Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология / психология.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
948.22 Кб
Скачать

102. Позиції у спілкуванні. Проблеми, що виникають на підставі цього.

Позиції спілкування (3) (“Прибудови у спілкуванні”):

Позиція батька (“Прибудова зверху”). Незалежний, нікому не підлеглий, відповідальність бере на себе (самовпевнений, агресивний). Уділовому спілкуванні ця позиція може проявитись у критичний оціночній поведінці та менторських висловлюваннях.

Позиція дитини (“Прибудова знизу”). Залежність від інших, підлеглий, відповідальність на себе не бере, не впевнений у собі. У діловому спілкуванні упертий і злий

Позиція дорослого (“Прибудова поруч”). Людина вміє враховувати ситуацію, розуміти інтереси інших і розприділяти відповідальність між собою і іншими. Коректний, стриманий. У діловому сп-ні найбільш адекватно стосункам, що склалися між співробітниками

103. Характеристика стилів спілкування

У діловому спілкуванні можна виділити тиж стилі , які притаманні й пед.спілкуваню:

Авторитарний

Ліберальний

Демократичний

Авторитарнийхар-ся тим, що керівник спілкується в колективі на правах єдиного авторитету, який подавляє ініціативу співрозмовника і діє також через накази та команди Такий керівник постійно бачить у підлеглих амбіції, демагогію, і небажання працювати.Щоб зобов’язати людей працювати викор-ся жорсткий контроль.Керівник сам приймає рішення, думка підлеглих його не цікавить, головне виконати роботу б-я ціною.

Керівник з таким стилем спілкування тримає весь колектив у постійному напруженні, примушує працювати з перевантаженням, але водночас такий керівник не може розраховувати на увагу з боку співробітників і на співчуття.

Ліберальнийхар-ся тим, що керівник йде на поводу у начальства тапідлеглих і тим самим “розривається” між ними , т.як їх вимоги та інтереси співставити не можна. Такий керівник намагається перекласти відповідальність на чужі плечі, ухилитися від прийняття рішень і відповідальності за справу, перекладаючи все на керівництво та підлеглих. Керівн-ву його шкода, водночас воно сміється над ним. У підлеглих він не користується авторитетом, хоча при такому начальнику м.робити все, що завгодно. У результаті в колективі процвітає анархія, застій, з’являються неформальні лідери.

Демократичний кер-к приймає рішення на основі урахування думок колективу та інтересів справи, створює такий мікроклімат , коли успіхи кожного заохочуються, ініціатива і самостійність підтримуться. Основна форма спілкування такого кер-ка –поради, передача інф. Контроль здійснюється для зворотнього зв’язку. Керівник здатний вести за собою , взяти відповідальність на себе, а не давити своїм авторитетом.

104. Маніпуляції. Їх місце та роль у спілкуванні.

105. Типи маніпулятивної поведінки у навчанні та заходи по її обмеженню.У практиці професійного спілкування на сьогоднішньому етапі нажаль широкого використання набув індивідуальний стиль, який передбачає маніпулювання людьми. Поняття “маніпулювання людьми” має негативне значення. Виділяють чотири маніпулятивні системи: 1. Активний маніпулятор. Основне завдання людини є панування над іншими людьми. Він намагається керувати іншими людьми, чого б це йому не коштувало. А.М. ніколи не розкриває іншим своїх слабких сторін і завжди грає роль людини, яка повна сил та енергії. Використовує своє соціальне положення для панування над іншими людьми.

2.Пасивний ман-тор. Сутність свого професійного сп-ня він вбачає в тому, щоб не викликати роздратування у інш людей.. Він грає безпорадного, дурного. У проф сп-ні він завжди виграє своєю пасивністю.

3.Маніпулятор, який весь час змагається. Він своє життя бачить, як ланцюжок, в якому переплетені його виграші та програші. Собі він відводить роль бійця у проф сп-ні, і для нього життя – це постійна битва, а люди, з якими він зустрічається у проф сп-ні – це суперники, або навіть, вороги. Такий ман-ор є сумішшю активного та пасивного ман-рів. 4.Байдужий ман-ор. Він грає у проф сп-ні байдужість до всього, що відбувається. Його девіз: “Мені на все начхати”.

Маніпулятивні системи дають 8 видів маніпуляторів:

1.Диктатор. Він завжди перебільшує свої сили, найчастіше наказує людям і звертається до цитат, які висловили авторитети. Робить все можливе, щоб керувати партнерами, перетворюючи їх у “жертви”. Різновиди диктатора: начальник, бос, мати.

2. Ганчірка. Пряма протилежність диктатору. Прийоми у сп-ні: все забувати, нічого не чути, пасивно мовчати. Різновиди: хамелеон, нерозумний (глупий).

3.Калькулятор. Він пербільшує необхідність всіх і завжди контролює. У проф сп-ні часто бреше, намагається з одного боку перехитрити, а з др – перевірити інших людей. Різновиди: шантажист, гравець, спеціаліст в галузі реклами.

4.Прилипала. Завжди перебільшує свою залежність від інших людей і намагається бути предметом піклування інш людей. Таким чином він нав’язує людям необхідність виконувати свою роботу. Різновиди: безпорадний, дитина.

5.Хуліган. Завжди перебільшує свою агресивність, керує людьми за допомогою погроз. Різновиди: гангстер,старуха, яка бормоче.

6.Прекрасний прибуток. Перебільшує свої турботи, увагу та любов до інш людей, чим дуже шкодить інш людям. (угоджаючий всім, мораліст).

7.Суддя. Вважає, що має право всіх критикувати,нікому не вірить, не прощає, у нього завжди є звинувачення на адресу кожного. (збирач доказів, месник, людина, яка все знає).

8.Захисник. Пряма протилежність судді.