Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

129. Аудит.

Аудит. діял-сть рег-ся ЗУ "Про аудиторську діял-ть".

Аудит. діял-сть включ. організац. і методичне забезпеч-ня аудиту, практичне виконання аудитор. перевірок та надання ін. аудит-х послуг.

Аудит-це перевірка бух. звітності, обліку, первин. док-тів та ін. інф-ції щодо фін-господар. діял-сті с-тів господар-ня з метою визнач-ня достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному закон-ву та нормативам.

Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення.Аудит може проводитись з ініціативи господарюючих суб'єктів, а також у випадках, передбачених чинним законодавством (обов'язковий аудит).Затрати на проведення аудиту відносяться на собівартість товару (продукції, послуг).

Проведення аудиту є обов'язковим для:

1) підтвердження достовірності та повноти річного балансу і звітності комерційних банків, фондів, бірж, компаній, підприємств, кооперативів, товариств та інших господарюючих суб'єктів незалежно від форми власності та виду діяльності, звітність яких офіційно оприлюднюється, за винятком установ та організацій, що повністю утримуються за рахунок державного бюджету і не займаються підприємницькою діяльністю.

Обов'язкова аудиторська перевірка річного балансу і звітності господарюючих суб'єктів з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів проводиться один раз на три роки.

2) перевірки фінансового стану засновників комерційних банків, підприємств з іноземними інвестиціями, акціонерних товариств, холдінгових компаній, інвестиційних фондів, довірчих товариств та інших фінансових посередників;

3) емітентів цінних паперів;

4) державних підприємств при здачі в оренду цілісних майнових комплексів, приватизації, корпоратизації та інших змінах форми власності;

5) порушення питання про визнання неплатоспроможним або банкрутом.

Проведення аудиту є обов'язковим також в інших випадках, передбачених законами України..Сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності) аудиторів здійснюється Аудиторською палатою України.Право на отримання сертифікату мають громадяни України, які здобули вищу освіту, певні знання з питань аудиту та досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах аудитора, ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста або економіста. Наявність певних знань з питань аудиту визначається шляхом проведення відповідного іспиту. Особи, які не склали іспиту, мають право повторно скласти його не раніш як через рік після прийняття рішення Аудиторською палатою України.Термін чинності сертифікату не може перевищувати п'яти років.Члени Аудиторської палати України підлягають сертифікації у встановленому порядку. Особи, делеговані до Аудиторської палати України першого скликання, підлягають сертифікації з дотриманням вимог цього Закону, за винятком складання іспиту.Ліцензія (дозвіл) на заняття аудиторською діяльністю надається Аудиторською палатою України окремим аудиторам або аудиторським фірмам з дотриманням вимог цього Закону та інших законів України.Клопотання про отримання ліцензій подається до Аудиторської палати України після державної реєстрації аудиторської фірми або окремого аудитора як суб'єкта підприємницької діяльності.За видачу ліцензії справляється плата у розмірі п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, яка спрямовується до державного бюджету.

Аудиторські послуги включ-ть в себе такі форми:

-провед-ня аудиту та експертиз;

-надання консультацій з питань бух. обліку, оподатк-ня, звітності тощо.

Дохід від аудитор. діял-сті оподатков-ся відповідно чинного закон-ва.

Аудитором може бути гр-н Укр, що має відповідний сертифікат. Він може здійснювати свою діял-ть як одноособово, так і через відкриття аудиторської фірми. Але в обох випадках потрібна ліцензія на заняття аудитор. діял-стю.

Надання сертифікатів та ліцензій здійсн-ся Аудитор. палатою Укр. Сертифікат адитора може отримати гр-нУкр, що має вищу освіту, відповідні знання з аудиту, стаж 3 роки (аудитором, бухг-ром, фінансистом, економістом, юристом) і склали іспит. Максим. дія сертиф-ту і ліцензії – 5 років.

Припин. сертифікату або ліцензії на аудит. діял-сть здійсн-ся на підставі ріш-ня Аудит. палати Укр. у випадках:

1)встановл. неоднораз. фактів неякісних аудит. перевірок;

2) систематичного чи грубого поруш. чин. зак-ства Укр, норм та стандартів аудиту.

Аудиторам заборон. займатися торгівельною та виробнич. діял-тю. Аудитором не може бути особа, судима за корисливі злочини. Аудитор. ф-ми можуть створюватися на б-як. ф-мі вл-сті.

Аудит. ф-ми представляють аудиторські висновки та ін. офіц. док-ти.

Аудит. вис-к - це офіц. док-т, засвідчений підписом та печаткою аудитора (аудит. фірми), який складається у встановленому порядку за наслідками проведення аудиту і містить в собі висновок стосовно достовірності звітності,

повноти і відповідності чинному закон-ву та встановленим

нормативам бух. обліку фінанс.-господар діял-сті.

Соседние файлы в предмете Финансовое право