Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология / психология.doc
Скачиваний:
118
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
948.22 Кб
Скачать

71. Поведінковий портрет за даними спостереження.

Спостерігаючи за людьми, їх роботою, навчанням, спілкуванням, можна зробити висновок щодо відмінностей у їх поведінці. Поведінку людини неможливо відокремити від тієї ситуації, в якій вона розгортається, тому поведінковий портрет, який складається за даними польового, прихованого спостереження за певною людиною, повинен включати дані спостереження як за її поведінкою, так і за ситуацією в якій остання має місце

До основних параметрів поведінкового портрету ососбистості належить:

Окремі особливості зовнішнього вигляду, які мають значення для характеристики людини, за якою ведеться спостереження: стиль одягу, зачіска, байдужість до свого зовнішнього вигляду або надання йому особливого значення тощо.

Пантоміміка: постава, хода, жестикуляція, особливості рухів, характерні пози.

Міміка: загальний вираз обличчя, ситуації. в яких міміка буває особливо активною або скутою.

Мовна поведінка: мовчазність або говірливість, багатослів"я або лаконізм, стилістичні особливості мови, зміст і культура мовлення, інтонації, темп мови, наявність пауз.

Поведінка по відношенню до інших людей: становище у колективі і ставлення до цього, спосіб встановлення контактів і характер спілкування (ділове, особистісне, ситуативне, егоцентризм, співробітництво), стиль спілкування особистості (орієнтація на себе або на співбесідника), позиція у спілкуванні (активна або пасивна, споглядальна, агресивна, прагнення до домінантності) , наявність суперечностей у поведінці.

Поведінкові прояви ставлення до самого себе: до власної зовнішності, особистих речей, власних переваг та недоліків, можливостей та здібностей.

Поведінка у психологічно значущих ситуаціях: при виконанні важливих завдань, доручень; у конфліктах.

Поведінка у осн. діяльності ( ставлення до навчання)

Приклади характерних індивідуальних вербальних (словесних ) штампів, а також висловлювань, які характеризують світогляд, інтереси і життєвий досвід особистості.

Провівши спостереження, у поведінковому портреті особистості виокремлюють головні та другорядні риси, найбільш та найменш характерні індивідуальні риси, а також спостерігач висловлює власне ставлення до описаних ним подій і розуміння їх змісту. Далі відбувається ідентифікація поведінкового портрету

72.Особливості дослідження типів темпераменту за методикою Айзенка

Темперамент — це біологічний фундамент особистості, який базу­ється на властивостях нервової системи, пов'язаний з будовою тіла та обміном речовин в організмі. Темперамент успадковують, а тому зу­силля людини мають спрямовуватися не на його зміну, а на те, щоб йо­го знати та використовувати для адекватної реалізації у відповідній ді­яльності. Цс зумовлюється тим, що темперамент визначає стиль поведінки людини та способи організації нею своєї діяльності.

Генетично детерміновані властивості, що визначають атрибут стру­ктури особистості, зв'язав з темпераментом Г. Айзенк. В якості показ­ників основних властивостей особистості було обрано екстраверсію— інтроверсію і нейротпзм як емоційну нестійкість, напруження, емо­ційну збудливість, депрссивність. Виразність цих властивостей пов'я­зана зі швидкістю вироблення умовних рефлексів та їх міцністю, ба­лансом процесів збудження — гальмування в центральній нервовій си­стемі та рівнем активації кори головного мозку з боку ретикулярної формації.

емоційна стабільність характеризується врівноваженістю, стійкістю до перешкод, холодністю, негнучкістю, нездатністю співчувати пере­живанням інших;

емоційна нестабільність— це постійне емоційне напруження, пе­реживання особистої загрози, підвищена чутливість до невдач і поми­лок, самочвинувачсіііія, прагнення до самовдосконалення;

екстраверсія - спрямованість назовні, екстраверти потребують від зовнішнього середовища постійної стимуляції, вони товариські, праг­нуть до нових вражень, схильні до ризику, готові до швидких реакцій;

їхня поведінка характеризується розкутістю, вони оптимістичні, веселі, запальні та агресивні, сприймають людей і явища поверхово;

інтроверсія — спрямованість усередину, на себе; інтроверти живуть багатим внутрішнім світом, чим стимулюють свою життєву активність. Вони замкнені, малотоварнські, загальмовані, серйозні, витримані, лю­блять порядок, схильні до самоспоглядання, уникають компанії, віддані дружбі з обмеженим колом людей. Встановлено зв'язок між цими психічними властивостями і фізіологічними показниками. Так, відмінності між екстравертами та ін­тровертами корелюють з більш ніж 50 фізіологічними показниками.

Для екстраверта (порівняно з інтровертом) характерним є:

трудність щодо вироблення умовних рефлексів; більша терпимість до болю; товариськість, імпульсивність, недостатній самоконтроль, відвертість у почуттях, життєрадісність, впевненість у собі, невитриманість тощо.

. Особливості поведінки інтроверта: зануреність у себе; труднощі щодо встановлення контактів з людьми, адаптації до релігій; висока оцінка етичних норм, планування майбутнього, контроль своїх почуттів тощо.

На одному полюсі нейротизму— нейротики, які відрізняються: нестабільністю, неврівноваженістю нервово-психічних процесів. емоційною нестійкістю, лабільністю (рухливістю) вегетативної нерво­вої системи; збудженістю, змінністю настрою, чутливістю, загальмованістю, не­рішучістю.

Другий полюс нейротизму— це емоційно стабільні люди, для яких характерні спокій, врівноваженість, впевненість, рішучість.

Показники екстраверсії—інтроверсії і нестабільності—стабільності взаємозалежні та біполярні. Кожний з них — це континуум між двома полюсами крайнощів вираження особистісних властивостей. Поєднан­ня цих двох різного ступеня виразності властивостей і становить своє­рідність особистості. Характеристики більшості людей частіше тяжі­ють до центру. А віддаленість є свідченням ступеня виразності від­повідної властивості.

Зв'язок цих двох чинників опису особистості з тинами темперамен­ту (холерик, сангнінік, флегматик, меланхолік) ілюструє «коло Айзснка» Показники рівнів екстраверсії та нейротизму визна­чаються затестом-опитувальником ЕРІ (Г. Айзенка).

похмурий уразливий

тривожний неспокійний

непіддатливий агресивний

неврівноважений збудливий

песимістичний мінливий

замкнений імпульсивни нетовариський оптимістични

тихий активний

Меланхолік Холерик

Флегматик Сангвінік

пасивний товариський

старанний відвертий

вдумливий балакучий

миролюбивий доступний

витриманий безпечний

надійний жвавий

врівноважений безтурботний

спокійний ініціативний

-

12

Інтроверсія Екстраверсія