Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум_МВР.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
831.49 Кб
Скачать

З досвіду роботи шкіл нового типу

Мета:Забезпечити усвідомлення виховних систем шкіл нового типу

  1. Проаналізуйте фрагмент презентації виховної системи закладу нового типу

Мета виховної роботи ліцею визначена Національною доктриною розвитку освіти України та ліцейною Концепцією національного виховання „Громадянин України ХХІ століття” – створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України і світу.

В основу кожної особистості  ліцею покладений принцип цілісності, направлений на розвиток здібностей кожного ліцеїста, на підготовку гармонійної особистості, людини інноваційного типу культури, інноваційного типу мислення, інноваційного типу дій, здатної до саморозвитку з високим рівнем громадянськості та орієнтацією на здоровий спосіб життя.

Інтегруючо-генеруючою основою виховання в цілісній моделі освіти ліцею є людина та народоцентристське, духовно-гуманістичне українознавство і родинність як філософія і методологія „школи-родини”.

Серцевиною виховного процесу є особистість – її нахили, здібності, потреби, інтереси, самоствердження в житті, та одним із принципів виховної системи – „життєва компетентність особистості та підготовка до її успіху”.

СТРУКТУРА УПРАВЛІННЯ ВИХОВНИМ ПРОЦЕСОМ

Виховна робота в ліцеї проектується шляхом координації діяльності та освітніх взаємодій:

  • кафедри національного виховання;

  • виховних моделей учнівських груп у межах системи „Ліцей – родина”;

  • учнівського самоврядування ліцею;

  • батьківського осередку ліцею;

  • випускників ліцею;

  • мистецьких студій (літературної, вокальної, театральної, хореографічної, фольклорно-етнографічної);

  • мистецького центру (Картинної галереї, Музею „Культурна спадщина України”);

  • предметних кафедр та науково-методичних лабораторій ліцею.

  1. Виокремте місію закладу.

  2. Сформулюйте основні структурні компоненти виховної системи закладу. З’ясуйте їх вплив на виховання ліцеїстів.

Самоаналіз виховної роботи (н.І.Зеленкова)

Мета:сприяти розвитку аналітичних здатностей майбутнього класного керівника, вмінь усвідомлювати результати виховної роботи.

Опрацюйте зроблений класним керівником аналіз виховної роботи.

На початку навчального року переді мною стояло завдання – забезпечити адаптацію вчорашніх учнів початкової школи до умов середньої ланки. Відмінною рисою середньої школи, на мій погляд, є ставка вчителів на значну долю самостійності дітей як у навчанні, так і в позакласному житті.

1. Успішно та безболісно пройшло звикання учнів до нових учителів і їхніх вимог.

2. Ніяких проблем не було у виборі старшого чергового. А от організація прибирання кабінету мала свої вади (в першу чергу через те, що прибирання здійснюється технічним персоналом). Графік чергування не завжди витримувався, мої спроби призначити різних відповідальних за чергування також були невдалими. Я хотіла б переконати батьків на наступний рік відмовитися від послуг прибиральниці. Одними генеральними прибираннями не привчиш дітей дбайливо ставитися до тих приміщень, де вони навчаються. Так що завдання трудового виховання в моєму класі мають неосяжні обрії.

3. На початку навчального року я отримала сформований колектив. У 5-й клас прийшла тільки одна новенька дівчинка. Моїм завданням було забезпечити комфортне відчуття кожного учня цього колективу в умовах нижчого ступеню середньої школи. Як і у будь-якому колективі, в моєму класі є декілька угруповань зі своїми лідерами, є діти, що випадають із колективу за тими або іншими причинами. Тому в позакласні заходи я намагалась залучити абсолютно всіх дітей. І це мені вдавалося, оскільки їм усім дуже подобається брати участь у різноманітних творчих справах. Що у підсумку: нехай не всі вони дружні (деякі явно не симпатизують одне одному), та спалахів агресії, ненависті, явного антагонізму нам вдалося уникнути (хоч конфлікти були).

Формування колективу, крім творчих справ, сприяло й регулярне анкетування на такі теми, як «Що подобається у стосунках учнів у класі? Що не подобається», «Що таке дружба?» та ін. Причому узагальнені результати цих анкет оформлялись у вигляді газети різними групами дітей. Ці газети зазвичай викликали у дітей активний інтерес, а головне, до результатів цих анкет мені, як класному керівнику, було зручно звертатися під час спілкування з класом.

4. Велику допомогу у виховній роботі мені надавали батьки. Адже у нас з ними спільні завдання – забезпечити психологічний комфорт дитини. Важливо, що в нас з більшістю батьків схожі уявлення про те, що це таке.

Протягом року регулярно один раз на два тижні проводились класні години різного плану (найчастіше організаційні, але були й тематичні, які торкалися в першу чергу взаємин у класі). Цікавим моментом на заключній класній годині була ідея присяги, що виникла спонтанно, перед всім класом будь-якого бажаючого «казати правду, тільки правду і нічого крім правди» про прожитий навчальний рік. Учні виходили до вчительського столу, одну руку клали на серце, другу – на наш класний журнал і говорили про все: про удачі та невдачі, образи і відкриття, які траплялися протягом року.

Також цікавим моментом був тест на самооцінку учнів, що складався з трьох частин. Спершу цей тест писали учні, а на заключних батьківських зборах на ті ж самі запитання відповідали батьки, оцінюючи свою дитину. Результати дуже цікаві: хтось бачить своїх дітей так само, як і вони самі; хтось явно сприяє їх як малюків, тоді як дитина давно вважає себе дорослою та самостійною і т.п.

Я планую наступного навчального року проводити індивідуальну роботу з учнями та їхніми батьками, відштовхуючись від цих тестів. Гадаю, що це привнесе позитивні результати.

На наступний навчальний рік ми плануємо участь у всіх загальношкільних справах, постановку спектаклю, обов’язково похід, свято «День народження класу».

Протягом року позаурочна робота 5-Б класу мала такий вигляд.

  • Свято «День народження класу».

  • Участь у загальношкільному туристському зльоті.

  • Участь у святі «День учителя».

  • Новорічний класний вечір (спектакль).

  • Участь у святі «День школи».

  • Екскурсії в музеї і театр.

  • Участь у загальношкільному ярмарку.

  • Спектакль.

  • Поїздка до Умані (парк «Софіївка»).

  • Дводенний похід.

  • Випуски газет (у необмеженій кількості).

  • Зустрічі з ветеранами.

На жаль, так мені й не вдалося домогтися від дітей заміток до шкільного літопису. Вестиму з ними роботу в цьому напрямі наступного року.

Активну участь у житті класу та школи брала половина дітей класу. Насправді, ніхто не залишався поза життям класу.

Якщо оцінювати рівень вихованості дітей, то, безумовно, вони всі добре виховані, немає хамів і грубіянів.

Складними в своїй поведінці я могла б назвати дуже милих, проте «нерівних» п’ятьох хлопчаків. Це такі собі «осередки збудливості». Часто-густо саме вони створюють галас і затівають метушню на уроці (з одним із них я веду індивідуальну роботу, зв’язок з батьками – постійний).

Що стосується успішності, то навчальний рік 5-Б клас закінчив з такими результатами: 11 учнів на «4», і 5 учнів з однією «трійкою».

У плані навчання є відверто слабкі, на жаль, ледащі діти. Навчання їм дається важко.

Протягом року я слідкувала за навчальним процесом у класі: відвідувала уроки (математика, історія, іноземна мова), постійно спілкувалася з викладачами, організовувала їх зустрічі з батьками.

Турбує мене ставлення дітей до вчительки французької мови (різко негативне), нелюбов до уроків музики, малювання.

Маю надію, що наступний навчальний рік буде більш плідним.

  1. Складіть «портрет» класу і покажіть місце у ньому класного керівника.

  2. Які, на Ваш думку, стосунки в класі, чи реалізовувалися протягом року важливі завдання виховання учнів? Що цьому сприяло?

  3. Надайте оцінку діяльності класного керівника. Чи вдалося йому розкрити зміст своєї роботи?