Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология / психология.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
948.22 Кб
Скачать

61.Сутність основних методів (м) навчання.

М. навчання – засоби роботи вчителя(В) та учнів, за допом. яких досягається оволодіння знаннями, вміннями та навичками, формується світогляд учнів, розвиваються здібності.Існує 4 основних М. навчання, які використов. в плані уроку:1. Пояснювально – ілюстративний М: учні сприймають ті факти і явища, про які розповідає їм В. Інформація фіксується в пам’яті, сприйняття формується за допомогою слова, книги, наочного посібника, досвіду і т.і. Передбачає велику кількість пояснюючих, управляючих дій, може включити повторення, пояснення, показ наочності (плакатів, карт, малюнків на дошці).2. Репродуктивний М: заснований на відтворенні знань, повторенні засобів дій у завданні В. Передбачає подачу готових фактів, доказів, а також визначення понять. В. акцентує увагу на головному. Так будується лекція і бесіда. На основі цього М. частіше за все здійснюється програмне навчання. Недолік: він не дозволяє в повній мірі розвивати гнучкість і самостійність мислення.

3. Проблемно – пошуковий М: В. створює проблемну ситуацію, організовує колективне обговорення можливих підходів до рішення цієї проблеми. Протягом вакладення матеріалу, В. “веде” за собою мислення слухачів, робить його більш активним і творчим. В. організовує участь учнів в розкритті тих чи інш. питань теми, яка вивчається. Учень може формулювати питання по матеріалу, що вивчається, підбирає докази по даній В. тезі, бере участь в еврістичній бесіді.

4. Дослідницький М : Учні беруть участь в науковому пізнанні, вивчають факти, спостерігають явища,виявляють проблему дослідження, вивчають літ-ру, оцінюють рез-ти, роблять висновки про можливості засвоєних знань.

М навчання мають такі цілі: дати учням знання основ наук;навчити застосовувати їх на практиці;розвинути учнів, виробити активність;навчити самостійності;сформувати світогляд.

63. Основні властивості контролю(к.).

Перевірка і оцінка знань мають ряд властивостей:

контролююча власт. – виявлення стану знань, вмінь, навичок як у окремих учнів, так і у класу для визначення можливостей подальшого просування в вивченні програмного матеріалу і в той же час слугує засобом К. ефект. як навчання, так і викладання.

навчаюча власт.- означає, що проведення перевірки знань повинно бути корисним для всього класу. Вона сприяє самоконтролю (слухаючи відповіді товаришів, кожен може співставити свої знання з знаннями інших), активізує діяльність кожного члена класу , забезпечує закріплення погано освоєного матеріалу та інше.

виховна власт. – полягає в привченні учнів до систематичної роботи, в їх дисциплінуванні, допомагає розібратися кожному в своїх знаннях і здібностях.†організуюча власт.– починає діяти задовго до підсумкового К; з самого початку навчання, коли вчитель дає установки і виставляє вимоги, які будуть використані при тому чи іншому виді К

розвиваюча власт.– реалізується самими учнями. При правильній організації К. розвивається мислення, виховуються вольові та інші якості особистості.

методична власт.– здійснюється самим вчителем для наступного удосконалювання курсу, корекції всього учбового процесу.