Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

53. Фінансування бюджету.

Фінансування бюджету - надходження та витрати у зв'язку із зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів по бюджету, які використовуються для покриття різниці між доходами і видатками бюджету. Класифікація фінансування бюджету визначає джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання фінансових ресурсів, що утворилися в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками (до цієї категорії належать платежі з погашення основної суми боргу).

Класифікація фінансування бюджету здійснюється за такими ознаками:

1) фінансування за типом кредитора - за категоріями кредиторів або власників боргових зобов'язань;

2) фінансування за типом боргового зобов'язання - за засобами, що використовуються для фінансування дефіциту або профіциту.

Джерелами фінансування дефіциту бюджетів є державні внутрішні та зовнішні запозичення, внутрішні запозичення органів влади Автономної Республіки Крим, внутр та зовн запозичення органів місцевого самоврядування із дотриманням умов, визнач кодексом.

54.Поняття і стадіїї бюджетного процесу.

Бюджетний процес - регламентована нормами права діяльність, пов'язана із складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що складають бюджетну систему України;

Стадіями бюджетного процесу визнаються:

1) складання проектів бюджетів;

2) розгляд та прийняття закону про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети;

3) виконання бюджету, в тому числі у разі необхідності внесення змін до закону про Державний бюджет України, рішення про місцеві бюджети;

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

На всіх стадіях бюджетного процесу здійснюються фінансовий контроль і аудит та оцінка ефективності використання бюджетних коштів.

54.1.Учасники бюджетного процесу

Учасниками бюджетного процесу є органи та їх посадові особи, що наділені бюджетними повноваженнями, тобто правами і обов'язками щодо відповідних бюджетів як на будь-якій окремій стадії бюджетного процесу, так в усьому процесі в цілому (ст. 20 БКУ).

Фізичні особи за чинним законодавством не можуть бути суб'єктами бюджетних відносин, і, відповідно, не є учасниками бюджетного процесу (можуть бути лише одержувачами бюджетних коштів, але отримують їх не напряму, а через учасників бюджетного процесу, зокрема - розпорядників бюджетних коштів (ч. 2 ст. 21 БК).

На основі БКУ, за функціональним поділом умовно (бо можуть бути у декількох категоріях одночасно) всіх учасників бюджетного процесу можна розподілити на три категорії: органи та посадові особи, які беруть участь у:

1) розробці та затвердженні відповідного бюджету;

2) виконанні відповідного бюджету;

3) здійсненні фінансового контролю на усіх стадіях бюджетного процесу.

В залежності від обсягу повноважень учасники бюджетного процесу також розподіляються на:

1) органи представницької влади (затверджують і цього, крім них, не здійснює більше ніхто);

2) органи виконавчої влади (підготовка, організація виконання ..);

3) розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення видатків з бюджету;

4) одержувачі бюджетних коштів - фізичні особи та юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи, але одержують кошти бюджету лише через розпорядника бюджетних коштів;

5) органи державного фінансового контролю (щодо коштів Державного бюджету – Рахункова палата України, органи Державної контрольно-ревізійної служби тощо).

До учасників бюджетного процесу відносяться наступні органи та їх посадові особи: ВРУ, Комітет ВРУ з питань бюджету; Президент України; КМУ; Рахункова палата України; Міністерство фінансів України; Державне казначейство України; НБУ; Органи Державної контрольно-ревізійної служби; ВР АРК; РМ АРК; Місцеві державні адміністрації; Місцеві ради; Виконавчі комітети місцевих рад; Головні розпорядники бюджетних коштів; Відповідальні виконавці бюджетних програм.

Перед учасниками бюджетного процесу стоїть ряд завдань, зокрема: максимальне виявлення всіх матеріальних і фінансових резервів з метою створення збалансованого ринку; визначення доходів бюджету за окремими податками та обов'язковими платежами; здійснення бюджетного регулювання з метою збалансування бюджетів різного рівня шляхом перерозподілу джерел доходів держави між ними та сферою господарства, економічними регіонами; скорочення та ліквідація бюджетного дефіциту за рахунок економічно виправданих джерел; посилення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичних та фізичних осіб; тощо.

Соседние файлы в предмете Финансовое право