Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

21.Поняття і мета фінансової діяльності.

Фінансова діяльність Д-ви зумовлена об’єктивною необхідністю і є процесом збирання.розподілу і перерозподілу та використання центарлізованих,децентралізованих фондів грошових коштів,що забезпечують практичне виконання ф-цій державою.

Мета поділ-ся:

-збір грош.коштів;

-розподіл;

-використання.

22.Методи фін.Діяльності Держави.

Фін. д-ть – процес мобі-ії,розподілу, використання централіз. І децентраціз. фондів коштів, які забезпечують використання функцій держави.

Методи –засоби за допомогою яких, уповн. держ. органи від імен. держ-ви мобіліз., розподіл., вик-ть фонди грош. ресурсів.

І. Метод мобілізації (провідна роль): а) обов’язкові (податки, збори, штрафи, плата за використання прир. ресурсів);

Обовзк.метод мобілізації пердбачає встановлення:виду платежу,поточний його розмір,строку внесеня,обовязкові санкції за порушення строку,за несплату,за порушення порядку сплати.

б) добровільні (акції держ-ви, грош.- речові лотереї, добровільні внески громадян).

ІІ. Метод розподілу поділ-ся на 2 види:

1)фінансування-безвідкладний,безповторний.плановий відпуск коштів з уентралізованого фонду(бюджету.)

2)кредитування-відпуск коштів відбувається на принципі строковості,платності,повернення.

ІІІ. Метод використання (метод фін. контролю, встановлення цільового використ держ. фондів грош. коштів, встановлення нормативів та лімітів використ. грош. коштів, встановл. порядку використ. грош. коштів).

23.Принципи фін.Діяльності д.

Фін діяльність Д органів та органів місцевого самоврядування базується на відповідних принципах- галузевих, а також міжгалузевих та загальноправових принципах. Галузеві принципи фін діяльності Д – основоположні правила і вимоги, які відображають її наістотніші особливості і цілеспрямованність, а основний зміст їх визначається конституцією У та нормами права, що безпосередньо регламентують цю діяльність.осн принцип- принцип публічності, що полягає в публічному характері фін діяльності.

Наступний принцип фін діяльності Д – принцип розподілу компетенції, або функцій між представницькими та виконавчими органами влади.

Серед галузевих принципів основна роль належить принципу пріорітетності публічних видатків по відношенню до прибутків казни, який означає, що до бюджету в ході його формування слід включати лише ті видатки, якінеобхідні для виконання власне функцій Д .

Серед інших принципів фін діяльності Д слід назвати принцип здорових фінансів, принцип фін безпеки Д, принцип єдності фін діяльності і грошової системи Д, принцип міжгалузевого характеру фін діяльності Д, принцип самостійності у встановлених чинним законодавством Д межах фін діяльності органів місцевого самоврядування, принцип соц спрямованості діяльності д, принцип плановості, прринцип гласності і ін.

24.Форми фінансової діяльності держави.

Форми фін.діяльності Д-ви:-правові форми;-неправові форми.

Не правова форма означає,що ця діяльність не вираж-ся в прийнятті прав.актів.

Існують організаційні форми(проведення зустрічей з населенням,проведення нарад) тп фінанс.-технічні операції(здійснення розрахунків,платежів з бюджету).

Правовою формою є фінансє-прав.акти.Фін.-прав.акти-це належно прийняті держ.оргми влади та місцюсамоврядув.відповідні рішення з питань фін.діяльності Д.-ви,що відненсені до їх компетенції та мають юрид.наслідки.

Їх можна класифікувати за підставами:

1)за юр.властивостями:

а)односторонні:

-індивідуальні-приймаються не заг.правила поведінки,а конкретизуються ці правила;

-нормативні-до них віднос-ся акти,які регулюють групу однорідних фін.відносин і містять рправила поведінки обов’язкові для всіх її учасників.Х-на особл.-діяють довгий період часу,містять фін.зобов’язання.

б)фін.прав.акти,які встановлюють в ході реалізації Д-вою чи її орг-ом, що є стороною в конкретному фін.правовідношенні своїх прав та обов’язків,що випливають з цього правовідношення

в)фін.прав.акти,які мають вид фін.прав.договору-договір позики,держ.-прав.страхування.

2)за їх правовою природою:

а)закони;

б)підзаконні правові акти;

3)за органами,що їх видають:

-Фін.прав.акти.що видаються у вигляді законів, постанов, законодавчих орг-ів держ.влади,президентом у формі указів і розпоряджень.

-органами викон.влади заг.компетенції-постанови і розпорядження;

-органами викон.влади спец.компетенції.-Міністерство фінансів,Держ.казначейство у формі інструкцій,вказівок,листів.

-представницькими і виконавчими орг-ми місц.самоврядування у формі постанов і рішень.

Соседние файлы в предмете Финансовое право