Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

49.Розкрити співвідношення між поняттями “бюджетний устрій” і “бюджетна система”.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права

Бюджетна система складається з Державного бюджету України, республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів.

Сукупність всіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України, є зведеним бюджетом України. Зведений бюджет України використовується для аналізу і визначення засад державного регулювання економічного і соціального розвитку України.

Бюджет Автономної Республіки Крим об'єднує республіканський бюджет та бюджети районів і міст республіканського підпорядкування Автономної Республіки Крим.

До місцевих бюджетів належать обласні, міські, районні, районні в містах, селищні і сільські бюджети.

Бюджет області об'єднує обласний бюджет та бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

Бюджет району об'єднує районний бюджет, бюджети міст районного значення, селищні та сільські бюджети.

Бюджет міста, яке має районний поділ, об'єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу. У випадках, коли міській, районній у місті Раді народних депутатів адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи сільські населені пункти, бюджети цих міст, селищні, сільські бюджети об'єднуються відповідно у бюджеті міста або бюджеті району в місті, Радам народних депутатів яких підпорядковані зазначені населені пункти.

Бюджетний устрій - це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням державного устрою і адміністративно-територіального поділу України.

Тобто бюджетний устрій – це х-ка яким чином форм-ся бюдж.система.

50.Правовий режим неподаткових платежів до бюджету.

Неподаткові платежі-носять умовний х-ер,сплачуються за наявністю певних умов,носять ціьовий,зворотній х-ер.

Митні платежі(держ.мито,мито,що сплачується на кордоні митницям).

Держ.мито-плата,що стягується за вчинення юридично-значущих дій уповноваженими на те компетентними орг-ми в інтересах юр. і фіз.осіб та видачу їм відповідних документів,що мають правове значення.Особлисості застосув.держ.мита рег-ся Декретом КМ “про держ.мито”

Платниками державного мита на території України є фізичні та юридичні особи за вчинення в іхніх інтересах дій та видачу документів, що мають юридичне значення, уповноваженими на те органами.

Об'єкти справляння державного мита певні дії,з яких стягується держ.мито(подача в суд позовних заяв,здійсення нотаріальних дій,оформлення документів на право виїзду за кордон та ін.)

Ставки держ.мита визначаються:

-у %; -у твердих сумах(в абослютних грош.сумах.в сумах,обчислених у відповідних частинах до офіц.встановлених величин);

Мито,що стягується митницею-всі види зборів,відрахувань.поатежів при перетині митного кордону держави.Є:

-основні(мито,що стягується митницею,митні збори за митне оформлення,непрямі податки,що стягуються у подібних ситуаціях-ПДВ,акцихний збір);

-податкові митні платежі(за зберігання товарів,збори за митний супровід вантажів,збори за видачу ліцензій),тобто збори на додатково надані послуги чи дії.

Ресурсні платежі-розрахунки за використання деяких держ.ресурсів(за використаня прісних водних ресурсів,лісових ресурсів,за спеціальне використання надр при видобуванні корисних копалин,за геологорозвідувальні роботи,за нафту та прир.газ,різниця в цінах за прир.газ,надхлдження коштів від приваьтзації майна держ.п-тв.),носять х-ер збору за право користування.

Соседние файлы в предмете Финансовое право