Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФП (шпоры).doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.01 Mб
Скачать

10. Місце фінансового права в системі права держави.

Фінансове право є самостійною галуззю прав. системи Д., але це не означає, що воно існує відокремлено. ФП тісно пов”язане з усіма галуззями правової системи У., але в першу чергу воно тісно пов”язане з констит., адмін., правом.

Констит. право регулює основні питання соц.-екон. системи і політичної організації суспільства, принципи діяльності Д. і її органів у всіх галузях, у тому числі і в галузі фінансів, компетенцію органів держ. влади і держ. управління в сфері фінансів. Норми ФП конкретизують положення держ.-правових норм і забезпечують формування і витрачання держ. централізованих і децентралізованих фондів коштів.

Адмін.право визначає основні принципи держ. управління , повноваження органів виконавчої влади на видання управлінських актів у галузі фін.-кред. відносин, закріплює права і обов”язки посадових осіб фін. і кредитних органів.

Із діяльності фін.-кред. органів виникають відносини, які будуються на добровільних засадах і регулюються цив. правом, але нв їх базі існують фін.-прав. Відносини, в яких фін.-кред органи користуються владними повноваженнями і здійснюють функції безпосередньої мобілізації, розподілу обо витрачання фондів коштів в інтересах Д.

ФП межує з трудовим і пенсійним у тій частині, що стосується регулювання відносин з приводу утворення і витрачання Пенсійного фонду і Фонду держ. соц. страх. За порушення фін. законодавства вживаються санкції крим.-прав. норм.

11.Назвати особливості, що відрізняють фінансове право від інших галузей права.

Фінансове право є самостійною галуззю прав. системи Д., але це не означає, що воно існує відокремлено. ФП тісно пов”язане з усіма галуззями правової системи У., але в першу чергу воно тісно пов”язане з констит., адмін., правом.

ФП-це сукупність пр.норм,що регулюють відносини в галузі мобілізації,розподілу,використання централіз.та децнтралізов.фондів коштів з метою заб-ня завбань і ф-цій Д-ви.ФП виділилось з адм.права і довго не визнавали ФП як окрему галузь.

1)ФП-грошові відносини;

АП-управлінські.

2)ФП-є комплексним(квлючаючи:кредитні,банківські відносини).

Трудове,сімейне,земельне.

ФП і Конституційне право:КП-базис для всіх галузей права.Норми КП є визначальними для ін.галузей права, в т.ч. і ФП.В КП-права і обов’язки ДО.В конституці закріплений обов’язок сплати податків.Але це лише конституційні відносини і не пересікаються з ФП,знах-ся в паралельній площині.

ФП і АП:Предметом АП є сусп.відносини,що виникають у зв’язку і з приводу реалізації виконання влади.ФП-відносини,що виник.в процесі фін.діяльності.і часто зд-ся ОВВ.але до ФП лише ті відносини,за участю ОВВ,які забезпчують утворення.розподіл.використання держ.грош.фондів.Головна різниця в меті цих відносин.

Метою фін.діяльнолсті-забезпечення ф-цій Д-ви,а адмін.ін.ф-цій-прироохор.,соц,ф-цій забезпечен.нац.безпеки…адм.прав.регулювання ще утвор.цих ДО.У АП більш імперативний метод.

ФП і ЦП:регулюють майнові відносини.Але різні методи.ФП метод протилежний ЦП, в ЦП диспозитивний метод,метод рівності всіх суб’єктів.В умовах кризи багато цив.відносин носять фін.х-ер(продаж акцій).

Соседние файлы в предмете Финансовое право