ХІІІ – ХІV століть: ікони «Св. Микола», «Борис і Глеб», «Юрій Змієборець» з Станилі». «Преображення» З Бусовиська. Нові тенденції в іконописі ХV століття. Майстер ікон з Ванівки (9 фігур «Моління з чином», «Нерукотворний Спас», «Страшний суд» «Страсті Господні»). Ікона «Страсті» з Трушевичів. », «Богородиця з Красова» як вершина національного сприйняття образу.

Завдання для самостійної роботи. Старі містобудівні традиції (дитинець, посади і подоли). Зміни під впливом Магдебурзького права. Центр міста – ринкова площа та ратуша. Забудова Бучача, Кам’янець-Подільська на засадах регулярного планування. Львів: Високий та Низький замки, стіни з 25 вежами, 2 брами. Прямокутна сітка вулиць від Ринку. Муровані культові споруди західного регіону. Однонефні костьоли в Дрогобичі, Львові, Береговому. Вірменська церква у Львові за схемою галицької ц. св.. Пантелеймона ХІІ ст..

Формування іконостасного комплексу як православно-слов’янська особливість. Монументальність Деісусного ряду в іконостасі. Архангели з Дальови. Богородична тема: «Луцька Богоматір. Іван-маляр: «Христос із Жовкви». Книжкова мініатюра ХІV – п. пол..ХVІ ст.. Київська псалтир, Галицьке євангеліє.

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Поєднання вітчизняних та західноєвропейських оборонних прийомів у фортифікаційних спорудах України ХV століття.

  2. Білгород-Дністровська фортеця.

  3. Замки Лівобережжя ХVІ століття.

  4. Західноєвропейські містобудівні ідеї готики та ренесансу в забудові Львова та Кам’янець-Подільська.

  5. Стінописи українських майстрів у культових спорудах середньовічної Польщі.

  6. Становлення українського іконостасу в ХV – ХVІ століттях.

  7. Богородичні ікони в українському іконописі доби.

Література: 5, 15, 21 т.3, 22, 24 т.2, 29, 30, 35, 46, 53, 55.

Лабораторна робота. Порівняльний мистецтвознавчий аналіз ікон Володимирської Богородиці та Богородиці з Красова. На основі ретельного вивчення мистецтвознавчої літератури та візуального аналізу викласти спостереження щодо спільних рис і відмінностей художньо-стилістичних чкостей обох творів.

За вибором можна здійснити подібний аналіз Андріївської церкви у Києві та собору св.. Юра у Львові.