Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология / психология.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
948.22 Кб
Скачать

81. Види навчальних цілей та засвоєння бази знань як основа таксономії навчальних цілей.

Першим і дуже важливим показником при вивченні циклів навчального процесу єконкретизація цілей навчання.Всіціліреалізуються в тісному взаємозв'язку одна з одною, формулюються в термінахуміньізадач.Загальніцілістосуються навчального предмета, що вивчається протягом усього періоду навчання. Предметно-специфічніціліпов'язаніззадачами, що повинен навчитися вирішувати учень у результаті вивчення даного предмета протягом одного року.Частніцілі- цецілівивчення конкретнихрозділів, тем цих навчальних предметів. Аналіз досвіду роботи вчителів дозволяє виділити в кожному циклі засвоєння навчального матеріалу чотири такі специфічні найближчі предметні дидактичнихцілі:

- ознайомлення і первинне закріплення навчального матеріалу;

- актуалізація, відтвореннядосліджуваногоі формуваннянавичокіуміньшляхомзастосування його в навчальній практиці;

- систематизація знань і уміньна основі застосування їх у життєвій практиці;

- контроль знань і умінь.

Процес розробки таксономії цілей

навчання може здійсеюватися у декілька етапів. На першому етапі визначаються загальні цілі та можливий вплив засвоєного змісту дисципліни на спрямованість особистості студентів. На другому етапі цілі навчання уточнюються в процесі розробки моделі засвоєння бази знань.

Модель засвоєння бази знань навчальної теми – це перелік елементів бази знань з визначенням рівня засвоєння кожного елемента.

До елементів бази знань відносяться:

Поняття, терміни, факти, символи,судження.

Тенденції, властивості, теорії, критерії, закони

Правила, принципи, норми, методи, процеси, алгоритми.

Засвоїти знання – це щонайменше бути здатним відтворювати елементи бази знань, застосовувати елементи бази знань для розв’язання типових задач предметної галузі, використовувати базу знань для здобуття нових знань і розв’язання нових задач в нових умовах.

82. Основні види планування унавчально-виховних закладах. Програми та плани.

Державні освітністандарти отримують реальне втілення у формуванні змісту освітивтакихнормативних документах: навчальному плані, навчальнійпрграміі навчальній літературі. Кожний із цих документів відповідає певному рівню проектування змісту шкільноїосвіти. Навчальний план - рівню теоретичнихуявлень; навчальна програма - рівню навчального предмета; навчальна література - рівню навчального матеріалу.

Навчальні плани - це нормативні документи, що спрямовуютьдіяльність школи. Навчальний план загальноосвітньої школи - це документ, щоміститьпереліквивчаємиху ній предметів, їхній розподіл по роках навчання і кількістьчасівна кожний предмет. У практиці сучасної загальноосвітньої школи відомітаківидинавчальних планів: базисний державний навчальний план, регіональні навчальні плани, навчальний план конкретної школи.

Навчальна програма - це нормативний документ, у якому окреслюється коло основних знань, навичокіумінь, які підлягають засвоєнню по кожному окремо узятому навчальному предмету. Вона включає перелік темвивчаємогоматеріалу, рекомендації по кількості часу на кожну тему, розподіл їх по роках навчання і час,який відводитьсядля вивченнявсьогокурсу. Навчальна програма в структурномувідношенніскладається зтрьохосновних компонентів : пояснювальна записка, у якій визначаються цільові напрямки вивчення даного конкретного предмета, змістосвіти- навчальний матеріал, що включає основну інформацію, поняття, закони, теорії; методичні вказівки прошляхиреалізації програми, що стосуються методів, організаційних форм,засобівнавчання, а такожоцінкизнань,навичокіумінь, щоодержуютьсяучнями.