Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дистанційний курс Історія Луганська.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
1.43 Mб
Скачать

??? Питання для самоконтролю:

  1. Яка роль відводилася Україні в німецьких окупаційних планах?

  2. Що для луганчан означало гасло «Все - для фронту, все - для перемоги!»?

  3. Чому більшість радянських жителів, не дивлячись на своє важке життя, не перейшла на сторону німців, а солдати йшли в бій із словами «за Сталіна, за Батьківщину»?

  4. В чому полягає єство німецького «нового порядку»?

  5. Доведіть, що в період німецької окупації відбувалося масове знищення мирних жителів Луганська.

  6. Дайте оцінку дій двох напрямів в русі Опору.

  7. Якого збитку завданий нашому місту в результаті дій ворожих армій?

  8. Яку роль у відновленні промисловості Луганська зіграли братські народи Радянського Союзу?

  9. Виділіть пріоритетні напрями у відновленні народного господарства міста.

Резюме:

        1. Початок ВОВ (22.06.45г.) Луганськ зустрів активною мобілізацією, інтенсифікацією роботи і перебудовою всіх підприємств на військовий лад. Гасло «Все - для фронту, все - для перемоги!» - наповнювався конкретним змістом. В умовах прифронтової смуги на підприємствах на устаткуванні, що залишилося, продовжувалося виробництво зброї, вівся збір засобів до фонду оборони.

        2. На окупованій території фашисти встановили «новий порядок». Моральний і фізичний терор, пограбування, масові вбивства місцевого населення, жорстока експлуатація, руйнування міст і сіл, підприємств і житла, вивіз до Німеччини всього, що можна було тільки вивезти - все це було його основним змістом.

        3. Рух Опору на Луганщині був представлений двома напрямами ? обласний загін ОУН(б) і партизанські загони комуністичної спрямованості, діяльність яких була найактивнішою. Партизани скоювали нальоти на окремі військові частини ворога, знищували живу силу, виводили з ладу техніку, лінії зв'язку, мости і інше.

        4. Із звільненням Ворошиловграда від фашистської окупації (14 лютого 1943р.) почалося активне відновлення міста. Першорядну увагу надавалося перш за все відновленню електроенергетичної і інших галузей важкої промисловості. Багато сил і засобів вклали мешканці міста у відновлення зруйнованих і будівництво нових шкіл, лікувальних і культурно-освітніх установ. Жителі міста проявили відвагу і мужність на фронтах Великої Вітчизняної війни, в підпіллі і партизанських загонах. За час Великої Вітчизняної війни тисячі жителів міста нагороджені орденами і медалями, 12 чоловік удостоєно звання Героя Радянського Союзу.

САМОСТІЙНА РОБОТА (реферати, доклади)

    • Підготуйте матеріал про біографії луганчан, що вчинили героїчні подвиги в роки ІІ світової війни.

Розділ 2.4. Тема: «луганськ в післявоєнні роки»

Зміст:

І. Положення промисловості в 1945 – друга пол. 60-х рр.

ІІ. Назрівання економічної кризи з до. 60-х по до. 80-х рр.

ІІІ. Суспільно-політичне життя населення Луганська.

Ключові слова: п'ятирічні плани, важка промисловість, «командно-адміністративні методи управління», патріотичні почини, рух раціоналізаторів, держ. приймання, дефіцит, ринкова економіка, «шестидесятники», политико-ідеологічна криза радянського ладу, Акт про проголошення незалежності України.

Мета і задачі розділу:

  • засвоїти цілісну картину промислового розвитку міста в 1945 – друга пол. 60-х рр.;

  • виявити кризові явища і позитивні тенденції в розвитку промислового потенціалу міста з до. 60-х по до. 80-х рр.;

  • розглянути діяльність «шестидесятників» в літературі і мистецтві Луганська як форми опору різних шарів суспільства існуючому режиму;

  • розкрити єство політико-ідеологічної кризи радянського ладу в другій половині 60-х-80-е рр.

Методичні рекомендації до вивчення

Розділу 2.4.

При вивченні розділу 2.4. важливо прослідити взаємозв'язок між кризовими явищами в економіці і опором суспільства існуючому режиму.

Вивчаючи пункт 1, акцентуйте увагу «командно-адміністративних методах управління економікою».

Вивчаючи пункт 2, зосередьтеся на виявленні причин кризових явищ в промисловості.

Вивчаючи пункт3, зверніть увагу на процеси політизування суспільного життя луганчан в другій половині 80-х років.

Завдання до учбових матеріаліврозділу 2.4.

  1. Прочитати матеріали до розділу.

  2. Скласти тезовий план.

  3. Представте учбовий матеріал розділу у вигляді

опорної схеми.

  1. Уявити звіт про виконання поточних завдань до розділу.

І

Прочитайте і запишіть основні положення

.ПОЛОЖЕННЯ ПРОМИСЛОВОСТІ В 1945?ВТОРОЙ ПОЛ. 60-Х РР.

Ліквідація важких наслідків німецько-нацистської окупації краю до закінчення війни дала свої плоди. Проте в цілому рівень розвитку економіки Луганщини так і не досяг показників довоєнного часу. Тому складні задачі розвитку народно-господарського комплексу Луганської області визначалися п'ятирічними планами. Виняток становив лише семирічний план на 1959-1965 рр.

Перший післявоєнний, або четвертий, п'ятирічний план розвиткуекономіки і культури Луганщини намічав повне відновлення і розвиток, перш за все вугільної, металургійної, машинобудівної, хімічної, електроенергетичної і інших галузей важкої промисловості. Загальний об'єм промислової продукції планувалося збільшити майже в чотири рази в порівнянні з 1945р. Сільське господарство, легку і харчову промисловість, як і матеріальний і культурний рівень населення, передбачалося підняти за залишковим принципом. Це було не що інше, як відновлення довоєнної моделі розвитку господарства з його орієнтацією на важку промисловість і «валові показники», «ножицями» на промислову і сільськогосподарську продукцію, повним ігноруванням біоприродного балансу навколишнього середовища. Повністю виключалися ринкові елементи господарювання з опорою на приватне підприємництво, співпраця і інтеграція з підприємствами розвинутих держав. Як і раніше, невиконання спущених зверху завдань жорстоко каралося. В науковій літературі таке явище отримало назву «командно-адміністративні методи управління економікою».

За рахунок, яких же ресурсів здійснювалася гігантська відновно-будівельна програма? Перш за все, за рахунок героїчних зусиль і енергії робітників, колгоспників, інтелігенції, промислового потенціалу східних областей СРСР, використовування частини сировини, устаткування, машин і механізмів, одержуваних як репарації з Німеччини і від її союзників, дешевої праці військовополонених.

На превеликий жаль, більшість евакуйованих з Луганської області на схід СРСР підприємств і устаткування так і не повернулося назад після закінчення війни. Але в належному об'ємі компенсації за величезного ушкодження від евакуації своїх виробничих потужностей так і не отримала. Відновлювати зруйноване господарство довелося, в основному спираючись на власні ресурси.

Виконання четвертого п'ятирічного плану багато в чому залежало відвідновлення ведучій галузі промисловості - вугільної. В 1946р. відновні роботи розвернулися на 75 гірських підприємствах Луганщини з середньодобовою здобиччю 52 тис. т. Сюди прямували десятки тисяч городян, примусово мобілізовані колгоспники, демобілізовані до армії, що повернулися з евакуації фахівці, військовополонені. По комсомольських путівках прибутку десятки тисяч хлопців і дівчат з інших областей і республік. Вже до початку 1946р. на вугільних підприємствах Луганської області працювало більше 202 тис. людина, 65 тис. з них - інженерно-технічні працівники.

Прагнучи підвищити вуглевидобування і неухильно виконати спущені зверху завдання, місцеві керівники використовували різноманітні важелі. Оскільки в країні було збільшено виробництво гірсько-шахтного устаткування і машин, які централізовано призначалися для Луганщини, це дозволило переозброїти ряд підприємств більш могутніми і продуктивними машинами, механізувати підготовчі роботи. До кінця п'ятирічки кількість врубових машин на шахтах збільшилася в два рази, скребкових конвеєрів - майже в 23 рази, стрічкових конвеєрів - в 60, електровозів - в 11 разів.

Під жорстким контролем місцевих і партійних органів «поширювалися» патріотичні почини і почини, «розверталося» змагання за якнайшвидшу механізацію шахт, освоєння нової техніки, прискорення гірничопрохідницьких робіт, поліпшення організації праці і виробництва і т.п. До к.1950р. серед шахтарів області було більше 80 тис. стахановців і ударників, 500 клопоту рів вугілля, понад 5000 гірників з початку п'ятирічки виконували по 5 - 6 і більш річних норм. Проте їх самовіддана праця заохочувалася в основному морально. Так, 10 вересня 1947р. Указом Президії Верховної Ради СРСР був встановлено щорічне свято-день шахтаря і встановлена медаль «За відновлення вугільних шахт Донбасу». Більше 20 тис. шахтарів Луганської області, що відрізнилися, були відзначені орденами і медалями, понад 7 тис. - удостоєні звання «Почесний шахтар», а 15 - привласнено звання Героя Соціалістичної Праці.

Безумовно, моральні стимули сприяли підвищенню продуктивності праці гірників. Проте більшість з них продовжувала працювати по-старому, з використанням відбійних молотків, на відпрацьованих механізмах, в напівзруйнованих і загазованих шахтах.

Ціною надзвичайних зусиль і самовідданої праці всі металургійні підприємства області не тільки вийшли на довоєнний рівень виробництва металу, але і по багатьох показниках випередили країни Західної Європи. На жаль, було зроблено це з величезними витратами, за застарілими технологіями і з низькими якісними характеристиками самого металу.

Швидко були відновлені і машинобудівні заводи. Так, Луганський завод вугільного машинобудування імені Олександра Пархоменко до кінця 1946р. не тільки перевершив довоєнний рівень виробництва, але і освоїв випуск абсолютно нових високопродуктивних машин для вугільної промисловості.

Слід підкреслити, що особлива увага у відновній програмі відводилася підприємствам транспортного машинобудування. Гігантом в своїй галузі був Луганський паровозобудівний завод. Героїчна праця машинобудівників дозволила вже в другій половині 1945р. з воріт підприємства випустити перший могутній післявоєнний тепловоз серії З (Серго Орджонікідзе), а з 1946р лютого. налагодити його серійний випуск.

До кінця відновного періоду машинобудівна промисловість України випускала продукції у півтора рази більше, ніж в 1940р. Значна частка в цьому належала машинобудівникам області. Їх самовідданість була відзначена. 7 червня 1947р. Луганський паровозобудівний завод був удостоєний вищої на той час в СРСР нагороди - ордени Леніна. Орденами і медалями були також нагороджені більше 200 робочих і інженерно-технічних працівників заводу.

Долаючи великі післявоєнні труднощі, колективи інших підприємств успішно вирішували поставлені перед ними задачі. Вже до 1947р. місто давало країні більше 600 видів різних машин, механізмів, виробів, у тому числі металообробні верстати, радіатори, чавунні і сталеві труби, металопрокат, запасні частини для тракторів і інших сільськогосподарських машин, емальований посуд і інші предмети широко споживання.

Прискорені темпи відновлення зруйнованого війною господарства висували на перший план проблему підготовки кадрів. За перші два роки п'ятирічки число робочих, інженерно-технічних працівників і службовців на підприємствах міста виросло в три рази. Вже в 1948г. промисловість міста перевищило довоєнний рівень випуску продукції. Перший післявоєнний п'ятирічний план за об'ємом виробництва був виконаний підприємствами міста достроково, за 4 роки і 5 місяців.

Ці успіхи - результат самовідданої праці трудівників міста. В 1949р., на підприємствах працювало 25 тис. стахановців і ударників, близько 5 тис. з них достроково завершили п'ятирічку.

Велика робота проводилася по поліпшенню побутових умов населення, відновленню і розвитку міського господарства, сіті торгових і соціально-культурних установ. До початку 1948р. було відновлю 85,4% довоєнні житлові фундації. 90% водопровідної сіті, більше 92% трамвайних шляхів. В 1948р. Рада Міністрів СРСР виділила кошти і матеріали для подальшого розвитку Ворошиловграда. Це дозволило в 1949р. витратити на будівництво соціально-культурних і побутових об'єктів майже 65 млн. крб., на комунальне господарство і впорядкування міста 11,5 млн. крб. і на житлове будівництво – більше 19 млн. крб. Почалася корена реконструкція міського водопроводу. Споживання води на кожного жителя збільшилося в 2 рази. При активній участі громадськості міста побудовані і відремонтовані 54 тис. кв. метрів доріг і тротуарів. В цей час в місті були споруджені нові комунальні підприємства, початі роботи із створення зеленого кільця навкруги міста. Досяг довоєнного рівня міський транспорт, майже в три рази в порівнянні з 1946г. виросла торгова сіть. Населення обслуговували 653 підприємства торгівлі і громадського харчування, у тому числі 200 магазинів.

До кінця четвертої п'ятирічки в місті було 11 лікарень, 21 дитячі ясла, 33 дитячі сади, 3 дитячі санаторії. В 40 школах навчалося 28 тис. дітей.

В тому, що Україна знов зайняла традиційне для неї місце паливно-енергетичної бази СРСР, була і левова частка Луганшини. Проте розпоряджатися і користуватися багатствами і благами на місцях не могли. Цю функцію привласнив собі центр. Саме там визначалося, де і що будувати, кому і що споживати. Вже тоді закладені в Москві прорахунки відтіснили Україну на узбіччя науково-технічного прогресу. Це було характерно і для промисловості Луганської області, де для виробництва продукції використовувалися старі композитні матеріали і застарілі технології, енергоємні механізми, невиправдано великий була затратность робочого часу, а навколишньому природному середовищу завдавався непоправного збитку.

Та все ж, не дивлячись на величезні недоліки, швидке відновлення промисловості - вражаюче досягнення сталінської тоталітарної економічної моделі. Здійснено воно було за допомогою жорсткого планування, репресій, соціальної демагогії і концентрації величезних ресурсів на наміченому напрямі. Природно, що ні про який гармонійний розвиток народно господарського комплексу не могло бути і мові. Ярке підтвердження тому - хронічне відставання сільського господарства і украй низький рівень соціально-культурної сфери.

В 1951р вересні. замість А. Гаєвого, згодом вибраного секретарем ЦК Компартії України, Луганський обком очолив В. Кліменко. За десятиріччя його партійно-політичного керівництва виробництво розвивалося високими тепами. Проте якісні показники поступалися кількісним. Досить низької залишалася продуктивність праці. У вугільній промисловості до середини 50-х рр. вона навіть не досягла військового рівня.

В 1961р травні. замість В. Кліменко, який очолив Українську республіканську раду профспілок, першим секретарів Луганского обкому Компартії України був вибраний В. Шевченко. На цій посаді він пропрацював до 1973р грудня. Час його керівництва позначений підйомом трудового ентузіазму, в основному стабільним зростанням економіки і матеріального добробуту трудящих області. Пояснюється це не тільки його особовими якостями сильного керівника, але і багато в чому дією прийнятих планів направлених на побудову комуністичного суспільства в СРСР, вірою народу в їх швидке здійснення, а також збільшенням капіталовкладень в народне господарство Луганщини, які склали за тими мірками величезну суму ? 3,5 млрд. крб.

За ініціативою трудових колективів Луганська, Краснодону, Стаханова в 1961р. на Луганщині виник патріотичний почин за виконання змінного завдання на годину раніше, який отримав назву «змагання за «луганську годину». Його підхопили колективи 500 підприємств і будівництв. В 1963р. «луганська година» переросла в «українську годину» за дострокові виконання семирічних планів. Одночасно на Луганщині народився ще один почин, який переріс у Всесоюзне змагання за скорочення термінів будівництва і освоєння виробничих потужностей хімії, за надплановий випуск хімічної продукції.

До кінця 1965р. в русі за комуністичне відношення до праці в області брали участь більше на півмільйона чоловік. 165 тис. з них було привласнено почесне звання «Ударник комуністичної праці», а 7 тис. колективам - «Колектив комуністичної праці». На Луганщині були ініційовані також змагання за виконання місячних планів на день раніше терміну, за підвищення продуктивності праці, за виконання восьмої і дев'ятої п'ятирічок за 4 роки і т.п.. Обласне змагання за дострокове виконання дев'ятої п'ятирічки по продуктивності праці в промисловості, капітальному будівництві, на залізничному транспорті отримало широке розповсюдження в республіці. В 1973р. в області було ініційовано змагання під гаслом «Дати продукції більше, кращої якості, з меншими витратами». За пристрасть до починів В. Шевченко в народі прозвав «Почин Починовічем».

Значних успіхів в розвитку економіки, народної освіти, науки і культури, підвищенні матеріального рівня життя трудящі міста добилися в 50-70-е роки. В ці роки Ворошиловград невпізнанно змінився, виросли його люди, далеко уперед зробило крок промислове виробництво.

Розвиток промисловості проходив як по лінії розширення виробництва, так і по лінії підйому його технічного рівня. До 1976р. об'єм валової продукції промислових підприємств міста збільшився в порівнянні з 1951 роком в 11,9 рази. Більш інших виросли прогресивні галузі сучасної індустрії, що визначають технічний прогрес - машинобудування, електроенергетика, електротехнічна промисловість, хімічна промисловість, металургія. Їх розвиток значно випереджав зростання всієї промисловості міста в цілому. Якщо в 1966-1975 рр. загальний об'єм промислової продукції Ворошиловграда збільшився на 94%, то випуск виробів машинобудування і металообробки за цей час виріс більш ніж на 200%, металургії - на 250%, хімічної промисловості - на 350%. В 1951-1975 рр. в місті йшло інтенсивне промислове будівництво. Увійшло до ладу більше 30 крупних промислових підприємств, велике число менш крупних об'єктів.

В роки кожної післявоєнної п'ятирічки входили в лад діючих нові підприємства. В роки п'ятою і шостий п'ятиліток сталі в лад діючих заводи лужних акумуляторів, електромонтажних виробів, центральні електромеханічні майстерні, ряд виробництв по випуску збірного залізобетону, тонкосуконний комбінат, завод спортивного інвентарю «Динамо», молокозавод і інші підприємства.

Номенклатура виробів з ворошиловградською маркою набагато зросла в роки семирічки, після того, як почали давати продукцію заводи автоскладальний, металовиробів, монтажно-заготовчий, «Прогрес», енергозавод, комбінат комірчасто-бетонних конструкцій, ліжкова, швейна, меблева, взуттєва фабрики, фабрика дитячої іграшки.

Особливо розширилося промислове виробництво в роки 8 і 9 п'ятирічок. В ці роки споруджені трикотажна фабрика проектною потужністю 17,5 млн. штук білизни в рік, новий корпус швейної фабрики, молокозавод, підприємство об'єднання «Вторчермет», завод побутової хімії, ряд цехів на автоскладальному заводі, комплекси цехів збірки тепловозів малих серій на заводі ім. Жовтневої революції, цехи по випуску тонкостінних труб для зрошуваного землеробства на заводі ім. Якубовського, цехи по виробництву чавунних і сталевих ванн на заводі им. Артема, по виробництву редукторів і електромашин на заводі им. Пархоменко, новий потік по пошиттю жіночого взуття на виробничому об'єднанні взуттєвих підприємств, додаткові потужності на заводах імені 20-річчя Жовтня, автоклапанів, ливарно-механічному і інші.

В результаті швидкого розвитку промисловості міста в післявоєнний час істотно змінилося обличчя ведучої галузі індустрії Ворошиловграда - машинобудування, на частку якого разом з металообробкою доводилося більше половини всієї промислової, що випускається, продукція. Ще в років п'ятої п'ятирічки на заводі ім. Жовтневій революції почалося великосерійне виробництво паровозів серії ЛВ, по потужності в 1,4 рази перевершуючих паровози серії Л, які випускалися заводом до цього.

Не дивлячись на те, що нові локомотиви відрізнялися високими техніко-економічними характеристиками, вони не відповідали новим, збільшеним запитам залізничного транспорту. Тому в директивах по шостому п'ятирічному плану було записано про необхідність «...розвинути виробництво електровозів і тепловозів і припинити випуск магістральних паровозів». Ворошиловградський паровозобудівний завод повинен був в течію 6-й п'ятирічки стати основною базою тепловозобудування країни.

Істотну допомогу заводу надали харків'яни. Колектив заводу ім. Малишева в прислав для першого тепловоза дизель і інші вузли машини, а завод електроустаткуванні тепловоза забезпечив своєчасну поставку необхідних моторів і генераторів.

6 лютого 1956р. трудівники підприємства, а разом з ними і все місто, відзначали радісну подію - перший тепловоз, побудований у Ворошиловграді, вийшов з воріт заводу.

Завдяки ентузіазму багатотисячного колективу програма переходу до тепловозобудування була здійснена в короткий термін без зупинки підприємства. До 1958р. все цехи заводу були переобладнані, освоєний ряд нових виробництв, виробництво розширилося в 5 разів. Багато що було зроблено для модернізації конструкції тепловоза ТЕ-С. З 1957р. завод повністю припинив випуск паровозів. Він став головним постачальником магістральних тепловозів залізничного транспорту країни. На нього доводилося більше 90% всього випуску в країні магістральних тепловозів. З 1966 по 1975рр. було випущено 13 725 секцій тепловозів.