Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

47.Міжбюджетні трансферти.

Міжбюджетні трансферти - кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого;

Міжбюджетні трансферти поділяються на:

1) дотацію вирівнювання - міжбюджетний трансферт на вирівнювання доходної спроможності бюджету, який його отримує;Це кошти, які надаються відповідним бюджетам в разі перевищення обсягу видатків,які враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.обрахов-ся із застосуванням фін.нормативів бюджетної забезпеченості та коригуючих коефіцієнтів.

2) субвенцію- міжбюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенції,направляються на конкретні цілі-інвестування проектів,програм соцюзахисту;

3) кошти, що передаються до Державного бюджету України та місцевих бюджетів з інших місцевих бюджетів;

4) інші дотації.

Для визначення розподілу міжбюджетних трансфертів використовується фін.норматив бюджетної забезпеченості,коригуючі коефіцієнти. Коригуючі коеф. визнач-ся як врахування відмінностей у вартості наданя соц.послуг залежно від соц.-еокном., демограф., та кліматич особливостей певного регіону.

Порядок надання міжбюджетних трансфертів:

Дотація вирівнювання та субвенції з Державного бюджету України місцевим бюджетам перераховуються з рахунків Державного бюджету України органами Державного казначейства України бюджету Автономної Республіки Крим, обласним бюджетам, бюджетам міст Києва і Севастополя, міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення і районним бюджетам. Перерахування коштів, що передаються до Державного бюджету України з бюджету Автономної Республіки Крим, бюджетів міст Києва і Севастополя, бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення, районних і обласних бюджетів, забезпечується відповідними органами Державного казначейства України.

Порядок перерахування дотації вирівнювання та субвенцій з Державного бюджету України місцевим бюджетам, коштів, що передаються до Державного бюджету України з місцевих бюджетів, а також порядок перерахування міжбюджетних трансфертів між місцевими бюджетами визначаються Кабінетом Міністрів України і повинні забезпечувати своєчасність, рівномірність, гарантованість та повноту перерахування трансфертів.

48.Бюджетна система.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права;

Бюджетна система Укр.- це заснована на економ.відносинах,врегульованих прав.нормами сукупність видів бюджетнів,які існують на т-рії Д-ви.

Бюджетна система України складається з державного бюджету та місцевих бюджетів.Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань. Місцевими бюджетами визнаються бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування. Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Бюджетна система України грунтується на таких принципах: 1) принцип єдності бюджетної системи України - єдність бюджетної системи України забезпечується єдиною правовою базою, єдиною грошовою системою, єдиним регулюванням бюджетних відносин,єдиною бюджетною класифікацією, єдністю порядку виконання бюджетів та ведення бухгалтерського обліку і звітності; 2) принцип збалансованості - повноваження на здійснення витрат бюджету повинні відповідати обсягу надходжень до бюджету на відповідний бюджетний період; 3) принцип самостійності - Державний бюджет України та місцеві бюджети є самостійними; 4) принцип повноти - до складу бюджетів підлягають включенню всі надходження до бюджетів та витрати бюджетів; 5) принцип обгрунтованості- бюджет формується на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку держави та розрахунках надходжень до бюджету і витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил; 6) принцип ефективності; 7) принцип субсидіарності - розподіл видів видатків повинен грунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача; 8) принцип цільового використання бюджетних коштів ;9) принцип справедливості і неупередженості; 10) принцип публічності та прозорості;11) принцип відповідальності учасників бюджетного процесу

Соседние файлы в предмете Финансовое право