Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

19.Субєкти фін правовідносин і субєкти фін права.

Субєктами фін правовідносин є юр особи і громадяни, які на підставі правових норм можуть бути учасниками фін правовідносин.

Субєкти фін права- це особа, учасник фін відносин, яка за своїми особливостями фактично може бути носієм субєктивних прав і обовязків.за ст 67 конституції У кожен зобовязаний сплачувати податки і збори в розмірах і в порядку, установлених законом. Оите, кожнийгромадянин є субєктом фін права і потенційно він може бути субєктом фін правовідносин., а отже мати правосубєктність, тобто несе права і обовязки і може самостійно здійснювати права і обовязки.

Субєкти фін права – це юр і фіз особи, які мають правосубєктність, тобто можуть потенційно бути учасниками фін правовідносин, а субєкт фін правовідносин – це реальний учасник даних правовідносин.

Субєктами фін права є держава, адмін-територ утворення, юр особи- підприємства і організації усіх форм власності, установи, громадські організації, тобто колективні субєкти і громадяни, як індивідуальні субєкти.

Д виступає, як правило, в особі уповноваженого нею свого органу – ВР України, Президента, КМ України, НБУ та ін. Субєктами фін права виступають адмін-територіальні одиниці – АРК, області, міста, райони, селища, села.

20.Юридичні факти як підстава виникнення, зміни і припинення фінансових правовідносин.

Юридичний акт — це життєві обставини, з якими правова норма пов'язує виникнення, зміну або припинення правовідно­син. У фінансових правовідносинах, як і у всіх видах право­відносин, юридичні факти поділяються на дії та події.

Юридичні факти — дії у фінансових правовідносинах мо­жуть поділятися на правомірні та неправомірні.

Правомірні дії як вольова поведінка, яка передбачена фінан­сово-правовою нормою, поділяються на: 1) індивідуальні акти,2) юридичні вчинки, 3) правомірні дії, які скеровані на підтримку фінансових інтересів держави.Індивідуальний акт — це правомірна дія суб'єкта фінансо­вих правовідносин, з якою зв'язані юридичні наслідки. Наприк­лад, подання в податкову адміністрацію індивідуального акту — податкової декларації про доходи, що підлягають оподатку­ванню.Юридичний вчинок — це правомірна дія, з якою фінансо­во-правова норма пов'язує юридичні наслідки в силу самого факту вольової дії. Наприклад, платник податку заявляє про приховування ним доходу, який підлягав оподаткуванню.Правомірні дії скеровані на підтримку фінансових інтересів держави можуть бути виражені, наприклад, у спонсорських внесках на фінансування якихось необхідних для держави або органів місцевого самоврядування потреб.

До активних дій як юридичних фактів у фінансовому праві належать і неправомірні дії, тобто поведінка, яка не відповідає приписам фінансово-правових норм. Наприклад, нецільове використання бюджетних коштів — це неправомірні дії, що призводять до правопорушень і викликають захист державою своїх фінансових інтересів.

Юридичні факти у вигляді юридичних подій — це обставини, що не залежать від волі людей, але тягнуть за собою виникнення, зміну або припинення фінансових правовідносин. Так, народження дитини надає одному з батьків право на що­місячне зменшення оподатковуваного доходу на один неопо­датковуваний мінімум.

Зміна фінансових правовідносин, як бачимо, здійснюється на підставі нормативного акту, в якому передбачаються різні факти і події.

Припинення ФПВ з підстав:-погашення фін.обов’зку,вихід на пенсію,погашення заборгованості,виконання бюджету.подання звіту про виконання бюджету.

Соседние файлы в предмете Финансовое право