Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

143.Порівняльна х-ка понять податкова система і система оподаткування.

Сукупність податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, що справляються у встановленому законами України порядку, становить систему оподаткування.

Система оподаткування включає:платники податків,об’єкт оподаткування,одиничне оподпткування.джерело сплати податку,податкова ставка,податкові пільги. Це елементи податку.

Податкова система-це сукупність встановлених і діючих в країні податків.Вона має індивідуальну побудову для кожної країни і залежить від її економ.стану,типу економ.відносин,який вона сповідує нац.особливостями.

Система оподаткування це процес встановлення і справляння податків і х-ся елемнтами::платники податків,об’єкт оподаткування,одиничне оподпткування.джерело сплати податку,податкова ставка,податкові пільги. Це елементи податку.

144.Правове регулювання оподаткування в Україні.

Нині можна стверджувати , що в Україні створено податкову систему , яка дає змогу мобілізувати кошти в розпорядження держави , здійснювати їхній розподіл та перерозподіл на цілі економічного і соціального розвитку. На сьогодні в Україні порядок обчислення та сплати різних видів податків і відрахувань регулюється 28 законами . Усього за чинним законодавством передбачено 20 загальнодержавних податків і відрахувань та 14 місцевих податків та зборів . Податкова система України встановлена Законом (Про систеиу оподаткування ) , який був прийнятий вперше у 1991р. У 1994р цей Закон був прийнятий у новій редакції з урахуванням змін та доповнень , які мали місце в 1992-1993рр. Нині діє редакція з доповненями до закону , прийнята в 1997р,з останніми доповненнями від 10 січня 2002 року N 2922-III.

До нього включуно як податки, та інші обовязкові платежі, що справляються в Україні, з поділом їх на загальнодержавні та місцеві. Загальнодержавні податки та обовязкові платежі включають чотири групи: прямі й непрямі податки, платежі за ресурси та інші обовязкові платежі, внески у цільові фонди.До місцевих податків та зборів належать: податок з реклами, готельний збір, курортний збір, ринковий збір, та інші.

Встановлення і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами відповідно до цього Закону, інших законів України про оподаткування

Існують законодавчі акти,які регулюють окремі сторони фін.діяльності Д-ви:ЗУ “Про систему оподаткування в Україні”, “Про державну податкову службу в Україні”,“Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”,”Про аудиторську діяльність”, “Про ПДВ”, “про Єдиниий митний тариф”.

Постанова КМ про питання державного казначейства,Постанова КМ про питаня Міністерства фінансів України,Декрет КМ “про держ.мито”,Декрет КМ “про акцизний збір”,

Указом президента затверджено Положення про державну податкову адміністрацію України

Соседние файлы в предмете Финансовое право