Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія мистецтва.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
947.71 Кб
Скачать

Тема 1 Пізнє відродження в Італії. (Чінквеченто) (лек. 1 г., с.Р. 2 г.)

Високе та Пізнє відродження в Італії Скульптура: творчість Мікеланджело раннього та пізнього періодів – взірець мислення і стилістики Високого та Пізнього відродження. Творчість Джорджоне («Мадонна де Кастельфранко», «Три мудреці», «Спляча Венера», «Сільський концерт»).Формування маньєризму у флорентійській школі сер. ХVІ століття: архітектор Дж. Вазарі (вулиця) Уфіцці; твори Парміджаніно, Бронзіно, Пріматіччо.

Завдання для самостійної роботи: Своєрідність венеціанського мистецтва часів високого Відродження. Живопис Тиціана.: релігійні, алегоричні та портретні композиції раннього періоду («Венера Урбінська» «Знесення Марії», п-т юнака з рукавичкою, «Венера з люстерком»); пізній період творчості (портрети папи Павла ІІІ, П.Аретіно, Карла V, «Св.Себастьян», «Оплакування»). Мистецтво пізнього Відродження. Архітектура А.Палладіо. Скульптура Б.Челліні. Живопис А.Веронезе (розписи вілли Барбаро, «Бенкет в домі Лівія», «Шлюб в Кані Галилейській», та вівтарні композиції і алегоричні полотна). Композиційно-перспективні видовищні ефекти живопису Я.Тінторетто (цикл з життя св. Марка, «Путь на Голгофу», «Таємна Вечеря», міфологічні композиції). Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

Вчитель і учень: П.Перуджіно та Рафаель як митці Раннього та Високого відродження. Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Будівничі собору св..Петра: від від Браманте до Мікеланджело.

  2. Творчість Б.Челліні.

  3. Літературна творчість Мікеланджело і взаємозв’язках з образотворчыстю митця.

  4. Реальність та ідеали гармонії в «Афінській школі» Рафаеля.

  5. Раціоналізм і емоційність «Сикстинської мадонни» Рафаеля.

  6. Сюжети «Сотворення світу» Мікеланджело в Сикстинській капелі.

  7. Образи пророків і сивілл Сікстинської капели.

  8. «Таємна вечеря» Леонардо да Вінчі – міфи і реальність.

  9. Групові портрети в творчості Рафаеля і Тіціана.

  10. Площа св.. Марка у Венеції: шлях ренесансної архітектури від собору до бібліотеки.

Література: 11, 2, 5, 10, 23, 26, 27, 53, 56, 78.

Тема 2. Загальна характеристика Північного відродження (лек. 1г., с.Р. 1г.).

Зміст терміну і характеристика художнього явища порівняно з італійським Ренесансом. Своєрідність системи видів і жанрів мистецтва. Пріоритет живопису. Хронологія і провідні національні художні школи.

Література: 10, 11, 22 т.3, 36 т.2, 56, 81.

Тема 3. Мистецтво відродження у Нідерландах. (лек. 1г., с.Р. 3г.)

Провідні тенденції нідерландського живопису ХV cтоліття. Ян ван Ейк як основоположник нового мистецького світогляду. Закладення основ портрету, пейзажу, побутового жанру в його творах. .Розвиток окреслених тенденцій в творчості майстрів середини та другої половини століття.

Завдання для самостійної роботи: Значення руху Реформації для культурної спільності країн Північного Відродження. Ієронім Босх. Майстри-романісти (Ян Скорель, П.Артсен). Творчість Пітера Брейгеля Мужицького. Панорамність відтворення світу в ранніх роботах («Падіння Ікара»); фольклорно-іронічний характер «Фламандських прислів’їв», «Дитячих ігр»; відтворення суспільних мотивів «Винищування немовлят»; алегорії «Безумної Грети» і «Вавілонської башти»; «Пори року» та «Селянське весілля»; «Сліпці» і «Каліки». «Танець під шибеницею».

Теми рефератів та індивідуальних навчально-дослідних завдань:

  1. Містично-аналітичне відтворення світу в творах Я. Ван Ейка.

  2. Портретний живопис Я.ван Ейка та Р.ван дер Вейдена.

  3. Криза середньовічного світогляду в роботах І.Босха.

  4. Панорамність відтворення світу в полотнах П.Брейгеля Старшого.

Література: 2, 4, 11, 22 т.1, 23, 27, 36 т.2, 56.