Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум_МВР.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
831.49 Кб
Скачать

1. Підходи до розробки кейсів 53

2. Міні-кейси до практичних занять з курсу 55

Методика організації і проведення виховних заходів 55

Аналіз виховних програм передового педагогічного досвіду 59

Методики планування виховної роботи (Н.І. Зеленкова) 60

Моніторинг особистісного розвитку учня і учнівського колективу 62

Людяність і освіченість (Н.В. Долгая) 64

З досвіду роботи шкіл нового типу 64

Самоаналіз виховної роботи (Н.І.Зеленкова) 65

Діти і кишенькові гроші 68

Ефективна взаємодія сім’ї і школи 69

РОЗДІЛ ІІІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ 72

РОЗДІЛ ІV ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА СТУДЕНТІВ ЗА ЗМІСТОМ КУРСУ (О.О. Лаврентьєва) 76

Реферат «Методика підготовки та проведення рухливих ігор» 76

Підготовка і презентація виховних проектів 78

1. Теорія методу проектів 78

2. Рекомендації до виконання виховних проектів 80

РОЗДІЛ V КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ДОСЯГНЕНЬ СТУДЕНТІВ ЗА ЗМІСТОМ КУРСУ 83

ЛІТЕРАТУРА ДО КУРСУ 86

Список основної літератури 87

Періодичні видання 89

Список рекомендованої літератури 89

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ 91

СЛОВНИК 94

ДОДАТКИ 100

Психолого-педагогічна характеристика 9-А класу 100

Зразковий зміст матеріалу до практичного заняття 101

Методика організації естетичного виховання учнів (Н.І. Зеленкова) 101

ВСТУП

Курс «Методика виховної роботи» є логічним продовженням курсу «Педагогіка», органічно пов’язаного з педагогічною практикою студентів та виховною роботою сучасної школи.

Метою курсу «Методика виховної роботи» є надання студентам теоретичних основ та навичок організації та управління процесом виховання учнів; усвідомлення та практичне використання законів, закономірностей, принципів, технологій, інноваційних методів та прийомів у здійсненні педагогічного керівництва вихованням учнів сучасної школи.

Завданнями курсу є:

  • поглиблення, розширення, закріплення знань, умінь та навичок студентів з теорії і методики виховання на основі комплексного підходу до організації та проведення виховного процесу у сучасній школі;

  • формування у студентів стійкого інтересу до творчої педагогічної діяльності, використання передового педагогічного досвіду;

  • опанування методикою та технологією організації виховного процесу;

  • засвоєння способів, прийомів, технологій інноваційної виховної діяльності.

Зміст і завдання курсу ґрунтуються на основних нормативних документах і передбачають реалізацію Національної Програми виховання молоді в Україні через формування майбутніх педагогічних працівників, здатних здійснювати професійну діяльність на демократичних та гуманістичних засадах, реалізовувати освітню політику як пріоритетну функцію держави, що спрямовується на розвиток та самореалізацію особистості учнів у навчально-виховному процесі, задоволення її освітніх і духовно-культурних потреб, а також потребу бути конкурентоспроможними на ринку праці.

В умовах сьогодення метою виховання є формування морально-духовної життєво компетентної особистості, яка успішно самореалізується в соціумі як громадянин, сім’янин, професіонал. Реалізація цієї мети покладена на педагогічний колектив сучасної школи, однак, більшою мірою, на класного керівника, який повинен володіти, задля цього, певними уміннями та навичками з теорії та методики виховання.

На формування у майбутніх педагогів нагальних знань з теорії і методики виховної роботи, умінь і навичок її організації та здійснення у сучасній школі і спрямований курс «Методика виховної роботи».

Під час вивчення курсу «Методика виховної роботи» студенти мають:

  • закріпити та розширити знання з теорії навчання та виховання;

  • навчитися: визначати рівень вихованості учнів та розвитку учнівського колективу з використанням комплексу психолого-педагогічних методів; аргументовано висувати конкретні виховні завдання з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів і дитячого колективу; планувати систему позакласної виховної роботи; доцільно обирати та використовувати різноманітні форми, методи, засоби організації та згуртування учнівського колективу; володіти уміннями залучати учнів до творчої колективної діяльності; допомагати роботі дитячих та юнацьких громадських організацій; спрямовувати діяльність учителів, батьків, вихователів груп подовженого дня, громадськості у вихованні дітей; встановлювати доцільний стиль відносин з дітьми, батьками та учителями.

У пропонованому посібнику розкриті основні види діяльності студентів щодо засвоєння змісту курсу «Методика виховної роботи». Навчально-методичний посібник укладено на основі багаторічної роботи кафедри педагогіки. Він містить педагогічно-адаптований матеріал, необхідний для якісної підготовки студентів до практичних занять, здійснення ними самостійної та індивідуальної роботи.

Розділ І. «Зміст практичних занять» складений на основі наробок досвідчених викладачів кафедри педагогіки (З.В. Друзь, Н.І. Зеленкової, А.М. Король, О.О. Лаврентьєвої, Л.Є. Соколової, С.М. Щербіни, Н.В. Долгої).Зміст практичних занять ґрунтується на необхідності здійснення студентами моделювання педагогічних ситуацій, включення їх у ділові ігри, обговорення різних варіантів здійснення виховних заходів, ведення виховної роботи, створення виховної системи.

Кожне практичне заняття є сукупністю взаємопов’язаних інформаційного, практичного, рефлексивного блоків, блоку вільного обміну інформації та самоосвіти, що має забезпечити формування в студентів стійких вмінь та навичок педагогічної діяльності. Для підготовки занять рекомендується опрацювання студентами інформаційного, практичного блоків, блоку вільного обміну інформації та самоосвіти. Рефлексивний блок подається для методичної допомоги викладачеві у проведенні занять.

Розроблена програма курсу логічно пов’язана з педагогічною практикою студентів та виховною роботою сучасної школи; зміст практичних занять і весь обсяг самостійної роботи спираються на практику роботи школи, позашкільних дитячих закладів, громадських організацій. Тому у посібнику вміщено кілька варіантів проведення практичних занять, альтернативні теми і напрями виховної роботи, орієнтовані на сучасне бачення виховного процесу.

Розділ ІІ «Міні-кейси для практичних занять». Орієнтує студентів на системне і ґрунтовне усвідомлення конкретних педагогічних ситуацій, їх аналіз і пошук альтернативних шляхів здійснення виховної роботи. Запропоновані у Розділі приклади міні-кейсів можуть бути включені у зміст відповідного практичного заняття.

Розділ ІІІ «Рекомендації до організації самостійної роботи»призначений на допомогу студентам не лише в якісному засвоєнні курсу МВР, а і у створенні власного банку педагогічних ідей, інноваційних підходів у виховній роботі, що стане у пригоді під час педагогічної практики і професійної діяльності.

Розділ ІV «Індивідуальна робота студентів» містить теоретичні основи і методичні рекомендації щодо підготовки реферату «Методика проведення рухливих ігор» та здійснення індивідуального виховного проекту.

Розділ V «Критерії оцінювання досягнень студентів за змістом курсу» складений на основі сучасних вимог щодо організації навчально-виховного процесу у ВНЗ за кредитно-модульною системою. Тут поданий розподіл балів за кожним видом робіт для двох змістових модулів курсу, критерії оцінювання.

Додаткимістять окремий матеріал, якій може бути використаний студентами при підготовці до практичних занять.

У посібнику також вміщено список рекомендованої літератури та джерел, термінологічний словник. Рекомендована література підібрана з урахуванням можливостей бібліотеки КДПУ.

Навчально-методичний посібник «Методика виховної роботи. Практикум» рекомендується для студентів педагогічних університетів.